hirdetés

EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés

Néhány alapvető vitamin és ásványi anyag a kisgyermek étrendjében

Összegyűjtöttük, milyen tápanyagokkal segíthetjük gyermekeink egészséges fejlődését.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 22.

hirdetés

A vitaminok és ásványi anyagok fontos szerepet töltenek be a gyermek fejlődésében és immunrendszerének támogatásában egyaránt. Főként, hogy az immunrendszer az első 3 évben intenzíven fejlődik. Az egészséges és változatos étrend a legjobb módszer arra, hogy a gyerekek a fontos tápanyagokhoz hozzájussanak. A cikkünkben néhány vitamin és ásványi anyag kiemelkedő szerepéről lesz szó.

A D-vitamin az erős csontozathoz és immunrendszer támogatásához

A D-vitamin központi szerepet játszik a csontfejlődésben, az erős vázrendszer kialakulásában. A kálcium és foszfor felszívódását és beépülését is elősegíti. A fogak egészségére, fogszuvasodásra való hajlamra szintén hatással van a gyermek szervezetének D-vitamin ellátottsága. De nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az immunrendszer működésének támogatásában is hatalmas szerepe van.

Milyen táplálékokban található meg ez a vitamin? A tojásban, a joghurtban, a tengeri halban, a vajban, a halolajban, a mézben, az élesztőben és a gombában. Valamint egy éves kor felett a gyermek étrendjébe bevezethető például a Milumil Junior gyerekital is, mely D-vitamin tartalmával hozzájárul a gyermek immunrendszerének normál működéséhez. A Junior italok olyan tejalapú készítmények, melyek 1 éves kor felett alternatívát nyújthatnak anyatej hiányában, vagy tejalapú anyatej-kiegészítő tápszer folytatásaként. További fontos tápanyagokat is tartalmaznak, mint a C-vitamin, vas, a kalcium és a rost.

Cink, az egészséges növekedéshez

hirdetés

A cink hozzájárul az immunsejtek optimális működéséhez, az immunrendszer alkotórésze, aktivátora. A cink hiánya a szervezetben gyengült immunválaszt eredményezhet. Ezen kívül részt vesz az anyagcsere folyamatok szabályozásában, nélkülözhetetlen az emésztéshez és növekedéshez egyaránt. Cinkben gazdag ételek: gabonafélék, húsfélék, diófélék, tej, sajt.

A gyógyulást segítő C-vitamin

A C-vitamin egy antioxidáns vitamin, amelynek az immunrendszer egészséges működésében is fontos szerepe van. A C-vitamin megtámogatja a fehérvérsejtek fejlődését és a vas felszívódását is támogatja. A zöldségek és a gyümölcsök nagy mennyiségben tartalmazzák ezt a vitamint. A C-vitamin többek között megtalálható a narancsban, a kiviben, a paprikában, paradicsomban, a bogyós gyümölcsökben, a brokkoliban, a kelbimbóban.

Az egészséges látás és az A-vitamin

Az A-vitamin nemcsak a szem egészséges működéséhez járul hozzá, de elősegíti a csontozat növekedését, fejlődését, védi a bőrt, a körmöt, a hajat, a fogakat és a fogínyt egyaránt. Ráadásul az immunrendszer egészséges működéséhez is hozzájárul. Ha elegendő A-vitaminhoz jut a gyermek szervezete, könnyebben megbirkózik a baktériumokkal, vírusokkal. Az A-vitamin gazdag forrása a máj, a tojássárgája és a zöld leveles zöldségek.

A vas és az agy fejlődése

A vas fontos szerepet játszik a növekedésben és a megfelelő kognitív fejlődésben, valamint kiemelt szerepet tölt be a hemoglobin képződésében, melynek legfőbb feladata az oxigén és szén-dioxid szállítása. Manapság egyre gyakoribb a vashiányos gyermek. Kiemelten fontos lenne főként az 1-2 éves időszakban odafigyelni a vas megfelelő pótlására és a C-vitamin bevitelre, ami a vas felszívódását segíti elő a szervezetben. Vashiányos állapot kialakulhat nem megfelelő étkezési szokások eredményeként, ha a gyermek étrendje nem elég változatos. A vasraktárak alacsony szintje étvágytalansághoz, fáradékonysághoz vezethet. A vas forrásai: vörös húsok, nyúlhús, teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, zöld leveles zöldségek.

A csontok egészségét biztosító kalcium

A kalcium a csontok alapvető építőanyaga, minden sejtnek és szövetnek szüksége van rá. Ahhoz, hogy szerepét megfelelően elláthassa, a bélrendszerből fel kell szívódnia, ehhez pedig D-vitaminra van szükség. Kiemelt fontosságú a csontok és fogak egészséges fejlődéséhez, valamint mennyiségét tekintve a szervezetünkben előforduló legjelentősebb ásványi anyag. A kalcium forrásai: a tejtermékeken túl, az olajos magvak (első 4-5 évben őrölt formában adható a gyereknek), fehér bab, fejes káposzta, brokkoli, füge, gomba, csicseriborsó.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk