EGÉSZSÉG

Mi a tuti megoldás hajhullásra?

Tudtad, hogy a genetikai eredetű férfi kopaszodás oka az anyai ágon öröklődő X kromoszómában keresendő? A legmondernebb hajbeültetési technikáknak hála ez a probléma hatékonyan kezelhető.

Link másolása

A hajhullás nem betegség, rendszerintvalamelyik betegség tünete. Számos oka lehet, a férfiak például akár egészen fiatalon megtapasztalhatják, hogy a hajvonaluk egyre hátrébb húzódik, miközben a fejük tetején is ritkulni kezd a haj. Ilyen esetekben genetikai kopaszodásról beszélhetünk, ami sajnos a legtöbb férfit érinti.

Androgenetikus alopécia - Forrás: himgeurope.com

Mi állhat a hajhullás mögött?

A hajhullásnak tehát számos oka lehet. A férfiaknál ezek felderítése sokkal egyszerűbb, mivel náluk az esetek 95%-ában az androgén alopécia a kiváltó ok, vagyis a kopaszodásuk genetikai jellegű. A nők esetében már bonyolultabb a helyzet, ugyanis az ő hajvesztésük oka általában máshol keresendő. A teljesség igénye nélkül álljon még itt néhány betegség, melynek tünetei között a hajszálak elvesztése is szerepel:

- alacsony vérnyomás,

- pajzsmirigyprobléma,

- lupusz, mentális problémák,

- gombás fejbőr,

- alopecia areata,

- trichotillománia.

Hogy deríthető ki a hajhullás oka?

Ha nem tudod, mitől hullik a hajad, mindenképpen érdemes felkeresned a háziorvosod, vagy egy hajgyógyász szakembert. A haj és a fejbőr vizsgálata egy állapotfelmérő a beszélgetéssel és a az érintett terület vizsgálatával kezdődik. Segíthetnek a diagnosztizálásban a különböző műszerek, például a kamerás vizsgálat és a korábbi belgyógyászati leletek is. Ha szükséges, akkor egy-két hajszálat mikroszkóp alatt is megvizsgálhatnak, vagy laborvizsgálatot is elrendelhetnek a hajgyógyászok.

Az öröklött kopaszodás: a kulcs az X kromoszóma

A hajgyógyászati vizsgálat során kiderülhet, hogy a kopaszságunk okáért a genetika a felelős, vagyis az androgén alopéciával állunk szemben, amit más néven férfias típusú kopaszodásnak is neveznek. Ennek a kopaszodási mintája laikusok számára is könnyen felismerhető: a hajvonal feljebb húzódásával kezdődik, majd a halántékon, később pedig a fejtetőn is megcsillan majd a napfény. A férfias típusú kopaszodás végeredménye a jellegzetes, „nagyapós”, patkó alakú hajforma.

Az androgén alopécia esetén a szőrtüszőkben nagyon sok olyan receptor van, melyek különösen érzékenyen az androgén hormonokra. A DHT, vagyis a dihidro-tesztoszteron is ezek közé a hormonok közé tartozik, ami az érzékeny szőrtüszőkre kifejezetten erős hatással bír. A DHT hatására a hajszálak elgyengülnek, elvékonyodnak, végül pedig kihullanak.

A férfias típusú hajhullást tehát a gének határozzák meg. Talán meglepő lehet, de a hajhullásra való hajlam anyai ágon öröklődik. Ez azzal magyarázható, hogy az X kromoszómán vannak azok a gének, amelyek meghatározzák az androgén receptorokat, az X kromoszómát pedig az anyjuktól öröklik férfiak. Így ha a férfiként kíváncsi vagy, hogy hajhullás esetén milyen kopaszodásra számíthatsz, akkor az anyai nagyapád hajhullási mintázatát kell megfigyelned. (Ugyanakkor ritkán, deaz is előfordulhat, hogy a kopaszodás közvetlen öröklődik apáról fiúra.)

Hajszál növekedési ciklus - Forrás: himgeurope.com

Hogy állíthatod meg a hajhullást?

A kopaszodás megállítására több megoldás is kínálkozik, bár a legtöbb nem túl eredményes és nem is tartós. A különböző hajhullás elleni gyógyszerek eleinte még hatásosak is lehetnek, de hosszabb távon nem jelentenek valódi megoldást, és súlyos mellékhatásaik is lehetnek.. A samponok, olajok, krémek alkalmazása pedig általában nem jár számottevő javulással, míg a hajpor és a paróka inkább csak elrejti a problémát. Genetikai jellegű kopaszodás esetén a hajvesztés megállítására csak a hajbeültetés jöhet szóba.

S. H. E. Módszerrel történő hajszálkinyerés - Forrás: himgeurope.com

A tuti módszer

A hajbeültetés egy modern sebészeti eljárás, amely során a páciens saját hajszálait ültetik át az orvosok a fejtetőn lévő kopasz területekre. Ezeket a hajszálakat a tarkóról nyerik, ezt a területet ugyanis a hajhullás általában nem érinti, mivel az itt lévő hajszálak ellenállnak a DHT hormonnak. Felmerülhet a kérdés, hogy a beültetés területén nem fognak-e kihullani a hajszálak. Szerencsére ettől nem kell tartani, mivel az új helyükön is megőrzik az ellenálló képességüket, és 20, 30 vagy 40 évvel később is a helyükön maradnak.

A hajbeültetés több módszerrel is elvégezhető, ezek közül a legmodernebb az S. H. E. vagyis a Single Hair Extraction módszer, amia legtökéletesebb végeredményt garantálja. A korszerű hajbeültetési eljárások alapja hasonló: egy kis átmérőjű tű segítségével kinyerik a hajszálakat a tarkóról, majd a hajhiányos területeken apró lyukakat ejtve behelyezik őket. A beavatkozást helyi érzéstelenítés mellett végzik, így szinte teljesen fájdalommentes.

A hajbeültetés az egyetlen olyan megoldás a kopaszodásra és a hajhullásra, ami biztos eredmény hoz és véglegesen leszámol a problémával.

Általa tökéletesen természetes hatású haj érhető el, sőt, a hajbeültetés alkalmas sűrítésre is, így a dús hajkorona is valós lehetőség a hajhullástól szenvedők számára. Jó hír, hogy a hosszú hajú pácienseknek nem szükséges levágni a hajukat a beavatkozáshoz, a hajtranszplantáció lehetséges hosszú haj esetén is.

Ha minőségi hajbeültetést szeretnél, válaszd a a HIMG klinikát!

Ha úgy érzed, a te hajproblémádra is a hajbeültetés lehet az ideális megoldás, akkor érdemes felkeresned egy elismert hajbeültetési klinikát. A HIMG hajbeültetési klinika az ország legnagyobb és legmodernebb hajbeültetéssel foglalkozó központja. Weboldalukon referenciaképek is megtalálhatóak, melyeken láthatod a beültetés előtti állapotot és a hajbeültetés utáni végeredményt is. A HIMG mellett döntött Gesztesi Károly, Csenki Attila és Benedek Tibor is, akik a mai napigelégedetten hordják a beavatkozásnak köszönhetően kialakított dús hajkoronájukat.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


EGÉSZSÉG
A Rovatból
Mi az az afázia, ami miatt Bruce Willis felhagy a színészettel?
Sokakat sokkolt a hír, hogy Bruce Willisnél afáziát állapítottak meg. Kulka János szintén ezzel a betegséggel küzd. Mit lehet tudni a kialakulásáról és a kezeléséről?

Link másolása

Sokakat sokkolt a hír, hogy Bruce Willisnél afáziát állapítottak meg. A betegség miatt a színész úgy döntött, hogy abbahagyja a művészi pályáját.

A szomorú hírt a korábbi és mostani felesége írta meg a közösségi oldalon.

Kulka Jánosnál, a sztrókja után szintén hasonló betegséget diagnosztizáltak.

Az afázia egy összefoglaló elnevezése azoknak a nyelvi zavaroknak, amelyek organikus agyi sérülés (agyi érkatasztrófa, tumor, traumatikus agysérülés, degeneratív betegségek) következtében jönnek létre és a már kialakult nyelvi képességet érintik. A szó görög eredetű, jelentése „beszédtelenség” - írja a betegségről a Wikipédia.

Az afáziával küzdők számos tünetet tapasztalhatnak, de ezek egy része kapcsolódó problémaként vagy kísérő jelenségként is megjelenhet.

Az afáziai tünetei a sérülés helyétől függően változóak lehetnek. Erősségük és jellegük is eltérő lehet. Sok beteg gyakran úgy próbálja leplezni a bajt, hogy a szavak megnevezése helyett körülírja a fogalmat.

A tünetek lehetnek például:

• A nyelv megértésének képtelensége

• A kiejtés képtelenség

• A szavak formálásának képtelensége

• A tárgyak megnevezésének képtelensége

• Gyenge kiejtési képesség

• A mondatok megismétlésének képtelensége

• Parafrázisok (betűk, szótagok vagy szavak behelyettesítése)

• Agrammatizmus (nyelvtanilag helyes beszéd képtelensége)

• Befejezetlen mondatok

• Olvasás képtelensége

• Írás képtelensége

• Megnevezési nehézségek

• Beszéd rendellenesség

• Egyszerű utasítások megértésének, követésének képtelensége

Az afázia kialakulásának leggyakoribb oka a sztrók, vagy az agy egyes részeinek egyéb betegségei, sérülései, melyek a nyelvi kontroll funkciókkal állnak kapcsolatban. Ritkán előfordul, hogy herpeszes agyhártyagyulladás következménye az afázia. Az afázia oka ezen felül lehet a bal féltekében észlelhető mélyszöveti sérülés. Az epilepszia szintén időszakos afáziával járhat együtt.

Az afáziából való felépülés gyakori. Sok afáziás beteg felépülésében a megmaradt agyterületek átveszik a károsodott agyterületek funkciójának egy részét. A felépülésnek azonban vannak korlátjai. A felépülést továbbá befolyásolják az olyan tényezők, mint a nem, a kor, a nyelvi lateralitás, a kezesség és nem utolsósorban a sérülés kiterjedtsége és elhelyezkedése.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

EGÉSZSÉG
Háború dúl a szomszédban, teljesen természetes, hogy félünk – pszichológus mondja el, mit tehetünk
Knapek Éva szerint érdemes nyíltan beszélni a szorongásainkról, figyelni kell rá, hogy tartsuk a napi ritmusunkat, és a testmozgás sem árthat. Lelkileg sokat segíthet az is, ha bekapcsolódunk valamelyik adománygyűjtő akcióba.
Címkép: pixabay.com - szmo.hu
2022. február 27.


Link másolása

Napok óta tart az orosz-ukrán háború a határianktól pár száz kilométerre, katonák vonultak a magyar határra, menekültek tízezrei szorulnak segítségre, folynak a gyűjtések, mindenki a weboldalakat böngészi, mik az új információk... Ennek a másfél sornak az elolvasása is elég arra, hogy szorongani kezdjünk, ezért Knapek Éva pszichológust kértük meg arra, segítsen eligazodni az érzelmi kavalkádban, amit most valamennyien megélünk.

- A földrajzi közelség és az érintettség okán minden magyarban ott a félelem, mindenki tudni szeretné, mi történik Ukrajnában. Mit tudunk tenni?

- Természetes igény és törekvés bennünk, hogy megpróbálunk megfelelő kontrollérzetet kialakítani saját magunkban, aminek az egyik legkönnyebb módja, hogy minél több információt gyűjtünk. Egy másik természetes törekvés pedig az, hogy szeretnénk elterelni figyelmünket ezekről a nehézségekről. Sokan azért kezdenek el sorozatokat nézni, vagy online játszani, hogy ne kelljen a háborún gondolkodni. Mindkét esetben azt javaslom, hogy legyünk mértéktartóak. Ezek jó eszközök arra, hogy megküzdjünk a nehézségekkel, de ha túlhasználjuk őket, akkor saját magunknak is árthatunk vele.

- Előbb a pandémia, most meg a háború. Mit tehetünk, hogy kevésbé viseljen meg bennünket a stressz?

- Nagyon fontos egy normál ritmust tartani az életünkben. Ha folyton feszültséget élünk meg, kibillenünk.

Ebben nagy segítségünkre lehet a napirend tudatos betartása. Próbáljunk meg magunknak kis feladatokat adni, és előbb-utóbb oldódni fog a gombóc a torkunkban, mert egyre több sikerélményünk lesz.

Ha folyamatosan ki vagyunk téve az információdömpingnek, az növeli a stressz-szintünket. Ha viszont valaki elnyomni próbálja, az sem jó, mert előbb-utóbb máshol fog kijönni. A leghelyesebb az, ha megosztjuk a környezetünkkel félelmeinket, aggályainkat, de próbáljuk meg ugyanakkor tartani a napi ritmusunkat is.

- A félelmeink kezelésében szerintem elképesztően fontos, hogy milyen szerepet töltünk be éppen. Ha mondjuk szülők vagyunk, akkor hogyan fejezzük ki az érzéseinket úgy, hogy mondjuk a gyerekekre ne hozzuk rá a frászt? Hiszen ők azért még nem feltétlenül tudják, mi történik... 

- Szerintem gyerek előtt sose nézzünk híradót, vagy olvassunk olyan témájú cikkeket, amik ezekkel a dolgokkal foglalkoznak. Természetesen nem letagadni kell, kell róla beszélni, de meg kell válogatnunk, mit és hogy mondunk.

Jó, ha nem mondjuk nekik például, hogy a szomszédban van a háború,

mert jelentheti azt is a számukra, hogy a mellettünk lévő házban, és akkor még inkább megijednek.

- Egy háború ennyire közel az időseket is nagyon megviselheti.

- Őket azért érintheti még érzékenyebben, mert lehet, hogy maguk is éltek át hasonlót, és feljöhetnek olyan traumák, amelyek nem feltétlenül tudatosak, ezért erre a korosztályra is nagyon kell figyelnünk.

- Amikor úgy érezzük, hogy már nem tudjuk magunkat tartani, mit tehetünk?

- A testmozgás például segíthet. Az izmainkban is megjelenik az a feszültség, amit most átélünk, és nagyon sokat tudnánk magunkért tenni, ha ezt legalább napi 15 percben egy kis izommunkával levezetnénk.

- Ha felnőttek beszélgetnek a témáról, előfordulhatnak viták, még feszültebbé tehetjük egymást. Arra is van példa, hogy valaki egyáltalán nem akar erről beszélni. Ezeket a helyzeteket hogyan kezeljük?

- Azt mindenképpen fontos tiszteletben tartani, ha valaki nem akar erről beszélni. Semmit sem kellene igazából egymásra kényszerítenünk ebben a témában sem. Azt gondolom, hogy a társas támasz nagyon jó egészségvédő hatású megküzdési mód, tehát jó, ha megosztjuk egymással a félelmeinket.

Ha valamennyire ki tudjuk adni magunkból, adhat némi megkönnyebbülést, jó érzés tudni, hogy nem vagyunk egyedül.

A beszélgetésnek nem az a funkciója, hogy megnyugodjunk, hiszen nem biztos, hogy válaszokat kapunk, de támogathatjuk és erősíthetjük egymást, jelezhetjük, hogy itt vagyunk a másiknak. Ez már nagyon sokat segíthet.

- Aki viszont egyedül él, jobbik esetben egy kutyus és egy macska várja csak haza, nekik mit javasolna?

- Igen, ők még inkább ki vannak téve ennek. Ha tudjuk, hogy valamelyik ismerősünk, barátunk, ilyen helyzetben van, akkor mindenképpen igyekezzünk vele többet beszélgetni, keressük a társaságát. Nekik is azt javaslom, hogy keressék a barátaik társaságát. Ha nincs kihez fordulniuk, akkor a pandémia alatt kialakult online közösségek erre nagyon jók lehetnek. Új közösségeket fel lehet fedezni ott is, mi több, rengeteg adománygyűjtő akció is elindult, vegyünk részt önkéntesként, vagy adományozóként egy ilyen akciókban, azonnal a helyünkre kerülünk érzelmileg.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


EGÉSZSÉG
A Rovatból
Újfajta szívbillentyűműtétet végeztek el Szegeden
A beavatkozás után a mitrális billentyű súlyos elégtelensége megszűnik. Így a beteg jobban terhelhető, a jelentős fulladást előidéző tüdővizenyő esélye jelentősen csökken.

Link másolása

Új, a mellkas nagy kockázattal járó megnyitását kiváltó szívbillentyűműtétet végeztek el két alkalommal az elmúlt hetekben a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Invazív Kardiológiai Részlegén - közölte a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága.

A kéthegyű szívbillentyű - mitrális billentyű - elégtelensége, a vitorlák nem megfelelő záródása jelentősen megterheli a tüdő keringését és hozzájárul a tüdővizenyő felszaporodásához, amely fulladással járó, súlyos kórképhez vezethet. Az ebben az esetben szükséges eljárást,

egészen a legutóbbi időkig, csak óriási megterheléssel és kockázattal járó, nyitott szívműtéttel lehetett megvalósítani.

Az egyetem orvosai

egy speciális eszköz segítségével, a mellkas megnyitása nélkül, katéteres úton szüntették meg a rendellenességet.

Az SZTE technológiai fejlesztéseinek köszönhetően, a combhajlati visszér felől a szív bal pitvarába juttatott eszközzel, folyamatos szívultrahangos ellenőrzés mellett, a mitrális billentyű két, rosszul záródó vitorláját összefogták, így csökkentve, illetve megszüntetve a kamrából a pitvar felé kórosan visszaáramló vér mennyiségét - mondta el Ruzsa Zoltán. A részlegvezető főorvos Jambrik Zoltánnal közösen, idén tavasszal már a második ilyen műtétet hajtotta végre. A szegedi orvosi csapatot Gellér László, a Semmelweis Egyetem professzora segítette tapasztalatával az intervenció során.

A beavatkozás után a mitrális billentyű súlyos fokú elégtelensége megszűnik, így a beteg ezt követően jobban terhelhető lesz, a jelentős fulladást előidéző tüdővizenyő fenyegetése nagymértékben csökken. Hasonló beavatkozást korábban Magyarországon mindössze három helyen - a Semmelweis Egyetem, a Gottsegen György Országos Kardiológiai és Vaszkuláris Központban és a Debreceni Egyetemen - végeztek.

A technológia fejlődésével egyre több olyan szívbetegség katéteres módszerrel történő gyógyítására nyílik mód, amely miatt korábban nyitott szívműtétet kellett végezni. Az aortabillentyű szűkületének katéteres kezelése már a mindennapi rutin része az SZTE-en, míg a kéthegyű billentyűn végzett ilyen beavatkozások száma a közelmúltban kezdett növekedni világszinten. A katéteres technikák alkalmazása azonban nem minden betegnél és szívbetegség esetén lehetséges, annak kiválasztása jelentős tapasztalatot igénylő, orvosi feladat - magyarázta Varga Albert, az SZTE Belgyógyászati Klinika Kardiológiai Centrumának vezetője.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


EGÉSZSÉG
A Rovatból
Elképesztő mennyiségű mikroműanyag kerül be a szervezetünkbe egy tanulmány szerint
Érdemes átállni a csapvíz fogyasztására. Már ezzel felére csökkenthető a folyadékkal a bevitt mikroműanyagok mennyisége.

Link másolása

Csaknem évi 100 ezer mikroműanyag részecskét fogyasztanak el azok, akik napi másfél liter palackozott vizet isznak, írja a Futurism. A Bécsi Orvostudományi Egyetem tanulmányából az is kiderül, hogy élethelytől függően a csapvíz fogyasztásával mindez a felére csökkenthető.

Ezek a mikroműanyagok nem egyforma méretűek. Akad köztük szabad szemmel láthatatlan, 0,001 milliméter nagyságú, de olyan is, melynek átmérője eléri az 5 millimétert.

A mikroműanyagok emberi szervezetre gyakorolt hatásáról még elég kevés információval rendelkezik az orvostudomány. Feltételezések szerint a krónikus betegségekben szenvedőknek nagyobb kockázatot jelet a fogyasztásuk, mint akiknek egészséges a bélrendszere.

A bécsi kutatók szerint a műanyagok fogyasztását muszáj lenne kordában tartani, de ez egy elég bonyolult feladatnak tűnik. A szerzők szerint aggodalomra ad okot, hogy még azt sem lehet pontosan tudni, honnan származik a szervezetbe jutó műanyagok többsége. Kérdéses továbbá, hogy ezek mennyi idő alatt ürülnek ki, ahogy az is, hogy képesek vagyunk-e részben vagy egészben a megemésztésükre.

Az osztrák tudósok úgy vélik, minél gyorsabban el kell kezdeni a mikroműanyagok szervezetre gyakorolt hatásainak tanulmányozását, mert az elfogyasztott mennyiség hihetetlen tempóban emelkedik.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: