hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

10 tipp, ha fürdőszoba felújításon gondolkoznál

Legyen szó aprócska vagy éppen tágas fürdőszobáról, a felújítása előtt mindenképp érdemes alaposan átgondolni pár dolgot, hogy elégedett legyél a végeredménnyel.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2021. február 10.

hirdetés

A lakás vagy a ház bármely pontjának felújítása általában alapos tervezést, pénzt és időt igényel. Pénzből és időből pedig érthető módon mindenki igyekszik a lehető legkevesebbet „elhasználni”. Hiszen ebből a kettőből rengeteg rámehet a felújításra, legyen szó egy olyan aprócska helységről is, mint a fürdőszoba, ami azonban nagyban meghatározza hogyan érezzük magunkat otthonunkban. Általában itt kezdjük és fejezzük be a napot, itt vagyunk egyedül egy kád vízben vagy a zuhany alatt a gondolatainkkal egy hosszú nap kezdetén vagy végén. Az alábbi tippek segíthetnek abban, hogy a fürdőszoba felújítás csak éppen annyi időt és pénzt vegyen el tőlünk, amennyi szükséges a csodás, új fürdőszobához.

Alapos tervezés

Mielőtt bármibe is belefognál a nulladik lépés az alapos tervezés. Mit szeretnél átalakítani? Mindent lecserélsz vagy van olyan bútor, amit megtartasz? Magad végeznéd a felújítási munkákat vagy inkább szakembert bízol meg? Utóbbi egyébként lehet, hogy elsőre nagyobb költségnek tűnik, de sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy sokszor kifizetődőbb már az elején igénybe venni a segítségét, semmint később javíttatni az elrontott munkákat. Főleg ha olyan bonyolult feladatokról van szó, mint például a csempézés.

Mire van szükséged?

A tervezés során gondold végig azt is, mi az, amivel elégedetlen voltál korábbi fürdőddel, mi az, amit másként szeretnél. A fent említett lépések mellett ez azért is fontos, hogy még azelőtt tisztában legyél minden kívánalmaddal, mielőtt elindulsz bevásárolni. Például amellett, hogy már picit réginek érzed a bútorokat, szükséged van-e a tér optikai bővítésére? Mindig sötétnek találtad? Zavart, hogy alacsonyan van a csap, pedig te két méter magas vagy? Csak esetlen módon tudtad megoldani a tárolást? Ezeket is vedd a listádra.

hirdetés

Optikai csalás

Ha alapvetően pici a fürdőszobád, sokat segíthet a tér növelésében néhány egyszerű optikai trükk. Ilyen például, ha a fürdőszoba tükröt nagyobbra cseréled, színeknek pedig inkább világosabb árnyalatokat választasz, amelyek megnyújtják a teret. A fal színe mellett a csempe is fontos lehet, például egy fényes, világos darab csodákra képes.

Térhasználat

Szintén a kis fürdőszobákra gondolva az is sokat segíthet, ha olyan bútorokat választasz, amelyek eleve kevesebbet hasítanak ki a térből vagy okos kialakításuknak köszönhetően praktikus tárolási lehetőségeket kínálnak. Ilyen például, ha egyenes vonalú kádat választasz, vagy áttetsző, tiszta üveges kialakítású zuhanykabint.

Zuhany vs. fürdőkád

Van egy hatalmas kádad a fürdőszobában, de igazából sosem használod ki, mert inkább csak a zuhany alá ugrasz be szívesen? Vagy pont fordítva: imádod a hosszú kádfürdőket és már megbántad, hogy csak egy zuhanyzó áll a fürdődben? Most itt a lehetőség az újbóli választásra. A kényeztetés szerelmesei akár különféle masszázskádakkal is feldobhatják a fürdőjüket, a gyors tusolás rajongói értékes tereket nyerhetnek ha megválnak a kihasználatlan kádtól, de arra is van elegáns megoldás, ha a családban mindkettőnek megvannak a rajongói.

Zuhanyajtó

Ha a zuhanyra szavazol és nagyon pici hellyel gazdálkodsz, válassz olyan verziót, ahol az üvegajtó csúsztatható, így nem lesz szükséged plusz helyre az ajtó nyitásához. Ha a pénztárcádat is kímélnéd, választhatsz ajtó helyett zuhanyfüggönyt is, amelyből rengetegféle szín és minta érhető el.

Figyelj a kényelemre is

A dizájn mellett ne feledkezz meg a praktikusságról és legfőképp a kényelemről sem. Hiszen mit ér egy csodaszép új kád, ha alig tudtad bezsúfolni és kisebb mutatvány a ki- és beszállás? A tervezéskor figyelj oda ara is, hogy a berendezés ergonomikus legyen. Például hosszútávon nagyon kényelmetlen, ha a kézmosó túl alacsonyan vagy magasan van – ezt akár magadhoz is igazíthatod – és az is bosszantó, ha a csap és a mosdókagyló között alig fér el a kezünk vagy a zuhanykabinban nincs elég hely megfordulni.

Praktikus tárolóhelyek

Ha szeretnéd elkerülni a fürdőkád szélén instabilan álló flakonok hadát, néhány jól elhelyezett fürdőszobaszekrény nagy segítségedre lehet. A klasszikus tükrös polc mellett érdemes kihasználni akár a csap alatti területet is, de akár a kád vagy zuhanyzó melletti fali mélyedések is remek tárolóhelyek lehetnek.

Pakolj mindent fel!

Ha végképp kifogytál a tárolóhelyekből, de még mindig akad holmid, építkezz felfele. A wc feletti polc vagy kis szekrény például remek rejteke lehet a takarítószereknek és a wc papír gurigáknak,a törölközőtartó jól megférhet az ajtóra vagy a zuhanykabin külső falára rögzítve vagy éppen a mosógép fölé rögzített polcokon, faliszekrényben. A sarokpolcok is aranyat érhetnek egy apró fürdőben.

Éles szélek helyett kerek idomok

Helytakarékosság szempontjából sem rossz választás, ha a négyzetes formák helyett inkább a lekerekített, kerek formákra szavazol, különösen akkor, ha például rendszeresen beleütköztél a szögletes fürdőszobaszekrény kiálló sarkába. Ráadásul a kerek vonalak kellemes hangulatot is adhatnak a fürdőnek, szemben az éles sarkokkal.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk