10 élmény, amiért szinte még fizetni sem kell

A Fashion Capital blog szerzője összerakott egy listát, ami nem költséges, de annál jobb hangulatba hoz. Ráadásul ingyen van, vagy fillérekbe kerül.

Link másolása

Kövessétek Claudia blogját a Facebookon és az Instragramon, hogy le ne maradjatok a legújabb írásokról és fotókról!

Az ablakon hallom, ahogy az esőcseppek kopogtatnak, miközben a kedvenc teámat kortyolgatom. Meggyújtom a kedvenc vanília illatú gyertyámat és egy fantasztikusan jó könyvet olvasok, meleg takaróval bekuckózva – talán így tudom jellemezni a legboldogabb és legbékésebb óráimat, amit igyekszem nap mint nap újra és újra átélni. A minap ahogy a könyvesboltban kutattam újabb olvasmányok után, a kezembe akadt egy könyv (Meik Wiking, HYGGE), ami a dán életérzést adja át. Mindig is szerettem a hangulatos képeket, hangulatos élményeket és ez általában soha nem szólt fényűzésről vagy elit társaságról. Sokkal inkább szólt a kényelemről, boldogságról és az egyszerűségről.

Összegyűjtöttem pár fotót és megpróbálom átadni azt a hangulatot ami engem mindig feltölt és azt az érzést, amitől mindig de mindig mosolyognom kell. Sokan a karácsonyi hangulathoz fogjátok hasonlítani és jó úton jártok csak nincs karácsonyfa és ajándékozás. Arról az igazi meghitt, nyugalmas és békés érzésről beszélek, amit sokunk karácsonykor érez. Amikor nem sietünk sehova, békésen játszunk a kicsikkel vagy teljesen kikapcsolódva nézünk egy karácsonyi filmet, miközben forró csokit kortyolgatunk. De mi lenne ha ezt a hangulatot és lelki békét minden egyes nap éreznénk?

1. Gyertyák

Gyújtsunk mindennap gyertyát. Nekem a kedvencem a vaníliás illatgyertya, de nagyon kedvelem az almás-fahéjas verziót is. Télen a mézeskalács és sütemény illatgyertyák vannak a főszerepben és ezeket általában mind az Ikeában szerzem be. Nyáron vannak igazi nyárias és friss illatúak is, így érdemes szétnézni. A dánok nagy előszeretettel vásárolják az illatmentes verziókat, szóval kinek mi válik be. Szerintem nincs is hangulatosabb, mint hallgatni az esőt a párkányon, miközben otthon bekuckózva pihenünk egy meggyújtott gyertya mellett. A hangulat garantált.ingyenelmeny7

2. Meleg takaró és lakberendezéssel kapcsolatos magazinok

Kockás plédek, nagy takarók és lakberendezési magazinok, ahol kis faházakat mutatnak be vagy minimalista berendezéseket. Hűvösebb napokon, igazi feltöltődés és még a lakásból sem kell kimozdulni. Rengeteg inspirációt tud adni szép lakások, gyönyörű berendezések megfigyelése és elemzése. Ha valaki pedig nem magazinban gondolkodik, akkor nagy szívvel ajánlom a Pinterest nevezetű applikációt, ahol számos kreatívabbnál kreatívabb dologba futhatunk bele és kaphatunk rengeteg inspirációt. Bármilyen témában.

3. Fa

Ha teheted akkor menj olyan helyekre ahol fenyőerdő van, hiszen az az érzés, felbecsülhetetlen. Ezért is rajongok Svájcért, Ausztriáért. Barangolni a friss levegőn, esetleg tűzifát keresni. Aztán betérni egy meghitt kis házikóba vagy a lakásunk ajtaján és ha vagyunk olyan szerencsések, hogy van kandallónk, akkor begyújtani. Illetve a régi kályhák érzése, ami esetleg a nagymamánknál még mindig van.ingyenelmeny8

4. Kandalló

Ha nagyobb lakásba vagy házba költözünk, akkor a kandalló lesz az, amihez ragaszkodni fogok. Viszont rengetegszer előfordul, hogy sokaknak van kandallójuk, de egyszerűen nincs kihasználva, hiszen minek, ha nincs is hideg vagy van központi fűtés. Pedig a kandalló egy igazi varázslat, így csak az értheti és érezheti ezt, aki nyitott rá. Kandalló mellett hallgatni, ahogy pattog a tűz és barátainkkal forró teát inni, miközben hangosan nevetgélünk régi sztorikon?!

5. Égősor

A hangulati világításokban rendkívül hiszek. Gondoljunk csak bele mennyivel más hangulattal bír egy helység a világítástól függően. Számomra az otthon mindig is kulcsfontosságú pont, így nem csak egy lakásra vágyom, ami kiszolgál. Benne élek és szeretném nagyon jól érezni magam benne, így az égősorok kicsit sem elhanyagolhatóak. Kapcsoljuk le a villanyt és kapcsoljuk be a fényeket egy illatgyertyával és az egész szoba szerethető lesz, ahol élvezni lehet a jelen pillanatot.ingyenelmeny5ingyenelmeny4

6. Napilap

Tegnap úgy gondoltam a szokásos divatmagazin helyett vásárolok egy napilapot, így életemben először megvettem a The New York Times-t. Az illata valami régire emlékeztet és számomra valami pluszt ad. Egyébként itthon 880 forintért vásárolható meg, de gondoljuk át, hogy az angolunkat is gyakorolhatjuk és valami újat olvasunk. Nekem ez egy igazi élmény.

7. Csillagok

Ha a városban lakunk, akkor szökjünk el vidékre egy hétvégére. Tuti pénztárca kímélő program és garantált a feltöltődés. Nincs másra szükség, mint egy nagy plédre és jó társaságra, miközben a csillagokat figyelve beszélgettek. Akár sütögethettek is vagy egy pohár jó bor mellett élvezhetitek egymás társaságát és a csillagokat. Úgy gondolom, hogy aki nem tudja értékelni a csillagos eget, az nem tudja értékelni az életet sem.ingyenelmeny3ingyenelmeny2

8. Vörösbor

Ki ne ismerné az egy pohár vörösbor jótékony hatását? A társasjátékok nagy szeretője lettem és rajongok a jó társaságért. Amikor tartalmas programokkal van tele az életem és mindennap újabb és újabb élménnyel gazdagodom. Az életnek alapvetően arról kellene szólnia, hogy békében és szeretetben élünk, ahol élvezni is tudjuk a napjainkat és nem túlélni. Ha tartalmas programra gondolunk, nem feltétlenül kell egy elegáns étteremre és egy nagy utazásra gondolnunk. Hívjuk át a legjobb barátainkat, bontsunk fel egy üveg vörösbort és élvezzük egymás társaságát. Ha pedig egyedül vagyunk, akkor egy jó film vagy könyv mellett is nagyon jól tud esni.

9. A nyár érzése

Minden évszaknak megvan a megfelelő szépsége és minden hónapot élvezhetünk. A sajátos módján. A nyári hangulat is épp olyan csodás tud lenni, mint a téli kuckós hónapok. Ha éppen lennének felesleges millióim, egy hasonló házat vásárolnék, mert én ezzel nem tudok betelni. De ház nélkül is kereshetünk rengeteg hangulatos tóparti eldugott helyet, ahol elbújhatunk a világ elől egy jó könyvvel. Ha nyár, akkor irány a szabad és használjuk ki a pillanatokat és a napokat!ingyenelmeny1

10. Randi

A nyár tele van fantasztikusabbnál fantasztikusabb randiötletekkel. A lényeg a kreativitás és a nyitottság. Irány a szabad és a romantika! Ha 10 éve vagytok együtt vagy ha most ismerkedtek, akkor is szuper lehet a csillagos ég alatti beszélgetés vagy egy kertmozi. Napközben esetleg egy piknik? Csomagoljatok friss gyümölcsöket, sajtokat és irány Budapest agglomerációi. Ajánlani tudom: Nagymarost, Visegrádot, Páty környékét de akár a Hármashatárhegyet is.

Végszóként pedig ne felejtsétek élvezni a napjaitokat, hiszen annyi de annyi lehetőség van. Legyünk együtt nyitottak és befogadóképesek. Kísérletezzünk új dolgokkal és hatalmas dolgok helyett, a legkisebb eseményeket is élvezzük. Legyen szó egy jó könyvről vagy a legjobb barátunkról!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Kiderült, hogy melyik elektronikai eszköz fogyasztja a legtöbb áramot, ha a konnektorba dugva felejtjük
A tévé csak a második a sorban. Van azonban egy eszköz, ami kikapcsolás nélkül, stand-by állapotban ennek közel a tízszeresét fogyasztja.

Link másolása

Magyarországon a rezsicsökkentésnek köszönhetően egyelőre keveset érez a lakosság a Nyugat-Európában már egekbe szökő energiaárokból. Az Egyesült Királyságban naponta jelennek meg szakértők tanácsai arról, hogyan lehet spórolni például a csak ebben a hónapban esetenként több mint 50 százalékkal emelkedő elektromos árammal. A Mirrornak egy megtakarítási szakértő mondta el, melyik látszólag kikapcsolt állapotú elektromos eszközök fogyasztják a legtöbb áramot.

Natalia Lachim először a hűtőszekrényre hívta fel a figyelmet. Bár a fridzsidert valójában soha nem lehet kikapcsolni, mégis érdemes fejben tartani, hogy egy átlagos brit háztartás áramfogyasztásának több mint 12 százalékát ez a készülék adja. Az angoloknak az ételek és italok hidegen tartása 114 fontba (51 ezer forint) kerül évente.

Ellenben még ebből is lehet faragni, ha rendszeresen takarítjuk kívül és belül is a hűtőt. A folyamatosan karban tartott hűtőszekrény ugyanis optimálisan, egyben költséghatékonyan működik. Ehhez fontos, hogy időnként portalanítsuk, hogy a porszemcsék a rendszerbe jutva ne akadályozzák a működését. Ügyeljünk arra is, hogy a romlott élelmiszereket mindig dobjuk ki, így a készüléknek kevesebb energiát kell felvenni a hidegen tartáshoz.

Ennél is drágább mulatság az egyszerűen távirányítóval kikapcsolt televízió. A brit háztartások 98 százalékában soha nem húzzák ki a konnektorból a tévét, ami éves szinten majdnem 133 fonttal (60 ezer forint) dobja meg a villanyszámlát.

Ez sem a csúcsa azonban a felesleges pénzkidobásnak: a játékkonzolok a tévéhez képest is csak úgy zabálják az elektromos áramot. A stand-by állapotban tartás naponta akár 4,2 fontba (1900 forint) is kerülhet a kényelmes gamereknek.

A vizsgált tételek közül a legkisebb gondot a vízforraló jelenti. A bedugva felejtett készülék évente 30,66 fontba (13 900 forint) kerül egy angol családnak, míg a konnektorban tárolt telefontöltő átlagosan évi 20 fontért (9000 forint) maradhat az aljzatban.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
Egy kutyakiképző szerint nem szabadna minden nap sétáltatnod a kutyádat
Niki French úgy gondolja, a napi kutyasétáltatás emberi találmány, és nem feltétlenül előnyös kedvenceink számára.

Link másolása

A legtöbb kutyatulajdonos számára a séta a kutyák napi rutinjának része, ami elengedhetetlen a kisállat jólétéhez. Niki French kutyakiképző, a STOP Walking Your Dog (Ne sétáltasd a kutyádat) című könyv szerzője azonban úgy gondolja, hogy ez egy elavult szokás - a Mirrornak árulta el, hogy miért.

Niki arra biztatja az embereket, hogy 30 perces napi sétájukat helyettesítsék alternatív tevékenységekkel, amellyel még jobban ösztönözik kedvenceiket.

„Lehet, hogy meglepő, de a hagyományos séta emberi találmány, és sok kutya számára nem hasznos” – mondja a szakember.

"Ha a sétaidőt otthoni edző játékokkal helyettesítjük, a kutyák elsajátíthatják azokat a készségeket, amelyek hiányoznak a nyugodt és boldog élethez"

– tette hozzá.

Niki szerint a közhiedelemmel ellentétben a viselkedési nehézségekkel küzdő kutyák izgatottabbak lehetnek, ha túl sok mozgással próbáljuk kifárasztani őket. Ő a saját bőrén tapasztalta a változásokat: van egy Bodie nevű, kétéves mentőkutyája, aki állítása szerint a kevesebb sétának és több játéknak köszönhetően szembetűnően nyugodtabb lett.

"Ha a séták több mint fele stresszes a kutyának vagy neked, akkor itt az ideje, hogy valami mást csinálj”

– tanácsolja a kutyakiképző, aki szerint inkább olyan jutalmazó játékokra kell összpontosítani, mint a homokozó ásása, a kartondobozokkal való játék vagy a bújócskázás.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
Orvosi kannabisz: mire jó, hogyan juthatunk hozzá?
Kannabisz – üldözendő drog, gyógyszeralapanyag, esetleg csodatevő gyógynövény? Utánajártunk a népszerű növénnyel kapcsolatos tudnivalóknak.

Link másolása

A kannabiszról mindenféle túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a leginkább megosztó növény a világon. Nézzük, mégis mik azok a tulajdonságai, amik miatt egyre több ember használja a kannabiszt és a belőle előállított készítményeket a mindennapokban.

Mire használhatjuk az orvosi kannabiszt?

A növényt már az ókori Kínában is alkalmazták gyógyászati célra, de a magyar gyógyszerkönyvekben is szerepelt egészen 1934-ig. A kannabisz tilalma miatt hosszú ideig nélkülözniük kellett a betegeknek a növényt, de az utóbbi évtizedekben ez a trend megfordulni látszik, egyre több országban legalizálják az orvosi kannabiszt, és ezzel együtt a hatásait vizsgáló kutatások száma is folyamatosan növekszik.

Az orvosi kannabisz felhasználási területei rendkívül szerteágazóak, ezek közül a legelterjedtebbek az alábbiak*:

Fájdalomcsillapítás **

Epilepszia tüneteinek kezelése ***

Kiegészítő kezelés daganatos betegségek esetén ****

Alvásminőség és a közérzet javítása *****

Relaxáció, stresszcsökkentés

Orvosi kannabisz Magyarországon?

Az orvosi kannabisz hatóanyagai az ún. kannabinoidok. A két legismertebb kannabinoid a THC (tetrahidrokannabinol) és a CBD (kannabidiol), de a tudomány száznál is több hasonló vegyületet ismer (CBG, CBC, CBN stb.).

A kannabisz virágzata, valamint a 0,2%-nál több THC-t tartalmazó kender kivonatok nem értékesíthetőek Magyarországon, így az orvosi kannabisz hazai legalizációja sajnos még várat magára. Legálisak viszont a kannabisz olajok, vagy ismertebb nevükön CBD olajok, amelyek szintén tartalmazzák a kannabiszban megtalálható kannabinoidok jelentős részét.

A legfontosabb különbség az orvosi kannabisz és a CBD olajok között, hogy utóbbiak maximum 0,2% THC-t tartalmazhatnak, így azok bódító hatást biztosan nem fognak kifejteni. Folyamatosan zajlanak a kutatások a CBD hatásaival kapcsolatban is – bár néhány jótékony hatást már klinikai kutatások is igazoltak, illetve léteznek CBD-t tartalmazó szklerózis multiplex- és epilepszia gyógyszerek, fontos megjegyezni, hogy maguk a CBD olajok nem gyógyszerek, és nem is helyettesítik a gyógyszeres kezeléseket.

A legjobb kannabisz olajok Magyarországon

Amennyiben úgy döntesz, hogy Te is szívesen felfedeznéd a kannabisz termékek hatásait, fontos, hogy vásárlás előtt megfelelően tájékozódj, hiszen sajnos rengeteg rossz minőségű CBD olajjal találkozhatsz.

Az itthon elérhető kannabisz olajok közül 2 márkát szeretnénk a figyelmedbe ajánlani:

Medihemp

A Medihemp az egyik leginkább elterjedt CBD márka Magyarországon, az osztrák gyártó termékeit ezrek használják nap mint nap. CBD olajaik THC-t szinte egyáltalán nem tartalmaznak, jelentős mennyiségben találunk viszont bennük CBDA-t, aminek a kedvező hatásaival kapcsolatban az utóbbi időszakban több tudományos publikáció is napvilágot látott.

A Medihemp CBD olajok 500 mg-tól egészen 3000 mg-os kiszerelésig többféle erősségben kaphatóak, így biztosan megtalálod közöttük a számodra megfelelőt.

Meliora

A Meliora CBD olajok Svájcban készülnek, a CBD tartalmáért nemesített bio kannabiszból. Az alapanyagként használt svájci kannabisznak köszönhetően ezek a teljes spektrumú olajok a CBD mellett tartalmaznak közel 0,2% THC-t, CBG-t, CBC-t, valamint számtalan terpént és flavonoidot. Az összetételt igazoló labortesztet Te is meg tudod nézni vásárlás előtt, így ezekkel a kannabisz olajokkal biztosan nem lőhetsz mellé!

Ha kannabisz olajat keresel, ajánljuk a Hemp Health webáruházat, ahol többek között a fent említett 2 márka termékeit is megtalálhatod, számtalan más érdekesség (kender különlegességek, CBD kozmetikumok, CBD kapszulák) mellett. A termékeket személyesen is megvásárolhatod Budapesten, a CBD Corner by Hemp Health üzletben.

Források:

* https://www.health.harvard.edu/blog/medical-marijuana-2018011513085

** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5549367/

*** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6514832/

**** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6387667/

***** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6326553/

Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
Itt a súlyzós edzést végzők új tömegsportja, a Scitec Power Challenge
A Budakalászi Sportcsarnokban fiatalok és idősebbek, férfiak és nők, valamint kezdők és haladók bizonyították be, hogy a súlyzós edzés is lehet tömegsport.

Link másolása

Március 26-án sikerre éhes sportolókkal telt meg a Budakalászi Sportcsarnok. A súlyzós edzés szerelmesei gyűltek itt össze, hogy szembenézzenek a legfélelmetesebb ellenféllel, önmagukkal. Mindezt pedig egy egészen új és friss sportág, a második alkalommal megrendezett Scitec Power Challenge keretében tették, ahol fiatalok és idősebbek, férfiak és nők, valamint kezdők és haladók bizonyították be, hogy a súlyzós edzés is lehet tömegsport.

Nem kell más, csak legyél önmagad legjobb változata!

A Scitec márka a „Make a Difference” szlogenen keresztül alapvetően az edzőtermi edzést életvitelszerűen komolyan gondolókhoz szól, arra ösztönzi az embereket, hogy önmaguk legjobb változatai legyenek és ezáltal másokat is inspirálhassanak. Nincs még egy olyan brand, amely ennyit tett volna a súlyzós edzés népszerűsítéséért. Nemcsak szimplán szponzorál, hanem magával a sportággal is foglalkozik, versenyeket szervez és 25 éve töretlen a lelkesedése a testépítés iránt. Nem csoda, hogy nemrég egy új sportágat is bevezettek a súlyzós edzés szerelmeseinek, ez a Scitec Power Challenge, amelyben egyvalakit kell legyőzni, önmagadat.

A verseny, ahol a hobbisportolóknak is teremnek babérok

A testépítő versenyektől és az ezzel járó színpadi szerepléstől sokan idegenkednek, nem beszélve arról, hogy még egy kezdő szintű megmérettetéshez is komoly edzésmúltra lehet szükség. Egy erőemelő versenyen pedig demoralizáló lehet azok fölénye, akik évek óta űzik a sportot, és földi halandó számára felfoghatatlan súlyokat mozgatnak meg játszi könnyedséggel. A Scitec Power Challenge azonban több, mint egy erőemelő verseny, és semmiképpen sem testépítő verseny, mégis, a súlyzós edzést végző hobbisportolók számára kiváló lehetőséget teremt arra, hogy megméressék magukat. Itt nem kell haladónak lenni, nem kell kiváló genetikai adottságokkal rendelkezni, és nincs szükség színpadi szereplésre sem. Hovatovább, nem kell másokhoz hasonlítani magunkat – csakis saját magunkkal kell versenyezni!

Hiszen a Power Challenge lényege, hogy életkor és testsúly alapján kalkulált, amatőr szinten, ha nem is simán, de reálisan teljesíthető célszámaival pont olyan célt tud adni, amiért úgy tudnak a versenyzők küzdeni, hogy nem kell azt érezniük, hogy hosszú évekbe telik, mire egyáltalán oda tudnak állni versenyezni, hogy aztán a dobogó közelébe se kerüljenek a nagyok mellett. Itt saját mentális és fizikai korlátainkat legyőzve, és saját, korábbi teljesítményünket túlszárnyalva érhetjük el az életkorunknak, testsúlyunknak és felkészültségi szintünknek megfelelő kategóriában a kitűzött célunkat.

Mi motiválja az itt indulókat?

Miért kiváló lehetőség ez ugyanúgy egy diáknak, mint egy többgyerekes, dolgozó családapának? Mi lehet a közös abban a több száz, teljesen vegyes korú és nemű indulóban, akik beleállnak egy ilyen kihívásba? Nos, lehet ez egyszerű bizonyítási vágy, önmagunk vagy akár mások előtt. Van, aki folyamatosan keresi a lehetőséget, hogy még jobb legyen, és ez a verseny egy kiváló erőpróba arra is, hogy felmérjük, hol is tartunk az úton. De lehet, hogy valaki csak az élményt keresi, ahol több száz sportolóval együtt rezdülve-lélegezve tölthet el egy napot.

Az alábbi videóban végigkísérjük az egyik indulót, aki történetesen a Scitec Nutrition csapatát is erősíti, így nemcsak saját motivációjáról hallhatunk pár szót, hanem arról is, hogy a Scitec Nutritiont mi motiválta arra, hogy beálljon a rendezvény mögé fő támogatóként. Természetesen a versenyen készült hangulatképek sem maradnak el. Figyelem: a videó második felében az emberi akarat, elszántság és küzdeni akarás különösen magas koncentrációban látható, így a komfortzónájukból kitörni NEM akarók számára megtekintése csak kellő óvatossággal javasolt.

VIDEÓ: Scitec Power Challenge - A súlyzós tömegsport

Több mint 5000 ismétlés guggolás, fekvenyomás és felhúzás egy nap alatt

A komplett kategóriában öt versenyszámban, összesen 100 ismétlés teljesítésével lehetett arany minősítést szerezni, de akár gyakorlatonként is ki lehetett próbálni az erőpróbát. A versenyzők összesen 5618 ismétlés guggolást, 5051 ismétlés fekvenyomást, 5652 felhúzást, 4205 mellről nyomást teljesítettek, és összesen 1109-szer húzták fel magukat a bírák szigorú tekintete előtt. Az indulók összesen 206 arany, 51 ezüst és 15 bronz minősítést szereztek. A legfiatalabb induló 14 éves volt, a legidősebb pedig 74 éves. 70 nő és 116 férfi mérte fel az erejét a versenyen. Minden szempontból elmondhatjuk tehát, hogy itt szó szerint bárki elindulhatott, aki késznek érezte magát az erőpróbára!

Hova tart a Scitec Power Challenge?

„Hiszünk abban, hogy az a hozzáállás, amit egy ilyen kihívásra való felkészülés közben, és magán a versenyen elsajátítanak az indulók, az élet minden területén kamatoztatható. Ilyenformán nemcsak a fizikumunkban, az egészségi állapotunkban, de az élet minden területén pozitív változást tudunk hozni, és pozitív példával szolgálhatunk mindenki számára” – árulta el Nagy Szabolcs, a Scitec marketingvezetője, aki azt is hozzátette, hogy a Scitec Power Challenge idei versenye még csak a kezdet volt, hiszen a szervezők hosszú távú célja, hogy a frissen megalapított új sportág minél szélesebb körben ismert és elismert legyen, és az új tömegsporton keresztül a súlyzós edzést még a korábbinál is szélesebb réteggel megszerettessék. A cél az, hogy egy olyan sportünneppé nője ki magát, amely megkoronázza mindazok erőfeszítéseit, akik akár hosszú hónapokon át edzenek azért, hogy túlszárnyalják saját korábbi teljesítményüket, így legyőzve önmagukat.

Link másolása
KÖVESS MINKET: