hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

22 tuti jel, hogy nagyon magas lehet az érzelmi intelligenciád

Te ilyen vagy? Ezeket a dolgokat tapasztalod? És ilyennek látnak mások is? Akkor aggodalomra semmi okod, az átlagosnál nagyobb az EQ-d.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. március 08.

hirdetés

1. Gazdag szókinccsel rendelkezel az érzelmeid kifejezésére

A kutatások szerint az embereknek legfeljebb 30-40 százaléka tudja hajszálpontosan megfogalmazni az érzéseit. A legtöbben csupán körülírják azokat, már ha egyáltalán képesek azonosítani ezeket. A magas EQ-val rendelkező személyek egyrészt megértik sz érzelmeiket, másrészt birtokukban vannak azok a szaval, amelyekkel árnyaltan tudják leírni azokat. Kifejezésmódjuk nem csak addig terjed, hogy "szomorú vagyok", "jó a kedvem", "rosszul érzem magam" vagy "voltam már jobban is".

Az érzelmek pontos kifejezése azért fontos, mert a probléma azonosításával könnyebben átvészelhetők nehéz időszakok, és hatékonyabban lehet kezelni, illetve gyógyítani a lelki és a mentális betegségeket.

2. Érdekelnek az emberek

Egyszerűen kíváncsi vagy a környezetedre – ez az empátiával hozható összefüggésbe. Az, aki érdeklődik a többi ember iránt, az adott helyzetben ügyesebben tud róluk gondoskodni.

hirdetés
empatia

3. Tisztában vagy az erősségeiddel és a gyengéiddel,

tudod, miben nyújthatsz jó, sőt, kiemelkedő teljesítményt, mi az, amit még tanulnod, fejlesztened kell, és mi az, amiben nem vagy olyan tehetséges, mint mások. Az az ember, aki pontosan ismeri a képességeit, olyan hivatást tud vállalni, amit örömmel végez és nem érez súlyos tehernek, unalmas robotmelónak. Az érzelmileg intelligens ember a munkahelyén nem sunnyog és nem tologatja a feladatokat, ha nem bír velük, hanem segítséget kér a megoldásukhoz.

4. Nem sértődsz meg mindenen,

mert tudod, kik is vagy valójában, magabiztos, nyitott személyiség vagy, megfelelő az önértékelésed, és mások egy-egy rosszindulatú odaszúrással nem fogják megingatni a magadba vetett hitedet.

5. Tudsz magadon, a hibáidon, a botlásaidon is nevetni,

mert van humorérzéked, és nem tartod magadat félistennek.

6. Képes vagy nemet mondani

Sokan – bármiről legyen is szó – félnek nemleges választ adni, mivel attól tartanak, hogy megsértik vagy felbosszantják a másikat, hogy ezzel konfliktust robbantanak ki, vagy egyszerűen csak nem elég bátrak ahhoz, hogy felvállalják a véleményüket. (Például emiatt képtelen néhányan az első randi után őszintén megmondani a másiknak, hogy mégsem jött be, inkább eltűnnek, vagy emiatt vállalják túl magukat otthon, illetve a munkahelyen.)

A nem valóban erőteljes szó, éppen ezért vall magas érzelmi intelligenciára, ha bizonyos szituációkban nemet tudsz mondani.nok2

7. Nem tartod magad tévedhetetlennek és hibátlannak

Ez sem könnyű beismerni, éppúgy, mint nemet mondani. Ha erre képes vagy, az a magas EQ jele. Ugyanakkor nem ostorozod magadat folyton, és nem rágódsz megállás nélkül a hibáidon, hanem túllépsz ezeken.

8. Nem vársz mindig ellenszolgáltatást azért, ha teszel valamit,

mert tudsz önzetlenül cselekedni.

9. Erős emberi kapcsolatokat építesz

Lásd: 2. pont: érdekelnek az emberek, kíváncsi és nyitott vagy rájuk, figyelsz az emberekre, felismered mások szükségleteit stb.

10. Képes vagy jó kompromisszumokat kötni

Olyanokat, amelyek előrébb viszik a kapcsolataidat, és nem olyanokat, amelyekkel te kihasználsz másokat vagy téged használnak ki mások.empatia2

11. Nem vagy mérgező szülő, bántalmazó partner és/vagy energiavámpír

Ha a kapcsolataidban, otthon és a munkahelyeden is az egyenlőségre törekszel, és nem arra, hogy mindig mindenkin te uralkodj, akkor magas az EQ-d.

12. Nem vagy haragtartó,

nem pörögsz megállás nélkül a sérelmeiden, nem dédelgeted egyenként mindet, és nem hánytorgatod fel folyton másoknak, hogy téged mikor mivel bántottak meg és mi mindenben hátráltattak.

13. Amennyire csak lehetséges, kerülöd a mérgező, bántalmazó, energiavámpír embereket

14. Empátiás készséged igen fejlett

Belegondolsz mások helyzetébe, mások motivációiba, mielőtt elítélnéd őket bármiért. Ha szükséges, azonosulni tudsz mások élethelyzetével, nehézségeivel.

15. Nem törekedsz feltétlenül a tökéletességre

Mivel az abszolút tökéletesség nem létezik, és ezzel tisztában vagy, nem kergeted egész életen át a tökéletes dolgokat. És nem lamentálsz állandóan, hogy mikor mit kellett volna másképpen csinálni, nem rágódsz folyton a múlton, hanem változtatsz, kísérletezel, és a maga tökéletlenségével és esendőségével szereted az e világi dolgokat.

Ez persze nem jelenti azt, hogy igénytelen lennél, vagy hogy beéred a silány minőséggel. Csupán azt, hogy belátod, hogy nem sikerülhet mindig minden úgy, ahogy tervezted, vagy ahogy a reklámokban látod...tokeletlenseg

16. Értékeled és megbecsülöd amid van, amit elértél

Hálás vagy a szép dolgokért, a sikerekért.

17. Képes vagy kérni és szívből köszönetet mondani

18. Tudsz pihenni, kikapcsolódni,

feltöltődni, lazítani is.

19. Arra is képes vagy, hogy offline üzemmódban légy

Nem akarsz mindig mindenről beszámolni a közösségi oldalakon, nem posztolod állandóan a fotóidat, nem árasztod el mások üzenőfalát a gyerek, a kutya, a cica, a vacsorád stb., képeivel és nem akarod megállás nélkül azt bizonygatni, mennyire jó arc vagy és milyen tökéletes az életed. Mert erre nincsen szükséged, mások lájkjai nélkül is tisztában vagy vele.nemtelefon

20. Nem arra törekszel, hogy mindig másoknak felelj meg,

hanem arra, hogy harmonikus életet élj, amelyben a te normáid és a te közérzeted is fontos.

21. A magadról alkotott negatív gondolatokat nem fogadod el tényként, hogy márpedig te ilyen vagy,

hanem a maguk helyiértékén kezeled őket: ezek csupán gondolatok, és kész. És nem mondod el boldog-boldogtalannak, melyek a rossz tulajdonságaid.

22. Nem hagyod másoknak, hogy a te boldogságod útjában álljanak,

és nem hagyod, hogy megfosszanak az örömteli élettől. Ha valakin azt érzed, hogy rosszindulatú veled szemben, akkor arra törekszel, hogy minél kisebb befolyással legyen az életedre a véleménye.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk