hirdetés

EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés

Saját szeretteit sem ismeri fel a súlyos arcvakságban szenvedő angol lány

Egy herpesz okozta agyvelőgyulladás miatt alakult ki a 22 éves nőnél ez a betegség, amire nincs gyógymód. Az orvosok szerint ő a legsúlyosabb ilyen eset Nagy-Britanniában.
Fotó: Northfoto - Hannah Read/SWNS - szmo.hu
2021. február 01.

hirdetés

Képtelen felismerni saját családtagjait és barátait is egy 22 éves angol lány súlyos arcvaksága miatt - számolt be róla a Daily Mail.

Hannah Read csak 8 éves volt, amikor egy herpesz agyvelőgyulladást okozott nála és három hétre kómába esett. Amikor felébredt, nem tudta, hol van, mi történt vele, és nem ismerte fel a szeretteit.

"Semmire sem emlékszem azelőttről, hogy beteg lettem, még arra sem, hogy kerültem haza. Azt se tudtam, hogy kórházban voltam. Amikor hazamentem, semmi sem volt ismerős, és nem találtam a helyemet a házban"

- emlékezett vissza a lány.

Kiderült, hogy ez nem amnézia: arcvakságot diagnosztizáltak nála, ami azt jelenti, hogy semmilyen archoz nem kapcsol személyiséget. Emiatt még a hozzá közel állókat sem ismeri fel az arcuk alapján.

"Nekem mind arc ugyanolyannak tűnik. Csak két szemet, egy orrot és egy szájat látok, de ezek teljesen hasonlóak mindenkinél."

Hannahnak az agyvelőgyulladás után újra meg kellett tanulnia járni, beszélni, tisztálkodni és öltözködni, ám az agyának az a része, amely az arcfelismerésért felelős nem javult meg. Emiatt igyekszik más ismertetőjelekbe kapaszkodni, például a magasságba vagy az öltözködési stílusba.

hirdetés

A fiatal óvónő csak a névtáblák révén tudja, melyik gyerek kicsoda az óvodában, a kollégáit pedig a ruháik alapján ismeri fel. Amikor a barátaival sportol, az eltérő színű felsőkből tudja, hogy kik a csapattársai. A tévézés viszont nem megy neki, az internetes társkeresés pedig azért volt nehéz számára, mert nem tudta eldönteni, hogy aki megjelent a randin, tényleg ugyanaz-e a személy, mint akit a képen látott. Az is előfordult már vele, hogy egy fesztiválon nem tudta eldönteni két egymás mellett álló férfi közül, hogy melyikük a párja, mert mindketten ugyanúgy voltak felöltözve.

A lány a nehézségek ellenére önálló életet tud élni, pedig az orvosok szerint ő a legsúlyosabb eset Nagy-Britanniában. Bár nincs rá gyógymód, Hannah mégis reménykedik a javulásban.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk