/egeszseg/tenyek-es-tevhitek-a-hpv-elleni-oltassal-kapcsolatban/
hirdetés

EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés

10-ből 8-an elkapják? Az oltás védhet a fertőzéstől? Tények és tévhitek a HPV vírusról

Magyarországon évente 4-500 nő veszíti életét méhnyakrákban. A betegség kialakulásáért az esetek 99%-ban a HPV vírus a felelős, melyet azonban védőoltással és rendszeres szűrővizsgálatokkal megelőzhetünk.
Szponzorált tartalom - szmo.hu
2020. szeptember 08.

hirdetés

A HPV az emberi hámsejtekben szaporodó Humán papillóma vírus rövidítése, melynek eddig több mint 100 ismert típusát azonosították. Nem mindegyik vírustörzs egyformán veszélyes, de több olyan is van köztük, amelyik akár daganatos betegségek kialakulását is okozhatja.

Bár a HPV fertőzések jó részét leküzdi a szervezet, amivel nem birkózik meg, az valóban okozhat daganatos megbetegedéseket. A méhnyakrákos esetek 99%-át HPV fertőzés okozza.

Magyarországon a Nemzeti Immunizációs Program keretében a szülők dönthetnek róla, hogy 12 évet betöltött lányuk ingyenesen megkapja a HPV elleni oltást.

Erről idén szeptember 16-ig kell nyilatkozni az iskolákban.

Mivel rengeteg tévhit terjed mind a védőoltásokról, mind a HPV okozta daganatos megbetegedések megelőzéséről, a Mályvavirág Alapítvány segítségével összegyűjtöttük a HPV vírussal, és az ellene adott oltással kapcsolatos tényeket és tévhiteket.

hirdetés

Kikre veszélyes a HPV vírus?

Tévhit: A HPV csak a lányoknál okoz megbetegedés.

Tény: A fertőzés mindkét nemet érinti, és számos rákos megbetegedést (méhnyakrákot, egyes nemi szervi rákokat, a végbélnyílás és a garat rákos megbetegedéseit), illetve nemi szervi szemölcsöket okozhat.

Bár a HPV okozta megbetegedések közül legismertebb a méhnyakrák, a férfiakat ugyanolyan komolyan érinti a HPV-fertőzés kockázata.

A fej-nyaki daganatok (döntően szájgarat) például magasabb arányban fordulnak elő férfiakban, mint nőkben. A Nemzeti Rákregiszter adatai szerint 2015-ben 1057 férfinél diagnosztizáltak HPV-fertőzéssel összefüggő daganatos megbetegedést (középgarat, perianális és pénisz daganatok), és 472 férfi veszítette az életét ezekben a kórképekben. Ez a szám nagyjából azonos a méhnyakrák miatti halálesetek számával.

Milyen gyakori a HPV-fertőzés?

Tévhit: Ritka, hogy valaki megfertőződjön a vírussal.

Tény: A HPV fertőzés nagyon gyakori.

Az emberek kb. 80%-a átesik rajta legalább egyszer életében és tovább is adja a vírust anélkül, hogy tudna róla.

Hogyan fertőz a HPV?

Tévhit: A HPV csak szexuális aktus útján terjed.

Tény: A vírus az intim területek bőrének érintkezésekor is terjedhet, így nemi aktus sem feltétlenül szükséges a fertőződéshez. A HPV ellen az óvszer használata sem biztosít 100%-os védelmet, mivel nem fedi le a bőr minden fertőzött területét.

Terjedhet-e csókolózással?

Tévhit: Igen, a HPV akár csókolózással vagy WC-ülőkén keresztül is terjedhet.

Tény: Nem, csókolózással, valamint a WC-ülőke, törölköző, evőeszköz, pohár vagy akár az úszómedence közös használatával nem terjed a HPV.

Hogyan lehet megelőzni a HPV-fertőzés kialakulását?

Tévhit: Elég az óvszer használata és a monogám szexuális életforma.

Tény: A védelem legfontosabb eszköze a megelőzés: a védőoltás és a rendszeres szűrővizsgálatok (citológiai kenetvizsgálat, HPV teszt) együttes alkalmazása.

Mi segítheti a szülők döntését?

„A HPV és a HPV okozta daganatos megbetegedések elleni védekezés egyik legnagyobb ellensége az információhiány, vagy a tévinformációk terjedése. Az oltásról döntést hozni csak alapos utánajárás és kellő mennyiségű, hiteles adat birtokában lehet és érdemes. A Mályvavirág Alapítvány évek óta segíti a szülőket a tájékozódásban, ez idén sincs másként” – számolt be Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke.

„Az iskolákba elküldött online tájékoztató anyagokon túl, a nyilatkozást megelőző napokban Facebook oldalunkon élő beszélgetésekkel, gyermekeknek szóló képregénnyel, edukatív TikTok kampánnyal támogatjuk azt, hogy otthon könnyebb legyen beszélgetni a témáról. Sőt, idén megjelent a MályvaZseb-HPV edukációs könyvünk is, amiben orvos szakértőkkel együtt gyűjtöttük össze a HPV megelőzéssel, szűrő-és diagnosztikai vizsgálatokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.”

Akkor is kell oltás, ha már voltam HPV fertőzött?

Tévhit: Felesleges beoltatni magam, ha már egyszer túlestem a fertőzésen.

Tény: Korábbi vagy akár fennálló HPV fertőzés mellett is érdemes beadatni az oltást, mivel megvédhet más HPV típusokkal szemben, vagy az újrafertőződéstől. Ugyanis a fertőzés után nem alakul ki természetes, tartós védettség, így ugyanazt a HPV típust többször is el lehet kapni, akár ugyanattól a partnertől is.

Hogyan működik a védőoltás?

Tévhit: Az oltásban benne van a vírus, ezért elkaphatom a betegséget, meg is halhatok.

Tény:

Az oltás nem tartalmaz sem élő vírust, sem a vírus örökítőanyagát, így nem képes sem fertőzést, sem betegséget (rákot) okozni.

Azonban az oltás nem tudja meggyógyítani a már kialakult HPV fertőzést vagy HPV okozta betegséget. A 9-komponensű védőoltás a 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58-as HPV típusok ellen nyújt védelmet. Bár több mint 100 HPV típust ismerünk, a felsoroltak felelősek a nemi szervi szemölcsök és daganatos betegségek döntő többségéért, ezért ezekre fejlesztették ki a vakcinát.

Ugyanezeket a kérdéseket feltettük Budapest utcáin fiatal lányoknak és édesanyáknak is. Nézd meg, hogy vajon mik voltak az ő válaszaik!

Ha szeretnél többet megtudni a HPV megelőzéséről, az oltásról és annak biztonságosságáról, hogy eldönthesd szeretnéd-e beadatni gyermekednek, a Mályvavirág Alapítvány ezen az oldalon összeszedte, milyen hiteles forrásokból tudsz tájékozódni.

A cikk a Mályavirág Alapítvány támogatásával készült.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk