hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

6 dolog, amiben a méhpempő segíthet

A méhpempő, amitől a méhkirálynő negyvenszer tovább él, mint a többi méh. Miben segíthet számunkra ez az anyag?

Link másolása

hirdetés

A méhpempőt a dolgozó méhek készítik a lárvák és a királynő táplálásához. Ez a sűrű állagú, tejfehér színű anyag világszerte régóta ismert gyógy- és fiatalító hatásairól. Figyelemreméltó tény, hogy a méhkirálynő, mely kizárólag méhpempővel táplálkozik, 40-szer hosszabb ideig él, mint a többi egyed.

Az elmúlt évtizedekben a méhpempő összetevőit és hatásait a világ számos pontján kutatták. Hála a tudománynak, ma már pontosan tudjuk, mi mindenre jó ez a csodás anyag, amit a méheknek köszönhetünk.

mehpempo-3

1. Meddőség ellen

hirdetés

Nem véletlen, hogy a dolgozó méhek terméketlenek, miközben a méhpempőn élő anyakirálynő 4-6 éves élettartama során naponta 2000 tojást rak le. A méhpempő fokozza az ösztrogén termelődését, helyreállítja a hormonháztartás egyensúlyát és javítja az immunrendszer működését, ezek pedig mind nélkülözhetetlenek a teherbeeséshez. Szabályozza a menstruációs ciklust, nőknél javítja a petesejtek, férfiaknál a spermiumok állapotát és mozgékonyságát, mindkét nem esetében növeli a libidót. A mielőbbi teherbeesés érdekében a pár mindkét tagjának több hónapos méhpempőkúrát célszerű tartani.

2. Érrendszer védelme

Egy tanulmány állítása szerint a méhpempő javítja a vérnyomást és az inzulin-rezisztenciát. Egy kísérlet során magas vérnyomásban és inzulin-rezisztenciában szenvedő patkányokat méhpempővel etettek. Két hónap után azt tapasztalták, hogy az ereik jóval kevésbé vannak összeszűkülve, ennek eredményeként pedig csökkent a triglicerid- és az inzulinszintjük is.

mehpempo-4

3. Bőrápolás

Bár a méhpempő elsősorban egészségvédő hatásairól ismert, sok kozmetikum készítéséhez is felhasználják. Hatásai minden bőrtípus számára áldásosak, legyen az zsíros, száraz, érzékeny vagy irritált. Idővel a bőr saját regeneráló képessége csökken. Egyre kevesebb kollagén termelődik és a bőr nedvességtartalma is jóval kisebb lesz. Ennek tudható be a rugalmasság, feszesség elvesztése és az első ráncok megjelenése. A méhpempő fokozza a kollagén termelődését, hidratálja a bőrt és feltölti vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Fogyasztásával kiegyensúlyozhatjuk a hormonháztartást, ami szintén jó hatással van a bőrre.

4. Antibakteriális hatás

Japán kutatók a méhpempőben kimutatták egy különösen erős antibakteriális hatással rendelkező fehérje jelenlétét, amit royalisinnek neveztek el. A méhpempő többféle baktérium és vírus ellen is hatékony, emellett képes lehet megszüntetni a gombás fertőzéseket és a gyulladásokat is. Méhpempővel kezelhetjük az influenzát, a szemölcsöket és a szájfertőzéseket, melyeket szintén kórokozók idéznek elő.

mehpempo-1

5. Óriási tápanyagtartalom

Más méhészeti termékekhez, a virágporhoz és a propoliszhoz hasonlóan a méhpempő is kiemelkedő tápanyagtartalommal rendelkezik, és kétségkívül ez az egyik legértékesebb tulajdonsága. Lenyűgöző koncentrációban tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket, fehérjéket és olyan további anyagokat, melyek kulcsszerepet töltenek be a szervezet egyensúlyi működésében.

A méhpempőben található 17 különböző aminosav, továbbá az energia előállításához szükséges B-vitamin komplex szinte valamennyi tagja, nagy mennyiségű vas és kálcium, melyek a csontok és a vér egészségéhez nélkülözhetetlenek, valamint C- és E-vitamin, melyek antioxidáns hatásukkal kötik meg a káros szabadgyököket, ezzel védenek a degeneratív betegségekkel szemben. A benne található tápanyagok miatt a méhpempő fogyasztását már gyermekkortól kezdve ajánlják.

6. Méregtelenítés méhpempővel

A méhpempő erősebbé és kiegyensúlyozottá teszi az embert. A méhpempő méregtelenítésre is kiválóan alkalmas, mert 4-10 napos szedése után intenzív tisztulási folyamatot indít el. Ezen idő alatt a közérzet esetleg romolhat, fejfájás és egyéb fájdalmak is előállhatnak. Ekkor lehetőség szerint nem szabad abbahagyni a szedését, mert a kellemetlen érzés általában néhány nap után elmúlik. A méregtelenítési folyamat természetes velejárója a pár napig tartó rosszabb közérzet.

További infók a méhpempőről: http://www.mehpempo.hu/http://tisztamehpempo.hu/

A méhpempő frissen vásárolva fejti ki legjobban hatásait, mert feldolgozott formában (kapszulák, por állag, kivonatok) gyakran megy keresztül hőkezelési és egyéb gyártási folyamatokon, amelyek megölik a benne lévő aktív tápanyagokat és enzimeket.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Mítosz és tudomány: valóban gyakori a csirkehús allergia a kutyáknál?

A MARS, a Pedigree gyártója a Waltham kutatóinak segítségével új alapokra helyezi a házikedvencek egészséges táplálását, valamint útmutatást kínál a kutyatartóknak az elhízás és az allergiás panaszok okainak felkutatásában és kezelésében.

Link másolása

hirdetés

Minden második kutya túlsúlyos*. Az 50 éve fennálló brit Waltham Petcare Science Institute legújabb tanulmányai szerint az elhízás akár 2,5 évvel is lerövidítheti egy kutya életét. A MARS, a Pedigree gyártója a Waltham kutatóinak segítségével új alapokra helyezi a házikedvencek egészséges táplálását, valamint útmutatást kínál a kutyatartóknak az elhízás és az allergiás panaszok okainak felkutatásában és kezelésében.

A Mars vállalat kutatói megállapították, hogy minden második klinikára bevitt felnőtt kutya túlsúlyos, és az elhízáshoz vezető legfontosabb tényező a túltáplálás. Az elhízás - ahogyan az ember esetében is – más betegségeket is okozhat, cukorbetegség, ízületi gyulladás és szív- és érrendszeri problémák, rák, légzési elégtelenség, vagy akár a szürkehályog kialakulásához vezethet.

A Waltham Központ most egy új eszközzel segíti az állatorvosok munkáját a házikedvencek egészséges növekedésének nyomon követésében. A WALTHAM Puppy Growth Charts** egy felhasználóbarát klinikai eszköz, amelyet állatorvosok számára fejlesztettek ki a kutyák fejlődésének nyomon követésére. A tudományosan kifejlesztett eszköz 50 000 egészséges fiatal kutya adatain alapulva nyújt szabványt az egészséges növekedéshez.

Az elhízás az állattartók számára rendszerint nem annyira szembetűnő, ellentétben az allergiás eredetű tünetekkel.

A házi kedvencek allergiás tüneteinek gyakorisága világszerte nő. Az allergiás eredetű emésztőszervi- és bőrbántalmak változatos tünetekben nyilvánulhatnak meg, leggyakrabban hányás, hasmenés, vagy viszketéssel és szőrhullással járó bőrtünetek hívják fel az állattartók figyelmét. Sok állattartó a csirkehúst okolja a tünetek hátterében.

hirdetés

A MARS neves hazai állatorvosszakértőt kért fel az allergiákkal kapcsolatos tévhitek eloszlatására. Dr. Király Péter kisállatgyógyász szakállatorvos harminc éve kutatja a házi kedvencek allergiáit itthon és külföldön, és állítja, hogy az allergia napjainkra a kutyáknál is „népbetegséggé” vált, csaknem minden tizedik kutyánál előfordul. Az allergiás ebek az eleségen túl a környezet különféle anyagaira is érzékenyek lehetnek. Az érintett kutyák egyharmadánál az első tünetek egyéves kor előtt jelentkeznek. Az eleségallergia leggyakoribb tünete a minden évszakban azonos mértékű viszketés, valamint a lábfejen, a fülön vagy a végbél környékén jelentkező bőrpír és apró kiütések, de a bőrtünetekkel egyidejűen ritkán előfordulhatnak fülproblémák és emésztőszervi panaszok (pl. hányás, hasmenés) is.

Az utóbbi időben hazánkban számos tévhit alakult ki a csirkeallergiával kapcsolatban, ezért az állattartók jelentős része igyekszik a csirkehúst kiiktatni kedvencük étrendjéből. Azonban az allergiás tüneteket mutató kutyáknak csupán nagyjából egytizede eleségallergiás, a csirkehúsra mutatkozó túlérzékenység ezen belül értendő. „A legtöbb allergiás reakciót (90%) valamilyen környezeti allergén (pl. poratka, pollen) váltja ki. Az eleségallergia hátterében leggyakrabban a marhahús, tejtermékek, búza, tojás, csirkehús, bárányhús, sertéshús, nyúlhús és bizonyos halfajták állnak. A csirkehús csak egy a sok allergén közül, ráadásul nem is a lista élén szerepel: a statisztikák szerint a marhahús és a szója a leggyakrabban diagnosztizált bűnösök.” - hangsúlyozta az állatorvos.

Dr. Király Péter felhívta a figyelmet arra is, hogy ha házikedvencünk eleségallergiás, akkor több allergénre is érzékeny lehet, így pl. a csirkehús allergiások közel egyharmada a halfehérjére is érzékeny. Ráadásul az eleségallergia az ún. légúti allergiával is társulhat, ami tovább árnyalja a képet. Kutyánknak tízszer nagyobb esélye van arra, hogy a légutakon keresztül bekerülő allergénre (pl. parlagfűre) produkáljon tüneteket, mint egy adott eleség fehérjére (pl. csirkehúsra).

A csirkeallergia létező probléma, ugyanakkor a kutyáknak csak igen szűk táborát érinti. A csirkehúsra történő túlérzékenység egyértelmű megállapítása többtényezős feladat, ezért, ha felmerül az eleségallergia gyanúja, a korrekt diagnózis felállításához forduljunk állatorvoshoz, lehetőleg a tünetek jelentkezésének korai szakaszában.

Leggyakoribb állateledel tévhitek:

1. A kutyaeledel másodosztályú húsból készül

Kizárólag az emberi tápláléknak szánt és elfogadott hús használható fel kutyaeledel előállításához. Ami ebből a húsból feldolgozás során megmarad, kerül bele a kutyaeledelekbe.

2. Barf, avagy nyers etetés a lehető legtermészetesebb

A kutya nem vadon élő állat, és a nyers hús fogyasztása betegségek kialakulásának kockázataival járhat, mert a nyers hússal számos veszélyes kórokozó kerülhet be kutyánk szervezetébe. „A nyers hús, illetve zsigerek etetése révén a kutya számos baktériummal (pl. Salmonella) és parazitával (pl. galandférgek, egysejtűek) fertőződhet, mely esetenként súlyos, akár halálos megbetegedést is okozhat. A túlzott fehérjebevitel pedig hosszú távon károsíthatja a kutya szerveit, főleg a máját és a veséjét.”- hívta fel a figyelmet a neves állatorvos.

3. Az otthon főzött étel a legjobb, hisz a kutya is azt eheti, amit az ember

Az otthoni maradékok vagy házilag főzött ételek csak ritkán biztosítanak elegendő és megfelelő összetételű tápanyagot a kutyák vagy macskák számára, ezért a házi diéta ronthatja a háziállatok egészségét és vitalitását, melyek összefüggésbe hozhatók az elhízás és más egészségügyi problémák kockázatával.

A kutya korának és életmódjának megfelelő testsúly megállapítása és a napi táplálék adag beállítása állatorvos feladata, ugyanúgy, mint allergiás tünetek észlelésénél a diagnózis felállítása. Az állattartó feladata azonban a házi kedvencére való odafigyelés és az állatorvosi ajánlások betartása.

Waltham Petcare Science Institute

A teljes értékű és kiegyensúlyozott eledel gyártása macskák és kutyák számára önmagában tudomány, amely a gyártás minden szakaszában szakértelmet igényel. A Pedigree nemzetközi kutatóközpontja, a WALTHAM® Petcare Science Institute, közel 50 éve a világ vezető szaktekintélye a kisállatok gondozása és táplálása terén. A megfelelő élelmiszer előállításának minden lépésében tudományos eljárásokat alkalmaz, az alapanyagok beszerzésétől a vitamin-ásványianyag-keverékek elkészítésén keresztül a napi mennyiség meghatározásáig.

https://www.waltham.com/

* https://www.waltham.com/news-events/nutrition/data-helps-tackle-pet-obesity

**https://www.waltham.com/resources/puppy-growth-charts

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: