ÉLET-STÍLUS

3+2 kreatív feltöltődés neked vagy ajándékba

Kreatív elfoglaltság, ami kikapcsol, örömet okoz, a végeredménye egy számodra kedves tárggyá válhat, vagy lehet belőle egy klassz saját készítésű ajándék is. Létezik ilyen? De még mennyire!

Link másolása

Pozitívra Hangoló: egészség, boldogság, siker

Az ember akkor tanulja meg értékelni az egészség fontosságát, ha egyszer csak nincs. Magam is így voltam vele - 10 évvel ezelőtt a nyirokrákból sikerült meggyógyulnom. De sikerült!

Ez a blog részben visszaemlékezés, de nagyobb részt mégis inspirálás arra, hogy hogyan lehetünk általában jól. Szóval pozitívra hangolni igyekszik.

Talán azért is szippantottak be az ilyen újdonságélményt és alkotást kínáló dolgok, mert a betegségből való kilábaláshoz adható tanácsaim egyike épp az, hogy ne arra fókuszáljunk, hogy mennyi mindenről kell lemondani a megroggyant fizikai állapot, meg a kezelések mellékhatása miatt – inkább keressünk olyan dolgokat, amikkel akkor is lehet foglalkozni, ha még nem vagyunk teljesen egészségesek. Akár olyasmik is szóba jöhetnek, amikre mindig is vágytunk, de valahogy sosem volt elég időnk rá. A saját gyógyulási periódusomban az énekóra és a görkorcsolyázás jelentette ezt az új fókuszt. Idővel pedig felfedeztem a mindenféle kreatív alkotásban rejlő szépséget, ezért sorra próbáltam ki különféle workshopokat.

Ez a poszt neked szól, ha...

* te is szívesen barkácsolsz, alkotsz saját kezűleg.

* inkább kreatívkodsz csapatban, profi vezetővel, mint különféle Do-It-Yourself YouTube videók alapján otthon, magadban.

* szívesen adsz olyan ajándékot a szeretteidnek, amit magad készítettél.

* keresel egy olyan programot, ami pár óra leköt, kikapcsol, feltölt.

* van olyan családtagod, barátod, ismerősöd, aki odavan a kreatív alkotásért és te épp nem tudod, mi lenne az ideális ajándék számára (mondjuk egy utalvány valamelyik foglalkozásra?).

* egy gyógyulási folyamat kellős közepén vagy és szeretnéd, ha nem az jönne szembe minden nap, hogy miről kell lemondanod.

1. Manohuis - kárpitos workshop

Mivel töltheted el az idődet itt?

Megtudhatod, hogyan készül egy egyszerű bútordarab. Mondhatnám úgy is, hogy megtanulod, hogyan kell elkészíteni egy ottománt – de lássuk be, nem túl valószínű, hogy a tudással felvértezve otthon nekiállsz ülőbútort fabrikálni. Azt viszont tudni fogod, mitől lesz puha vagy épp kemény az ülőfelülete, hogy kerülne rá díszgombok, és milyen módon lehet rögzíteni a kárpitot a kerethez. Sőt, mindezeket te magad fogod megcsinálni.

Mi a végeredmény, amit hazavihetsz magaddal?

Egy ottománt készíthetsz el – legalábbis az ottománkészítő workshopon. Ez egy török eredetű ülőbútor, meglehet, régebben azt mondtam volna rá, zsámoly vagy puff, de egyik sem így néz ki, szóval ez ottomán.

Van a Manohuis csapatnak egy padkészítő workshopja is, ami 2 napos, ott már egy fokkal bonyolultabb bútordarab készül, főleg, mert az asztalosmunkát is neked kell elvégezned.

Hogyan működik a dolog?

Te választhatod ki, milyen alapanyagokkal szeretnél dolgozni – és van választék bőven, de ha extra igényeid lennének, egyeztethetsz előre is a bútorszövet színéről, mintájáról. Ha megvan, mivel dolgozol, akkor a gondos iránymutatás alapján neki is láthatsz a melónak: kiszabni a bútorszövetet, tűzni, gombot befűzni, lábakat festeni mind-mind a te dolgod lesz. Persze a Manohuis-lányok mindent megmutatnak előre, és ha elakadnál, segítenek. De a cél az, hogy valóban saját készítésű legyen a bútordarabod.

Milyen készség kell hozzá?

Nem árt, ha nem vagy teljesen kétbalkezes, mert a két kezedre végig szükség lesz. De azzal semmi gond, ha annak idején csak 4-es voltál technikából, vagy még soha életedben nem használtál tűzőgépet szövetekhez.

Kinek ajánlott?

* aki szívesen foglalatoskodik némi bíbelődést igénylő munkával akár 4-5 órán át

* akit feldob az, ha lesz egy saját készítésű alkotása otthon, ami igazi használati tárgy lehet

* akinek tényleg pont kell egy ottomán otthonra, de akkor már jobb szeretné maga eldönteni, milyen színű legyen az ülőfelület, és milyen alakúak a lábak

* aki kikapcsolódna egy napra kreatív és inspiratív környezetben

Én miért élveztem?

Mert ez egy igazi jó kis barátnős program volt, ahol az akkor még nem is olyan rég megismert Mónival egymás mellett alkothattunk, így is kicsit többet megtudva egymásról. Mert teljesen bele lehet feledkezni a barkácsolásba. Mert a bútorban a végén ott vagyok én is, a színválasztásban, a lábak formájában, az egyik kicsit kevésbé meghúzott díszgombban.

Egyéb tudnivaló:

* A workshopokat online hirdetik meg, ilyen módon is várják a jelentkezéseket.

* A foglalkozások helyszíne jellemzően a gödöllői Asztalom Műhely.

* Ha már fontolgatod is, hogy helyet keresel a workshopnak a naptárban, úgy számolj, hogy csaknem egy teljes szombati napot igénybe vesz a foglalkozás.

További infó ITT.

2. Medence csoport - Redesign táska workshop

Mivel töltheted el az idődet itt?

Egyedi táskát, szatyrot készíthetsz magadnak – ráadásul teljesen környezetbarát módon újrahasznosuló anyagból. Leendő táskád alapanyagát ugyanis használt molinók adják. Ezek nagyrészt reklámként függtek valahol, mire most azt gondolnád, hogy hát azokból hogy lehetne már utólag értelmes mintázatú táskát alkotni. Ó, ezekből lehet csak igazán! Ha kiválasztottad, milyen méretű és fazonú táskát szeretnél, a megfelelő sablonnal kell körberajzolnod a molinón az általad választott felületet – és itt aztán kijöhetnek érdekes kombinációk, akár színekből, akár rajzokból, akár betűkből.

Mi a végeredmény, amit hazavihetsz magaddal?

Egy kisebb vagy nagyobb vállra akasztható táskának vagy szatyornak örülhetsz a workshop végén. Már ha kivárod, hogy a szorgos kezek helyben összevarrják - ezt a műveletet ugyanis nem neked kell elvégezned, ez marad a profikra. Dönthetsz úgy is, hogy pár nappal később veszed fel a táskát, akkor hamarabb végzel, 1-2 óra alatt.

Hogyan működik a dolog?

Ha kiválasztottad, milyen méretű és fazonú táskát szeretnél, a megfelelő sablonnal kell körberajzolnod a molinón az általad választott felületet – és itt aztán kijöhetnek érdekes kombinációk, akár színekből, akár rajzokból, akár betűkből.

Milyen készség kell hozzá?

Semmi extra. Még csak azt sem mondanám, hogy ez olyan lányos dolog, láttam már itt többször fiúkat is, egyszer én is elvittem magammal a páromat. Tényleg gyerekjáték az egész, és a végén meg rácsodálkozhatsz, hogy jé, milyen csoda dolgot alkottam!

Kiknek ajánlott?

* Környezettudatosan gondolkodóknak – vagy aki még nem az, itt majd kicsit azzá lesz ;) .

* Azoknak, akiknek sosem lehet elég táskájuk otthon.

* Azoknak, akik szeretik ha a ruhatáruk, kiegészítőjük egyedi és különleges.

Én miért élveztem?

Bevallom, már vagy háromszor jártam a Medence Csoportnál. Az első náluk készített táskám (2013-as évjárat) mostanáig bírta az osztályharcot. Pár hónapja jelentkeztem be újra hozzájuk, hogy elkészítsem az utánpótlást. Főleg azért, mert a légitársaságok által folyton variált kézipoggyász mérethez akartam igazodni – és itt egyedien és költséghatékonyan sikerült.

Egyéb tudnivaló:

* A workshop vezetői mindig készségesen segítenek, ha kérdéssel fordulsz hozzájuk és mindenre van megoldásuk.

* Egy hónapban általában két időpontot hirdetnek meg, jellemzően szombati napokat. Jelentkezni e-mailben lehet.

* Aki már korábban járt náluk és visszatérne, annak jó tudnia, hogy ne induljon el reflexből a Fővám téri Nagyvásárcsarnok mellé, mert a Medence Csoport 2019-re költözni kényszerült, most már az Attila út 4. szám alatt lehet őket megtalálni.

További infó ITT.

3. Made By You - Kerámiafestés

Mivel töltheted el az idődet itt?

Kreatívan festegethetsz mindenféle kerámiákat. Akár úgy, hogy előre eltervezed, milyen mintát látnál viszont egy müzlistálon vagy egy bögrén, akár úgy, hogy helyben inspirálódsz és a bemutatott technikák közül választasz egyet.

Mi a végeredmény, amit hazavihetsz magaddal?

Széles palettából választhatsz, a tányéroktól kezdve a bögréken át a különböző kis figurákig van minden, ami csak kerámiából fellelhető. Mérettől és formától függően persze eltérő az áruk, de amit a polcokon feltüntetve látsz, az már az az összeg, ami tartalmazza a festés és kiégetés díját is.

Hogyan működik?

Nem árt, ha foglalsz magadnak előre időpontot és asztalt, mert frekventáltabb időszakokban bizony nehéz helyet találni a Mady by You műhelyeiben. Első lépésként ki kell választanod, hogy milyen kerámiatárgyat festenél szívesen. Aztán megismerkedhetsz a legfontosabb alapszabályokkal, megtudhatod, mit hol találsz, melyik festéket és ecsetet mire használhatod és néhány alapvető technikát is elleshetsz. Aztán rajtad a sor, gondos alapozó festés után nekiláthatsz a színesítésnek, vagy akár minták festésének. Ha végeztél, egy monogrammal kell ellátnod a művedet és leadnod a kasszánál – ott tudhatod meg, mikor veheted majd át a kész, kiégetett alkotásodat. (Készülj, mikor elhozod, elsőre talán rá sem ismersz, annyira más hatása van a kiégetett kerámiának.)

Milyen készség kell hozzá?

Ha rögtön japán teáskészletekbe illő teáskannát szeretnél megalkotni rajta virágzó cseresznyefával, meg esetleg némi szalvétatechnikával a másik oldalán, akkor nem árt, ha van kézügyességed, jól tudsz rajzolni. De semmi gond, ha nem vagy rajztehetség, akkor is készíthetsz klassz kerámiákat, nem is gondolnád, milyen jól mutató minták jönnek ki abból, ha egy darab szivacsot festékbe mártasz és azt nyomkodod oda mondjuk a tányér pereméhez.

Kiknek ajánlott?

* Annak, aki egyedi ajándékot szeretne egy szeretett személynek, amit maga készíthet el.

* Annak, aki szereti látni, hogy valami színes születik a keze alatt.

* Annak, aki szívesen kreatívkodik a születésnapján, mert itt az ünnepelteket kedvezmények várják.

Én miért élveztem?

Az itt alkotott tányér nagy kedvencemmé vált, teljesen más róla falatozni. De az is jó érzés volt, hogy anyukámat meglephettem egy itt készült saját alkotással. Mindegy, hogy barátnővel érkeztem közös festegetésre, vagy csak egyedül akartam elmélyülni, mindenképp megtaláltam a számításomat.

Egyéb tudnivalók:

Egy teára a Made By You vendége vagy alkotás közben, de ha hosszabb időt tervezel ott tölteni, csomagolj elemózsiát. Bár kötény biztosított a festegetéshez, jobb, ha nem a legújabb és/vagy legkedvencebb ruhadarabodban indulsz festegetni.

További infó ITT.

Van még két workshop a tarsolyomban, amit csak félig-meddig próbáltam, nincs róluk olyan mélyreható tapasztalatom, mint a fentiekről, de a rövid találkozás a programokkal megérintett és tervezem, hogy még ők is sorra kerülnek. Ezekről a blogon olvashatsz bővebben, a cikk végére görgetve.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Kiderült, hogy melyik elektronikai eszköz fogyasztja a legtöbb áramot, ha a konnektorba dugva felejtjük
A tévé csak a második a sorban. Van azonban egy eszköz, ami kikapcsolás nélkül, stand-by állapotban ennek közel a tízszeresét fogyasztja.

Link másolása

Magyarországon a rezsicsökkentésnek köszönhetően egyelőre keveset érez a lakosság a Nyugat-Európában már egekbe szökő energiaárokból. Az Egyesült Királyságban naponta jelennek meg szakértők tanácsai arról, hogyan lehet spórolni például a csak ebben a hónapban esetenként több mint 50 százalékkal emelkedő elektromos árammal. A Mirrornak egy megtakarítási szakértő mondta el, melyik látszólag kikapcsolt állapotú elektromos eszközök fogyasztják a legtöbb áramot.

Natalia Lachim először a hűtőszekrényre hívta fel a figyelmet. Bár a fridzsidert valójában soha nem lehet kikapcsolni, mégis érdemes fejben tartani, hogy egy átlagos brit háztartás áramfogyasztásának több mint 12 százalékát ez a készülék adja. Az angoloknak az ételek és italok hidegen tartása 114 fontba (51 ezer forint) kerül évente.

Ellenben még ebből is lehet faragni, ha rendszeresen takarítjuk kívül és belül is a hűtőt. A folyamatosan karban tartott hűtőszekrény ugyanis optimálisan, egyben költséghatékonyan működik. Ehhez fontos, hogy időnként portalanítsuk, hogy a porszemcsék a rendszerbe jutva ne akadályozzák a működését. Ügyeljünk arra is, hogy a romlott élelmiszereket mindig dobjuk ki, így a készüléknek kevesebb energiát kell felvenni a hidegen tartáshoz.

Ennél is drágább mulatság az egyszerűen távirányítóval kikapcsolt televízió. A brit háztartások 98 százalékában soha nem húzzák ki a konnektorból a tévét, ami éves szinten majdnem 133 fonttal (60 ezer forint) dobja meg a villanyszámlát.

Ez sem a csúcsa azonban a felesleges pénzkidobásnak: a játékkonzolok a tévéhez képest is csak úgy zabálják az elektromos áramot. A stand-by állapotban tartás naponta akár 4,2 fontba (1900 forint) is kerülhet a kényelmes gamereknek.

A vizsgált tételek közül a legkisebb gondot a vízforraló jelenti. A bedugva felejtett készülék évente 30,66 fontba (13 900 forint) kerül egy angol családnak, míg a konnektorban tárolt telefontöltő átlagosan évi 20 fontért (9000 forint) maradhat az aljzatban.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
ÉLET-STÍLUS
Egy kutyakiképző szerint nem szabadna minden nap sétáltatnod a kutyádat
Niki French úgy gondolja, a napi kutyasétáltatás emberi találmány, és nem feltétlenül előnyös kedvenceink számára.

Link másolása

A legtöbb kutyatulajdonos számára a séta a kutyák napi rutinjának része, ami elengedhetetlen a kisállat jólétéhez. Niki French kutyakiképző, a STOP Walking Your Dog (Ne sétáltasd a kutyádat) című könyv szerzője azonban úgy gondolja, hogy ez egy elavult szokás - a Mirrornak árulta el, hogy miért.

Niki arra biztatja az embereket, hogy 30 perces napi sétájukat helyettesítsék alternatív tevékenységekkel, amellyel még jobban ösztönözik kedvenceiket.

„Lehet, hogy meglepő, de a hagyományos séta emberi találmány, és sok kutya számára nem hasznos” – mondja a szakember.

"Ha a sétaidőt otthoni edző játékokkal helyettesítjük, a kutyák elsajátíthatják azokat a készségeket, amelyek hiányoznak a nyugodt és boldog élethez"

– tette hozzá.

Niki szerint a közhiedelemmel ellentétben a viselkedési nehézségekkel küzdő kutyák izgatottabbak lehetnek, ha túl sok mozgással próbáljuk kifárasztani őket. Ő a saját bőrén tapasztalta a változásokat: van egy Bodie nevű, kétéves mentőkutyája, aki állítása szerint a kevesebb sétának és több játéknak köszönhetően szembetűnően nyugodtabb lett.

"Ha a séták több mint fele stresszes a kutyának vagy neked, akkor itt az ideje, hogy valami mást csinálj”

– tanácsolja a kutyakiképző, aki szerint inkább olyan jutalmazó játékokra kell összpontosítani, mint a homokozó ásása, a kartondobozokkal való játék vagy a bújócskázás.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

ÉLET-STÍLUS
Orvosi kannabisz: mire jó, hogyan juthatunk hozzá?
Kannabisz – üldözendő drog, gyógyszeralapanyag, esetleg csodatevő gyógynövény? Utánajártunk a népszerű növénnyel kapcsolatos tudnivalóknak.

Link másolása

A kannabiszról mindenféle túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a leginkább megosztó növény a világon. Nézzük, mégis mik azok a tulajdonságai, amik miatt egyre több ember használja a kannabiszt és a belőle előállított készítményeket a mindennapokban.

Mire használhatjuk az orvosi kannabiszt?

A növényt már az ókori Kínában is alkalmazták gyógyászati célra, de a magyar gyógyszerkönyvekben is szerepelt egészen 1934-ig. A kannabisz tilalma miatt hosszú ideig nélkülözniük kellett a betegeknek a növényt, de az utóbbi évtizedekben ez a trend megfordulni látszik, egyre több országban legalizálják az orvosi kannabiszt, és ezzel együtt a hatásait vizsgáló kutatások száma is folyamatosan növekszik.

Az orvosi kannabisz felhasználási területei rendkívül szerteágazóak, ezek közül a legelterjedtebbek az alábbiak*:

Fájdalomcsillapítás **

Epilepszia tüneteinek kezelése ***

Kiegészítő kezelés daganatos betegségek esetén ****

Alvásminőség és a közérzet javítása *****

Relaxáció, stresszcsökkentés

Orvosi kannabisz Magyarországon?

Az orvosi kannabisz hatóanyagai az ún. kannabinoidok. A két legismertebb kannabinoid a THC (tetrahidrokannabinol) és a CBD (kannabidiol), de a tudomány száznál is több hasonló vegyületet ismer (CBG, CBC, CBN stb.).

A kannabisz virágzata, valamint a 0,2%-nál több THC-t tartalmazó kender kivonatok nem értékesíthetőek Magyarországon, így az orvosi kannabisz hazai legalizációja sajnos még várat magára. Legálisak viszont a kannabisz olajok, vagy ismertebb nevükön CBD olajok, amelyek szintén tartalmazzák a kannabiszban megtalálható kannabinoidok jelentős részét.

A legfontosabb különbség az orvosi kannabisz és a CBD olajok között, hogy utóbbiak maximum 0,2% THC-t tartalmazhatnak, így azok bódító hatást biztosan nem fognak kifejteni. Folyamatosan zajlanak a kutatások a CBD hatásaival kapcsolatban is – bár néhány jótékony hatást már klinikai kutatások is igazoltak, illetve léteznek CBD-t tartalmazó szklerózis multiplex- és epilepszia gyógyszerek, fontos megjegyezni, hogy maguk a CBD olajok nem gyógyszerek, és nem is helyettesítik a gyógyszeres kezeléseket.

A legjobb kannabisz olajok Magyarországon

Amennyiben úgy döntesz, hogy Te is szívesen felfedeznéd a kannabisz termékek hatásait, fontos, hogy vásárlás előtt megfelelően tájékozódj, hiszen sajnos rengeteg rossz minőségű CBD olajjal találkozhatsz.

Az itthon elérhető kannabisz olajok közül 2 márkát szeretnénk a figyelmedbe ajánlani:

Medihemp

A Medihemp az egyik leginkább elterjedt CBD márka Magyarországon, az osztrák gyártó termékeit ezrek használják nap mint nap. CBD olajaik THC-t szinte egyáltalán nem tartalmaznak, jelentős mennyiségben találunk viszont bennük CBDA-t, aminek a kedvező hatásaival kapcsolatban az utóbbi időszakban több tudományos publikáció is napvilágot látott.

A Medihemp CBD olajok 500 mg-tól egészen 3000 mg-os kiszerelésig többféle erősségben kaphatóak, így biztosan megtalálod közöttük a számodra megfelelőt.

Meliora

A Meliora CBD olajok Svájcban készülnek, a CBD tartalmáért nemesített bio kannabiszból. Az alapanyagként használt svájci kannabisznak köszönhetően ezek a teljes spektrumú olajok a CBD mellett tartalmaznak közel 0,2% THC-t, CBG-t, CBC-t, valamint számtalan terpént és flavonoidot. Az összetételt igazoló labortesztet Te is meg tudod nézni vásárlás előtt, így ezekkel a kannabisz olajokkal biztosan nem lőhetsz mellé!

Ha kannabisz olajat keresel, ajánljuk a Hemp Health webáruházat, ahol többek között a fent említett 2 márka termékeit is megtalálhatod, számtalan más érdekesség (kender különlegességek, CBD kozmetikumok, CBD kapszulák) mellett. A termékeket személyesen is megvásárolhatod Budapesten, a CBD Corner by Hemp Health üzletben.

Források:

* https://www.health.harvard.edu/blog/medical-marijuana-2018011513085

** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5549367/

*** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6514832/

**** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6387667/

***** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6326553/

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

ÉLET-STÍLUS
Itt a súlyzós edzést végzők új tömegsportja, a Scitec Power Challenge
A Budakalászi Sportcsarnokban fiatalok és idősebbek, férfiak és nők, valamint kezdők és haladók bizonyították be, hogy a súlyzós edzés is lehet tömegsport.

Link másolása

Március 26-án sikerre éhes sportolókkal telt meg a Budakalászi Sportcsarnok. A súlyzós edzés szerelmesei gyűltek itt össze, hogy szembenézzenek a legfélelmetesebb ellenféllel, önmagukkal. Mindezt pedig egy egészen új és friss sportág, a második alkalommal megrendezett Scitec Power Challenge keretében tették, ahol fiatalok és idősebbek, férfiak és nők, valamint kezdők és haladók bizonyították be, hogy a súlyzós edzés is lehet tömegsport.

Nem kell más, csak legyél önmagad legjobb változata!

A Scitec márka a „Make a Difference” szlogenen keresztül alapvetően az edzőtermi edzést életvitelszerűen komolyan gondolókhoz szól, arra ösztönzi az embereket, hogy önmaguk legjobb változatai legyenek és ezáltal másokat is inspirálhassanak. Nincs még egy olyan brand, amely ennyit tett volna a súlyzós edzés népszerűsítéséért. Nemcsak szimplán szponzorál, hanem magával a sportággal is foglalkozik, versenyeket szervez és 25 éve töretlen a lelkesedése a testépítés iránt. Nem csoda, hogy nemrég egy új sportágat is bevezettek a súlyzós edzés szerelmeseinek, ez a Scitec Power Challenge, amelyben egyvalakit kell legyőzni, önmagadat.

A verseny, ahol a hobbisportolóknak is teremnek babérok

A testépítő versenyektől és az ezzel járó színpadi szerepléstől sokan idegenkednek, nem beszélve arról, hogy még egy kezdő szintű megmérettetéshez is komoly edzésmúltra lehet szükség. Egy erőemelő versenyen pedig demoralizáló lehet azok fölénye, akik évek óta űzik a sportot, és földi halandó számára felfoghatatlan súlyokat mozgatnak meg játszi könnyedséggel. A Scitec Power Challenge azonban több, mint egy erőemelő verseny, és semmiképpen sem testépítő verseny, mégis, a súlyzós edzést végző hobbisportolók számára kiváló lehetőséget teremt arra, hogy megméressék magukat. Itt nem kell haladónak lenni, nem kell kiváló genetikai adottságokkal rendelkezni, és nincs szükség színpadi szereplésre sem. Hovatovább, nem kell másokhoz hasonlítani magunkat – csakis saját magunkkal kell versenyezni!

Hiszen a Power Challenge lényege, hogy életkor és testsúly alapján kalkulált, amatőr szinten, ha nem is simán, de reálisan teljesíthető célszámaival pont olyan célt tud adni, amiért úgy tudnak a versenyzők küzdeni, hogy nem kell azt érezniük, hogy hosszú évekbe telik, mire egyáltalán oda tudnak állni versenyezni, hogy aztán a dobogó közelébe se kerüljenek a nagyok mellett. Itt saját mentális és fizikai korlátainkat legyőzve, és saját, korábbi teljesítményünket túlszárnyalva érhetjük el az életkorunknak, testsúlyunknak és felkészültségi szintünknek megfelelő kategóriában a kitűzött célunkat.

Mi motiválja az itt indulókat?

Miért kiváló lehetőség ez ugyanúgy egy diáknak, mint egy többgyerekes, dolgozó családapának? Mi lehet a közös abban a több száz, teljesen vegyes korú és nemű indulóban, akik beleállnak egy ilyen kihívásba? Nos, lehet ez egyszerű bizonyítási vágy, önmagunk vagy akár mások előtt. Van, aki folyamatosan keresi a lehetőséget, hogy még jobb legyen, és ez a verseny egy kiváló erőpróba arra is, hogy felmérjük, hol is tartunk az úton. De lehet, hogy valaki csak az élményt keresi, ahol több száz sportolóval együtt rezdülve-lélegezve tölthet el egy napot.

Az alábbi videóban végigkísérjük az egyik indulót, aki történetesen a Scitec Nutrition csapatát is erősíti, így nemcsak saját motivációjáról hallhatunk pár szót, hanem arról is, hogy a Scitec Nutritiont mi motiválta arra, hogy beálljon a rendezvény mögé fő támogatóként. Természetesen a versenyen készült hangulatképek sem maradnak el. Figyelem: a videó második felében az emberi akarat, elszántság és küzdeni akarás különösen magas koncentrációban látható, így a komfortzónájukból kitörni NEM akarók számára megtekintése csak kellő óvatossággal javasolt.

VIDEÓ: Scitec Power Challenge - A súlyzós tömegsport

Több mint 5000 ismétlés guggolás, fekvenyomás és felhúzás egy nap alatt

A komplett kategóriában öt versenyszámban, összesen 100 ismétlés teljesítésével lehetett arany minősítést szerezni, de akár gyakorlatonként is ki lehetett próbálni az erőpróbát. A versenyzők összesen 5618 ismétlés guggolást, 5051 ismétlés fekvenyomást, 5652 felhúzást, 4205 mellről nyomást teljesítettek, és összesen 1109-szer húzták fel magukat a bírák szigorú tekintete előtt. Az indulók összesen 206 arany, 51 ezüst és 15 bronz minősítést szereztek. A legfiatalabb induló 14 éves volt, a legidősebb pedig 74 éves. 70 nő és 116 férfi mérte fel az erejét a versenyen. Minden szempontból elmondhatjuk tehát, hogy itt szó szerint bárki elindulhatott, aki késznek érezte magát az erőpróbára!

Hova tart a Scitec Power Challenge?

„Hiszünk abban, hogy az a hozzáállás, amit egy ilyen kihívásra való felkészülés közben, és magán a versenyen elsajátítanak az indulók, az élet minden területén kamatoztatható. Ilyenformán nemcsak a fizikumunkban, az egészségi állapotunkban, de az élet minden területén pozitív változást tudunk hozni, és pozitív példával szolgálhatunk mindenki számára” – árulta el Nagy Szabolcs, a Scitec marketingvezetője, aki azt is hozzátette, hogy a Scitec Power Challenge idei versenye még csak a kezdet volt, hiszen a szervezők hosszú távú célja, hogy a frissen megalapított új sportág minél szélesebb körben ismert és elismert legyen, és az új tömegsporton keresztül a súlyzós edzést még a korábbinál is szélesebb réteggel megszerettessék. A cél az, hogy egy olyan sportünneppé nője ki magát, amely megkoronázza mindazok erőfeszítéseit, akik akár hosszú hónapokon át edzenek azért, hogy túlszárnyalják saját korábbi teljesítményüket, így legyőzve önmagukat.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk