ÉLET-STÍLUS

20 jel, hogy a pasidnak még mindig nem nőtt be a feje lágya

Harmincas férfi a párod, és ezeket tapasztalod? A helyzet súlyosabb, mint hinnéd.

Link másolása

Több csalhatatlan jel is utalhat arra, hogy akármennyi idős is a párod, benne ragadt a kamaszkorban.

1. Sokat ígérget, nagyvonalúnak tűnik, de kevés ígéretet vált be

A terveit sem valósítja meg, pedig szívesen tervezget, hiszen az súlytalan, beszélni bármiről lehet. Szerinte.

2. Ha őszinte vagy magadhoz, kiszúrod, hogy leginkább a barátaival érzi jól magát

A legtöbb randit úgy szervezi, hogy a haverok is ott legyenek. Ritkán maradtok kettesben. Ha együtt éltek, szívesen csődíti oda a közös otthonba a barátait, persze a takarítás meg a rágcsálni való legyen a te gondod.pp7

A Pán Péter szindróma

Jellemzően olyan 25-40 éves férfiakra jellemző, akik kerülik a nagyobb felelősséggel járó élethelyzeteket. Halogatják a családalapítást, a szülőktől vagy a haverokkal közösen bérelt lakásból való elköltözést.

Van, aki közülük az egyetemi, főiskolai tanulmányait húzza a végtelenségig. Van, aki mindig nála jóval fiatalabb partnert választ, aki feltehetőleg még nem akar gyereket, még tanul, még nem szeretne megállapodni. Vagy éppen akár 10-15 évvel idősebbet, akit egy idő után megpróbál a Pán Péter szindrómás egyfajta anyaszerepbe kényszeríteni.

Sokuk számára a munkavállalás, az előrejutás is nehéz, mivel ehhez is hiányzik a felelősség, a konfliktusok felvállalása, a problémák megoldására való törekvés.

Gyakori a szenvedélyes, már már csökönyös ragaszkodás bizonyos tevékenységekhez (horgászat, számítógépes játékok) és a szenvedélybetegség is előfordul a Pán Péter szindrómások között.

3. Nem volt még igazán komoly kapcsolata

Mindenkivel rövid ideig járt, nem voltak több éves kapcsolatai. Nem élt együtt senkivel, vagy az együttélés is csak rövid ideig tartott. Ha hosszú ideig képes fenntartani valaki egy távkapcsolatot, az annak a jele lehet, hogy számára ez kényelmes helyzet, nem akar szorosabb viszonyt.pp10

4. Döntened kellene helyette,

számos helyzetben, mert ő képtelen rá. Olyan kérdésekben is neked kellene felelősséget vállalnod helyette, amelyek az ő sorsát, jövőjét határozzák meg. Amikor pedig nem úgy sülnek el a dolgok, ahogy szerette volna, máris van kit hibáztatni.

5. Szemedre veti, hogy nem törődsz vele eleget,

nem gondoskodsz róla. Természetesnek veszi, hogy főznöd, mosnod kellene rá, vasalni a ruháit, elpakolni helyette. Gyakran kifejezetten rendetlen típus.pp3

6. Rögtön ugrik, ha füttyent az anyukája/apukája

De a te családod igényei háttérbe szorulnak. Nem azokról a szituációkról van szó, amikor például segíteni kell valamiben, vagy családi ünnepet tartanak, mert olyankor természetes, hogy az az első.

Akkor van gond, ha az állás, a költözés, az összeköltözés, a ti programotok, szabadidőtök, együttlétetek, vagy a gyermekvállalás/nem vállalás annak a függvénye, hogy a szülei mit akarnak. Ha nem tudtok úgy megszervezni egy nyaralást, hogy ne szólnának bele, vagy ne az ő pihenésükhöz legyen igazítva. Ha az ő szülei szabják meg (időnként erőteljes érzelmi zsarolással), mennyit és hol dolgozzon, elfogadjon-e külföldi munkát, eljegyezzen-e téged stb.

Itt egyébként érdemes a szülők felelősségét is firtatni a Pán Péter szindróma kialakulásával kapcsolatban. A gyermeküket túlzott aggodalommal féltő, birtokló, zsarnok vagy úgynevezett mérgező szülők gyermekei könnyen válnak örök kamasszá, mivel nem kapják meg a kellő szabadságot, nem dönthetnek, és a szüleik nem hagyják őket sem érvényesülni, sem felnőni.pp4

7. Imád kifogásokat gyártani,

mit miért nem tesz vagy nem tett meg.

8. Mindig más a hibás

Szereti másra hárítani a felelősséget, mivel képtelen szembenézni a problémákkal és sajnos sokszor lusta ahhoz, hogy megoldja őket. Vagy legalább megpróbálja megoldani.

Miért gond ez a tünetegyüttes?

Mert a felnőni képtelen férfiak örök anyaszerepbe kényszerítik a partnerüket. Lassan áttolják a másikra a kapcsolat, és később a gyermekvállalás összes felelősségét. Magyarul: a saját zsákjukat is a másiknak kell cipelnie.

Azok a nők, akik Wendy-szerepbe kényszerülnek, súlyos árat fizetnek ezért. Ennek legenyhébb változata az önértékelési zavar, az önbizalomhiány, a legdurvább pedig a betegség.

pp2

9. Eljegyez, de halogatja a házasságkötést

A hosszú, sok éves jegyesség esetében nem azt jelenti, hogy képes türelemmel várni rád, hanem azt, hogy igazából nem veszi komolyan a kapcsolatot.

10. A bulizás, szórakozás központi kérdés az életében

11. Rengeteget dicséri magát,

anélkül, hogy valós teljesítmény állna mögötte, vagy bármilyen eredményt fel tudna mutatni.

12. Aki kritikával meri illetni, a rossz, gonosz

13. Ha te kerülsz nehéz helyzetbe, nem biztos, hogy számíthatsz rá,

de amikor ő kerül csávába, neked kutya kötelességed kihúzni belőle.pp1

14. Kegyetlenül őszinte,

de te nem lehetsz az vele, mert megsértődik, és a szemedre veti, hogy TE milyen kíméletlen és durva vagy.

15. Nem küzd érted, de elengedni is képtelen

Ezért a szakítás nem megy könnyen. Az egyik legjobb módszer ilyenkor az, ha elvágólag vetsz véget a kapcsolatnak, és jó ideig nem keresed a társaságát a szakítás után. Annak sincsen értelme, hogy hagyd visszaszivárogni az életedbe, mert ha nagy lendülettel veti is bele magát a közös újrakezdésbe, egy idő után ugyanazok a gondok törnek felszínre.pp8

16. Nem érti, miért lesznek olyan dühösek az emberek a környezetében

Mert gyakran nem érzi a tettei, szavai súlyát.

17. A szüleivel él, pedig lenne pénze albérletre

Soha nem gondoskodott magáról, nem vezetett egyedül háztartást, nem kényszerült arra, hogy magára mosson, maga után takarítson, önállóan ossza be a fizetését, és megtanuljon takarékoskodni stb.

18. Szélsőségesek az érzelmei

Az is intő jel, ha egy harmincas férfi nem tud kiegyensúlyozott légkört teremteni maga körül. Ha végletekben él. Ha egyszer odaadó, figyelmes, gondoskodó, majd átvált nemtörődöm üzemmódba.pp5

19. Sok az alkalmi szex

És ezt a férfiasság fokmérőjének tartja. Azt is, ha a párját megcsalja. Emiatt vagy érez lelkiismeretfurdalást, vagy nem.

20. Az is előfordul, hogy a Pán Péter szindrómás ember csak a munkájának él,

az élete többi területét pedig elhanyagolja.pp6

A fenti jelekre azért érdemes figyelni, mert a gyermeteg férfiakkal való kapcsolat hosszú távon rengeteg keserűséggel jár. Ha úgy gondolod, hogy szakítasz vele - bármilyen drasztikus is hangzik - ilyenkor sok későbbi csalódástól óvhat meg. Ha viszont esélyt akarsz adni a kapcsolatnak, akkor érdemes pszichológushoz fordulni, mindkettőtöknek párterápiára, pszichodrámára járni.

Ha érdekesnek találtad a cikket, oszd meg az ismerőseiddel!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Kiderült, hogy melyik elektronikai eszköz fogyasztja a legtöbb áramot, ha a konnektorba dugva felejtjük
A tévé csak a második a sorban. Van azonban egy eszköz, ami kikapcsolás nélkül, stand-by állapotban ennek közel a tízszeresét fogyasztja.

Link másolása

Magyarországon a rezsicsökkentésnek köszönhetően egyelőre keveset érez a lakosság a Nyugat-Európában már egekbe szökő energiaárokból. Az Egyesült Királyságban naponta jelennek meg szakértők tanácsai arról, hogyan lehet spórolni például a csak ebben a hónapban esetenként több mint 50 százalékkal emelkedő elektromos árammal. A Mirrornak egy megtakarítási szakértő mondta el, melyik látszólag kikapcsolt állapotú elektromos eszközök fogyasztják a legtöbb áramot.

Natalia Lachim először a hűtőszekrényre hívta fel a figyelmet. Bár a fridzsidert valójában soha nem lehet kikapcsolni, mégis érdemes fejben tartani, hogy egy átlagos brit háztartás áramfogyasztásának több mint 12 százalékát ez a készülék adja. Az angoloknak az ételek és italok hidegen tartása 114 fontba (51 ezer forint) kerül évente.

Ellenben még ebből is lehet faragni, ha rendszeresen takarítjuk kívül és belül is a hűtőt. A folyamatosan karban tartott hűtőszekrény ugyanis optimálisan, egyben költséghatékonyan működik. Ehhez fontos, hogy időnként portalanítsuk, hogy a porszemcsék a rendszerbe jutva ne akadályozzák a működését. Ügyeljünk arra is, hogy a romlott élelmiszereket mindig dobjuk ki, így a készüléknek kevesebb energiát kell felvenni a hidegen tartáshoz.

Ennél is drágább mulatság az egyszerűen távirányítóval kikapcsolt televízió. A brit háztartások 98 százalékában soha nem húzzák ki a konnektorból a tévét, ami éves szinten majdnem 133 fonttal (60 ezer forint) dobja meg a villanyszámlát.

Ez sem a csúcsa azonban a felesleges pénzkidobásnak: a játékkonzolok a tévéhez képest is csak úgy zabálják az elektromos áramot. A stand-by állapotban tartás naponta akár 4,2 fontba (1900 forint) is kerülhet a kényelmes gamereknek.

A vizsgált tételek közül a legkisebb gondot a vízforraló jelenti. A bedugva felejtett készülék évente 30,66 fontba (13 900 forint) kerül egy angol családnak, míg a konnektorban tárolt telefontöltő átlagosan évi 20 fontért (9000 forint) maradhat az aljzatban.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
Egy kutyakiképző szerint nem szabadna minden nap sétáltatnod a kutyádat
Niki French úgy gondolja, a napi kutyasétáltatás emberi találmány, és nem feltétlenül előnyös kedvenceink számára.

Link másolása

A legtöbb kutyatulajdonos számára a séta a kutyák napi rutinjának része, ami elengedhetetlen a kisállat jólétéhez. Niki French kutyakiképző, a STOP Walking Your Dog (Ne sétáltasd a kutyádat) című könyv szerzője azonban úgy gondolja, hogy ez egy elavult szokás - a Mirrornak árulta el, hogy miért.

Niki arra biztatja az embereket, hogy 30 perces napi sétájukat helyettesítsék alternatív tevékenységekkel, amellyel még jobban ösztönözik kedvenceiket.

„Lehet, hogy meglepő, de a hagyományos séta emberi találmány, és sok kutya számára nem hasznos” – mondja a szakember.

"Ha a sétaidőt otthoni edző játékokkal helyettesítjük, a kutyák elsajátíthatják azokat a készségeket, amelyek hiányoznak a nyugodt és boldog élethez"

– tette hozzá.

Niki szerint a közhiedelemmel ellentétben a viselkedési nehézségekkel küzdő kutyák izgatottabbak lehetnek, ha túl sok mozgással próbáljuk kifárasztani őket. Ő a saját bőrén tapasztalta a változásokat: van egy Bodie nevű, kétéves mentőkutyája, aki állítása szerint a kevesebb sétának és több játéknak köszönhetően szembetűnően nyugodtabb lett.

"Ha a séták több mint fele stresszes a kutyának vagy neked, akkor itt az ideje, hogy valami mást csinálj”

– tanácsolja a kutyakiképző, aki szerint inkább olyan jutalmazó játékokra kell összpontosítani, mint a homokozó ásása, a kartondobozokkal való játék vagy a bújócskázás.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
Orvosi kannabisz: mire jó, hogyan juthatunk hozzá?
Kannabisz – üldözendő drog, gyógyszeralapanyag, esetleg csodatevő gyógynövény? Utánajártunk a népszerű növénnyel kapcsolatos tudnivalóknak.

Link másolása

A kannabiszról mindenféle túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a leginkább megosztó növény a világon. Nézzük, mégis mik azok a tulajdonságai, amik miatt egyre több ember használja a kannabiszt és a belőle előállított készítményeket a mindennapokban.

Mire használhatjuk az orvosi kannabiszt?

A növényt már az ókori Kínában is alkalmazták gyógyászati célra, de a magyar gyógyszerkönyvekben is szerepelt egészen 1934-ig. A kannabisz tilalma miatt hosszú ideig nélkülözniük kellett a betegeknek a növényt, de az utóbbi évtizedekben ez a trend megfordulni látszik, egyre több országban legalizálják az orvosi kannabiszt, és ezzel együtt a hatásait vizsgáló kutatások száma is folyamatosan növekszik.

Az orvosi kannabisz felhasználási területei rendkívül szerteágazóak, ezek közül a legelterjedtebbek az alábbiak*:

Fájdalomcsillapítás **

Epilepszia tüneteinek kezelése ***

Kiegészítő kezelés daganatos betegségek esetén ****

Alvásminőség és a közérzet javítása *****

Relaxáció, stresszcsökkentés

Orvosi kannabisz Magyarországon?

Az orvosi kannabisz hatóanyagai az ún. kannabinoidok. A két legismertebb kannabinoid a THC (tetrahidrokannabinol) és a CBD (kannabidiol), de a tudomány száznál is több hasonló vegyületet ismer (CBG, CBC, CBN stb.).

A kannabisz virágzata, valamint a 0,2%-nál több THC-t tartalmazó kender kivonatok nem értékesíthetőek Magyarországon, így az orvosi kannabisz hazai legalizációja sajnos még várat magára. Legálisak viszont a kannabisz olajok, vagy ismertebb nevükön CBD olajok, amelyek szintén tartalmazzák a kannabiszban megtalálható kannabinoidok jelentős részét.

A legfontosabb különbség az orvosi kannabisz és a CBD olajok között, hogy utóbbiak maximum 0,2% THC-t tartalmazhatnak, így azok bódító hatást biztosan nem fognak kifejteni. Folyamatosan zajlanak a kutatások a CBD hatásaival kapcsolatban is – bár néhány jótékony hatást már klinikai kutatások is igazoltak, illetve léteznek CBD-t tartalmazó szklerózis multiplex- és epilepszia gyógyszerek, fontos megjegyezni, hogy maguk a CBD olajok nem gyógyszerek, és nem is helyettesítik a gyógyszeres kezeléseket.

A legjobb kannabisz olajok Magyarországon

Amennyiben úgy döntesz, hogy Te is szívesen felfedeznéd a kannabisz termékek hatásait, fontos, hogy vásárlás előtt megfelelően tájékozódj, hiszen sajnos rengeteg rossz minőségű CBD olajjal találkozhatsz.

Az itthon elérhető kannabisz olajok közül 2 márkát szeretnénk a figyelmedbe ajánlani:

Medihemp

A Medihemp az egyik leginkább elterjedt CBD márka Magyarországon, az osztrák gyártó termékeit ezrek használják nap mint nap. CBD olajaik THC-t szinte egyáltalán nem tartalmaznak, jelentős mennyiségben találunk viszont bennük CBDA-t, aminek a kedvező hatásaival kapcsolatban az utóbbi időszakban több tudományos publikáció is napvilágot látott.

A Medihemp CBD olajok 500 mg-tól egészen 3000 mg-os kiszerelésig többféle erősségben kaphatóak, így biztosan megtalálod közöttük a számodra megfelelőt.

Meliora

A Meliora CBD olajok Svájcban készülnek, a CBD tartalmáért nemesített bio kannabiszból. Az alapanyagként használt svájci kannabisznak köszönhetően ezek a teljes spektrumú olajok a CBD mellett tartalmaznak közel 0,2% THC-t, CBG-t, CBC-t, valamint számtalan terpént és flavonoidot. Az összetételt igazoló labortesztet Te is meg tudod nézni vásárlás előtt, így ezekkel a kannabisz olajokkal biztosan nem lőhetsz mellé!

Ha kannabisz olajat keresel, ajánljuk a Hemp Health webáruházat, ahol többek között a fent említett 2 márka termékeit is megtalálhatod, számtalan más érdekesség (kender különlegességek, CBD kozmetikumok, CBD kapszulák) mellett. A termékeket személyesen is megvásárolhatod Budapesten, a CBD Corner by Hemp Health üzletben.

Források:

* https://www.health.harvard.edu/blog/medical-marijuana-2018011513085

** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5549367/

*** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6514832/

**** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6387667/

***** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6326553/

Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
Itt a súlyzós edzést végzők új tömegsportja, a Scitec Power Challenge
A Budakalászi Sportcsarnokban fiatalok és idősebbek, férfiak és nők, valamint kezdők és haladók bizonyították be, hogy a súlyzós edzés is lehet tömegsport.

Link másolása

Március 26-án sikerre éhes sportolókkal telt meg a Budakalászi Sportcsarnok. A súlyzós edzés szerelmesei gyűltek itt össze, hogy szembenézzenek a legfélelmetesebb ellenféllel, önmagukkal. Mindezt pedig egy egészen új és friss sportág, a második alkalommal megrendezett Scitec Power Challenge keretében tették, ahol fiatalok és idősebbek, férfiak és nők, valamint kezdők és haladók bizonyították be, hogy a súlyzós edzés is lehet tömegsport.

Nem kell más, csak legyél önmagad legjobb változata!

A Scitec márka a „Make a Difference” szlogenen keresztül alapvetően az edzőtermi edzést életvitelszerűen komolyan gondolókhoz szól, arra ösztönzi az embereket, hogy önmaguk legjobb változatai legyenek és ezáltal másokat is inspirálhassanak. Nincs még egy olyan brand, amely ennyit tett volna a súlyzós edzés népszerűsítéséért. Nemcsak szimplán szponzorál, hanem magával a sportággal is foglalkozik, versenyeket szervez és 25 éve töretlen a lelkesedése a testépítés iránt. Nem csoda, hogy nemrég egy új sportágat is bevezettek a súlyzós edzés szerelmeseinek, ez a Scitec Power Challenge, amelyben egyvalakit kell legyőzni, önmagadat.

A verseny, ahol a hobbisportolóknak is teremnek babérok

A testépítő versenyektől és az ezzel járó színpadi szerepléstől sokan idegenkednek, nem beszélve arról, hogy még egy kezdő szintű megmérettetéshez is komoly edzésmúltra lehet szükség. Egy erőemelő versenyen pedig demoralizáló lehet azok fölénye, akik évek óta űzik a sportot, és földi halandó számára felfoghatatlan súlyokat mozgatnak meg játszi könnyedséggel. A Scitec Power Challenge azonban több, mint egy erőemelő verseny, és semmiképpen sem testépítő verseny, mégis, a súlyzós edzést végző hobbisportolók számára kiváló lehetőséget teremt arra, hogy megméressék magukat. Itt nem kell haladónak lenni, nem kell kiváló genetikai adottságokkal rendelkezni, és nincs szükség színpadi szereplésre sem. Hovatovább, nem kell másokhoz hasonlítani magunkat – csakis saját magunkkal kell versenyezni!

Hiszen a Power Challenge lényege, hogy életkor és testsúly alapján kalkulált, amatőr szinten, ha nem is simán, de reálisan teljesíthető célszámaival pont olyan célt tud adni, amiért úgy tudnak a versenyzők küzdeni, hogy nem kell azt érezniük, hogy hosszú évekbe telik, mire egyáltalán oda tudnak állni versenyezni, hogy aztán a dobogó közelébe se kerüljenek a nagyok mellett. Itt saját mentális és fizikai korlátainkat legyőzve, és saját, korábbi teljesítményünket túlszárnyalva érhetjük el az életkorunknak, testsúlyunknak és felkészültségi szintünknek megfelelő kategóriában a kitűzött célunkat.

Mi motiválja az itt indulókat?

Miért kiváló lehetőség ez ugyanúgy egy diáknak, mint egy többgyerekes, dolgozó családapának? Mi lehet a közös abban a több száz, teljesen vegyes korú és nemű indulóban, akik beleállnak egy ilyen kihívásba? Nos, lehet ez egyszerű bizonyítási vágy, önmagunk vagy akár mások előtt. Van, aki folyamatosan keresi a lehetőséget, hogy még jobb legyen, és ez a verseny egy kiváló erőpróba arra is, hogy felmérjük, hol is tartunk az úton. De lehet, hogy valaki csak az élményt keresi, ahol több száz sportolóval együtt rezdülve-lélegezve tölthet el egy napot.

Az alábbi videóban végigkísérjük az egyik indulót, aki történetesen a Scitec Nutrition csapatát is erősíti, így nemcsak saját motivációjáról hallhatunk pár szót, hanem arról is, hogy a Scitec Nutritiont mi motiválta arra, hogy beálljon a rendezvény mögé fő támogatóként. Természetesen a versenyen készült hangulatképek sem maradnak el. Figyelem: a videó második felében az emberi akarat, elszántság és küzdeni akarás különösen magas koncentrációban látható, így a komfortzónájukból kitörni NEM akarók számára megtekintése csak kellő óvatossággal javasolt.

VIDEÓ: Scitec Power Challenge - A súlyzós tömegsport

Több mint 5000 ismétlés guggolás, fekvenyomás és felhúzás egy nap alatt

A komplett kategóriában öt versenyszámban, összesen 100 ismétlés teljesítésével lehetett arany minősítést szerezni, de akár gyakorlatonként is ki lehetett próbálni az erőpróbát. A versenyzők összesen 5618 ismétlés guggolást, 5051 ismétlés fekvenyomást, 5652 felhúzást, 4205 mellről nyomást teljesítettek, és összesen 1109-szer húzták fel magukat a bírák szigorú tekintete előtt. Az indulók összesen 206 arany, 51 ezüst és 15 bronz minősítést szereztek. A legfiatalabb induló 14 éves volt, a legidősebb pedig 74 éves. 70 nő és 116 férfi mérte fel az erejét a versenyen. Minden szempontból elmondhatjuk tehát, hogy itt szó szerint bárki elindulhatott, aki késznek érezte magát az erőpróbára!

Hova tart a Scitec Power Challenge?

„Hiszünk abban, hogy az a hozzáállás, amit egy ilyen kihívásra való felkészülés közben, és magán a versenyen elsajátítanak az indulók, az élet minden területén kamatoztatható. Ilyenformán nemcsak a fizikumunkban, az egészségi állapotunkban, de az élet minden területén pozitív változást tudunk hozni, és pozitív példával szolgálhatunk mindenki számára” – árulta el Nagy Szabolcs, a Scitec marketingvezetője, aki azt is hozzátette, hogy a Scitec Power Challenge idei versenye még csak a kezdet volt, hiszen a szervezők hosszú távú célja, hogy a frissen megalapított új sportág minél szélesebb körben ismert és elismert legyen, és az új tömegsporton keresztül a súlyzós edzést még a korábbinál is szélesebb réteggel megszerettessék. A cél az, hogy egy olyan sportünneppé nője ki magát, amely megkoronázza mindazok erőfeszítéseit, akik akár hosszú hónapokon át edzenek azért, hogy túlszárnyalják saját korábbi teljesítményüket, így legyőzve önmagukat.

Link másolása
KÖVESS MINKET: