hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

5 kifejezés, amit ki kell szedned a szótáradból a mentális egészséged érdekében

Gyakrabban előkerülnek, mint gondolnánk, és hátráltatnak minket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. október 20.

hirdetés

A szóhasználatunk többet számít, mint azt mi gondolnánk. Sokat tehetünk magunkért, ha megválogatjuk a szavainkat. A Popsugar összegyűjtött 5 szót, amit ki kell irtanunk a beszédünkből, hogy lelkileg egészségesek legyünk.

1. "De..."

Ez a két betűből álló szó van az egyik legnagyobb hatással az életünkre. A "de" jelentése gyakorlatilag az, hogy minden más lehetséges, kivéve az, amit előtte kijelentettünk. Elmennék az edzőterembe, de fáradt vagyok. Elkezdenék takarékoskodni, de most akciós a táska, amit kinéztem. Ez a két betű nem engedi, hogy lássuk a világ komplexitását, csak fekete-fehérben lát. Amint kicseréljük a "de"-t egy "és"-re, máris minden más színben tűnik fel. Nem lehet az, hogy el akarsz menni az edző terembe ÉS fáradt vagy? Dehogynem. Egy szó kicserélésével máris több lett a mozgásterünk.

2. "Kéne"

A "kéne" a kötelezettség szava, amit természetesen a a kultúra, a társadalom és a család határozza meg. Sokszor ezeknek nem is vagyunk tudatában. Például amikor azt mondod, hogy el kéne menni erre a bulira, miközben fáradt vagy és legszívesebben otthon lennél, akkor a szocializálódást helyezed előtérbe a kipihentség rovására. Ki mondta neked leggyakrabban ezt, azaz ki tanított erre? Legközelebb, amikor kimondod a "kéne" szót gondold át, hogy honnan eredhet ez a kötelességtudat és mennyire befolyásolja a mindennapi életedet. Ha semmilyen pozitív hatása nincsen, akkor kezdj el megszabadulni tőle.

hirdetés

3. "Megérdemlem."

Ezzel azt mondod saját magadnak, hogy jogosult vagy valamire, miközben az emberi jogokon felül semmire sem vagy jogosult. Ez a mondtad is fekete-fehéren mutatja a világot. Például ha azt mondod a nap végén, hogy megérdemled ezt a pohár bort, akkor azt is mondod, hogy nem érdemled meg azt, hogy megfoszd magadat az élménytől. Te ezért megdolgoztál, jól teljesítettél, stb., stb. Ez egy jutalom-büntetés gondolkodásmódba is belerángat. Elvárod, hogy egy nehéz nap után megkapd a jutalmadat, azonban a való életben nem mindig jutalmaznak meg, ha jól csinálsz valamit, és akkor csalódott leszel. Ahelyett, hogy "megérdemlem", mondd inkább azt, hogy "nagyon szeretném vagy kívánom", így az elvárásaid helyén maradnak.

4. "Remélem."

Az, hogy megválsz ettől a kifejezéstől nem azt jelenti, hogy az életed reménytelen lesz. Sőt. A remény azt jelzi, hogy valami elérhetetlennek tűnő dologról álmodozol. "Remélem egy nap elindítom a saját cégemet." Helyette inkább az kell mondani, hogy "egy nap elindítom a saját cégemet". Máris sokkal közelebbinek érzed az álmodat, nem igaz? A reménykedésben van egy fajta beletörődés, de neked nem arra van szükséged, hanem erőre, hogy sikerüljön.

5. "Mindig" és "Soha"

Ezek a szavak sosem bocsájtanak meg. Mikor azt mondjuk, hogy a párunk mindig késik, és sosem mosogat el, akkor múló pillanatokon pattogunk, és nem is vesszük észre, ha éppen az ellenkezője történik, vagyis időben érkezik és elmosogat. Ez nem csak a párkapcsolatban, hanem az egész életre igaz. Egy fokkal jobba ha azt mondjuk, hogy "gyakran" és "néha".

Ezek olyan szavak, amiket nem is vesszük észre milyen gyakran használunk. Amint odafigyelünk rájuk és használjuk a fent említett alternatívákat máris sokkal jobban fogjuk magunkat érezni a bőrünkben. Meg fogják változtatni a látásmódunkat és mentálisan rugalmasabbak leszünk.

Címlapkép: Unsplash


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk