hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

7 pszichés probléma, amin rengeteget segíthet egy háziállat

Te megmented őt, ő pedig megment téged.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. november 02.

hirdetés

Gyakran mondják, hogy az állatok, különösen a kutyák megérzik, ha szeretett gazdájukat probléma gyötri. Ilyenkor ösztönösen a segítségére sietnek, és mindent megtesznek, hogy megnyugtassák és jó kedvre derítsék őt.

A pszichológusok szerint azonban ez közel sem minden. Néhány mentális betegség esetében kifejezetten javasolják az állattartást:

1. Depresszió

Amellett, hogy az állatokkal való játék endorfint termel, a gondoskodás segít a figyelem elterelésében is. Egy kiskedvenc feltétel nélkül szereteti a gazdáját, és még a legnehezebb pillanatokban is empátiával, szeretettel fordul felé.

2. Autizmus

hirdetés

Az állatok rengeteget segíthetnek az autista emberek kommunikációjának, közösséghez való viszonyuk fejlesztésében. Ha állatot tartanak, nincs szükség a verbalitásra: velük simogatással, törődéssel is megértethetik magukat, és egyben valódi barátra lelhetnek.

3. Pánikbetegség

A terápiás kutyák különleges oktatásuknak köszönhetően megérzik a pánikroham közeledtét, így már az első baljós jelnél a gazdájuk segítségére siethetnek. Mivel törődést és biztonságérzetet adnak, könnyebben csillapodnak a rosszullét fizikális tünetei is.

4. Agorafóbia

Az agorafóbiával küzdő embereknek nehezére esik a biztonságos lakás elhagyása, hiszen félnek a pánikrohamoktól, kiszolgáltatottságtól. Amennyiben gondoskodniuk kell egy kutyáról, kénytelenek egy-egy séta erejéig elhagyni a lakást, és garantáltan biztonságérzetet nyújt számukra az állat védelmező jelenléte.

5. Demencia

Terápiás kutyákat demenciával küzdő embereknél is alkalmaznak, gyakran az idősek otthonába is költöztetnek néhány állatot. Mivel a betegek gyakran éreznek magányt, meg nem értettséget és zavarodottságot - hiszen nincsenek meg az emlékeik, így nehezen tájékozódnak el a szociális életben is - rengeteget segít nekik egy állat jelenléte.

6. Poszttraumás stressz

Mikor állatokkal érintkezünk, az agyunkban oxitocin és egyéb szorongásellenes hormonok szabadulnak fel, melyek rengeteget segíthetnek a PTSD zavarokban. Mivel ez a típusú szorongás alvászavarokkal és hirtelen pánikkal is társulhat, instant megoldást nyújthat egy háziállat megnyugtató jelenléte.

7. Borderline személyiségzavar

A borderline-nal küzdő beteg szélsőséges érzelmi állapotokat él meg, ami könnyen vezethet a társas kapcsolatok megromlásához, az énkép elvesztéséhez és önpusztító hajlamok kialakulásához. Aki ezzel küzd, úgy érezheti, nincs az életében stabil érzelmi pont, egy állandó társ - és itt jön képbe a mindig odaadó, szerető háziállat szerepe.

Forrás: Bustle


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk