ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

5 tipp a varázslatos kert kialakításához

A jól kialakított kert egyik fő tulajdonsága, hogy minden évszakban tartogat szépséget: tavasszal az ébredő természetet, nyíló virágokat és rügyező bokrokat csodálhatjuk, nyáron a kerti fák hűs árnyékaiban pihenhetünk, ősszel ámulatba ejt a színeivel, télen pedig az örökzöld cserjék visznek vidámságot a szürke napokba.

Link másolása

Egy szép kert kialakítása olyan, akár az alkotás – tekints úgy a folyamatra, mint amikor a művész maga elé vesz egy üres vásznat: csak rajtad áll, hogy mit hozol ki belőle. A fő, hogy olyanná varázsold, ahol jól érzed magad, tükrözi a személyiséged, de persze a funkcionalitásról se feledkezz meg. A jól kialakított kert egyik fő tulajdonsága, hogy minden évszakban tartogat szépséget: tavasszal az ébredő természetet, nyíló virágokat és rügyező bokrokat csodálhatjuk, nyáron a kerti fák hűs árnyékaiban pihenhetünk, ősszel ámulatba ejt a színeivel, télen pedig az örökzöld cserjék visznek vidámságot a szürke napokba.

A kert tervezésekor sokak szeme előtt a nyár lebeg: kerti grillpartikról, medencés csobbanásokról és árnyékos pihenőhelyekről álmodnak. Elfeledkeznek azonban arról, hogy a kertnek a további három évszakban is tartogatnia kell örömöt. Ha lehullanak a levelek, és jönnek a fagyos napok, akkor sem kell lemondani a kert élvezetéről: számos ötlet létezik, amelyekkel évszakállóvá varázsolhatod a házadat körülvevő teret. Cikkünkben most 5 tippel segítünk, hogy varázslatos kertet alakíthass ki.

Ültess örökzöld növényeket

A virágok kétségkívül gyönyörűek és elengedhetetlenek a kertben, azonban, ha csak a színpompás virágokra építed a kert esztétikáját, akkor két virágzás között kissé egyhangúvá válhat. Ha pedig eljön a tél, akkor maradnak a kopasz ágak és egy meglehetősen sivár látvány. A megoldás? Ültess örökzöld növényeket! A fenyőfák és cserjék egész évben színt visznek a kertedbe, azonban ügyelj arra, hogy fenyőféléket csak módjával ültess, mert azok elsavanyítják a talajt. Egy átlagos méretű kertben egy-két fenyő elfér, a többi helyet azonban inkább lomblevelű növényekkel töltsd ki. Számos lomblevelű növényből létezik örökzöld fajta, ráadásul ezeknek a cserjéknek vastag, fényes lombjuk van, ezért nyáron is a kert csodái lesznek. Az egyik legszebb cserje a kerti korallberkenye, amelynek friss hajtásai vörösen izzanak kora tavasszal, az év többi részében pedig üde zöld színnel kápráztat. A szélsőséges időjárást is jól bíró japán babérsom is jó választás lehet különleges, sárgán pettyezett leveleivel, ráadásul akár óriási bokrot is nevelhetsz belőle.

Kerti pavilon – a kerted éke lesz!

A kerti pihenéseknek csodás helyszín lehet egy kerti pavilon fából, amelyet minden évszakban megvéd a kellemetlen időjárási elemektől, így még több időt tölthetsz a szabadban, hiszen nem kell visszavonulót fújni akkor sem, ha elered a nyári eső, vagy éppen tűz a nap. Befektetésnek sem utolsó, hiszen gyakorlati funkcióján túl egy szép pavilon a kert elegáns színfoltja is lesz, amely növeli az ingatlanod értékét. A pavilont bárhol elhelyezheted a kertben, ha megfelelő hozzá a talapzat, de érdemes napos helyre tenni, hogy nyáron egy kis extra árnyékkal ajándékozd meg a kerted. Egy kültéri ülőbútorral kiegészítve a reggeli kávék, kerti ebédek és esti koktélozások tökéletes helyszíne lesz a fa kerti pavilon.

Virágültetés – gondolkozz nagyban!

Az egymagukban álló növények is gyönyörűek, de könnyen "elveszhetnek" a kert egészében. Éppen ezért javasoljuk a profi kertészek által is alkalmazott technika, a csoportos ültetés módszerét. Ennek a lényege – mint ahogy a neve is árulkodik, – hogy több növényt ültetünk egy ágyásba. A kiterjedt virágágyások megnyugtató és kiegyensúlyozott látványt nyújtanak, és kiválóan alkalmasak a kerti fókuszpontok kialakítására. Bátran kreatívkodhatsz az ágyás formájával is: lehet egyenes, kanyargó, vagy kör alakú is. Színekben jó választás lehet például a sárga-narancs-piros, esetleg a kék-fehér, vagy sárga-kék összeállítás, de persze csak a képzelet és ízlés szab határt annak, hogy milyen színű növényeket ültetsz az ágyásba. Arra azonban ügyelj, hogy olyan virágokat ültess, amelyek jól bírják egymás közelségét – például erősen bokrosodó növényt ne ültess törékeny virágok mellé.

Kerti utak kialakítása

Ha szereted a hangulatos sétákat a természetben, akkor miért ne csempészhetnél ebből az élményből a kertedbe is? Az utak segítenek átláthatóbbá, átjárhatóbbá tenni a kertet: lehet akár hosszabb vagy rövidebb ez a mesterségesen kialakított út, egész biztosan feldobja majd az összképet. Az utak fa-, kavics, kő, vagy épp palaburkolattal is kirakhatók, határt csak a pénztárca és egyéni elképzelés szab. Ráadásul egy kerti út esős időben igencsak megkönnyíti a közlekedést, és megkímél a sárban ragadástól. Egy mesterséges út rendezettebb összképet teremt a kertedben, funkcionális szerepén túl pedig szépen vezeti a tekintetet a kert fókuszpontjai között: összekötheted vele a kert különböző pontjait, például a teraszt és a pavilont vagy a pavilont és a kerti tűzrakóhelyet.

Kerti tűzrakó – mindenki kedvenc helye lesz

Kerti sütögetések vagy őszi melegedések központja a kerti tűzrakó. Hangulatos és sokoldalú kiegészítője lehet a kertnek, ahol összegyűlhetsz a családoddal és barátaiddal egy nyári sütögetésre, vagy éppen a borongós, hűvös őszi napokon, hogy a tűz melegénél élvezzetek egy pohár bort. Ne gondold, hogy a kerti tűzrakó luxus: akár sajátkezűleg is kialakítható megmaradt téglákból. A tűzrakóhely körüli területet célszerű valamilyen burkolattal ellátni, sőt, magát a tűzrakót is érdemes stabil alapra helyezni (például térkő vagy beton). A tűzrakóhely környékét azért is érdemes leburkolni, mert ez szilárd alapot ad a bográcsozások vagy grillezések során, és egy nagyobb eső után is használható lesz a terület. Ha viszont úgy gondolod, hogy a házi-készítésű tűzrakóhely nem neked való, akkor irány egy nagyobb barkácsbolt, ahol beszerezhetsz egy mostanában nagy népszerűségnek örvendő vas tűztálat is.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Disney-figurák, amelyek a leggyakrabban ihlették meg az amerikai szülőket a névadásban
Az újszülötteket sem kíméli a mozi hatása: nevük gyakran egy divatos figurát idéz.

Link másolása

E jelenség nem új, még Magyarországon sem. Csak két példa: az 1960-as évek közepén az egyik legnépszerűbb női név a Tímea volt, miután 1963-ban bemutatták a Jókai-regényből készült Aranyember című filmet. 1996-ban a legnépszerűbb férfinév az Ádám volt – ekkor volt a népszerűsége csúcsán a Szomszédok teleregény, a Kulka János alakította Mágenheim Ádám doktorral. Amerikában a Disney-film figurái évtizedek óta töltenek be fontos névadó szerepet, és minden újabb mesehős számíthat a szülőkre.

Például a Jégvarázs 2013-as bemutatója után az Elsa név újszülött viselői (így hívták benne a királynőt) megkétszereződtek az előző évhez képest, számuk 566-ról 1138-ra nőtt. 2016-ban a Moana (magyarul Vaianaként ismerjük) bemutatója is megdobta ezt a ritka nevet, 18-ról 56-ra nőtt a számuk egy év alatt.

A Huffington Post az amerikai társadalom-biztosítási igazgatóság adatai között azt kutatta, hogy milyen egyéb Disney-figurák szerepelnek a születési anyakönyvi kivonatokban. És bár lehetnek e névadások mögött más ihletések is, a Disney-kapcsolat mindig ott van.

A lap összesen 31 Disney-kötődésű babanevet talált a 2016-os névadások között.

Abban az évben a pálmát Aurora hercegnő vitte el a Demónából: 3963 kislány kapra az ő nevét.

Jázminná az Aladdinból 2625-en lettek, Giselle-é a Bűbájból 1457-en. Különös sorsa volt az Ariel névnek: a Kis Hableány után 2177-en kapták meg ezt a nevet, de 577 fiú is Ariel lett – tekintettel arra, hogy ez a név mindkét nemben használatos.

ariel és sebastian

Esmeraldák a Notre-Dame-i toronyőrből 864-en lettek, továbbra is jól tartotta magát az Elsa 476-tal, kettővel megelőzve Tianát, A hercegnő és a béka hősnőjét. Belle, a Szépség és a Szörnyetegből már csak 291 családnak tetszett. A Wendy név többszörös kötődésű is, hiszen így hívják a Hazatérő harcos főszereplőjét és Peter Pan barátnőjét is. (328). Merida hercegnőt 101 házaspár látta meg babájában.

A fiúnevek között Sebastian aratott: 10.249 gyermeket neveztek el az emberfejű rákról.

Arielt követően Gus a legkedveltebb (202), de még az olyan régebbi figurák, mint Simba, az Oroszlánkirály (11), Aladdin (9) és Maugli (5) is tovább élhetek kis amerikaiak testében.maugli

A legklasszikusabb Disney-figurák közül egyedül Minnie, Mickey egér kedvese tartja a frontot, 65 „utóddal”. Arról nem szól a fáma, hogy a 2016-os elnökválasztás után miként alakult a Donald név kedvelése…

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk