hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

11 nagyon furcsa kérdés az érettségiről, amit nem kellett volna feltenni

A Gyakorikérdéseken tették fel mindet. És bár nem tőlünk várták, mi mindre válaszolunk!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. május 05.

hirdetés

Az érettségi egy kivételes esemény az ember életében - nem csoda, hogy kivételes kérdések merülnek fel vele kapcsolatban.

A Gyakorikérdések.hu egyébként is az "unortodox" kérdések aranybányája. Ezúttal az érettségivel kapcsolatos gyöngyszemek közül válogattunk, és igyekeztünk méltó választ is adni rájuk.

"Muszáj megírni a 2017-es, új típusú magyar érettségi köznapi szövegalkotás részét?"

Nem muszáj. Sőt, az egész érettségit is kihagyhatod, hagyomány, hogy minden érettségiző csak abból vizsgázik, amiből szeretne. Ez már azelőtt is így volt, hogy az érettségit egyáltalán bevezették volna.

via GIPHY

hirdetés

"Az érettségi jegybe beszámítanak a 4 év alatt megszerzett jegyek?"

Igen, és ha minden igaz, a vonat- illetve a buszjegyek egy része is beszámít majd. A mozi- illetve színházjegyek kérdésében még tartanak a tárgyalások a diákok és a minisztérium képviselői között.

"Nagyon parázok az angol érettségitől?"

Az, hogy feltetted ezt a kérdést, arra utal, hogy igen. Ugyanakkor ezt a kérdést neked kell megválaszolnod, senki nem teheti meg helyetted. Mindenesetre, ha esetleg úgy érzed, hogy nem parázol eléggé, javasoljuk, hogy olvass olyan történeteket, amelyek ilyesmiről szólnak (pl. keress rá a Google-lel hogy "angol érettségi bukás"). Reméljük, segítettünk, sikeres felkészülést!

via GIPHY

Magyar érettségi? Sziasztok:) "Hétfőn érettségizek és abban szeretném kérni a segítségeteket, hogy tudnátok mondani úgymond panelmondatokat?"

"Vagy hogy hosszabbnak tűnjön a mondatokat olyan félmondatokat? Pl.: A líra a legszubjektívebb műnem. Ennek az lehet az oka, hogy..."

Oké, néhány hosszú példamondat.

"A líra a legszubjektívebb műnem, ennek az egyik oka, hogy ez a legkevésbé objektív. Persze nem is olyan drámai, mint a dráma, és nem is olyan prózai, mint a próza - viszont nagyon lírai."

"Az allegória és a metafora abban hasonlít, hogy mindkettő idegen szó, aminek a jelentését ismerni kéne az érettségin, de mégis különböznek egymástól, és az, aki ismeri a jelentésüket, azt is tudja, hogy miben."

"A Kádár-korszakban rengeteg egyforma lakóépületet emeltek országszerte előregyártott házgyári elemekből, vagyis panelekből - ezek lettek az úgynevezett panelházak."

"Az érettségin 4 év anyagát kell tudni. Milyen kérdések szerepelhetnek?"

Ha végignézzük az elmúlt évtizedek érettségi vizsgáit, akkor azt látjuk, hogy hosszú és rövid, nehéz és könnyű, összetett és egyszerű kérdések egyaránt szerepelhetnek. Viszont keresztkérdések, villámkérdések és főleg beugratós kérdések szinte soha nem kerülnek napirendre. Reméljük, segítettünk, sok sikert!

via GIPHY

"Hány pontot kell elérni a biologia ketteshez az erettsegin?"

Szerintünk ne a minimumot célozd be, mert abból baj lehet - ráadásul a pontok nem szaporodnak sem osztódással, sem ivarosan, sem ivartalanul.

"Csak én vagyok ennyire bepánikolva az érettségi miatt?"

"Május 10-én töri emeltem lesz, 11-én meg angolból adok középszintűt. Idáig úgy voltam,hogy 'éreztem', hogy fel vagyok készülve, de most nem. Úgy érzem nem tudok semmit, máskor meg, hogy igen. Még megpróbálom kihasználni a maradék időt, hogy jó legyen, de fogalmam sincs. Pedig készültem rá, főleg a törit tanultam sokat, de mégis úgy érzem, hogy nem tudom. Valaki tanácsot egy kétségbeesett érettségizőnek?"

Nyugodj meg, nem egyedi eset a tiéd. Még Kim Dzsongun is sírva fakadt érettségi közben, Freddy Krueger pedig úgy meg volt szeppenve, hogy a bizottsági elnök állítólag háromszor is felszólította, beszéljen hangosabban. Sajnos a tanulásnak van egy ilyen kellemetlen természete, hogy egy ideig, minél többet tanulsz, annál kevesebbet tudsz - legalábbis úgy érzed. Vannak, akik ez ellen úgy védekeznek, hogy egyáltalán nem tanulnak - de ezt érettségi előtt nem javasoljuk. Tehát a rövid válasz a kérdésre: nyugodj meg!

"Tudnátok ajánlani valamit érettségire, hogy ne rontsam el a feladatokat a saját jellemem miatt?"

Persze! Ha lusta vagy, akkor erre nagyon figyelj oda, és dolgozz szorgalmasan. Ha lázadó típus vagy, akkor még otthon vitatkozz össze a szüleiddel, hogy mire beérsz az érettségire, már kiadd minden dühöd, és ne a tanárnál húzd ki a gyufát. Ha viszont rühelled a tanulást, és emiatt nem készültél fel rendesen - nos, akkor megszívtad.

"Érettségire lehet bevinni füldugót?"

"Természetesen semmi csalást nem előkészítve vagy megvalósítva szimplán csak egy pár hagyományos füldugóról lenne szó. Valaki tud oldalt vagy idézést küldeni erre vonatkozóan a szabályzatból? Köszönöm előre is."

Lehet, sőt, szemvédőt is lehet, de kizárólag azoknak, akik tízujjas vakírásból érettségiznek. Egyébként a füldugó használatát az érettségin a szakminisztérium egyik illetékese nem hivatalos források szerint úgy minősítette, hogy "Hát ez hallatlan!". De ez ne vegye el a kedved, mindenképp vidd be - legfeljebb nem engedik, hogy a füledbe dugd, de még akkor is szorongathatod a markodban.

"Érettségin sokan kimennek mosdóba? Mennyire gyakori? Lehetséges egyáltalán, akár többször is egy emelt szintű alatt?"

Nagyon jó a kérdés, az emelt szintű érettséginél épp most szigorították: már előtte egy nappal is tilos kimenni vécére. Javasoljuk, hogy lehetőleg az érettségi előtt már egy-két nappal hagyd abba az ivást. Érettségire pedig vigyél be magaddal valami diszkrét sporteszközt, amivel a pad alatt, csendben is tudsz edzeni. Így a megnövekedett verítékezéssel megszabadulhatsz a fölös folyadékmennyiségtől.

via GIPHY

"Hogy is van ez most?"

"ugye végig jártam a 12 osztályt és most jön az érettségi ha netán valamiből nem sikerül de a többiből igen akkor mivan? a többiről kapok valami papirt ami pedig nem sikerült arra ősszel elvileg mehetek potvizsgazni de ha nem tudok elmenni ? jelentkezhetek ujra jövö májusban abbol az 1-ből?"

Nos, elmondjuk, hogy ez hogy van. Ha valaki egy tárgyból nem teljesíti a szükséges feltételeket, akkor megbukik. Ahhoz azonban, hogy ez hatályba lépjen, először hoznia kell egy igazolást a Főkétüsztől, hogy a lakhelyéhez legközelebbi kémény tiszta. Ha ez rendben, akkor egy további igazolásra is szüksége lesz, amiben a törvényes képviselője tanúsítja, hogy reggelenként fényes, csillogó a tekintete és nincs (erős) szájszaga. Ezek után a területileg illetékes oktatási bizottság a minisztériumhoz továbbítja a kérvényt, hogy az illető megbukhasson. Ha minden jól megy 2-3 hónapon belül behívják egy elbeszélgetésre. Itt azt mérik fel, hogy megalapozottan bukott-e meg. Szerencsére ez már egy egyszerűsített eljárás, így ide elég egy két hónapnál nem régebbi oltási bizonyítványt vinni az érintett kutyáját illetően (vagy, ha neki nincs, a legközelebbi egyenesági rokon kutyájáról). Ha az elbeszélgetésen bebizonyosodik, hogy megalapozottan buktatták meg, akkor minden rendben, már csak pár hét, és küldik is a határozatot. Ha azonban az derül ki, hogy az illető túl sokat tud, és alaptalanul bukott meg, akkor sajnos egy hosszú procedúra következik. Ennek a végén az illetőnek újra érettségiznie kell, hogy esélyt kapjon rá, hogy most már megalapozottan bukhasson meg.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk