hirdetés

EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés

Miért sokkal veszélyesebb a koronavírus, mint az influenza?

Sokkal veszélyesebb a koronavírus, de mégis van több hasonlóság az új járvány és a szezonális influenza között.
Fotó: Unsplash/Kate Trifo - szmo.hu
2020. november 07.

hirdetés

Kétszer akkora az esélye egy beteg halálának, ha egyszerre kapja el az influenzát és a koronavírust, írja a Mirror. Éppen ezért létfontosságú is lehet, hogy különbséget tudjunk tenni a betegségek között.

Szakemberek figyelmeztetése szerint az egészségügyi rendszerek extrém terhelés előtt állnak majd a hamarosan kezdődő szokásos téli influenzaszezon alatt, mivel párhuzamosan zajlik a koronavírus-járvány is. Mivel az influenza évről évre új mutációval támad, ezért fontos mindig az oltás megismétlése.

A koronavírushoz hasonlóan a súlyos lefolyású influenza is elsősorban az időseket és az alapbetegségekkel rendelkezőket fenyegeti leginkább. További hasonlóság a két járvány között, hogy mindkettő cseppfertőzéssel terjed, viszont a tudatos maszkviseléssel töredékére csökkenthető a megfertőződés esélye.

A lényeges különbség azonban a két vírus között, hogy a koronavírus jóval fertőzőbb.

Miközben még mindig keveset tudunk a lassan egy éve Vuhanban felbukkant vírusról, a tudósok néhány alapvető különbséget már azonosítottak a Covid-19 tüneteiben, terjedésében és viselkedésében a szezonális influenzához képest.

hirdetés

A négy legfontosabb különbség a két vírus között:

Az immunitás hiánya

Miközben a Covid-19 elleni védőoltás jó esetben is csak hónapok múlva lesz elérhető, addig az influenza ellen már létezik vakcina. Minél többen élnek az influenzaoltás lehetőségével, annál nagyobb lesz a társadalmi immunitás, míg ez a koronavírus esetében egyelőre csak álom.

Az sem jelent védettséget, ha már valaki egyszer átesett a fertőzésen, mert egyre több olyan esetet jelentenek, amikor a páciens néhány héttel vagy hónappal később újra elkapta a koronavírust.

Szakértők szerint, ha ugyanabba az emberekkel zsúfolt terembe bekerül az influenza és a koronavírus, utóbbit többen kapnák el. Egész egyszerűen azért, mert a lakosság gyakorlatilag semmilyen immunitással nem rendelkezik még a vírusra, a többség szervezete korábban nem is találkozott a fertőzésért felelős SARS-CoV-2-vel.




hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk