/eletstilus/10-unalomig-ismert-tevhit-etelekrol-aminek-koze-sincs-a-valosaghoz-kedd/?pg=2
hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

10 unalomig ismert tévhit ételekről, amiknek köze sincs a valósághoz


Link másolása

hirdetés

5. Eszpresszó

Az eszpresszó a legerősebb kávé, így ebben van a legtöbb koffein. Logikusnak hangzik, nem? Az eszpresszónak erős illata és íze van, talán ezért alakult ki az a téveszme, hogy ez a leghatásosabb kávé a felébredéshez. De valójában a kávébabok vízzel való érintkezésének hossza határozza meg melyik kávé lesz a legkoffeinesebb. Így a az eszpresszó igazából sokkal „gyengébb”, mint egy csöpögtetett vagy egy hidegen áztatott kávé.

De, ha az eszperesszó már bevált neked a reggeli ébredéshez, akkor semmi értelme sincsen váltanod, mert Christopher Hendon vegyész szerint legalább annyira fontos az, hogy milyen erősnek találod a kávédat, mint az, hogy valójában mennyire az.

Az igazság: Az eszpresszó a leggyöngébb kávék egyike, de ne változtasd meg a kávézási szokásaidat emiatt.kave

6. MSG-szindróma

Másnéven kínaiétterem-szindrómaként ismert fejfájással járó érzést a nátrium-glutamát okozza, amelyet általában hínárból nyernek ki, és a híres umami íz egyik alappillére. A New England Journal of Medicine-ben jelent meg először cikk arról, hogy a hínárból kinyert ízek okozzák a fejfájást, de sok tudós ezt megcáfolta, és egy rizshez köthető gombát tartanak a fájdalmak okozójának.

Az igazság: Sokféle ételben található nátrium-glutamát, amit nap, mint nap eszel, és amelyek teljesen biztonságosak, ezért a fejfájásodat talán nem a kínai kaja okozza.

7. Bor párosítás

A laikusok szerint a bor párosítás legjobb módja a színekben rejlik: fehérbort fehér hússal, és vörösbort vörös hússal kell felszolgálni. De ha nem ismered a borokat, akkor egy-egy ilyen trükk nem biztos, hogy jó megoldást fog szülni. Nagyjából igaz, hogy a fehérborhoz a fehér húsok, a zöldségfélék, és a halak passzolnak, míg a vörösborhoz a marha és a sertés. De megannyi kombináció van, mikor egy vörösborhoz jól illik a fehér hús: a Pinot Noirhoz például nagyon finomak a lágyabb ízek is.

Az igazság: Idd, azt amit szeretnél. Ha pedig tényleg szükséged van egy trükkre, akkor válaszd a buborékosat. A habzóborok – amelyek általában fehérborból készülnek – nagyon jól passzolnak a legtöbb ételhez.bor

8. Romlott étel

A romlott tej ízénél kevés rosszabb dolog van, de a rossz íz miatt nem kell semmitől sem tartanod. Azok a baktériumok, amelyektől megromlanak az ételek a hűtőben nagyon ritkán okoznak nagyobb problémát. Míg a ételmérgezést okozó baktériumok szobahőmérsékleten szaporodnak el, és nagyon sokkal nehezebb felismerni őket.

Az igazság: A hűtőből kivéve szaglás alapján és ránézésre megtudod állapítani hogy egy ételt biztonságos-e megenned vagy sem. A nyers hússal és tojással viszont bánj óvatosan, mert a szalmonella szobahőmérsékleten terjed.

9. Zöld krumplik

Az elzöldült burgonyák bár nem valami ínycsiklandozók, a néphiedelemmel ellentétben egyáltalán nem mérgezők. A zöld elszíneződést a szolanin okozza, amely nem káros – maximum ha 2 kiló krumplit nyomsz be egy ültő helyedben. Sokféle olyan dolog van a konyhádban, amely káros lehet (például a koffein is), de kisadagban nem kell tőle tartanod.

Az igazság: A krumplid nem fog megölni.krumpli

10. Csirke

A csirkét csak úgy szabad megenni, ha teljesen átfőtt, nem csak azért, mert nem igazán finom a gumiszerű rózsaszín husi, hanem azért is, mert a szalmonellát ezzel lehet a legjobban megelőzni. Azt viszont az igazából nagyon nehéz megállítani, hogy a csirke készen van-e csak a színe alapján. A teljesen fehér színű húsról mindenki úgy tartja, hogy biztonságos, viszont valójában csak hőmérő segítésével lehet megmondani, hogy tényleg készen van-e a csirke.

A húsnak a 75 fok belső hőmérsékeltet kell elérnie ahhoz, hogy biztosan fogyasztható legyen. Egy hőmérővel pedig ezt egyszerű megállapítani mindezt anélkül, hogy hófehérré, - és teljesen szárazzá – sütnéd a csirkét.

Az igazság: Ránézésre nem biztos, hogy megtudod állapítani készen van-e a csirke, szóval szerezz be egy húshőmérőt, hogy biztosra menj.csirke

Forrás: This is Insider


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk