/eletstilus/2018-napolyi-pizza-recept-pizza/?utm-source=kapcsolodo
hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Ez a titka a nápolyi pizzának - így csináld!

Titkos receptet is megtudott a Travel Hunter. Mutatjuk!

Link másolása

hirdetés
Andris és Péter a TravelHunter blogon segít abban, hogy olcsón utazz a világban, és ne hagyj ki sehol semmilyen fontos élményt vagy látnivalót.

Mindemellett, hogy puha, nyúlós, hihetetlenül vékony, édes, sós, olvadós, egyszerű, rusztikus, buborékos - isteni finom. Utóbbi annak köszönhető, hogy szigorú szabályok szerint, meghatározott alapanyagokból készül.

Hogyan lett a pizza?

Már az ókori Itáliában is léteztek feltét nélküli lapos kenyerek, de a mai értelemben vett pizza csak a 18. század végén alakult ki, amikor a nápolyi szegényparasztok elkezdtek paradicsomot tenni a kenyér tetejére. Az így kapott étel azonnal népszerű street food lett, minden Nápolyba látogató utazó ki akarta próbálni a helyi specialitást. Körülbelül az 1830-as évekig utcai standokon árulták, majd megjelentek az első pizzériák, köztük a ma is működő Antica Pizzeria Port Alba.antica

A hagyományőrző pizzakészítők szerint csak kétféle pizza létezik. Az egyik a Marinara, azt jelenti "a tengerész felesége" (La Marinara). Eredetileg a tengerészek asszonyai sütötték a nápolyi kikötőbe hazatérő férjeik számára. Akkoriban a legegyszerűbb, és legolcsóbb étel volt, még sajt sincs a tészta tetején, csak paradicsom, fokhagyma, oregánó és extra szűz olívaolaj.

A másik a Margherita, amit a legenda szerint egy Raffaele Esposito nevű pék készített először, I. Umbertó olasz király és Savoyai Margit királyné 1889-es nápolyi látogatásának tiszteletére. A feltét színei az olasz zászló színeit szimbolizálják: paradicsom (piros), bazsalikom (zöld), mozarella (fehér).

hirdetés

Mitől lesz nápolyi egy pizza?

Ma már rengetegféle pizza létezik a világon mindenhol, ám az olaszok nagyon komolyan veszik a nápolyi pizza fogalmát. Válaszul a gyorséttermek, és az előre elkészített, fagyasztott ételek terjedésére, 1984-ben létrejött egy szövetség, Associazione Verace Pizza Napoletana (VPN) néven, hogy megvédje az eredeti, nápolyi hagyományok szerint készült pizza értékeit.

Egy 11 oldalas dokumentumban foglalták össze a kézműves pizzakészítés feltételeit. A "Vera Pizza", vagyis eredeti pizza logót csak az teheti ki az ablakba, aki minden feltételt teljesít, így ha ezzel a jellel találkozol Nápolyban, vagy a világ bármely pontján, biztosan nem fogsz mellé.verapizza

A titkos recept

A VPN egyesület szerint az eredeti nápolyi pizzatészta kizárólag nullás vagy dupla nullás, nagyon finom búzalisztből készülhet. Pontosan 20 percig kell dagasztani, kézzel nyújtani, és a vastagsága középen nem haladhatja meg a 0.4, a szélén pedig a 2 centimétert.

A tetejére csak San Marzano paradicsom, és a Campania területén élő vízibivalyok tejéből készült mozarella sajt kerülhet. Hosszú kelesztés után, 480 fokos tölgyfával fűtött kemencében, nagyjából 90 másodpercig sül.

Úristen! Hol ehetek ilyen pizzát, és mennyiért? Íme két tökéletes tipp:

Például a világ egyik legrégebbi pizzériájában, a L’Antica pizzeria da Michele-ben, mindössze 4 euróért. 1906-ban nyitott a Via Cesare Sersale-n. Ma az ötödik generáció süti a pizzát, az alapító, Michele Condurro eredeti receptje alapján. Az étlapon csak Margherita, és Marinara van, semmi "szemét", és inni is csak kólát, vizet, és sört lehet, pont mint régen. Vasárnaponként zárva vannak, de így is annyira forgalmas, hogy ha asztalt szeretnél kapni, érdemes már a délelőtt 11 órás nyitás előtt odamenni. Mellesleg az Ízek, imák, szerelmek c. filmben itt mondja meg Julia Roberts a frankót a diétáról, ezért is kötelező zarándokhely.

Ha mégis túl nagy lenne a sor, menj at a Pizzeria di Matteo-ba. Ez az a 81 éve működő hely, ahol még Bill Clinton is sorba állt a pizzáért. A két hagyományos mellett van tonhalas, gombás, sonkás, és négysajtos, meg elvitelre 1 eurós mini Margherita is. Minden nap nyitva vannak, sor itt is van, de megéri kivárni, mert a pizza tényleg Nápolyban a legjobb a világon.

Ha szeretsz vagy szeretnél utazni csatlakozz a TravelHunterhez az Instagramon vagy a Youtube-on!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk