/egeszseg/nyaklanc-fogyokuras-karamellel/
NULL
hirdetés

EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés

Nyaklánc fogyis karamellel

Nyáron sokan isztok palackos üdítőt, vagy ásványvizet. Az üres palackoktól azonban nehéz megszabadulni. A szelektív gyűjtés mellett van más megoldás is. Látványos ékszer, sőt fogyókúrás karamell is készíthető belőle. Lássatok hozzá ti is!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2012. június 25.

hirdetés

Nyáron sokan isztok palackos üdítőt, vagy ásványvizet. Az üres palackoktól azonban nehéz megszabadulni. A szelektív gyűjtés mellett van más megoldás is. Látványos ékszer, sőt fogyókúrás karamell is készíthető belőle. Lássatok hozzá ti is!

A Kreatív Homokozó írása

A nyár meleg, forró, olykor viharos. Vakációzós vagy épp munkás. Egyben biztosak lehetünk: ilyenkor fogy a legtöbb palackos innivaló. Ez a szomjas ember szempontjából érthető és természetes, zöld szemmel nézve a helyzetet azonban egyáltalán nem természetes - legalábbis nem természetbarát.

Lássuk, mit tehetünk?

hirdetés

A legjobb megoldás, ha új és tartós életet tervezünk a kiürült palackoknak! Itt most az egyik lehetséges reinkarnációt mutatjuk be Nektek a sok közül.

A kérdés: mit tehetünk? többféleképpen is szólhat. Például sokkal izgalmasabban:

Fogyókúrás karamell, vagy hűsítő koktél? Melyikre vágysz jobban?

Mindkettőre? Nos, semmi akadálya! Nem is kell hozzá egyéb, mint néhány üdítős vagy ásványvizes palack, olló, csipesz és gyertya.

Látszólag ezek nem összefüggő dolgok, ám a látszat néha csal!

Ha éles késsel levágtuk a palackok alját és a kupak alatt a nyakát, ollóval csíkokra majd kisebb-nagyobb négyzetekre vágjuk a műanyagot, lekerekítjük a kis négyzetek sarkait, hogy szabálytalan tallérokat kapjunk.

A következő lépés a kis palack-lencsék zsugorítása-rogyasztása-kunkorítása a gyertya lángja fölött.

Tartsuk a láng fölé a korongokat (óvatosabbak használjanak csipeszt). Néhány próbadarab után ráérzünk majd, mennyire tegyük közel a lánghoz. Forgathatjuk a láng fölött, más-más alakot ölt majd szinte minden egyes darab. A végeredmény nagyban függ a palack anyagától és vastagságától. Kísérletezzetek bátran!

Hogy mi mindenre lehet jó a sok színes palackdarab?

Ha hegyes árral, vastag tűvel lukat fúrunk rá, máris gyönggyé változik: palackgyönggyé! Készülhet belőle például nyaklánc, karkötő, kulcstartó. Hogy hová fúrjuk a lyukat, azt az határozza meg, milyen ékszert álmodtunk magunknak: kerülhet középre, valamelyik szélére, de lehet rajta akár kettő is.

Egy kis hímzőfonal, spárga, színes kenderzsinór, kulcskarika szükséges csupán hozzá, és máris indulhat a móka!

Ez tipikusan olyan szórakozás, amit nagyobbacska gyerekekkel együtt is élvezhetünk. A palack gyönggyé alakítása ugyan feltétlenül igényli a szülői jelenlétet, de a fűzögetés akár önálló program is lehet a lurkóknak, amíg a szülők mással vannak elfoglalva.

És a karamell? - kérdezed joggal. Ráadásul fogyókúrás! Ki hallott már ilyet?

Íme a fogyókúrás karamell receptje:

Ha olyan palackod van, ami valamilyen cukrozott italt tartalmazott korábban, és nem öblítetted ki elég alaposan, nos ebben az esetben a jutalmad fenséges karamellillat. A palack oldalára tapadt cukros lé maradéka karamellizálódik, miközben a láng fölött forgatod. Jó étvágyat :-)


Ha te is kipróbálnád az ékszer készítését, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


NULL
hirdetés
EGÉSZSÉG

Zacher Gábor: „Elképesztő a sötétség az oltással kapcsolatban”

Megkapta a vakcinát a jelenleg mentősként dolgozó toxikológus is, elmesélte a tapasztalatait.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 01.

hirdetés

Az év utolsó napján megkapta a koronavírus elleni vakcinát a jelenleg mentősként dolgozó Zacher Gábor toxikológus, a Honvédkórház sürgősségi osztályának volt vezetője is.

Zacher az Indexnek nyilatkozott arról, hogy semmilyen mellékhatást nem tapasztalt a Pfizer-BioNTech oltása után.

Mint fogalmazott, elképesztő a sötétség az oltással kapcsolatban. „De mit is várhatunk, ha a kormány nem közöl megfelelő információt” – tette hozzá.

Szerinte a tisztességes kommunikáció hiánya okozza a járványkezelésben is a legnagyobb problémát.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

NULL
hirdetés
EGÉSZSÉG

TAJ-szám alapján azonosíthatják a krónikus betegeket a vakcina beadásához

A vakcinainfo kormányzati oldalon a regisztrációkor nem kell nyilatkozni a krónikus betegségekről, azokat azonban, akik ilyenben szenvednek, előreveszik az oltási sorrendben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés
A megadott TAJ-szám alapján, egy informatikai programmal szűrhetik majd ki a regisztráltak közül, hogy ki a krónikus beteg, és kinek jár hamarabb az oltás.

Ezt Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász mondta az RTL Híradónak. Szerinte az egészségügyi online térben ott van minden fontos információ. A szűrésnél be kellene csak állítani azokat a betegségeket, amik bizonyítottan magasabb rizikót jelentenek a covid-fertőzés esetén. Ebbe a háziorvosokat is be lehet vonni, mert ők pontosan tudják, hogy melyik páciensük számít krónikus betegnek.

Az EMMI szerint az oltó orvos is kikérdezi az oltás előtt a pácienst, akinek nyilatkoznia kell a betegségeiről.

A vakcinainfo kormányzati oldalon a regisztrációkor nem kell nyilatkozni a krónikus betegségekről, azokat azonban, akik ilyenben szenvednek, előreveszik az oltási sorrendben.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
EGÉSZSÉG

Tévesen rákosnak hitték, a felesleges kemótól romlott le drasztikusan a brit nő egészsége

A négygyermekes édesanya több mint másfél évig élt abban a hitben, hogy súlyos beteg, attól rettegett, hogy bármikor meghalhat. A téves diagnózis tönkretette az életét.
Címkép (illusztráció): SharonMcCutcheon/Pixabay - szmo.hu
2021. január 02.

hirdetés

Félrediagnosztizáltak, így feleslegesen kezeltek kemoterápiával egy brit nőt, aki csak a közelmúltban tudta meg, hogy soha nem is szenvedett leukémiában - írja a Daily Mail.

A négygyermekes Janice Johnston nem csupán állandó rettegést élt meg a diagnózis miatt, de idővel szembesült vele, hogy a kemoterápiás készítmények sem hatnak, amelyeket élete végéig szednie kellene.

Az asszony ehelyett hónapról hónapra rosszabbul érezte magát, ami nem is csoda: valójában soha nem volt rákbeteg, amit egy rutinszerűen végzett csontvelő-mintavétel már korábban is bizonyíthatott volna.

Janice-t először tíz évvel ezelőtt diagnosztizálták egy ritka betegséggel, amely a vörösvérsejtek fokozott termelődésével jár együtt. Amikor a tünetei néhány éve rosszabbodni kezdtek, az orvosok úgy találták: egy PRV, azaz polycythemia rubra vera nevű ritka vérrákfajtában szenved, amely a szívroham és a halálos vérrögök kialakulásának kockázatát is hordozza.

Ezután a nő összesen 19 hónapot töltött abban a tudatban, hogy bármikor meghalhat. Egészségi állapota az agresszív kemoterápia következtében egyre romlott: lefogyott, vérzett az ínye, elvékonyodott a haja, egyfolytában hányingere volt és fáradtnak érezte magát. Idővel állását is ott kellett hagynia a lakhelyéhez közeli idősek otthonában.

hirdetés
Janice utólag már tudja, egy lépultrahang, valamint egy csontvelőből nyert minta elegendő lett volna, hogy bizonyítsa, nem ebben a betegségben szenved.

Ráadásul azzal szembesült, hogy a vörösvérsejtjei száma nem csökken, így még feljebb emelték a gyógyszeradagját.

“Tudtam, hogy a tablettáknak segíteniük kell, de mégis olyan érzés volt, mintha ciánt vennék be” - mondta a nő, aki idővel arra is rászokott, hogy ruhában fürödjön. Attól rettegett: a zuhany alatt éri a halál, és nem szerette volna, hogy a gyerekei meztelenül találjanak rá.

A fordulat végül akkor következett be, amikor 19 hónap elteltével Janice egy drágább és hatékonyabb kemoterápiás eljárás mellett döntött, amelyet a londoni Guy’s Hospital kínált.

Alig hitt a fülének, amikor új orvosa azt mondta: a leletei alapján nem gondolja, hogy PRV-ben szenvedne. Ezek után sor került a csontvelő-mintavételre, és 2019 januárjában bebizonyosodott, hogy Janice soha nem is volt rákos.

“Teljes döbbenetben voltam. Nem hittem el, hogy ez igaz lehet. Persze, valahol örültem - de elveszítettem a munkámat, és két éven át rettegtem a haláltól, valójában a semmmiért! Tudom, hogy szerencsés vagyok, de soha többé nem tudok bízni az orvosokban” - mondta a nő, akit jelenleg szorongással és poszttraumás stressz szindrómával kezelnek.

Az asszony ezek után hanyagságért beperelte az őt először ellátó East Kent kórházat. December elején végül 75.950 fontos, azaz 30 millió 838 ezer forintos kártérítést ítéltek meg neki.

Két évvel az ügy után Janice még mindig nehezen tudja elfogadni mindazt, ami történt. “Nem tudom, valaha még az lehetek-e, aki korábban voltam” - mondta.

“A lányaim és a férjem szerint megváltoztam, és tudom, hogy ez az igazság. Ha az ember valami ilyesmin megy keresztül, nehéz lenne csak úgy túllépni rajta. Lesújtó hatással volt az életemre.”


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
EGÉSZSÉG

Kiderült, miért más a koronavírus okozta tüdőgyulladás

A kutatók szerint az a cél, hogy a Covid-19-et egy súlyos betegség helyett enyhévé változtassák, olyanná, mint egy súlyosabb nátha.
MTI, fotó: Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Más tüdőgyulladásokkal összehasonlítva az új típusú koronavírus okozta tüdőgyulladás súlyos komplikációit a betegség hosszú lefolyása okozhatja, nem pedig az, hogy egy jóval súlyosabb betegségről van szó - vélik az amerikai Északnyugati Egyetem kutatói.

Ahelyett, hogy gyorsan, órákon belül megfertőzné a tüdő nagy területeit, ahogyan azt a baktériumok vagy vírusok, mint például az influenzavírus teszi, az új típusú koronavírus a tüdő számos kicsiny területén telepszik meg, "elrabolja" a tüdő saját immunsejtjeit és felhasználja őket a tüdőben való elterjedésre napokon vagy heteken keresztül

- írták a kutatók a Nature című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban.

Lassan megszállva a tüdőt, a fertőzés károsodást hagy hátra, folyamatosan lázat, alacsony vérnyomást okoz, károsítja a vesét, az agyat, a szívet és a beteg más szerveit.

Részletes elemzésük alapján a kutatók azonosították a kritikus célpontokat az új koronavírus okozta tüdőgyulladás kezelésére és a károsodások enyhítésére. Ezek a célpontok az immunsejtek: a makrofágok és a T-sejtek. A makrofágokat, amelyek feladata általában a tüdő védelme, megfertőzheti az új koronavírus és így hozzájárulhatnak a fertőzés terjedéséhez a tüdőben.

A kutatók azt is kimutatták, hogy a Covid-19 miatt lélegeztetőgépre került betegek körében a halálozás alacsonyabb, mint a hagyományos tüdőgyulladás esetében lélegeztetőgépre kerültek esetében.

"Célunk, hogy a Covid-19-et egy súlyos betegség helyett enyhévé változtassuk, olyanná, mint egy súlyosabb nátha"

- idézte az egyetem közleménye Scott Budingert, a tanulmány társszerzőjét. A Covid-19 az influenzához hasonlóan ugyanis nem fog eltűnni - tette hozzá Ben Singer társszerző.

hirdetés

Ez az első olyan tanulmány, amelyben a kutatók szisztematikusan elemezték a koronavírusos betegek tüdejéből vett immunsejteket és összehasonlították azokat más vírusok vagy baktériumok okozta tüdőgyulladásos betegek sejtjeivel.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: