hirdetés

EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés

Merkely: a leggyakoribb covid-szövődmény a depresszió, az érzékelési zavarok, a fejfájás és a nehezebb mozgás

A rektor elmondta, hogy akár hónapokkal később is jelentkezhetnek a post covid-tünetek. Az ilyen betegek ellátására már külön osztályt hoztak létre.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. február 01.

hirdetés

Depresszió, érzékelési zavarok, légszomj, nehezebb mozgás, krónikus fáradtság, csökkent terhelhetőség - ezeket a tüneteket tapasztalják leggyakrabban a Semmelweis Egyetem orvosai a korábbi koronavírusos betegeknél, sokszor még az enyhe lefolyású fertőzés után is.

Erről Merkely Béla, az egyetem rektora beszélt az RTL Híradónak. Az úgynevezett poszt Covid tünetegyüttes szerinte sokakat érint, és őket külön ambulanciákon kell kezelni.

Elmondása szerint például egy szervezetben lévő betegséget a koronavírus-fertőzés "fel tud gyorsítani". Súlyos szívizomgyulladás vagy koszorúér elzáródás is kialakulhat szövődményként - akár hónapokkal később is.

A leggyakoribb tünet a depresszió, a fejfájás és perifériás idegrendszeri tünetek, érzékelési zavarok, izmok elgyengülése, nehezebb járás

- mondta a rektor. Ezért is fontos a külön ellátás.

Merkely szerint aki már átesett a fertőzésen, annak kicsi az esélye az újrafertőződésre. Számukra még ráér a védőoltás beadása - mondta. Szerinte az a jó vakcina, ami rendelkezésre áll. Úgy véli, hogy ha megérkeznek a várt vakcinák, akkor már májustól megszabadulhatnánk a korlátozásoktól.

hirdetés

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolójahirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk