/eletstilus/10-dolog-amit-ne-tegyel-ha-tizenevest-nevelsz/
hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

10 dolog, amit ne tegyél, ha tizenévest nevelsz

A listát olvasva olyan, mintha valami kis mérges diktátorral élne a tizenéves szülője, de valljuk be, számos pozitív hozadéka is van ennek az időszaknak.

Link másolása

hirdetés
Azon embereket várjuk ide és az Instagramra, akik közelednek a negyven felé, vagy épp már elhagyták azt. Ahogy a Szex és New York-ban hallottuk: A negyven az új harminc. Bármit is jelentsen ez. Mármint a kor csak egy szám, a napunk meg olyan, amilyenné tesszük.

A napokban beszélgettem egy barátnőmmel arról, hogy miként kezeljük az anyaságunkban felmerülő nehézségeket. A barátnőm két tizenévest nevel, így hasonló ütközési pontokról beszéltünk. Nem volt kérdés, hogy – maszkban sétálgatva egymás mellett – meglepően gyorsan össze tudjuk állítani azt a listát, amelyet jószívvel útra bocsátunk majd a többi anyatársunknak, hátha még időben szólhatunk, hogy mit érdemes elkerülni, ha közeledik a gyermek a tizenkettedik életévéhez.

Próbáltuk súlyozni a listára kívánkozó pontokat, de nem volt könnyű dolgunk priorizálni, hogy melyik a legelkerülendőbb helyzet, így random sorrendet alkalmaztunk:

1.

Ne mondd rá, hogy kamasz és ne is magyarázz meg semmit azzal, hogy azért érez úgy valamit, mert kamasz. Hidd el nekem, ezt jobb kerülni.

2.

hirdetés

Ne gyere azzal, hogy bezzeg a te idődben mi volt. Attól, hogy a te lehetőségeid rosszabbak voltak, attól még az ő problémája negatív érzéseket kelt benne. Inkább ezt vedd figyelembe az összehasonlítgatások helyett.

3.

Ne énekelj vagy táncolj előtte. Úgysem vagy trendi, ne égesd magad.

4.

Legyél a lehető legláthatatlanabb a közösségi média oldalain. Főleg azokon húzd meg magad, amelyeken ő is fenn van. Ne lájkolj, ne szívezz, ne áradozz kommentben, hogy milyen szép. Régi képeket, sztorikat róla végképp ne ossz meg a hírfolyamában.

5.

Ne állj meg az ajtajában és ne mondogasd felemelt ujjal, rikácsoló hangon, hogy kupleráj van a szobájába. A zseni átlát a káoszon – ahogy Albert Einstein mondta -, és hidd el, egy tizenéves tuti, hogy zseninek tartja magát. Heti egy napot jelölj ki, hogy mikor fogod ellenőrizni a rendet a szobájában, ha ahhoz tartja magát, nyert ügyed van – a gyerekpszichológusok szerint. Én hiszek nekik.

6.

Ne használd a te idődből származó szlengszavakat. Veszélyes terep.

7.

Ne akard hegyi beszéddel terelgetni. Minimum bekerül a füles a fülkagylójába, ha rákezdesz. Ráadásul olyan profin fog zenét kapcsolni magának, hogy észre sem veszed, és az ütemes bólogatásokról azt hiheted, hogy téged nyugtáz, miközben csak elkapta a zene ritmusát.

8.

Ne hazudj neki arról, hogy te milyen voltál ennyi idősen. A nagyi úgyis helyrerakja majd az emlékeidet, meg a gyerek se most jött a falvédőről. Ja, ezt a kifejezést se használd, állatira ósdi.

9.

Ne faggasd a barátait, ha nálad lebzselnek. Örülj a társaságnak és próbálj meg láthatatlan maradni, miután megrendelted a pizzájukat.

10.

Ne turkálj a cuccai között, ne lapozgasd a telefonját a tudta nélkül. Ez sose vezet semmi jóra.

Visszaolvasva a listát, olyan, mintha valami kis mérges diktátorral élne a tizenéves szülő, de valljuk be, számos pozitív hozadéka is van ennek az időszaknak. Újra megtanuljuk értékelni azokat a pillanatokat – szó szerint pillanatok – amikor örömmel, magától mesél el valamit az életéből, vagy ha leül velünk megnézni egy filmet. Ahogy a gyerekpszichológusok szokták írni, ha lázad a tinédszer, ha folyamatosan feszegeti a határokat, nagy valószínűség szerint lesz belőle elfojtások nélküli, önmaga határait megismerő, a szülőről egészségesen leváló felnőtt. Ám legyen.

Dr. Vekerdy Tamástól származik a záró mondatom:

Az a normális kamaszkor, amikor úgy tűnik, mintha nem lenne normális.

A 40 múltam ...és élvezem blogon olyan interjúkat olvashatsz, amikből kiderül, hogy 40 év fölött sem áll meg az élet. SŐT! Akkor kezdődik igazán. Ha pedig szeretnéd te is megosztani a 40 feletti tapasztalataidat, kattints ide és jelentkezz!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk