/eletstilus/5-tipp-hogyan-kezdj-el-vegre-mozogni1/
hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

5 tipp, hogyan kezdj el végre mozogni!

Elég a kifogásokból. Tornázz, biciklizz, fuss - mindegy mit csinálsz, csak mozogj! Segítünk megadni a kezdő lökést.

Link másolása

hirdetés

Jön a tavasz, eltűnnek a télikabátok, később a pulóverek is, és hamarosan kivillannak a vállak, a lábak és a hasak, - persze azért meg kell dolgozni, hogy ne szégyelld kitenni őket. Télen, főleg az ünnepek környékén bizony könnyen felszalad néhány kiló, a közelgő húsvétról nem is beszélve, így hát ideje egy kis testmozgásnak. A tavaszi fáradtság is lassan aktuális téma, amire szintén jó egy kis kimozdulás. Ha te is szeretnél mozogni és edzeni egy kicsit, de nem tudod, hol is kezdjétek, ez a cikk neked szól!

Volt már olyan, hogy egyik pillanatról a másikra elhatároztad, most rögtön sportolsz valamit? Mindegy mit, csak valamit, de azonnal! Oké, de ez egyáltalán nem ilyen egyszerű, rögtön felmerül jó néhány kérdés.

"Mégis hol kezdjem? Menjek futni? Áh, azt utálom, meg amúgy is, az utcán túl sok az ember, a Margitsziget pedig messze van. Bicikli? Még mit nem, a sok autós csak felidegesít, inkább hagyjuk. Táncóra? Uhh, nincs ritmusérzékem... Kondi? Oda túl kövér/túl gyenge vagyok - és egyébként is, ki tudja azokat a bonyolult gépeket kezelni? Amúgy sincs időm semmire, be vagyok táblázva".

Ismerős? A jó öreg kifogások....

Minden kezdet nehéz, senki nem mondta, hogy nem az. Ha elhatároztad, hogy rendszeresen mozogni fogsz, netalántán egészségesebben próbálsz élni, hidd el, nem érdemes ilyen bagatell kifogások miatt a kanapén rostokolni. De ha egyszer tényleg rászánod magad, hogy elkezdd, legelőször át kell gondolnod, pontosan mit és hogyan fogsz csinálni. Ebben segít az itt következő öt jó tanács.

hirdetés

fitnesz

1. Tervezd be!

Először is, időt kell rá találnod. Ezt mindenki maga tudja, hogy éppen mikor nincs halaszthatatlan dolga. Ha nem tudsz rá időt szakítani az elhatározás pillanatában (pedig akkor a legkönnyebb, hiszen tele van az ember motivációval), érdemes előre eltervezni, például már hétfőn beírni a naptárba, hogy hétvégén edzés, vagy a hűtőre kitenni egy post-iten.

2. Keress egy társat hozzá!

Minden munka kellemesebb, ha nem egyedül kell csinálni, így van ez a sporttal is, egy társ motiválhat a korán kelésre, egyáltalán arra, hogy kimozdulj, és leginkább arra, hogy ne hagyd abba. Visszatérve az edzőteremre, máris jobban hangzik, ha nem egyedül kell majd ott szerencsétlenkedned, hanem lesz veled egy legalább ugyan olyan kezdő is, maximum nevettek egymáson ha valami nem megy - és kész is a jó hangulat.

asp_620_steetworkout-1

3. Kérj segítséget!

Persze ezt nem úgy értem, hogy menj el a haveroddal vagy a barátnőddel kondizni, és próbáljátok együtt kitalálni, hogy melyik gép mire jó (aki hamarabb eltalálja, az néz, a másik dolgozik – csak viccelek :). Első alkalommal mindenképp kérd egy személyi edző segítségét, ha te nem értesz hozzá, sok helyen ez egyébként ingyenes az első alkalommal. Nem árt egy tervet készíteni, milyen típusú edzésre van szükséged, mit szeretnél erősíteni, mik a céljaid – ehhez is számos segédanyagot, illetve szakembert találhatsz. Hidd el, érdemes rendszerezetten dolgozni, sokkal látványosabb eredményeket érhetsz el így.

4. Nézz körül!

Nem vagy biztos benne, hogy a kondi a te műfajod? Semmi gond, rengeteg opció közül lehet választani. Ha nincs túl messze a munkahelyed/a suli, járhatsz bringával, ha park mellett laksz, járj ki futni, ha tudsz egy jó uszodát, járj el úszni. Vedd észre, milyen lehetőségek vannak körülötted, és használd ki! Ha inkább társasági ember vagy, rengeteg csoportos órát kínálnak a fitneszstúdiók; zumba, köredzés, aerobic, TRX, spinning, és még sorolhatnám. Egy-egy helyen akár 30 különböző óra közül választhatsz, de előtte érdemes kicsit utánaolvasni, hogy biztosan a számodra tökéletes edzést tudd kiválasztani.

fitnesz2

5. Fogadd meg, hogy legalább egyszer kipróbálod!

Tegyük fel, hogy megvan, választottál, esetleg még a barátnődet (haverodat) is sikerült rábeszélned, már csak egy dolog maradt hátra - és ez talán a legfontosabb: - hogy megtartsd a lelkesedésedet a kitűzött napig. Nagyon könnyű még az utolsó pillanatban is visszatáncolni „Áh, én ezt úgy se bírnám, túl öreg vagyok én már ehhez, ott biztosan gyönyörű izmos emberek lesznek, és ki fognak nézni” – felejtsd el! Egyszer legalább próbáld ki. Vesztenivalód nincs, ellenben sokat nyerhetsz a dologgal.

fitnesz3

Miért érdemes belevágni?

A rendszeres testmozgás elengedhetetlen az egészséghez, javítja a keringést, az állóképességet. Zsírt éget, tehát ha fogyni szeretnétek, hagyjátok abba a sok hókuszpókuszt – a zsírégető csodakészüléket és szert -, helyette inkább mozogjatok! A rendszeres edzés során tágulnak az artériák, ezáltal több oxigén jut a szerveitekhez – az agyatokhoz is, így javul a teljesítményetek, emellett csökkenti a szív- és érrendszeri betegedések kockázatát. Jobban fogjátok érezni magatokat a bőrötökben, és lehet, hogy még a gyűlölt hétfőkben is találtok valami pozitívat.

Ha hasznos volt ez a cikk, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk