/eletstilus/10-dolog-amivel-nem-bukjatok-el-az-erettsegit/
hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

10 dolog, amivel nem bukjátok el az érettségit

Mi az, amitől jobban sikerülhet az írásbeli vizsgátok? Íme 10 tanács, amit érdemes megfogadni.
Link másolása

hirdetés

Az érettségin sajnos nagyon könnyű kis hibákkal is sok pontot veszíteni. Az Eduline összegyűjtötte, mi mindenre kell ügyelnetek az érettségi írásbeli részén. Ha megfogadjátok a tanácsaikat, és nem kapkodtok a feladatlap kitöltésével, egészen biztosan jobban fog sikerülni a vizsgátok.

1. Először mindig olvassátok el figyelmesen a feladatokat!

Nagyon könnyen elcsúszhattok apróságokon is, ha nem ügyeltek minden részletre, ha csak kutyafuttában olvassátok el a feladatok leírását. Figyeljetek arra, mit kér tőletek a feladat szövege! A magyar írásbelin, mint azt az Eduline írja, ha a szövegértési résznél idézetet kell kiírni, akkor ne a saját szavaitokkal fogalmazzatok, ha viszont önállóan kell megfogalmazni a választ, akkor ne másoljátok át szó szerint a szöveg sorait.

2. Mindent írjatok le szépen, olvashatóan!

hirdetés

Az Eduline arra figyelmeztet, hogy legfeljebb tizenöt pontot lehet levonni a helyesírási hibákért, de három pontot úgy is veszthettek, ha olvashatatlan az írásotok.

eret1

3. Nézzétek át a matek írásbeli előtt a négyjegyű függvénytáblázatot!

Az Eduline szerzői szerint ha nem néztétek át elégszer, nem fogjátok elég gyorsan megtalálni a szükséges képleteket. Minden perc számít.

4. Matek feladatoknál írjátok le a végeredményhez vezető lépéseket

Minden feladatot kezdjetek el megcsinálni, mert a részmegoldásokért is pont jár. Viszont pontlevonást kaphattok, ha nem írtok le minden fontos lépést, hanem csak a végeredmény van meg.

5. Töri előtt nézzétek át a történelmi atlaszt!

Miért van erre szükség? Mert így könnyebben megtaláljátok majd érettségin is a vonatkozó segítséget. Azonban nem elég csupán kimásolni az atlaszból az adatokat, ezért biztosan nem fogtok sok pontot kapni.

6. Soha ne puskázzatok!

Hogy miért? Mert nem éri meg. Amíg elkészítitek a puskát, azalatt akár meg is tudjátok tanulni az anyagot. Arról nem beszélve, hogy ha lebuktok, akár az összes tárgyból javítóvizsgára is küldhetnek benneteket.

7. Ne adjátok be hamarabb a feladatsort!

Nézzétek át nyugodtan újra és újra, akkor is, ha úgy gondoljátok, ennél többet már nem tudtok írni. Előfordulhat ugyanis, hogy idegességetekben félreértettetek egy feladatot, valamit elírtatok. Ha többször átolvassátok a feladatokat és a megoldásaitokat is, és kiszúrtok egy-egy hibát, javíthatjátok és nem fogtok miatta pontot veszíteni.

8. Pontosan érkezzetek a vizsgakezdésre!

A későket nem engedik be az érettségire - hívja fel a figyelmet egy végzetes hibára az Eduline. Ezért fontos, hogy ellenőrizzétek az ébresztőt, készítsétek elő a másnapi ruhát, és ne a későbbi busszal induljatok a vizsga helyszínére. Ha mégis késnétek, csak akkor tehettek pótvizsgát, ha önhibátokon kívül maradtatok le az írásbeliről.

Érettségi bizonyítvány

9. Jól gondoljátok át a töri írásbeli esszék kiválasztását!

A középszintű töri érettségin nyolc esszéfeladat közül például hármat kell kiválasztani. Nagyon fontos azonban, hogy a két magyar történelmi feladat nem vonatkozhat ugyanarra a történelmi korszakra. Erre nagyon figyeljetek!

10. Ne éjszakázzatok az írásbeli előtt!

Nem túl jó ötlet az utolsó éjszakára is hagyni tanulnivalót. Fontos, hogy amennyire csak lehet, pihenjétek ki magatokat a vizsga előtt, hiszen kialvatlanul a már megtanult tananyagot sem fogjátok tudni felidézni.

Hasznosak voltak a tanácsok? Oszd meg másokkal is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk