/eletstilus/5-dolog-ami-bekoltozik-az-eletedbe-mikor-anyava-valsz/
hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

5 dolog, ami beköltözik az életedbe, mikor anyává válsz

Számtalan megugrani való helyzet, még több elvárás és még ennél is több boldogság vár rád, mikor belépsz az anyukáknak fenntartott klubba. De az életedbe költözik a félelem, az ijedség is.
hirdetés
A ReAd blog nem más, mint egy csipetnyi nő anyasággal, könyvekkel, interjúkkal programajánlókkal.

Az új érzésekről nem fogsz kapni egy kis intő figyelmeztetést sem, hogy nem lesz minden fenékig tejfel. A rózsaszín leányálom szerű dolgokat persze megemlítik majd, de az anyaság árnyoldalai mindig titokban maradnak. Most 5 fontos dolgot kiemelnék, mely beköltözik az életedbe, mikor anyává válsz.

1. Eltűnik, elrabolják, elhagyjátok valahol egymást

A nap 24 órájában négy szemmel nézed állandóan a gyereket, akkor is előfordulhat. Bizony mindig figyelned kell rá, sosem lankadhat a figyelem. Szörnyen fárasztó dolog, de szükséges. Résen kell lenni állandó jelleggel. Bár mi anyák így is vagyunk kódolva. Még a zárt játszótéren is mindig nézem, melyik gyermekem merre van. Csak egy pillanatra fordulsz el és a gyerek már távol totyog tőled, mert megtetszett neki valami arrafelé. De nagyobb csemetéknél is előfordul, hogy a szívbajt hozzák felmenőikre, mert pillanatok alatt a hűlt helyük figyel melletted.

Nem a te hibád, ne önostorozd magad elsősorban és ne pánikolj! Mi volt rajta, merre mehetett, kihez tudsz segítségért fordulni? Van rajta helymeghatározós óra vagy telefon nála, ami alapján meg tudod állapítani a helyzetét? Mi tetszett neki korábban, hátha oda ment vissza? Hol láttátok egymást utoljára? Ezekkel a kérdésekkel könnyebben megtalálhatod.

És tényleg ne hibáztasd magad, előfordult és még elő is fog számtalanoszor másokkal is... Az esetek nagy többségében persze egymásra talál a gyermek és szülei. Kis hazánkban ritkán rabolnak el gyerekeket, de sosem lehet tudni!

hirdetés

Tipp: Érdemes megbeszélni egy jelszót, telefonszámos karkötőt rátenni a gyerekre vagy órát, ami helymeghatározós. De így is előfordulhat a baj. Beszéljetek sokat arról, hogyha nem találjátok egymást, hol találkozzatok, kihez menjen oda segítségért. Meg kell tanítani neki egész kicsi korban a nevét, szülei nevét és hogy hol lakik!

2. Betegség, baleset

Kétségtelen ez a legnagyobb félelme minden anyának. Mi lesz, ha megbetegszik a gyerkőc? Ha kórházba kerül? Ha nagy a baj? Mit csináljak most? Ezer rettegő gondolat cikázik végig rajtad egy egyszerű nátha alkalmával is. Ez teljesen természetes!

Az a fránya bárányhimlő vagy a jó kis hányós vírus...Ugye? És a "már megint" faktor. Még te is nehezen élsz meg egy kisebb-nagyobb betegséggel teli időszakot, hát egy kicsi. De inkább százszor te, mint a gyerek.

Minden szülő ezerszer rászól a gyerekére, hogy húzzon papucsot, vegyen föl sapkát, tűrje be a derekát, nehogy megfázzon. Hogy én mennyire utáltam, ha anyu ránk adta az a sapkát, amiből csak az arcunk látszott ki. Nem is mentem messzire benne. A sarokig elértem és már kaptam is le, dugtam a táskám mélyére. De álmomban sem gondoltam volna, hogy én is rá fogok szólni gyerekemre ugyanezért. Nehéz, mikor a kisbabád, magzatod szenved és bizony nem tudsz segíteni rajta. Elég egy orrsziporszi vagy egy szuri és az idegességem az egekben. Vagy a rettegett telefon, mikor az óvodából csörög, menj a kisfiadért/kislányodért, mert lázas/leesett a mászókáról/hányt...

A kórházba kerülést magabiztosan fogadod, ha beteg vagy, de ha a gyermeked kerül be, bizony nehéz kibírni könnyek nélkül. Ilyen az, mikor a szíved a testeden kívül dobog? Igen! Anyaoroszlánként véded meg minden helyzetben, mindentől, de itt nem segíthetsz, nem tudsz, hisz nem vagy orvos!

A hónapban már harmadjára kell orvoshoz rohannotok? Sajnos ez egy ilyen üzem. Ha fejre állsz, akkor is bekövetkezik. Nyomathatod a vitaminokat, gyümölcsöket neki akárhogy, ennél jobban megvédeni nem tudod sajnos. Csak annyit tudsz tenni, hogy ott vagy vele.

Ne pánikolj, lehet nem is olyan nagy a baj. Viszont a gyereket megijeszted. Ha azt érzi, hogy a szülei rettegnek, ő is félni fog és még rosszabbul viseli a dolgokat. Szabad sírni, de szigorúan úgy, hogy a gyerek ne lássa! Ne bagatelizáld el sosem, ha szól, hogy fáj valamilye. A kisebb gyerekek néha felnagyítják a bajuk, de sosem szimulálnak!

Tipp: Legyen előkészített kórházi csomagotok, így ha valami hirtelen dolog adódik, csak pár dolgot kell bedobálnod és indulhattok is. Az otthoni gyógyszerkészleted legyen felkészítve minden esetre, legyen szó lázról, megfázásról, hányásról, allergiáról, csípésről. Mindig ellenőrizd, van-e otthon megfelelő gyógyszered, ragtapaszod, gézed minden eshetőségre felkészülve. Jó, ha a telefonodban benne van a gyerekorvos, sürgősségi telefonszáma, sosem lehet tudni! Pánik helyett telefonálj, kérdezz és csak utána rohanj az orvoshoz a csemetével. Sok bosszúságot, idegeskedést, időt megtakaríthatsz így!

3. Nem eszik, nem iszik eleget

Tudtad, hogy sok táplálkozási gond gyerekkorból indul? Mert sajnos még mindig él az a tézis, hogy étellel jutalmazunk, csokival, fagyival. És ez bizony elhízáshoz vezethet, mert a jutalmazást, a jutalmat összeköti az evéssel és a pozitív érzéssel, érzelemmel. De ellenkezőleg, ha nem eszik a csemete, az is gond forrása lehet. A szülő felnagyítja és ki is alakulhat egyfajta hatalmi játszma az étellel. Nem szabad nagy hűhót csapni a gyerek evése körül. Okos ő, látja, hogy anyu ideges, mert nem evett semmit. Ilyenkor megkapja a kedvenc csokiját, túrórudiját, joghurtját is, csak hogy egyen valamit. Akkor minek fáradjon a szendviccsel, a főtt zöldségekkel.

Éhen még sosem maradt egy gyerek sem. Minél nagyobb hűhó megy az étel körül és az evés körül, annál jobban elfajul a dolog.

Tipp: Csak 1-2 ételfélét kínálj fel a csemetédnek! A túl sok választási lehetőség miatt is nehéz lehet a döntés számára. Ne pakolj ki mindent! Ne tedd elé a hatodik félét is, csak azért, hogy egyen. Ha valamit nem szeret, ne erőltesd, még jobban megutálja. Viszont alkalmanként kínáld fel, hátha meggondolja magát. Készítsd el máshogy. Nem szereti a gyümölcsöt? Készíts ivólét belőle. Nem szereti a levest? Főzelék vagy püré formájában lehet mégis megeszi. Ha állagot, színt változtatsz, sokkal hamarabb elfogadja majd. A csemetéim nem szeretik a répát, répatorta formában mégis megeszik. Nem eszik a borsófőzeléket, ha egyben van hagyva a borsó, de összeturmixolva megeszik mégis. Jó darabig almaellenesek voltak, nem ették meg simán. Sült almaként viszont imádják. A szülői találékonyságnak nincsen párja!

Dekoráld, tálalj viccesen, szépen, változtass állagot, kínáld újra és újra, de soha ne erőltesd, ne csapj nagy cécót a kaja körül.

És bizony vannak olyan vitaminok, amik a legrosszabban evő gyereket is evésre bírják.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk