hirdetés

EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés

Miért sokkal veszélyesebb a koronavírus, mint az influenza?

Fotó: Unsplash/Kate Trifo - szmo.hu
2020. november 07.

hirdetés

A koronavírus lehet tünetmentes is

A két vírus tünetei között számtalan a hasonlóság. Míg a köhögés mindkét esetben jellemző, a koronavírusos betegeknél ez sokkal tovább tarthat, mint az influenzában szenvedőknél. Emellett lázat és fejfájást is tapasztalhatnak a fertőzöttek mindkét betegség esetében.

Viszont a koronavírus esetében rengeteg olyan eset ismert, amikor a fertőzöttnek semmilyen tünete nem volt. Aki pedig nem érzi magán, hogy beteg, biztosan nem vonul majd karanténba, ahogy a többi fertőzöttre vonatkozó előírást sem fogja betartani. Miért is tenné?

Egyes tudósok szerint a koronavírus-fertőzöttek 40-50 százaléka marad teljesen tünetmentes. Éppen ez az, ami talán a legjobban segíti a Covid-19 terjedését.

Az influenza esetében a teljes tünetmentesség elképzelhetetlen. Míg a szezonális influenzafertőzés során jellemzően három napig tapasztalhatók a tünetek - és ennyi ideig is fertőzőképes a beteg -, addig a koronavírus esetében a fertőzés és a tünetek megjelenése között akár 14 nap is eltelhet, miközben a fertőzött ilyenkor már javában tovább tudja adni a vírust.

Sokkal gyorsabb terjedés

Egy átlagos influenzás a statisztikák szerint 1,3 embernek tudja továbbadni a fertőzést, a koronavírus esetében ez majdnem a duplája: 2,5.

De már tudunk olyan szuperterjesztő eseményekről is, ahol ennél jóval több ember kapta el a Covid-19-et. A leghíresebb ezek közül éppen az amerikai elnökhöz kapcsolódik: Donald Trump egy Fehér Házban tartott szeptemberi rendezvényén legalább 10 másik ember kapta el a koronavírust. Lényegesen megkönnyítette a vírus dolgát, hogy szinte senki nem viselt maszkot, ráadásul kis helyen, szorosan összezsúfolódva foglaltak helyet a vendégek.

Szakértők szerint a védőtávolság betartása és a maszkviselés ha teljesen megakadályozni nem is tudja, de lényegesen mérsékelheti a vírus továbbadását.

A Covid-19 másképp terjed a gyerekek és a felnőttek között

A koronavírus esetében a kezdeti adatok azt mutatják, hogy a gyermekeket és fiatalokat kevésbé érinti, mint a felnőtteket: a 0-19 éves korosztályban a klinikai esetek aránya alacsony.

Ezzel szemben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kimutatása szerint a szezonális influenza esetében sokkal nagyobb az esély arra, hogy gyerekek esetében is súlyos lefolyású betegség alakuljon ki.

A 6 hónaposnál fiatalabb csecsemők esetében van a legnagyobb esélye annak, hogy az influenza után súlyos szövődmények alakulnak ki a gyerek szervezetében, egész egyszerűen azért, mert kevésbé fejlett az immunrendszerük.

A két vírus kockázati csoportjai azonban megegyeznek: mind az influenza, mind pedig a koronavírus leginkább a terhes nők, az idős emberek és az alapbetegségekkel rendelkezők esetében a legveszélyesebb.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk