hirdetés

ÉLET-STÍLUS

5 gyakori tévhit a nyári gyermekbetegségekről

Például ne kenj házi kencéket a gyerek leégett bőrére, ne kínozd feleslegesen diétákkal és ne tömd gyógyszerekkel. Érdemes mindet megfogadni!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. június 21.

hirdetés

1. Tévhit, hogy a kötőhártya-gyulladással nem kell orvoshoz fordulni.

Allergiás kötőhártya-gyulladás (conjunctivitis allergica) az év minden szakában előfordulhat, de tavasztól őszig gyakran fordul elő. A különböző pollenek okozta allergia jellemzője a piros szem, a viszketés, a könnycsorgás. Nincs váladék, ezért könnyű megkülönböztetni a fertőző eredetű gyulladástól. Orvosi javaslatra antihisztamin és/vagy szemcsepp segít a panaszokon. Az allergiás eredetű kötőhártya-gyulladásra házi gyógymódot ne alkalmazzatok!

A fertőző gyulladásnál a fenti tünetek mellett még szemhéj duzzanat és váladékozás is jelentkezik. A gyerekek szúró érzésről panaszkodnak, reggelre beragad a szemük. Ilyenkor fontos a szem tisztán tartása, langyos vízzel vagy kamillateával kell áttörölni puha vattakoronggal. Ügyelj arra, hogy mindig csak egy törlésre szabad a korongokat felhasználni, a szem belső zugából kiindulva, különben átviszed a fertőzést az egyik szemről a másikra.

A kötőhártya gyulladás nem játék, a szaruhártya gyulladását is okozhatja. Akár baktérium, akár vírus okozza a gyulladást, antibiotikum tartalmú cseppet ír fel az orvos, a vírusos fertőzésnél ugyanis a baktériummal való felülfertőzés veszélye is fennállhat.kotohartya

hirdetés

2. Gombás fertőzések - tévhit, hogy strandolás, úszás után nem kell tusolni

Uszodákban, strandokon, de még az élő vizek környékén is könnyű gombás fertőzés összeszedni. Elsősorban a lábujjak között, de akár a talpon is megjelenő viszkető, hámló vörös foltok gombafertőzésre utalnak, amelyek orvosi kezelést igényelnek. Akár a testen is szétterjedhet, ha valakinek nem ép a bőre, vagy gyenge az immunrendszere.

Tökéletes védelem nincs a gombák ellen, de sokat tehetsz azért, hogy a gyerekeket elkerülje. Kisgyermekre is adj papucsot az uszodában, strandon, különösen az öltözőkben, a nedves lépcsők környékén és a zuhanyozókban lehet lábgombát összeszedni. Tanítsd meg arra, hogy mindig zuhanyozzon le, amikor a medencéből kijön, és használjon szappant/tusfürdőt is. A lábát törölje szárazra, és száraz papucsot vegyen fel.uszoda

3. Leégés - tévhit, hogy a leégett bőrt olajjal, zsírral kell bekenni!

A nyári szünet kezdetén a hosszú napfénymentes időszak után kiszabadulnak a gyereket a szabadba. A napfény jótékony hatásaira szüksége van a fejlődő szervezetnek, de nem jó leégéssel kezdeni a vakációt.

Különösen a fehér bőrű gyermekeket kell óvni, és azokat, akiken több festékes anyajegy van. A leégett bőr vörös, tapintása fájdalmas, felületén hólyagok jelenek meg, fájdalmas. Ilyenkor néhány napig kerülni kell a napfényt, és gondoskodni kell a bőr állandó hidratálásáról. Elsősorban a hűvös vízzel, zuhanyozással, borogatással, a víz permetezésével. A fürdés nem javasolt, mert az a bőrt feláztatja.

A házi praktikákkal vigyázz! Valóban jól hűsít a tejföl, aludttej, méz, élesztő, őszi- és sárgabarack, de a túlérzékeny bőrre kenve az ellenkező hatást érhetjük el.

Soha ne kenj az égett bőrre olajat, vajat, zsírt, zsíros krémeket!

A gyógyszertárakban kaphatók olyan készítmények, amelyek nem csak hűsítenek, hanem a bőr mélyebb rétegeibe jutva biztosítják a hidratáltságot.

Ha nagy kiterjedésű, vagy erősen hólyagos a bőr, láz vagy hőemelkedés kíséri, azonnal orvoshoz kell fordulni.

Leégés nélkül is okozhat problémákat a napfény. Fülön, orron, szabadon lévő bőrfelületen apró hólyagocskák jelenhetnek meg. Gyógyszertárban kapható szárító, hűtő rázókeverékkel, hűtőkenőccsel lehet kezelni.

Megelőzésként elsősorban a megfelelő fényvédelemről kell gondoskodni a legérzékenyebb területeken, mint az orr, szemhéj, kulcscsont, váll. Nyáron elengedhetetlen a napszemüveg, a világos ruházat, a vászonsapka, a fényvédő krém, a fényvédő ajakápoló.bekenni

A betegségek lefolyásával kapcsolatos tévhitek

Az egyik legelterjedtebb, hogy mindig csillapítani kell a lázat. A 2011-ben megjelent új orvosi szakmai protokoll 39 fok vagy ennél magasabb hőmérséklet esetén javasolja a gyerekek lázának kíméletes csillapítását. Dr. Novák Hunor szerint a következőképp csillapítsátok a lázat: 40 fok felett; 38-40 fok között, ha rossz a beteg közérzete;

38 fok felett, ha súlyos alapbetegsége van a betegnek.

Egy másik tévhit, hogy mindenre antibiotikumot kellene szednie a gyereknek. Különösen a náthás, orrfolyásos betegségek esetén merül fel a kérés a szülőkben. "Ha náthás a gyermek, a kezdeti vizes orrfolyás után pedig zöldes-sárgás lesz az orrváladék, az nem jelent bakterális felülfertőződést vagy arcüreg gyulladást, antibiotikum adása INDOKOLATLAN!!! A vizes orrváladék elszíneződése normális jelenség, amelyet vélhetően a polimorfonukleáris sejtek megnövekedett száma, enzimatikus aktivitása okoz. (...) A túlzott antibiotikum-fogyasztás káros!" - írja Dr. Novák Hunor a Facebook-oldalán.

lazgyogyszer

4. Tévhit, hogy a csípés után azonnal kalcium tablettát kell feloldani és meginni!

A nyári csípések többségét szúnyog, méh és darázs okozza. A leggyakoribbak a szúnyogok által okozott kellemetlenségek. Az alig látható csípéshelyén keletkező duzzanat lehet az átlagosnál nagyobb és vörösebb egyéni érzékenységnek megfelelően. Szerencsére ilyen súlyos szövődménye csak ritkán van egy szúnyogcsípésnek. Ha viszont a kicsik csípéseket elvakarják, akkor bakteriális vagy gombás fertőzések alakulhatnak ki, amelyek már csak antibiotikummal gyógyíthatók.

Nálunk általában nem terjesztenek betegségeket a szúnyogok, csípésük mégsem veszélytelen. Ha viszont a gyerek lázas lesz, hányingert érez, idegrendszeri tüneteket tapasztalsz, azonnal orvoshoz kell vinni.

A méh- és darázscsípés kellemetlen, de ha a kicsi nem allergiás a rovar váladékára, akkor hűsítéssel, borogatással hamar elmúlik.

Ha a csípést követő percekben súlyos tünetek jelentkeznek, mint a a torok bedagadása, ájulás, rosszullét, máshol is megjelenő kiütések, szemduzzanat jelentkezik meg, azonnal mentőt kell hívni!

A kalcium már nem számít univerzális csodaszernek, ha az allergia gyanúja felmerül, bízd az orvosra az életmentő kezelés módját.meh

5. Tévhit, hogy szalmonella fertőzés esetén hetekig koplalni és diétázni kell.

A szalmonellafertőzés sokkal gyakrabban előfordul, mint gondolnánk. Ez a hasmenéssel, lázzal, esetleg hányással járó betegség jellemzően nyáron fordul elő, mert a melegben könnyebbek szaporodnak a kórokozók. A kezelés lényege a folyadékpótlás és a nyugalom. Antibiotikumot csak orvosi javaslatra lehet használni, mert a csecsemőket kivéve, gátolja a kórokozó kiürülését.

Kezdetben a gyerek étvágytalan, nem szabad erőltetni az evést, a láz elmúltával azonban indokolatlan a diéta, mert nem befolyásolja a kórokozók kiürülését a szervezetből.

Mivel a betegségnek súlyos következményei is lehetnek - például a kiszáradás -, és csak két negatív eredmény után lehet ismét közösségbe menni, jó, ha tudod, hogyan kerülhető el.

A kórokozó fertőzött tojásban, tejben, húsban fordul elő, a tünetek az étel elfogyasztása után 12-72 órán belül alakulnak ki. A fertőzés a széklettel terjed, a tünetmentes időszak után is akár még fél évig. Így előfordulhat, hogy egy felnőtt enyhe lefolyású betegségen esik át, és tudtán kívül tovább fertőzi a környezetét.

Minél nagyobb a gyerkőc, annál nagyobb az esélye, hogy megelőzhesd a szalmonellafertőzést. Tudatosítsd az egész családban, hogy milyen lefolyású ez a betegség, és hogy az otthoni fertőzés tisztasággal és körültekintéssel megelőzhető.

Az ételeket mindig tartsd hűtőszekrényben, amely legalább 7 fokra van állítva. A kész ételeket hűtsd le hideg vízbe, majd amilyen hamar csak lehet, tegyük a hűtőszekrénybe. Az élelmiszereket már vásárláskor elkülönítve kell tárolni és szállítani. Különösen a hús elkülönítése a fontos.

Legyen külön vágódeszkád a húsnak és a zöldségfélének. Ezekből jobb a műanyag, a fából készültek könnyen megrepednek és megtelepednek a kórokozók. Kerüld a nyers tojásból készült ételeket. A zöldségeket, gyümölcsöket felhasználás vagy fogyasztás előtt folyó vízzel mosd le.

Amit csak lehet, nyáron főzéssel készíts. Tíz perc forralás elpusztítja a szalmonellát.

A szárnyasok húsát mindig mosd le folyó vízzel, akkor is, ha fagyasztva volt. Természetesen ügyelj, hogy a víz ne fröccsenjen szét, és a mosogatót, valamint az eszközöket is mosd le. Ne maradjon soha mosatlan, mindig tiszta munkafelületen szabad csak főzni.Mosogatószivacsokat akár naponta cserélj.

Idegen helyen, különösen külföldön, palackozott vizet igyál.

WC használat után és étkezés előtt mindenki szappannal, meleg vízzel mosson kezet.sm


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

100 napig viselte ugyanazt a ruhát, arra jutott, hogy idén egyáltalán nem vásárol

Az amerikai papnő dokumentálta is a kihívást közösségi oldalán. Meglepő hányféleképpen lehet hordani egy egyszerű fekete kisruhát.
címkép:Instagram/thisdressagain - szmo.hu
2021. január 11.

hirdetés

Sarah Robbins-Cole kényelmes, fekete pamutruhája minden bizonnyal megszolgáta az árát. A nő ugyanis 100 napig viselte egyhuzamban. Beleértve a Haloweent, a karácsonyt és az újévet is.

Ez volt rajta amikor dolgozott, amikor sétált, amikor otthon ült, vagy amikor valamilyen ünnep volt. A ruhát csak éjszakára vette le, amikor kimosta.

Sarah Robbins-Cole, aki egyébként egyházi vezető és főiskolai káplán még viccelődött is, hogy olyan mint egy apáca.

Sarah, Bostonban (Egyesült Államok) él, és 2020. szeptember 16-án csatlakozott a 100 napos ruha kihíváshoz: a kihívók azzal segítik megmenteni a bolygót, hogy egy ruhadarabot hordanak.

A lelkipásztor annyira élvezte a kihívást, hogy 2021-ben új fogadalmat tett.

„Meglepetésemre az, hogy ugyanazt a ruhát viselem egymás után 100 napig, nem vett el semmit az életemből. Ehelyett arra ösztönzött, hogy egy lépéssel tovább menjek, és ne vásároljak új ruhákat vagy kiegészítőket 2021. január 1. és 2022. január 1. között"
- fejtette ki az asszony a Mirrornak.

"Rájöttem, hogy az én koromban minden alkalomra van ruhám, és ha szükségem van egy csinos darabra, akkor leporolok egyet, ami 1992 óta ott áll a szekrényemben" - tette hozzá a papnő.

hirdetés

Sarah körülbelül 250 másik nővel együtt vállalta a 100 napos kihívást, amit a Wool and Dress cég hirdetett meg.

A vállalat célja, hogy megmutassák hogyan változtatja meg a mindennapi vásárlási szokásokat, ha valaki egy ruhában jár 100 napig.

A kihívás azonban nem csak a vízszámlán és a mosószer vásárláson látszódott meg, hanem megváltoztatta Sarah hozzáállását a kinézetéhez és az öltözködéshez is.

"A dolgok egyszerűségének megőrzése az, amiben nekem ez a kihívás segített. Hogy valóban azzal foglalkozzam ami az életben igazán fontos"
- mondta az asszony.

Aki teljesítette a kihívást, 100 dolláros, vagyis körülbelül 30 ezer forintos vásárlási utalványt nyerhetett, amelyből beruházhatott egy új darabra, amit akár a következő 100 napban viselhet. Sarah dokumentálta is a kihívást és 100 különböző megjelenését ugyanabban a ruhában, az Instagram oldalán.

A nő egyébként éppen vallásfilozófiából doktorál, és azt mondta nagyon jó érzés, hogy a mindennap ismétlődő viselettel rengeteg plusz ideje lett, amit tanulásra fordíthatott.

"Olyan könnyű volt felkelni és ugyanabba a ruhába öltözni. Rengeteg időt spóroltam meg, és egyszerű volt a kiegészítők segítségével feldobni."

Sarah szerint az egész kihívás egyetlen igazán nehéz része az volt, hogy minden nap más módon próbálja meg viselni ugyanazt a ruhát.

"Szóltam az óráimon a hallgatóknak a kihívásról, hogy ne lepődjenek meg azon, hogy mindennap ugyanabban a ruhában látnak"
- magyarázta az asszony.

A papnőnek azonban nagyon nem tetszett a közösségi média nyomása és meglepte a rengeteg követő is, akiktől kapott hideget-meleget is.

"A kihívás elgondolkodtatott azon, hány ruha kerül a hulladéklerakóba, mennyi vizet használnak a pamut előállításához, és nem igazán tudjuk, hogy a megvásárolt ruháink etikusan készülnek-e, mégis mindenki belehajszolja magát a fogyasztásba egy hamis elvárás alapján"
- magyarázta az amerikai lelkipásztor a lapnak.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Ezek a legnépszerűbb babanevek a világon, amelyek európai eredetűek

A 10 leggyakoribb név között akadnak olyanok is, amelyek Magyarországon is kedveltek.
Illusztráció: satyatiwari/Pixabay - szmo.hu
2021. január 09.

hirdetés

Az OnBuy.com 4978 szülő és hamarosan szülővé váló felnőtt részvételével készített egy felmérést, amelyből kiderül, melyek a legnépszerűbb európai eredetű babanevek a világon - számolt be róla a Sun.

Kiderült, hogy a legkedveltebb európai lánynév az olasz eredetű Maria - összesen 61 147 219 lányt hívnak így, a legtöbb ilyen nevű pedig Brazíliában él.

A második helyen a spanyol eredetű Ana áll, ami mégis Portugáliában a legnépszerűbb, a harmadik pedig a francia eredetű Rosa, ami Mexikóban a legkedveltebb a világon.

Az európai fiúnevek közül a legnépszerűbb a spanyol eredetű José, amit 29 940 365 fiú visel a világon, és Brazíliában a leggyakoribb.

Utána következik az angol eredetű John, amely az Egyesült Államokban a legkedveltebb név, a harmadik helyen pedig a spanyol eredetű Juan áll, amit Mexikóban adnak leggyakrabban a fiú babáknak.

A 10 legnépszerűbb európai lánynév a világon:

1. Maria - olasz eredetű, Brazíliában a leggyakoribb

2. Ana - spanyol eredetű, Portugáliában a leggyakoribb

hirdetés

3. Rosa - francia eredetű, Mexikóban a leggyakoribb

4. Elizabeth - görög eredetű, az Egyesült Államokban a leggyakoribb

5. Patricia - skót eredetű, az Egyesült Államokban a leggyakoribb

6. Anita - spanyol eredetű, Indiában a leggyakoribb

7. Andrea - görög eredetű, Olaszországban a leggyakoribb

8. Marina - olasz eredetű, Oroszországban a leggyakoribb

9. Carmen - spanyol eredetű, Venezuelában a leggyakoribb

10. Angela - francia eredetű, az Egyesült Államokban a leggyakoribb

A 10 legnépszerűbb európai fiúnév a világon:

1. Jose - spanyol eredetű, Brazíliában a leggyakoribb

2. John - angol eredetű, az Egyesült Államokban a leggyakoribb

3. Juan - spanyol eredetű, Mexikóban a leggyakoribb

4. Jean - francia eredetű, a Kongói Köztársaságban a leggyakoribb

5. Robert - német eredetű, az Egyesült Államokban a leggyakoribb

6. Luis - spanyol eredetű, Kolumbiában a leggyakoribb

7. Carlos - spanyol eredetű, Brazíliában a leggyakoribb

8. James - francia eredetű, az Egyesült Államokban a leggyakoribb

9. Antonio - olasz eredetű, Brazíliában a leggyakoribb

10. Richard - német eredetű, az Egyesült Államokban a leggyakoribb


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Itt a 2021-es lista a hosszúhétvégékről, iskolai szünetekről, munkaszüneti napokról

Az első hosszúhétvégéig például nem is kell olyan sokat várni.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2021. január 07.

hirdetés

Meddig kell várnunk egy hosszúhétvégére, mikor lesz munkaszüneti nap, iskolai szünet, vagy éppen mikor kell szombaton is dolgozni? Az Eduline készített gyűjtést arról, mire számíthatunk ezen a téren 2021-ben.

Hosszúhétvégék

Az első hosszúhétvégéig például nem is kell olyan sokat várni: március 15-e ugyanis hétfőre esik, így a nemzeti ünnep miatt egy nappal hosszabb lesz a hétvége.

De hamarosan egy újabb követi. 2021-ben ugyanis nagypéntek április 2-án, húsvét hétfő április 5-én lesz, így ez a két nap is iskolai szünet és munkaszüneti nap lesz, egyben négynapos hétvége.

Az év második háromnapos hétvégéje pedig augusztusban lesz, mert augusztus 20-a péntekre esik.

Október 23-a viszont idén szombati napra esik, ezért ezen a napon nem lesz pihenő. November 1. ellenben hétfő, így ekkor ismét háromnaposra nyúlik a hétvége. Sajnos azonban 2021-ben a karácsony és az újév is hétvégére esik majd, így év végén szintén nem lesznek hosszúhétvégék.

hirdetés
Iskolai szünetek

A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2021. március 31. (szerda) lesz, a szünet utáni első tanítási nap pedig 2021. április 7. (szerda). A tanév egyébként 2021. június 15-ig tart.

Szombati munkanapok

Szombati munkanap december 11-én lesz, december 24-ért "cserébe" kell dolgozni, illetve iskolába menni.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

„Nem vagyok szuperanyu, és néha felragasztanám a gyereket a falra!” – a Covid miatt nincs óvoda, viszont dolgozni is kéne

A dolgok rendje az, hogy egy ötéves elmegy az óvodába, a szülő pedig ezalatt dolgozik. De ha világjárvány van és home office, az ötéves pár percenként megjelenik, és közöl valamit.
Szajki-Vörös Adél, Fotók: Netflix, Szajki-Vörös Adél - szmo.hu
2021. január 06.

hirdetés

Figyelem! Az írás ironikus humort tartalmaz.

Egyszerűen nem tudom eldönteni, milyen színű ragasztószalaggal ragasszam a falra a gyermekemet, gondolkodtam el egyik reggel - mint azon a mémfotón, amin régebben annyit nevettünk. Ismeritek? Van olyan változat is, hogy az apa boldogan sörözget az előtérben. Imádom a fekete humort, annál jobban csak a gyerekemet, de nem szeretem a világjárványt, és még kevésbé az azzal járó embert próbáló helyzeteket, ezért néha ilyenek villannak be.

Szóval miután úgy döntöttem, hogy az átlátszó cellux nem tartaná meg a gyereket a falon, ráadásul nincs is itthon vastag szürke ragasztószalag, meg a vakolatnak sem tenne jót, valami mást kellett kitalálnom. Komolyan mondom, várom a további ötleteket, mert ez így nem lesz jó hosszú távon. Bár valószínűleg közeleg az idő, amikor visszaengedjük az óvodába - ahol tavaly év végén sajnos megjelent a Covid, de már állítólag eltűnt, hát nagyon ajánlom neki, hogy így legyen - , mert egyszerűen muszáj dolgoznunk.

Ja, hogy a probléma lényegéről nem beszéltem: így nem lehet nyugodtan dolgozni. Sőt, dolgozni sem annyira, csak valamennyire, és NAGYON idegesen.

Ezt már lehet, hogy írtam: nem igazán tudok egyszerre két dologra koncentrálni sok szuperképességekkel megáldott anyuci-társamhoz képest, és ha erre van szükség, rögtön ideges leszek. Lehet, hogy ez a képesség fejleszthető, nálam csak a pulzus és a hangerőm növekedéséhez vezet. Így aztán, amikor én veszítek, és a férjemnek muszáj a dolgozószobában lennie egy telefon vagy egyéb, ott végzendő dolgok miatt, akkor a nappaliban szórakoztatom a gyereket, miközben dolgozom. Egyszer már írtam erről, a nyári szünet kapcsán, de olyankor megváltást jelentettek a néha felbukkanó bébiszitterek és a gyermeket szívesen befogadó nagymamák. És olyankor volt egy kis pihi, azaz: lehetett nyugiban dolgozni.

De a gyermekem az idő múlásával egyre több energiával, kérdéssel és mondanivalóval rendelkezik. Akkor hároméves volt és hároméves dolgokat csinált, most meg ötéves, és mittudomén hány éves dolgokat csinál, de ebben a pillanatban például szerencsém van, mert egy sárga Belle-ruhában - fogalmam sincs, hogyan kell ejteni, a gyengébbek kedvéért: egy Disney-hercegnő, aki A szépség és a szörnyetegben főszerepel - , szóval épp egy sárga ruhában és tiarában egyenként sorba öltözteti palástokba csomagolt plüssállatait és tök jól elvan. Mindössze ennyi kell, és máris tudok dolgozni, ha egy adagban húsz percet, akkor az jó.

hirdetés
Decemberben azonban a bújócska volt a sláger, és az év végi hajtásban mondanom sem kell, mennyire kedvünkre volt, amikor – a tök jogosan – az unalomtól hisztiző gyerekkel szünetként bújócskáztunk.

Miközben a szekrény mögött lapultam, a férjem pedig megpróbált kijutni az ágy alól, szerintem ugyanarra a rövidke szóra gondoltunk, amit most inkább nem írok le. És továbbra is tudom, hogy nosztalgiával fogok gondolni pár év múlva azokra az időkre, amikor sokkal több időt töltöttem a gyerekemmel, mint amennyit normális időkben töltöttem volna.

Mert ugye a dolgok rendje az, hogy egy ötéves elmegy az óvodába, a szülő pedig ezalatt dolgozik, aztán vagy még hazaviszi, ami maradt, vagy nem, de utána foglalkozik a gyerekkel. De ha világjárvány van és home office, így az ötéves pár percenként megjelenik és közöl valamit, például hogy beütött valamit - nem látszik, megpuszilom, vagy látszik, leragasztom, lebetadinozom (üvölt), vagy keres valamit, ami a legrosszabb.

Ha még több dolgot keres, és a tízmillió játékán kívül csak az a név nélküli lila meg sárga műanyag basz kell neki, különben leáll a munkanapja, akkor én üvöltök.

Amikor szerencsém van, és én vonulok be a hálószobába dolgozni, amikor kilépek onnan, és a nappaliban ügyelő férjemet találom, érzem, hogy sűrű a levegő a feszültségtől. Ilyenkor is üvöltök, mert átveszem tőle, összességében véve elég sokat üvöltünk. Merjétek azt mondani, ti, akik otthon vagytok így, hogy ti nem!

Amúgy tök jó fej a gyerekem - most épp megkérdezte: "Anyu, leesett a bagoly palástja, visszakötnéd?" -, a legtöbbször megérti, hogy néha kell egyedül játszania, és kreatívan kitalál dolgokat, de hát nem várhatom el tőle nyolc órán át, hogy robot legyen.

Mindenesetre, hogy ne fulladjak öncélú önsajnáltatásba, leírom, mik a saját tapasztalataim, milyen foglalkoztatások működnek viszonylagos ideig, hátha valaki tudja hasznosítani, vagy bővíteni:

- A "játsszál valamit" teljesen kiszámíthatatlan instrukció.

- A "rajzolj valamit nekem" két napig működik, utána átlát a szitán.

- Viszont az "én rajzolok valamit és te kiszínezed" sokszor működik, mellyel egyúttal saját rajztudományomat is fejlesztem (nem).

- Gyurma: a "süss nekem sütit" egy napig működik. Én is unnám.

- Gyermek tusfürdős vízben fürdet állatokat: sokáig működik, minden tiszta dzsuva.

- Origamizás: működik, szülői részvétellel. Ha kishajókat úsztathat egy tál vízben, azalatt meg lehet írni egy cikket.

- A "játszd el nekem ezt és ezt a mesét" csodásan működik fantáziadús gyermekek esetében. Passzívabb gyermek esetében nem.

- És minden elvet elvetve a "Megnézed a Shreket?" (behelyettesíthető: Szörny Rt., Mancs őrjárat-maraton) működik.

Kibírjuk. Nehéz. Tele van szeretettel és szenvedéssel ez az időszak. A legviccesebb, amikor az egyikőnknek előjön a lumbágója, de az már a haladó verzió. Nem tudtuk, hogy egyszer haladók is leszünk, elég kezdőn csináljuk.

Mindenkinek hajrá!

A szerző írásai itt olvashatók:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: