hirdetés

EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés

Melyik koronavírus-teszt mire jó? A szakértő válaszol

A címkép illusztráció: Unsplash/Mufid Majnun - szmo.hu
2020. november 26.

hirdetés

Antigén- és ellenanyagteszt-kombináció

A szakemberek szerint az antigén- és az ellenanyag-vizsgálat kombinációjának számos előnye van, hiszen ez nyújtja a legtöbb információt a betegség időbeli lefolyásával kapcsolatban. Dr. Menyhárt Orsolya elmondta:

„A kombináció nagy előnye, hogy a beteg rögtön, azaz 15 perc múlva megkapja az eredményeket. Pozitivitás esetén pedig meghatározható, hogy a betegség mely fázisában jár a páciens. Ha például az antigén teszt pozitív ugyanakkor az ellenanyagok még nem mutathatók ki, akkor valószínű egy friss fertőzésről van szó. Ha viszont mindkét teszt pozitív, akkor az ellenanyag megjelenési variációknak megfelelően betegség korai/közepes/késői szakaszában járhat a páciens, emellett fertőzőképes, ugyanakkor, ha az antigén-teszt negatív és csak az ellenanyag mutat pozitivitást, akkor már egy fertőzésen átesett, de valószínűleg gyógyult betegről van szó.”

Ha valaki tünetmentes, de idős rokonokhoz készül, esetleg családi rendezvényre, akkor mindenképpen ajánlott számára a kombinált teszt a biztonság érdekében. Amennyiben valaki üzletben vagy ügyfélszolgálaton dolgozik, így sok emberrel érintkezik a munkája során, időnként neki is ajánlott elvégeztetni a kombinált tesztet. Ez a variáció ajánlható mindazoknak a diákoknak, tanároknak és hozzátartozóiknak, akiknek a környezetében előfordult beteg, de nem tesztelték őket PCR-ral és karanténba sem kerültek.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk