/eletstilus/7-elkepeszto-nevadas-szokas-a-nagyvilagbol/
hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

7 elképesztő névadási szokás a nagyvilágból

A finneknél fiúk is kaphatnak lányneveket, az USA-ban akár Messiás vagy Kossuth is lehet a kicsi keresztneve - de mi is ott vagyunk a listán.

Link másolása

hirdetés

1. Kisfiúk lánynevet, kislányok fiúnevet kaphatnak Finnországban

Egyelőre a fiúk csak férfi-, a lányok pedig női nevet kaphatnak a skandináv országban, ám már előkészítettek egy törvényjavaslatot ennek a megkötésnek a feloldásáról. Az állami névbizottság egyetlen kikötése, hogy a névnek a jó ízlés határain belül kell maradnia, és nem hátráltathatja a gyermek boldogulását. Mivel a finn nyelvben nincsenek tipikus női és férfi végződések, annak, aki a keresztnévből szeretné laikusként kikövetkeztetni a viselője nemét, már most sincs könnyű dolga. Ha a törvényt elfogadják, akkor pedig a dolog gyakorlatilag lehetetlenné válik.

2. Nagy-Britannia: a világ leghosszabb keresztneve

Az angolszász országokban a névadás a végletekig liberalizált. Angliában például előfordult, hogy az eredetileg George Garratt névre hallgató fiú, miután nagykorú lett, rögtön megváltoztatta a nevét - méghozzá erre: Captain Fantastic Faster Than Superman Spiderman Batman Wolverine Hulk And The Flash Combined. (Lefordítva kb.: "Fantasztikus Kapitány Aki Gyorsabb Mint Superman Pókember Batman Farkas Hulk És A Villám Együttvéve"). És a hatóságok csont nélkül engedélyezték neki! Ezzel egyébként a leghosszabb keresztnév világrekorderi címét is elorozta a korábbi tulajdonosától, egy Rhoshandiatellyneshiaunneveshenk Koyaanisquatsiuth Williams nevű, 1984-es születésű texasi lánytól.

hirdetés

nev1

3. A USA-ban olyan nevet adhatsz, amilyet nem szégyellsz

A másik példa a kötöttségek hiányára az Egyesült Államok, ahol szinte teljes a névadási szabadság. Ennek oka az alkotmányuk Első Kiegészítése, amire az amerikaiak igen érzékenyek. Így nem csoda, hogy a Kossuth-ból is kedvelt keresztnév vált - legalábbis majdnem ezer amerikait így hívnak. Azért van, amikor az amerikaiaknál is betelik a pohár. Ilyen eset volt Tennessee államban, 2013-ban, amikor egy helyi kisvárosban a Messiah keresztnevet adta egy pár a csecsemőjének. Egy helyi bíróság azonban kötelezte a szülőket, hogy változtassák meg fiuk nevét. A bírónő indoklása szerint „ez egy olyan cím, amit egyetlen személy viselhet: Jézus Krisztus”. A szülők azonban fellebbeztek, és végül győztek: így gyermekük csatlakozhatott ahhoz a több ezerhez, akik ezt a nevet kapták az USA-ban. De Mohamedből, Jézusból és még Krisztusból is jó néhány szaladgál az Államokban.

4. Magyarország: legyen a gyerek neve Móka, Fahéj vagy Balzsam!

Egyre több formabontó keresztnévvel találkozhatunk Magyarországon. Annak ellenére, hogy az új keresztneveket engedélyeztetni kell, és az illetékes hivatal jó pár hajmeresztő változatot visszadob, még mindig átmennek olyanok, amelyektől sokaknak égnek áll a hajuk. Néhány példa: Dagobert; Dzsindzser; Hófehérke; Mandula. A Gyűrűk Ura trilógia is nagy hatással volt az ifjú szülőkre, így kerülhetett be a magyar utónevek közé a Gandalf, a Frodó vagy a Boromir. Ha ezek még mindig túl unalmasnak tűnnek, jöjjön egy csokorral a legfrissebbek közül: Adeodát; Anicét; Aníziusz; Sáfély; Sudár; Erátó; Kilit; Mikolt; Móka; Hárs; Dió; Fahéj; Fehér; Móka; Március; Gesztenye; Ozora; Szeder; Balzsam; Színes; Remény; Béke; Áldás; Amondó. Utóbbi különösen egy bemutatkozáskor lehet vicces: "Amondó vagyok".

nev3

5.Defektes nevekért Oroszországban sem kell sokáig kutatni

Bár az olyan hagyományos keresztnevek, mint a Marija és az Alexandr még mindig ott vannak a legkedveltebbek közt, azért Oroszországban is nagyot fordult a világ. Volt olyan fiúcska, akinek a szülei a Makszim-Moszkva nevet adták, másokat Mir (béke) vagy Kozmosz névre anyakönyveztettek. A lánynév-különlegességek között szerepelt a Legenda és a Cselszi is (a Chelsea futballcsapat után). Egy kérést azonban visszautasítottak a hatóságok. Egy kisfiút az orosz "biologicseszkij objekt cseloveka", azaz "emberi biológiai objektum" meghatározás rövidítéséből BOCS-nak akartak elnevezni, de az anyakönyvi hivatal ebbe nem ment bele. A gyermek már 6-7 éves lehet, de még mindig nincs papírja, mert a szülei ragaszkodnak az elnevezéshez.

6. Malajziában nincs vezetéknév

A maláj muszlim családoknál nem használnak a szó hagyományos értelemben vett vezetéknevet. Ehelyett az újszülött a papája keresztnevét (vagy keresztneveit) kapja vezetéknév gyanánt, ezt általában a teljes név végére írják. Elé kerül fiúknál a "bin" szócska (jelentése: valakinek a fia; lányoknál ugyanez a "binti"). Legelőre a keresztnév kerül. Tehát egy példával élve: egy Daud keresztnevű férfi kisfiának neve lehet Adnan bin Daud , kislányé pedig Afrina Binti Daud.

nev2

7. Mexikó: a testvérek keresztneve azonos

Persze csak az egyik, hiszen hagyományosan két keresztnevet használnak. (Tehát két testvér neve például lehet Antonio Rodriguez Capetillo és Fernando Rodriguez Capetillo). Nem csak Mexikóra, egész Latin-Amerikára jellemző, hogy előszeretettel adják a gyerekeknek a szüleik keresztnevét, de a bibliai nevek is népszerűek.

Forrás: SZM, Éva Magazin, tescobaba.hu, Hír24, 444.hu, HVG

Ha érdekes volt, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk