hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

12 tipp az érettségihez egy egyetemistától

Már több százezren túlélték azt az akadályt, amit te most leküzdhetetlennek érzel. Egy egyetemista megmutatja, hogy nincs miért aggódni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. május 04.

hirdetés

Most, hogy elballagtál, végre tudatosult benned: le kell érettségizned. Egy olyan próbatételen fogsz keresztülmenni a jövőhéten, ami az egész életedet megalapozza, hiszen ettől függ, hogy bekerülsz-e az egyetemre.

Gyorsan utoljára átnézed a balladák jellemzőit, még egyszer megtanulod a mohácsi csatát, hiszen az valamiért sosem ment, és ha valaki megkérdezi, miért aggódsz ennyit, te csak annyit felelsz, hogy az exponenciális függvény szigorú monoton tulajdonsága miatt.

Oké, most úgy is a netet bújod, vegyél egy mély levegőt, és fogadj meg pár jó tanácsot egy tavaly érettségizett egyetemistától.

1.

Te már most előnyben vagy hozzánk képest, hiszen ez már a második új hullámos magyar érettségi lesz, így van előttetek egy példa, hogy mit is kéne csinálni. Úgyhogy a hétfővel nem lesz semmi probléma, csak írj vázlatot, mielőtt elkezded lekörmölni a megoldásodat.

hirdetés

2.

A többi tantárgynál alaposan böngészd át a listát, hogy miket vihetsz be, és akármennyire is nehéz lesz a táskád, tedd el az összes használható segítséget. Ez egyrészt meg fog nyugtatni egy picikét, másrészt ha netalántán, véletlenül egy olyan feladattal találkoznál, amire hirtelen nem tudod a választ, használhatod a segédeszközöket.

3.

A következő feladat a stressz-szint csökkentése. Amit fent írtam, hogy megalapozza a jövődet, az nem igaz. Az érettségit (természetesen díj ellenében, de) újra lehet csinálni, szóval ne aggodalmaskodj túl sokat. Ha nem jön össze, ősszel, vagy jövőre újrapróbálod. Addig elmész OKJ-re, dolgozni, tapasztalatokat szerezni, amik majd kitűnően mutatnak az önéletrajzodban. A felesleges agyalással tényleg csak magadnak ártasz.

4.

Most, hogy lehiggadtál, pakold össze a kajádat, a 99%-os étcsokit (a csokiban a kakaó tartalom a lényeg, az pörgeti fel az agyat!), a segédeszközöket és feküdj le aludni.

5.

Egy dolgot hagyj otthon feltétlenül: a jegyzeteket. Jól olvastad, a füzet és tankönyv véletlenül se kerüljön be a táskába. Nincs olyan, hogy majd még átfutom a buszon, mert akkor arra kell koncentrálnod, hogy lenyugodj, meg már amúgy is milliószor átnézted, nem abban a háromnegyed órában fogod megváltani az érettségidet.

6.

Mikor odaértél kezdj el csevegni a barátaiddal. Ki mit hozott uzsinak, mit fog csinálni a hétvégén, bármiről, a lényeg, hogy tereljétek el egymás gondolatait.

7.

Miután átestetek a hivatalos részen pontban 8 órakor kinyitod a feladatsort, és azt fogod érezni, hogy te az égvilágon nem tudsz semmit. Ez teljesen normális. Ilyenkor veszel egy mély levegőt, újra lepillantasz és nekiállsz.

8.

Az idővel ne foglalkozz, úgy is szólnak majd. Merülj el a feladatban és akkor nem lesz gond.

9.

Biztos mondták a tanárok, hogy azzal kezdj, ami megy, a többit hagyd a végére, ezt fogadd meg.

10.

Apropó tanárok. Minden tanácsot, amit tőlük hallottál most írd össze, mert nem véletlenül mondták őket. Vésd az eszedbe, jól fognak még jönni.

11.

Mikor dél körül kijössz még a legundorítóbb szemeteskuka is gyönyörűnek fog hatni. A szabadság teljesen új értelmet nyer, az élet szép, minden tökéletes. Aztán rájössz, hogy holnap minden kezdődik elölről. Azonban ez nem teljesen igaz. Csütörtökön már röhögve fogsz bemenni az angolra. Ezt a folyamatot hívják vizsgarutin szerzésnek. Neked most ez az első vizsgaidőszakod, de ne aggódj, az egyetemen minden félévben túl fogsz esni egy ilyenen. Visszatekintve az érettségi babazsúrnak fog tűnni, ezért sem szabad ráparáznod.

12.

Magyarán használd ki a hétvégét a pihenésre. Ha tanultál akkor biztosan eleget, ha meg nem, akkor nem most fogod benyomni a 4 évet a fejedbe, majd legközelebb okosabban csinálod.

Sok sikert, kedves soon-to-be érett tanuló, may the 4th be with you!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk