10 furcsa dolog, amit emberek valaha is gyűjtöttek

A matrica- és a bélyeggyűjtemény már a múlté. Megmutatjuk a legbizarrabb dolgokat, amelyek gyűjtésével az emberek a Guinness-rekordok Könyvébe kerültek.

Link másolása

Az egyik legjobb módja, hogy bekerülj a Guinnes-rekordok Könyvébe, ha elkezdesz valami olyat gyűjteni, ami semmi másnak nem kell. Mielőtt nekiállnál, előre szólunk, hogy jobb, ha nem hátvakarókat, picike székeket vagy már megkövesedett székletet gyűjtesz - ezek ugyanis már eszébe jutottak valakinek.

A Mentalfloss összegyűjtött 10 nagyon fura dolgot, amit emberek gyűjtenek.

1. Miniatűr székek

A picurka székek gyűjtése csak hétvégi hobbinak indult Barbara Hartsfieldnél. A hölgy, miután 10 évig kitartott hobbija mellett, 2008-ra már 3000 miniatűr széket szedett össze. Ezek ma már múzeumban vannak, és az érdeklődök láthatják őket kis madáretetőkben vagy akár palackokban is.

2. Dalekok

Senki sem róhatná fel a dalekok gyűjtését egy igazi Dr. Who rajongónak, na de Rob Hull, az angliai Doncasterből egyáltalán nem érdeklődik a sorozat iránt. Ő egyszerűen csak szereti a dalekokat, amik Dr. Who nemezisei egy idegen bolygóról. (A dalek egy faj a Skaro bolygóról. A dalekok kaled mutánsok tank- vagy robotszerű, közlekedésre és támadásra használt páncélzatba ültetve - a szerk.)

A mániája még gyerekkorában kezdődött, amikor édesanyja nem volt hajlandó neki megvenni egy játéküzletben meglátott dalekot. Megfogadta, hogy majd vesz magának egyet, és ez 29 éves korában eszébe is jutott - ekkor szerezte be első modelljét. 2011-ben került be a világrekordok könyvébe, (akkor) 571 darab dalekkel.

Thinking?

Mániájának egy valaki van, aki nagyon nem örül: a felesége.

"Utálom ezeket a dolgokat, de van egy olyan érzésem, hogy ez csak tovább bátorítja őt" - mondta a feleség a The Telegraphnak.

3. Esernyőtok

Nancy Hoffman valószínűleg az egyetlen ember a földön, aki esernyőtokokat gyűjt - de ez semmit sem von le a rendkívüli gyűjtemény különlegességéből. A rekordok könyvébe 730 esernyőtokkal került be, 1996 óta pedig Hoffman háza bárki számára nyitott múzeumként működik. Mivel a látogatóknak több mint 50 országból gyűjtött, megszámlálhatatlanul soknak tűnő esernyőtokot kell végignézniük, Hoffman közben harmonikaszóval szórakoztatja őket.Umbrella_cover_museum

Fotó: Wikipedia

4. Hamburgeres cuccok

Mint a legtöbb ember, Harry Sperl is szereti a hamburgert, amiben viszont nagyon más, hogy ő nem a finom ételt rendeli ki. Neki más kell.

Hamburgerhez köthető tárgyakat gyűjti, amiből ma már 3724 tölti meg otthonát.

A Hamburger Harrynek becézett Sperl először csak kelléknek vett néhány dolgot, amikor el akart adni egy vintage tálcát. Erre a tálcára pakolta a hamburgeres tárgyakat, hogy feldobja a látványt. De itt mégsem állt meg, tovább folytatta a gyűjtést, csak úgy mókából. Emellett pedig a barátaitól is elkezdett ilyen jellegű ajándékokat kapni.

A világrekordok könyvébe is bekerült férfinek már hamburgeres vízágya és egy testre szabott, hamburgeres Harley Davidsonja is van. Jelenleg arról álmodozik, hogy nyit majd nekik egy múzeumot, aminek sajtburgeralakja lesz.

5. Dinoszaurusz játékok

Randy Knol hatalmas dinoszauruszgyűjteményét sok 5 éves megirigyelné. Ő maga akkor kezdte el őket gyűjteni, amikor még a hatvanas években kapott egy Frédi Béni szettet karácsonyra. Ma már - saját becslése szerint - legalább 5-6 ezer darabja van, amiket dobozokban és táskákban tart. Az ő gyűjteményét még kell, hogy ellenőrizze a Guinness rekordok bizottsága, de jó eséllyel övé a legnagyobb.

"Ismertem néhány embert, akiknek több volt, de ők már mind halottak"- mondta.

6. 'Ne zavarj' feliratok

Vannak emberek, akik amikor utaznak, szeretnek pólókat, hógömböket vagy kulcstartókat venni, hogy emlékezzenek a helyre, ahol jártak. Rainer Weichert inkább 'Ne zavaraj' feliratú táblákat gyűjt, amiket utána hazavisz Németországba. 2014-ben 11 570 ilyen táblája volt, amiket hotelekből, hajókról, vagy repülőkről szerzett - összesen 188 országból.

Az egyik legértékesebb darabja minden bizonnyal az a tábla, amit az 1936-ban szerzett, az olimpiai faluban, Berlinben, a másik pedig egy 106 éves jel a General Brock Hotelből, Kanadából.

7. Hátvakarók

Egy kirándulás Manfred S. Rothstein bőrgyógyászati klinikájára Fayetteville-be, és máris láthatjuk a világ legnagyobb hátvakaró gyűjteményét. Az orvos több, mint 800 darabot szedett össze eddig, amik közül rengeteg látható a rendelőjében, vagy az oda vezető folyosón. Olyan különleges darabok is vannak köztük, mint egy vakaró, ami bivaly bordából készült, sőt három elektromos modell is van nála még az 1900-as évekből.hatvakaro

Forrás: Youtube

8. Gyorséttermi játékok

A Fülöp-szigeteken felnőtt Percival R. Lugue olyan gondosan bánt a kis játékokkal, amiket gyorséttermekből szerzett, hogy kötődni kezdett hozzájuk és sosem nőtt ki gyűjtésükből.

Ma már több ilyen kis játéka van, mint bárki másnak a földön, egészen pontosan 14 500 darab.

Miután 2014-ben bekerült a Guinness-rekordok könyvébe, Lugue nem állt le, sőt, konkrétan kijelentette, hogy azon lesz, hogy a világon létező összes ilyen játékot megszerezze.

9. Megkövesedett kaki

George Frandsen minden bizonnyal a kakik Indiana Jones-a. Ma már 1277 darabja van, a gyűjteménye pedig 2006-ban bekerült a világrekordok könyvébe. Ezután odaadta egy Floridai Múzeumnak a gyűjteményt, ahol egy évig lesznek kiállítva. A múzeumba látogatók így 8 országból gyűjtött székletben gyönyörködhetnek.

10. Bóják

Gondolj bele, milyen súlyos testi sértést lehetne okozni 500 közlekedési bójával. Szerencsére az Angliában élő David Morgan nem használja a gyűjteményét ilyen aljas célokra. A mániája még akkor kezdődött, amikor egy közlekedési bójákat gyártó gyárban dolgozott. 1986-ban egy rivális cég azzal gyanúsította meg Morgan cégét, hogy ellopták az egyik dizájnjukat, szóval a férfi nekiállt kutatni, hogy bizonyítsa ennek ellenkezőjét. Ez az incidens okozott végül életre szóló szenvedélyt nála. Annak ellenére, hogy több száz darabja van már, azt állítja még soha, egyet sem lopott el, mindegyiket becsületesen szerezte.

Forrás: Mentalfloss

Neked van valamilyen különlges gyűjteményed?

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Kiderült, hogy melyik elektronikai eszköz fogyasztja a legtöbb áramot, ha a konnektorba dugva felejtjük
A tévé csak a második a sorban. Van azonban egy eszköz, ami kikapcsolás nélkül, stand-by állapotban ennek közel a tízszeresét fogyasztja.

Link másolása

Magyarországon a rezsicsökkentésnek köszönhetően egyelőre keveset érez a lakosság a Nyugat-Európában már egekbe szökő energiaárokból. Az Egyesült Királyságban naponta jelennek meg szakértők tanácsai arról, hogyan lehet spórolni például a csak ebben a hónapban esetenként több mint 50 százalékkal emelkedő elektromos árammal. A Mirrornak egy megtakarítási szakértő mondta el, melyik látszólag kikapcsolt állapotú elektromos eszközök fogyasztják a legtöbb áramot.

Natalia Lachim először a hűtőszekrényre hívta fel a figyelmet. Bár a fridzsidert valójában soha nem lehet kikapcsolni, mégis érdemes fejben tartani, hogy egy átlagos brit háztartás áramfogyasztásának több mint 12 százalékát ez a készülék adja. Az angoloknak az ételek és italok hidegen tartása 114 fontba (51 ezer forint) kerül évente.

Ellenben még ebből is lehet faragni, ha rendszeresen takarítjuk kívül és belül is a hűtőt. A folyamatosan karban tartott hűtőszekrény ugyanis optimálisan, egyben költséghatékonyan működik. Ehhez fontos, hogy időnként portalanítsuk, hogy a porszemcsék a rendszerbe jutva ne akadályozzák a működését. Ügyeljünk arra is, hogy a romlott élelmiszereket mindig dobjuk ki, így a készüléknek kevesebb energiát kell felvenni a hidegen tartáshoz.

Ennél is drágább mulatság az egyszerűen távirányítóval kikapcsolt televízió. A brit háztartások 98 százalékában soha nem húzzák ki a konnektorból a tévét, ami éves szinten majdnem 133 fonttal (60 ezer forint) dobja meg a villanyszámlát.

Ez sem a csúcsa azonban a felesleges pénzkidobásnak: a játékkonzolok a tévéhez képest is csak úgy zabálják az elektromos áramot. A stand-by állapotban tartás naponta akár 4,2 fontba (1900 forint) is kerülhet a kényelmes gamereknek.

A vizsgált tételek közül a legkisebb gondot a vízforraló jelenti. A bedugva felejtett készülék évente 30,66 fontba (13 900 forint) kerül egy angol családnak, míg a konnektorban tárolt telefontöltő átlagosan évi 20 fontért (9000 forint) maradhat az aljzatban.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
Egy kutyakiképző szerint nem szabadna minden nap sétáltatnod a kutyádat
Niki French úgy gondolja, a napi kutyasétáltatás emberi találmány, és nem feltétlenül előnyös kedvenceink számára.

Link másolása

A legtöbb kutyatulajdonos számára a séta a kutyák napi rutinjának része, ami elengedhetetlen a kisállat jólétéhez. Niki French kutyakiképző, a STOP Walking Your Dog (Ne sétáltasd a kutyádat) című könyv szerzője azonban úgy gondolja, hogy ez egy elavult szokás - a Mirrornak árulta el, hogy miért.

Niki arra biztatja az embereket, hogy 30 perces napi sétájukat helyettesítsék alternatív tevékenységekkel, amellyel még jobban ösztönözik kedvenceiket.

„Lehet, hogy meglepő, de a hagyományos séta emberi találmány, és sok kutya számára nem hasznos” – mondja a szakember.

"Ha a sétaidőt otthoni edző játékokkal helyettesítjük, a kutyák elsajátíthatják azokat a készségeket, amelyek hiányoznak a nyugodt és boldog élethez"

– tette hozzá.

Niki szerint a közhiedelemmel ellentétben a viselkedési nehézségekkel küzdő kutyák izgatottabbak lehetnek, ha túl sok mozgással próbáljuk kifárasztani őket. Ő a saját bőrén tapasztalta a változásokat: van egy Bodie nevű, kétéves mentőkutyája, aki állítása szerint a kevesebb sétának és több játéknak köszönhetően szembetűnően nyugodtabb lett.

"Ha a séták több mint fele stresszes a kutyának vagy neked, akkor itt az ideje, hogy valami mást csinálj”

– tanácsolja a kutyakiképző, aki szerint inkább olyan jutalmazó játékokra kell összpontosítani, mint a homokozó ásása, a kartondobozokkal való játék vagy a bújócskázás.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
Orvosi kannabisz: mire jó, hogyan juthatunk hozzá?
Kannabisz – üldözendő drog, gyógyszeralapanyag, esetleg csodatevő gyógynövény? Utánajártunk a népszerű növénnyel kapcsolatos tudnivalóknak.

Link másolása

A kannabiszról mindenféle túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a leginkább megosztó növény a világon. Nézzük, mégis mik azok a tulajdonságai, amik miatt egyre több ember használja a kannabiszt és a belőle előállított készítményeket a mindennapokban.

Mire használhatjuk az orvosi kannabiszt?

A növényt már az ókori Kínában is alkalmazták gyógyászati célra, de a magyar gyógyszerkönyvekben is szerepelt egészen 1934-ig. A kannabisz tilalma miatt hosszú ideig nélkülözniük kellett a betegeknek a növényt, de az utóbbi évtizedekben ez a trend megfordulni látszik, egyre több országban legalizálják az orvosi kannabiszt, és ezzel együtt a hatásait vizsgáló kutatások száma is folyamatosan növekszik.

Az orvosi kannabisz felhasználási területei rendkívül szerteágazóak, ezek közül a legelterjedtebbek az alábbiak*:

Fájdalomcsillapítás **

Epilepszia tüneteinek kezelése ***

Kiegészítő kezelés daganatos betegségek esetén ****

Alvásminőség és a közérzet javítása *****

Relaxáció, stresszcsökkentés

Orvosi kannabisz Magyarországon?

Az orvosi kannabisz hatóanyagai az ún. kannabinoidok. A két legismertebb kannabinoid a THC (tetrahidrokannabinol) és a CBD (kannabidiol), de a tudomány száznál is több hasonló vegyületet ismer (CBG, CBC, CBN stb.).

A kannabisz virágzata, valamint a 0,2%-nál több THC-t tartalmazó kender kivonatok nem értékesíthetőek Magyarországon, így az orvosi kannabisz hazai legalizációja sajnos még várat magára. Legálisak viszont a kannabisz olajok, vagy ismertebb nevükön CBD olajok, amelyek szintén tartalmazzák a kannabiszban megtalálható kannabinoidok jelentős részét.

A legfontosabb különbség az orvosi kannabisz és a CBD olajok között, hogy utóbbiak maximum 0,2% THC-t tartalmazhatnak, így azok bódító hatást biztosan nem fognak kifejteni. Folyamatosan zajlanak a kutatások a CBD hatásaival kapcsolatban is – bár néhány jótékony hatást már klinikai kutatások is igazoltak, illetve léteznek CBD-t tartalmazó szklerózis multiplex- és epilepszia gyógyszerek, fontos megjegyezni, hogy maguk a CBD olajok nem gyógyszerek, és nem is helyettesítik a gyógyszeres kezeléseket.

A legjobb kannabisz olajok Magyarországon

Amennyiben úgy döntesz, hogy Te is szívesen felfedeznéd a kannabisz termékek hatásait, fontos, hogy vásárlás előtt megfelelően tájékozódj, hiszen sajnos rengeteg rossz minőségű CBD olajjal találkozhatsz.

Az itthon elérhető kannabisz olajok közül 2 márkát szeretnénk a figyelmedbe ajánlani:

Medihemp

A Medihemp az egyik leginkább elterjedt CBD márka Magyarországon, az osztrák gyártó termékeit ezrek használják nap mint nap. CBD olajaik THC-t szinte egyáltalán nem tartalmaznak, jelentős mennyiségben találunk viszont bennük CBDA-t, aminek a kedvező hatásaival kapcsolatban az utóbbi időszakban több tudományos publikáció is napvilágot látott.

A Medihemp CBD olajok 500 mg-tól egészen 3000 mg-os kiszerelésig többféle erősségben kaphatóak, így biztosan megtalálod közöttük a számodra megfelelőt.

Meliora

A Meliora CBD olajok Svájcban készülnek, a CBD tartalmáért nemesített bio kannabiszból. Az alapanyagként használt svájci kannabisznak köszönhetően ezek a teljes spektrumú olajok a CBD mellett tartalmaznak közel 0,2% THC-t, CBG-t, CBC-t, valamint számtalan terpént és flavonoidot. Az összetételt igazoló labortesztet Te is meg tudod nézni vásárlás előtt, így ezekkel a kannabisz olajokkal biztosan nem lőhetsz mellé!

Ha kannabisz olajat keresel, ajánljuk a Hemp Health webáruházat, ahol többek között a fent említett 2 márka termékeit is megtalálhatod, számtalan más érdekesség (kender különlegességek, CBD kozmetikumok, CBD kapszulák) mellett. A termékeket személyesen is megvásárolhatod Budapesten, a CBD Corner by Hemp Health üzletben.

Források:

* https://www.health.harvard.edu/blog/medical-marijuana-2018011513085

** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5549367/

*** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6514832/

**** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6387667/

***** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6326553/

Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
Itt a súlyzós edzést végzők új tömegsportja, a Scitec Power Challenge
A Budakalászi Sportcsarnokban fiatalok és idősebbek, férfiak és nők, valamint kezdők és haladók bizonyították be, hogy a súlyzós edzés is lehet tömegsport.

Link másolása

Március 26-án sikerre éhes sportolókkal telt meg a Budakalászi Sportcsarnok. A súlyzós edzés szerelmesei gyűltek itt össze, hogy szembenézzenek a legfélelmetesebb ellenféllel, önmagukkal. Mindezt pedig egy egészen új és friss sportág, a második alkalommal megrendezett Scitec Power Challenge keretében tették, ahol fiatalok és idősebbek, férfiak és nők, valamint kezdők és haladók bizonyították be, hogy a súlyzós edzés is lehet tömegsport.

Nem kell más, csak legyél önmagad legjobb változata!

A Scitec márka a „Make a Difference” szlogenen keresztül alapvetően az edzőtermi edzést életvitelszerűen komolyan gondolókhoz szól, arra ösztönzi az embereket, hogy önmaguk legjobb változatai legyenek és ezáltal másokat is inspirálhassanak. Nincs még egy olyan brand, amely ennyit tett volna a súlyzós edzés népszerűsítéséért. Nemcsak szimplán szponzorál, hanem magával a sportággal is foglalkozik, versenyeket szervez és 25 éve töretlen a lelkesedése a testépítés iránt. Nem csoda, hogy nemrég egy új sportágat is bevezettek a súlyzós edzés szerelmeseinek, ez a Scitec Power Challenge, amelyben egyvalakit kell legyőzni, önmagadat.

A verseny, ahol a hobbisportolóknak is teremnek babérok

A testépítő versenyektől és az ezzel járó színpadi szerepléstől sokan idegenkednek, nem beszélve arról, hogy még egy kezdő szintű megmérettetéshez is komoly edzésmúltra lehet szükség. Egy erőemelő versenyen pedig demoralizáló lehet azok fölénye, akik évek óta űzik a sportot, és földi halandó számára felfoghatatlan súlyokat mozgatnak meg játszi könnyedséggel. A Scitec Power Challenge azonban több, mint egy erőemelő verseny, és semmiképpen sem testépítő verseny, mégis, a súlyzós edzést végző hobbisportolók számára kiváló lehetőséget teremt arra, hogy megméressék magukat. Itt nem kell haladónak lenni, nem kell kiváló genetikai adottságokkal rendelkezni, és nincs szükség színpadi szereplésre sem. Hovatovább, nem kell másokhoz hasonlítani magunkat – csakis saját magunkkal kell versenyezni!

Hiszen a Power Challenge lényege, hogy életkor és testsúly alapján kalkulált, amatőr szinten, ha nem is simán, de reálisan teljesíthető célszámaival pont olyan célt tud adni, amiért úgy tudnak a versenyzők küzdeni, hogy nem kell azt érezniük, hogy hosszú évekbe telik, mire egyáltalán oda tudnak állni versenyezni, hogy aztán a dobogó közelébe se kerüljenek a nagyok mellett. Itt saját mentális és fizikai korlátainkat legyőzve, és saját, korábbi teljesítményünket túlszárnyalva érhetjük el az életkorunknak, testsúlyunknak és felkészültségi szintünknek megfelelő kategóriában a kitűzött célunkat.

Mi motiválja az itt indulókat?

Miért kiváló lehetőség ez ugyanúgy egy diáknak, mint egy többgyerekes, dolgozó családapának? Mi lehet a közös abban a több száz, teljesen vegyes korú és nemű indulóban, akik beleállnak egy ilyen kihívásba? Nos, lehet ez egyszerű bizonyítási vágy, önmagunk vagy akár mások előtt. Van, aki folyamatosan keresi a lehetőséget, hogy még jobb legyen, és ez a verseny egy kiváló erőpróba arra is, hogy felmérjük, hol is tartunk az úton. De lehet, hogy valaki csak az élményt keresi, ahol több száz sportolóval együtt rezdülve-lélegezve tölthet el egy napot.

Az alábbi videóban végigkísérjük az egyik indulót, aki történetesen a Scitec Nutrition csapatát is erősíti, így nemcsak saját motivációjáról hallhatunk pár szót, hanem arról is, hogy a Scitec Nutritiont mi motiválta arra, hogy beálljon a rendezvény mögé fő támogatóként. Természetesen a versenyen készült hangulatképek sem maradnak el. Figyelem: a videó második felében az emberi akarat, elszántság és küzdeni akarás különösen magas koncentrációban látható, így a komfortzónájukból kitörni NEM akarók számára megtekintése csak kellő óvatossággal javasolt.

VIDEÓ: Scitec Power Challenge - A súlyzós tömegsport

Több mint 5000 ismétlés guggolás, fekvenyomás és felhúzás egy nap alatt

A komplett kategóriában öt versenyszámban, összesen 100 ismétlés teljesítésével lehetett arany minősítést szerezni, de akár gyakorlatonként is ki lehetett próbálni az erőpróbát. A versenyzők összesen 5618 ismétlés guggolást, 5051 ismétlés fekvenyomást, 5652 felhúzást, 4205 mellről nyomást teljesítettek, és összesen 1109-szer húzták fel magukat a bírák szigorú tekintete előtt. Az indulók összesen 206 arany, 51 ezüst és 15 bronz minősítést szereztek. A legfiatalabb induló 14 éves volt, a legidősebb pedig 74 éves. 70 nő és 116 férfi mérte fel az erejét a versenyen. Minden szempontból elmondhatjuk tehát, hogy itt szó szerint bárki elindulhatott, aki késznek érezte magát az erőpróbára!

Hova tart a Scitec Power Challenge?

„Hiszünk abban, hogy az a hozzáállás, amit egy ilyen kihívásra való felkészülés közben, és magán a versenyen elsajátítanak az indulók, az élet minden területén kamatoztatható. Ilyenformán nemcsak a fizikumunkban, az egészségi állapotunkban, de az élet minden területén pozitív változást tudunk hozni, és pozitív példával szolgálhatunk mindenki számára” – árulta el Nagy Szabolcs, a Scitec marketingvezetője, aki azt is hozzátette, hogy a Scitec Power Challenge idei versenye még csak a kezdet volt, hiszen a szervezők hosszú távú célja, hogy a frissen megalapított új sportág minél szélesebb körben ismert és elismert legyen, és az új tömegsporton keresztül a súlyzós edzést még a korábbinál is szélesebb réteggel megszerettessék. A cél az, hogy egy olyan sportünneppé nője ki magát, amely megkoronázza mindazok erőfeszítéseit, akik akár hosszú hónapokon át edzenek azért, hogy túlszárnyalják saját korábbi teljesítményüket, így legyőzve önmagukat.

Link másolása
KÖVESS MINKET: