ÉLET-STÍLUS

5 ízléses és modern fürdőszoba stílus

Bemutatjuk 5 kedvenc fürdőszoba stílusunkat, és alatta azt is, hogyha kádat szeretnél fürdőszobádba, milyet érdemes választanod.

Link másolása

Egy igazán stílusos fürdőszoba kialakítása az alapos tervezésen múlik. Modern, vintage vagy mediterrán? Szinte bármelyik kialakítható, hiszen ma már hatalmas a termékkínálat. Ebben a cikkben bemutatjuk az 5 kedvenc fürdőszoba stílusunkat, és alatta azt is, hogyha kádat szeretnél fürdőszobádba, milyet érdemes választanod.

Modern fürdőszoba

A modern fürdőszoba nagyon divatos, hiszen letisztult formáival és egyszerű színeivel rendkívül stílusos, ugyanakkor a nyugalomról gondoskodik. A fürdőszoba színét tekintve a fehér pasztellesebb és annak árnyalatai, a tört fehér és a szürke jellemzőbb. Ezeket kiegészítve jelennek meg a harsányabb színek. A modern fürdőszoba csempéit, burkolatait a nagyobb méretű lapok jellemzik.

Mediterrán fürdőszoba

A mediterrán fürdőszoba jellemzője a telt színek, melyek tele vannak élettel! A tüzes vörössel, a ragyogó sárgával, erős kékekkel és meleg terrakottával. Ezt kiegészíti a már-már rusztikus fürdőszoba-berendezés, melyek jellemzően tölgy vagy fenyő bútorok, sötét tónussal, valamint a rusztikus padlólap. Jellemző a gyékény kiegészítők használata.

Vidéki avagy country stílusú fürdőszoba

Természetes, egyszerű, otthonos – ez a vidéki stílus. Jellemzője a rusztikusság, tartósság és a vidámság. A természetes anyagok kapják a főszerepet, a lágy, organikus formák mellett. Színeiben a fehér, valamint a lágy pasztell színek szerepelnek, a barnával harmonizálva. Egy helyiség, mely szinte körül ölel.

Vintage fürdőszoba

Régimódi, klasszikus vagy egyszerűen csak kitűnő – a „vintage” szónak számtalan jelentése van. Egy vintage stílusú fürdőszobának pedig számtalan arca. De mindegyikükben közös, hogy azokat a dolgokat emelik ki, melyeknek története van. A vintage stílusú fürdőszoba ezért csak úgy hemzseg a múltat idéző tárgyaktól: például régi, kétgombos csaptelep, szabadon, lábakon álló fürdőkád, kis, színes csempék vagy ernyős fürdőszobai lámpák.

Tengerparti stílus a fürdőszobában

Ha szereted a tengerpartot, a frissítő, tiszta kék látványát, a tengerparti stílus a legmegfelelőbb választás. A megfelelő színekkel – a világoskék vagy a türkiz, fehérrel vagy krémszínnel kombinálva remek kiindulási alap, ehhez jöhet a világos fal és a tengert idéző kiegészítők használata.

Na de milyen fürdőkádat válasszak a fürdőszobámba?

A fürdőzés szerelmeseinek egyértelmű, hogy a fürdőszoba és ezen belül a kád az egyik legfontosabb eleme az életterüknek. Itt felfrissülhetünk, megtisztulunk, relaxálhatunk és egy megfelelően kialakított nyugodt környezetben elfelejthetjük a napi feszültséget.

Azonban nem egyszerű kiválasztani a megfelelő kádat. Amit mindenek előtt figyelembe kell vennünk, hogy mekkora tér áll rendelkezésünkre, milyen nagyságú kádat tudunk elhelyezni. El kell döntenünk, hogy hol érezzük jobban magunkat, egy nyugodt sarokban kényelmesen vagy a helyiség közepén, ahol körbe járható a kád. Szeretünk-e hosszan fürdeni, egyedül tesszük ezt vagy inkább párosan? Érdemes szem előtt tartani, hogy van e kisgyermek a családban és az ő igényeit is figyelembe véve dönteni.

Térben álló kád, szabadon álló kád: a kádak királynője

A szabadon álló kád és a térben álló kád kifejezéssel is találkozhatunk az online térben. Mind a két kifejezés ugyan azt a kádtípust jelenti. A térben álló kádak a fürdőkádak prémium kategóriája és manapság egyre népszerűbbek. Egyedi stílusuk, formaviláguk, előkelő megjelenésük eleganciát sugároznak. Aki találkozik egy térben álló káddal, azonnal kedve támad egy hatalmas fürdőt venni. Formájukat tekintve a csepp alakú (nagyon jól lehet benne olvasni fürdőzés közben), ovális mellett a krómozott vagy bronz lábakon álló klasszikus formával is találkozhatunk. Az ilyen jellegű kádak a nagyobb alapterületű fürdőszobákban mutatnak jól, de nappali ékes dísze is lehet. Anyagukat tekintve akril és öntött márvány. Méretben sokszínű a paletta.

A térben álló kád azok számára jó választás, akik nagyobb alapterületű fürdőszobával rendelkeznek és szeretik az igazán elegáns és exkluzív megjelenést. A szabadon álló kádak kifejezetten magas árkategóriába tartoznak, de ezért cserébe egy varázslatos és egyben magas minőségű kádat kapunk, amely a fürdőszobánk középpontja lesz.

Aszimmetrikus kád: elegancia a fürdőszobában

Egyedi, formabontó megjelenésükkel a fürdőszoba ékességévé tudnak válni. A gyártók a design területén évről évre meghökkentő, de a szemnek tetszetős újításokkal lepik meg a vásárlókat.

Az aszimmetrikus fürdőkád azok számára jó választás, akik szeretik az egyedi formavilággal megalkotott kádakat tágas belső térrel. Úgy gondolják, hogy a fürdőkád nem csak egy eszköz, hanem egy olyan eleme a fürdőszobának, amitől a tér életre kél.

Sarokkád: romantika a fürdőszobában

Sokan összetévesztik a sarokkádat az aszimmetrikus káddal. Talán az lehet az oka, hogy formaviláguk hasonló, de méretükben jelentős különbségek vannak. Ha érzékeltetni szeretnénk a méretek közötti különbséget, akkor azt mondhatjuk, hogy a sarokkádak egyenes felületei mindig azonosak. Például: 120 x 120 cm vagy 150 x 150 cm. Ezzel ellentétben az aszimmetrikus kádak egyenes részei soha nem egyformák. Például:140 x 90 cm vagy 150 x 95 cm.

A sarokkád azok számára jó választás, akik kedvelik a harmóniát és a romantikát egy fürdőszobában. A sarokkádakhoz használt speciális kiegészítő eszközök segítségével wellness hangulatot varázsolhatunk fürdőszobánkba az év minden egyes napján.

Egyenes kád, egyenes akrilkád: a letisztult formavilág

Jelenleg a hazai piacon számos egyenes kád típussal találkozhatunk. Anyagukat tekintve többségében akril, de vannak lemezkádak is. Az egyenes kád a klasszikus téglalap alakja miatt kapta ezt a nevet. Igaz, hogy a külső megjelenése téglalap formájú, de a belső kialakításuk a gyártói fejlesztéseknek köszönhetően már gyönyörű formavilágot öltenek. A sima belső mellett már találkozhatunk ovális, kartámasszal ellátott, nyolcas forma kialakítással is.

Az egyenes kád azok számára jó választás, akik szeretik az egyszerű, letisztult formavilágot és egy egyenes fal mellé szeretnék beépíteni a kádat a fürdőszobájukba.

Ülőkád, mini kád: egyszerű, pici és mégis praktikus

Napjainkban egyre kevesebbet halljuk az ülőkád, minikád kifejezést fürdőszoba üzletünkben. Igazán azok a vásárlók keresik, akik kis alapterületű fürdőszobával rendelkeznek és ezt a teret szeretnék maximálisan kihasználni. Megértjük őket, hiszen az emberek többsége igényli a meleg fürdőt a hideg téli időszakokban. Az ülőkádak egyik nagy előnye, hogy kisebb méretük ellenére a fürdés mellett biztonságos és egyben kényelmes zuhanyzási lehetőséget biztosít használója részére.

Az ülőkád, azok számára jó választás, akik a fürdést és a zuhanyzást is szeretik és kis alapterületű fürdőszobájuk ellenére nem szeretnének egyik fürdési szokásukat sem feladni.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Melyik testrészedet mosod meg először fürdéskor? Sokat elárul rólad a válasz
Gondold végig, és nézd meg, valóban igazak-e rád ezek a jellemzők!
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2022. szeptember 29.


Link másolása

Megfigyelted már, hogy amikor fürdesz, a tested melyik részén kezded a tisztálkodást? Ha nem, akkor érdemes, mert sokat elárul arról, milyen ember vagy - legalábbis egy kameruni író, coach szerint, aki a TikTokon tett közzé egy videót erről.

• Ha az arcodat mosod meg először, amikor a zuhany alá állsz vagy a kádba ülsz, akkor sokat törődhetsz azzal, mit mondanak és gondolnak rólad mások.

• Ha a karoddal és a lábaddal kezded a fürdést, azt azt jelenti, hogy nagyon szerény, alázatos, dolgos ember vagy. A végtagok ugyanis az erőt és az ellenállóképességet szimbolizálják. De az is jellemző rád, hogy nagyon beszédes vagy, jól ki tudod fejezni magad.

• Ha a nemi szervedet az első, akkor valószínűleg visszahúzódó, szégyenlős vagy, és azt is jelentheti, hogy nincs elég önbizalmad, és nehezedre esik kiállni magadért. Ugyanakkor az is elmondható rólad, hogy gondoskodsz arról, hogy a körülötted lévő emberek jól érezzék magukat.

• Ha a mellkasodat mosod meg először, az azt jelzi, hogy jól érzed magad a bőrödben, gyakorlatias és független ember vagy. Jellemző rád még, hogy ambiciózus vagy, és másokat is arra ösztönzöl, hogy tegyenek a céljaikért.

• Ha hajmosással indítasz, az azt jelentheti, hogy a rend és a fegyelmezettség megszállottja vagy. Gyakorlatias vagy és mindenről határozott véleményed van.

• Ha a nyakaddal és a válladdal kezdesz, akkor minden bizonnyal nagyon szorgalmas, hiszen ezek azok a testrészek, amelyekre a leginkább hatással van a stressz. És valószínűleg azért stresszelsz, mert mindig hajtod magad, és túl sok terhet veszel a válladra. Azt is elmondható rólad, hogy versengő típus vagy, és mindig te akarsz lenni a falkavezér.

• Ha a hátadat mosod meg elsőként, az azt bizonyítja, hogy gyakran nézel a hátad mögé, vagyis nehezen tudsz megbízni emberekben, és nem engedsz be könnyen idegeneket az életedbe. Ennek oka egy múltbéli traumatikus élmény is lehet.

Bernice Angoh videóját már közel 900 ezren látták és 63 ezernél is több lájkot kapott. A legtöbben azt írták, hogy hajmosással szokták kezdeni a zuhanyzást, és nem is gondolták, hogy ez nem mindenkinek evidens. Mások pedig olyan testrészüket mossák meg először, amelyekről nem volt szó a videóban, például a hasukat, a hónaljukat vagy a talpukat. A kommentelők közül többen is magukra ismertek a jellemzésekben.

@iam_magic9♬ original sound - Mystic | Healer | Author


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
ÉLET-STÍLUS
Kipróbáltuk, mennyit lehet spórolni a bevásárlásnál Tesco Clubcarddal
Hogy mennyit sikerült spórolni a kasszánál? A cikkben található kisfilmünkből kiderül!

Link másolása

Az infláció hatása otthonainkba is beférkőzött, az energiaárak emelkedése mellett az élelmiszerekért is egyre többet kell fizetnünk. Szinte mindenki megérezhette, és tapasztalhatja is mindennap az egyre növekedő árak hatását.

Ilyen körülmények között különösen fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogyan takaríthatunk meg minél több pénzt a bevásárláson. Bizony az élelmiszereken is lehet spórolni, csupán meg kell találni a megfelelő módszert rá, hogy az embernek ne legyen hiányérzete.

A Tesco Clubcard programja pont ezt a célt segíti. Az áruház hetente több száz árucikket kínál kedvezménnyel a hűségkártyával rendelkezőknek, ez pedig jelentős megtakarítást jelent akár már a legkisebb bevásárlás esetén is.

Megkérdeztük tehát a Tescóban vásárlókat, hogy ők milyen tudatosan figyelik a Clubcard által nyújtott kedvezményeket. És hogy nekünk mennyit sikerült spórolni a kasszánál? Kisfilmünkből ez is kiderül!

„Tisztában vagyunk vele, hogy a jelenlegi inflációs környezet milyen kihívásokat jelent a háztartásoknak, ezért is segítjük őket abban, hogy a lehető legkedvezőbb áron vásárolhassanak be. Clubcard-áras termékeinket sokan keresik, ezért is bővítettük ki ezen árucikkek körét, így lojális vásárlóink még tovább csökkenthetik kiadásaikat.

A Clubcard programban a vásárlók minden elköltött 100 forint után 1 pontot kapnak, amit az alkalmazásban akár azonnal utalványokra válthatnak. A Clubcard applikáció segítségével bárhol, bármikor könnyedén nyomon követhető a pontok és utalványok alakulása, és személyre szabott digitális kuponok is elérhetők vele. A nyugdíjasok pedig ezen felül minden kedden 5 százalék kedvezményt kapnak a vásárlásuk végösszegéből, ha használják hűségkártyájukat” – mondta Szilva Mónika, a Tesco-Global Zrt. vásárlási élményért felelős igazgatója.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
6 mindennapi dolog a lakásban, ami káros az egészségre
Talán nem is gondolsz rá, de az illatos és patika tisztaságú lakásnak bizony ára van.

Link másolása

A Pár perc az egészségért egy interaktív blog, ahol egészségügyi témákról és lelki problémákról olvashatsz, ahol közérthető nyelven írja le a szerző a betegségeket, illetve a lehetséges kiegészítő kezelések útmutatóként szolgálnak. A cél a betegség kialakulásnak megelőzése, ennek érdekében Szilvia az egészségre fókuszál, hogy ne akkor kezdj vele foglalkozni, amikor már baj van!

A jó illatnak ára van

A lakásunk levegője akár ötször szennyezettebb lehet, mint amit a szabadban lélegzünk be. És ne felejtsük el, hogy időnk nagy részét bent töltjük el. A levegő minősége nagy hatással van az egészségünkre, és bár a tüneteket nem azonnal érezzük, de évekkel később jelentkezhetnek.

A legtöbben szeretjük, ha otthonunkban friss, jó illat uralkodik, ezért előszeretettel alkalmazzuk a különböző divatos illat gyertyákat, diffúzorokat, lakás spray-ket, melyek sajnos károsak lehetnek az egészségre. Nyomokban tartalmaznak veszélyes vegyi anyagokat, bár elvileg kis mennyiségben, azért óva intenek a szakemberek attól, hogy túlzásba vigyük bármelyik használatát. Nem kell lemondanunk a kellemes illatokról, biztonságosan frissítsük fel otthonunkat természetes illóolajok használatával.

A konyha tele van műanyaggal

A műanyag tárolóedények gyakran tartalmaznak káros vegyi anyagokat, például BPA-t, melyek újra melegítéskor beszivároghatnak az ételbe. A (kemény és törésállóként forgalmazott) polikarbonát műanyag termékek, mint például az újra felhasználható vizes palackok szintén tartalmaznak BPA-t, ami növelheti a rák és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Amikor csak lehetséges kerüljük a műanyagot, és válasszunk üveg tárolóedényeket vagy a rozsdamentes acél vizes palackokat.

Párásító berendezések

A párásító berendezések egészségesebbé teszik a levegőt, de lehet, hogy pont az ellenkezőjét érjük el vele, ha nincs megfelelően, rendszeresen tisztítva. A párásítóban idővel a penészgomba elszaporodhat, főleg ha víz marad benne, és a spórák szétszórodhatnak a levegőben. Naponta cseréljük ki a párásító vizét, használjunk desztillált vizet, tisztítsuk meg a gépet rendszeresen a gyártó utasítása szerint. Figyeljünk oda a szűrők cseréjére is.

Szivacsok

A mosogatószivacs olyan baktériumokat tartalmazhat, mint a szalmonella. Egy tanulmány kimutatta, hogy ha a szivacsot két percig a mikrohullámú sütőben hagyjuk, akkor a baktériumok 99 százaléka elpusztult.

Matracok, kárpitok

A matrac a poratkák „melegágya”, mely allergiát és asztmát válthat ki. Az apró kártevők, amelyek az ember elhalt hámsejtjeivel táplálkoznak, szeretnek megtelepedni és befészkelni az ágyneműbe. A legfontosabb dolog a poratkák elleni küzdelemben, hogy a matrac felett legyen matracvédő huzat, az ágyneműt pedig gyakran cseréljük.

Fertőtlenítőszerek túlzott használata

A fertőtlenítőszerek elősegíthetik az antibiotikum-rezisztens szuperbaktériumok szaporodását, emellett sok összetevőjük káros az emberi egészségre és a környezetre. A rutinszerű tisztítás nem igényel fertőtlenítést, egyszerű szappan és víz elegendő a legtöbb háztartási szennyeződés eltávolításához. Ecettel vagy szódabikarbónával pedig csodát lehet tenni.

Ha fontos számodra, hogy egészségesen élj és fokozott figyelmet fordítasz a megelőzésre, keresd a Pár perc az egészségért blogot a Facebookon is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
6 tipp, amivel csökkentheted a gázfogyasztásodat
Összegyűjtöttünk néhány ötletet, hogyan tudsz takarékoskodni vele!

Link másolása

Beköszöntött az ősz, és a távolba tekintve láthatod, hogy lassan, de biztosan lopakodik be az életedbe a fűtési szezon kezdete is. Érdemes tehát előre gondolkodni, hogyan tudnál csökkenteni a fogyasztásodon, hiszen soha nem volt még olyan drága a gáz a kontinensen, mint most. Cikkünkben ebben szeretnénk segíteni, összegyűjtöttünk néhány ötletet, hogyan tudsz takarékoskodni vele!

1. Fontos a rendszeres karbantartás!

Sokan nem is gondolnák, de a nem megfelelően karbantartott fűtésrendszer is okozhat felesleges többletfogyasztást. Még most is érdemes szakembert keresned, aki átnézi fűtésrendszeredet, és elvégzi az évente ajánlott biztonsági ellenőrzést.

2. Hagyd szabadon a fűtőtest környékét

Ahhoz, hogy a fűtésed hatékony legyen, fontos, hogy a meleg egyenletesen tudjon körbe áramlani az egész szobában. Bár általában senki sem szokott a fűtőtest tetejére, vagy közvetlen elé, mellé pakolni semmit, egy túlzsúfolt szobában már könnyen előfordulhat, hogy akár egy nagyobb fotel kerül a radiátor elé. Egy nagyobb bútordarab akkor is akadályozhatja a meleg áramlását, ha nem közvetlenül a fűtőtest előtt van, ezért lehetőség szerint kerüld az ilyen eseteket.

 

3. Ha megoldható, használj kevesebb helyiséget

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy télen az egész családnak egy szobában kell laknia, de érdemes felülvizsgálni, mely helyiségek használatáról tudsz lemondani a téli hónapokban. Főként a nagy házakra jellemző, hogy tényleg minden tevékenység számára külön helyiséget tartunk fent. Ilyen például a dolgozószoba, amit, ha nem dolgozunk túl gyakran home office-ban, akkor télen felesleges fűteni. Erre az időre inkább tedd át munkaállomásodat a nappaliba vagy a hálószobába.

4. Cserélj nyílászárókat és szigetelj!

Természetesen a fenti praktikák azoknak hasznosak, akiknek nincs most lehetőségük hőszigetelésre vagy fűtéskorszerűsítésre, mindenképp érdemes azonban ezekről is szót ejtenünk, hiszen ezek az igazán hatékony módszerek a gázszámla csökkentésére. Ha választani kell, érdemes a nyílászárócserével kezdeni, már ezzel is rengeteg energiát megtakaríthatsz. Emellett a külső hőszigetelés, és a födémszigetelés is fontos lehet. A munkálatok megkezdése előtt azonban érdemes már kora ősszel, egy hűvösebb napon hőkamerás mérést is kérni!

5. Korszerűsítsd a fűtésedet!

Ha eddig konvektoros fűtésed volt, mindenképp érdemes fűtéskorszerűsítésbe fogni, de ha csak egy sima cirkó kazánnal rendelkezel, már akkor is sokat spórolhatsz, ha kondenzációs kazánra váltasz. A kondenzációs kazánok a fűtés során keletkező füstgázban lévő hőenergiát hasznosítják, ezért sokkal gazdaságosabbak, mint a hagyományos kazánok. A forró füstgázban lévő energiát egy hőcserélő segítségével nyerik ki, mégpedig a nevükhöz hűen úgy, hogy az eddig a kéményen keresztül szabadba távozó vízgőzt kondenzálják, lehűtik, miközben a hőenergiát a keringetett fűtővíznek adják át. Hatásfokuk ezáltal az eredeti fűtési rendszer megtartása (radiátorok, padlófűtés) megtartása mellett is akár 30-40 százalékkal jobb lehet egy régi, nem kondenzációs kazánhoz képest. Kombi üzemmódban képesek melegvizet adni önállóan, de indirekt tároló tartállyal és napkollektorokkal is képesek az együttműködésre.

Abban az esetben, ha alacsony energiaigényű, jól szigetelt házról van szó és közép-, vagy hosszú távban gondolkoznál, akkor a hőszivattyú a leggazdaságosabb választás. Egy levegő-víz hőszivattyú esetében akár ~40% os üzemeltetési költséget is meg lehet takarítani egy gázkazánnal szemben. Mindezek mellett a hőszivattyúval fűteni és hűteni is lehet, illetve napelemes áramtermeléssel kiegészítve akár önfenntartó is lehet az épület fűtése.

A hőszivattyús rendszereknek hátrányai is vannak: talán a legnagyobb, hogy jelenleg még a legnagyobb gyártók sem képesek kielégíteni az igényeket a kiugró kereslet miatt, illetve beruházási költség szempontjából a legnagyobb pénzügyi ráfordítást igénylik (elektromos rendszer fejlesztés, beüzemelési költségek).

6. Fűts klímával, H tarifával!

Kiegészítő fűtésként, un. split-klímák telepítésével rengeteg időt és bosszúságot takaríthatsz meg. A klímával való fűtés azért is válik elterjedté, mert igen kedvező fenntartási költséggel, illetve megtérülési költséggel számolhatunk. Nagyon kevesen tudják, hogy a légkondicionálók, vagy klímák tulajdonképpen szintén megújuló energiát is felhasználó hőszivattyúk. Ha lehetőségünk van napelemes rendszer használatára, gyakorlatilag 0 Forintra ki lehet hozni az energia számlát, hiszen a villanyköltségen felül tényleg semmi egyebet nem kell fizetni.

De az elektromos szolgáltatók is méltányolják a légkondiciónálóval való fűtést, ezért október 15. és április 15. között kedvezményesen, fél áron biztosítanak elektromos áramot ezen berendezések üzemeltetéséhez. (H tarifa). Ezek a készülékek, mivel a helyiség levegőjét fűtik, nem igényelnek költséges átalakítási munkálatokat a meglévő fűtési rendszeren. Természetesen nem elhanyagolható szempont, hogy ilyen készülékek telepítése otthonunk komfortját tovább növeli, hiszen nyáron a hűtés is megoldott. Mint mindennek ezeknek a rendszereknek is van hátránya: a szűrők és a teljes rendszer fokozott ellenőrzést igényel, hiszen ellenkező esetben a levegőminőségünk fog romlani. A fűtésre optimális klímák -15 vagy -20 fokos külső hőmérsékletig tudnak fűteni, alatta már nem. A mi éghajlatunkon alkalmanként előfordulhat ettől hidegebb is, így mindenképp szükség van valamilyen biztonsági megoldásra, amit abban a néhány napban használhatunk, amikor túl hideg van kint. Arra szintén fontos felhívni minden hőszivattyú kapcsán a felhasználók figyelmét, hogy ezen berendezések mindegyike – a működési elvükből adódóan – veszít hatékonyságából a külső hőmérséklet csökkenésével párhuzamosan.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk