FELFEDEZŐ

Megszagolta a férjét, félelmetes betegséget vett észre - most orvosok használják a szaglását

Les és Joy Milne története egyszerre szívszorító és felemelő.

Link másolása

Les és Joy Milne gyerekkori szerelmesekből lettek házasok. Mindenki irigyelte boldogságukat, három gyermekük született, az észak-angliai Chesire grófságban a társasági élet középpontjában álltak. Ez a boldogság egészen harmincas éveik közepéig tartott, Les orvos volt, párja pedig ápolónő. Akkor Joy változást érzett férjében. Pontosabban Les testszagában. És bár továbbra is nagyon  szerették egymást, ez a kellemetlen érzés folyton ott munkált az asszonyban.

„Zsíros pézsmaszaga lett, gyakran rászóltam, hogy zuhanyozzon le és mossa meg a fogát. Ő pedig erősködött, hogy egyiket sem hanyagolja el. Miután éreztem, hogy bántja a panaszom, egy idő után már nem mondtam neki.”

Csak évekkel később derült ki, hogy Joy Les kezdődő Parkinson-kórját szagolta ki. Az asszony ugyanis azon kevesek közé tartozik, akiket „szuperszaglással” áldott meg (vagy vert meg?) a sors, és akik ezáltal pusztán szag alapján képesek betegségeket kiszűrni.

Az orvostudomány már körülbelül száz évvel ezelőtt felfedezte, hogy a Parkinson-kórban szenvedőknek megváltozik a bőrük faggyútermelése. Az 1980-as években már összefüggésbe hozták ezt a fejben és nyakban lévő faggyúmirigyekkel.

Miközben Les kellemetlen szaga megmaradt, egy idő után újabb tünetek jelentkeztek, köztük remegés, fáradtság, impotencia, hallási és látási zavarok. Ráadásul az addig kedves, szelíd férfi kezdett agresszívvé válni, egy alkalommal meg is sebezte felesége arcát. Joy úgy emlékszik vissza az esetre, hogy férje tekintete üres volt, láthatóan  nem tudta, mit csinál. Mégis csak 45 éves korában diagnosztizálták nála – feltételesen – a Parkinson-kórt. Öt évvel később fel kellett hagynia hivatásával, le kellett mondania a társasági összejövetelekről, kedvenc sportjáról, a golfról. Milne-ék egyre jobban magukba zárkóztak.

Amikor 2005-ben visszaköltöztek szülővárosukba, a skóciai Perthbe, Joy akkor jött rá különleges képességére, amit megerősített egy Parkinson-kórban szenvedőket támogató csoport összejövetele, ahová férjét elkísérte. A következő találkozóra már eleve úgy készültek, hogy az asszony szag alapján szűrje ki a társaságból a betegeket. Öt évvel később az edinburghi egyetemen Tilo Kunath Parkinson-kutató előadásán vette először magának a bátorságot, hogy a nyilvánosság előtt is beszéljen erről, és feltette a kérdést a tudósnak: miért nem használják a betegek szagát arra, hogy a kórt korábban diagnosztizálni lehessen?488BF71A00000578-5308825-image-a-25_1516839613900

 Fotó: Facebook

Tilo Kunath kezdetben hitetlenkedett, végül 2014-ben csapatával szaglótesztnek vetette alá Joyt. Tizenkét embert választottak ki, akik közül hatnál megállapítani a Parkinson-kórt, hatnál viszont nem. Mindegyiküknek 24 órán át kellett egy pólót viselniük. E pólók szagáról kellett Joy-nak meg kellett kiválasztani a betegeket. Szagdiagnózisa hibátlannak bizonyult, elsősorban a nyaktájéki szagokra alapozta döntését. A legmegdöbbentőbb azonban az volt, hogy a kontroll-csoport egyik tagjánál is megérezte a kezdeti Parkinson-kór szagát, és három hónappal később ez be is igazolódott.

Les egy évvel később 65 évesen meghalt. Utolsó kívánsága az volt, hogy Joy rendkívüli szaglását állítsa a betegség gyógyításának szolgálatába. Az asszony jelenleg a manchesteri egyetemen a tömegspektrometriai osztály vezető professzorának, Perdita Barrannak asszisztenseként dolgozik. Már olyan kutatásban is részt vett, amelynek során sikerült izolálni tíz olyan molekulát, amelyek a Parkinson-kórt okozzák.

Vannak olyan kutatók, akik ennek ellenére nem hisznek a betegségek „szuperszaglással” való tetten érésében. Például Tim Jacob, a cardiffi egyetem professzora szerint csupán arról lehet szó, hogy a nők szaglása alapvetően érzékenyebb, és Joy is csupán ennek, valamint a férjéhez fűződő nagyon szoros kapcsolatnak köszönheti felfedezését. Ugyanakkor még ő is elismerte, hogy vannak olyan betegségek, mint például a skizofrénia, amelynek szaga emberek által is érezhető, ellenben a kutyák megérzik a rákbeteg emberek szagát.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Óriási újpesti Fidesz-győzelemről írt az Origo, de aztán közbeszólt a valóság
A hivatalos eredmények előtt fél órával jelent meg a cikk a portálon, amit aztán eltávolítottak.

Link másolása

Óriási újpesti Fidesz-győzelemről írt az Origo vasárnap este, majd fél óra múlva leszedték a cikket. Az időközi választást ugyanis valójában az ellenzék jelötje nyerte meg - számolt be róla a 24.hu.

A lap a Hírkereső alapján azt írja, hogy

a kormányzati médiabirodalomhoz tartozó portálon 19.33-kor jelent meg a cikk, amelynek címében óriási kormánypárti győzelemről számoltak be.

A valasztas.hu adatai szerint azonban a végeredmény nem sokkal este nyolc óra után lett meg, ami szerint Újpest 12-es választókörzetében az ellenzéki összefogás jelöltje, Maholányi Zsolt nyert több mint négy százalékkal.

A cikk fél óra után lekerült az Origóról, most 404-es hibaüzenettel jelenik meg. A cikk URL-jében azonban most is látható, mi volt az eredeti cím.

Az újpesti időközi választás hivatalos eredménye:

Maholányi Zsolt (DK, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd, UPK -Újpestiek Közössége): 695 szavazat (50,92 százalék)

Jókay Attila (Fidesz, ÚE): 631 (46,23 százalék)

Márkus Krisztián Zsolt (Mi Hazánk): 31 szavazat (2,27 százalék)

Fehérvári Zsolt István (Munkáspárt, ISZOMM) 8 szavazat (0,59 százalék)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
FELFEDEZŐ
A Rovatból
Egy kerekesszékes nő lefilmezte, ahogyan megalázóan a mosdóba kellett vonszolnia magát egy repülőgépen
Egy légiutas-kísérő sem volt hajlandó segíteni neki, ezért az angol nő végigkúszott a padlón.

Link másolása

Az Egyesült Királyságból származó Jennie Berry TikTok-oldalán tett közé egy videót, ahogyan végigvonszolja a testét az AlbaStar Air járatán. A kabinszemélyzet nem volt hajlandó segíteni neki a mosdóba kijutni a newcastle-i repülőtérről a mallorcai Palmába tartó járaton - szúrta ki az Insider.

Jennie videóját több mint 11 millióan nézték már meg, amelyen a megalázó élményt bemutatja.

VIDEÓ a lány megpróbáltatásáról:

@wheelie_good_life

Here’s how I had to get to the toilet on my recent Albastar Airlines flight. They told me I should wear a nappy and wee in my seat instead of having an aisle chair onboard… ♬ original sound - Jennie Berry

Amikor Jennie megkérte a személyzetet, hogy segítsék ki a wc-re, azt mondták neki, hogy a fogyatékkal élő emberek általában pelenkát hordanak, minthogy a mosdót használják.

A légitársaságok általában folyosó melletti széket biztosítanak a fogyatékkal élők számára, vagy tartanak olyan speciális kerekesszéket, amely elfér a székek között. Jennie számára azonban a spanyol AlbaStar Air egyiket sem biztosította, sőt nem is segítettek neki.

„Az élet fogyatékkal élő emberként néha egyenesen megalázó és kínos tud lenni, és sajnos ez is egy ilyen alkalom volt. Az, hogy egyenesen a szemembe mondták, hogy pelenkát kell viselnem, amikor nincs rá szükségem, és hogy örülnek ennek a szabályzatnak, megszégyenítő érzéssel töltött el”

- írta Jennie Instagram-oldalán az esettel kapcsolatban.

Az Alabaster Air válaszul az Insiderhez eljuttatott közleményében azt írta, hogy

„őszinte bocsánatkérését fejezi ki az egyik járatunkon nemrég történt esemény kapcsán, amely egy mozgáskorlátozott utas repülési élményét érintette. [...] A speciális kerekesszékek a jelenlegi szabályozás szerint nem kötelezőek, nem is ajánlottak, és nem is említik, amikor a repülőgép felszereléséről beszélünk.”

Jennie Berry erre petíciót indított, hogy minden brit járatukon kötelezővé tegyek ezeket a kerekesszékeket, amelyre már 5 ezer aláírás érkezett.

Berry örül, hogy felvételt készített az egészről, és hozzátette:

„Tudom, hogy ez nem olyasmi, amit az emberek látni akarnak, de videó nélkül egyszerűen nem hisznek a fogyatékkal élőknek.”

Emellett elmondta, hogy hihetetlenül kínos és megalázó megosztani ezeket a tapasztalatokat az interneten, de azért teszi ezt, hogy biztosítsa, ezek a dolgok megváltozzanak.

A kerekesszékesekkel gyakran rosszul bánnak a légitársaságok, az amerikai közlekedési minisztérium adatai szerint naponta átlagosan 35 kerekesszéket törnek vagy rongálnak meg a járatokon.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

FELFEDEZŐ
Sztárban Sztár leszek!: „Egy Köllő Babett mondja meg nekem, hogy nem jó?” – mondta egy kiakadt versenyző
A korábban az X-Faktorban is feltűnt Schmiedt Balázs nem tudta elfogadni Köllő Babett kritikáját, nagyon dühös lett tőle.

Link másolása

Vasárnap véget ért a Sztárban Sztár leszek! válogatója, ezúttal is sok tehetséges énekes jutott tovább, de most is sok olyan produkciót láthattunk, amely nem nyerte el a mesterek tetszését. Ilyen volt Schmiedt Balázs performansza is, aki Azahriah és Desh Rét című számát adta elő, de ez nem volt elég ahhoz, hogy továbbjusson.

Köllő Babett le is állította a rappert, majd kerek-perec megmondta a véleményét:

„Figyelj, Balázs. Tényleg nem értek ehhez a műfajhoz, de én hallom, hogy kevés, sajnos.”

Majka pedig azt mondta, hogy Balázs több helyen is elcsúszott a dalban, így ő sem tud erre igent mondani. A 22 éves fiúnak Tóth Gabit és Pápai Jocit sem sikerült meggyőznie, így távoznia kellett. Amikor visszament a backstage-be, nagyon dühös volt, és mint kiderült, Köllő Babett kritikáján akadt ki a legjobban.

„Olyan ideg van bennem, szétrobbanok mindjárt. Kajakra, egy Köllő Babett mondja meg nekem, hogy ezt ő hallotta, hogy nem jó? Úgy kihangsúlyozta, hogy ő nem hallotta, mintha neki olyan kurva sok köze lenne a zenéhez. Mert szerintem semmi köze nincsen”

- mérgelődött a kamerának.

Till Attilának azt is elmondta, hogy Majka szerinte korrekt volt vele, mert építő jellegű kritikát mondott, és valójában ő is érzékelte, hogy lecsúszott az ütemről.

„Olyan rosszul hallottam az alapot, nem hallottam normálisan a hangomat a mikrofonban, ahogy énekelek”

- védekezett Balázs.

„Sokszor van, hogy ezt mondják. Általában azok, akik kiesnek”

- mondta nevetve Tilla, aki végül azt tanácsolta a srácnak, hogy járja a saját útját.

Schmiedt Balázs egyébként korábban az X-Faktorban is szerencsét próbált, a 2019-es válogatón szerepelt:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

FELFEDEZŐ
Kiszúrta elhunyt nagypapáját a Google Térképen, így vált halhatatlanná az unoka szemében
Angliai otthona előtt kapta lencsevégre a Google autója az idős férfit, így megörökítve őt az utókornak.

Link másolása

Egy szeretett nagypapát fotózott le a Google Térkép autója, ezzel halhatatlanná téve őt - szúrta ki a Daily Star.

Michala Burrluck teljesen összetört, amikor nagypapája 84 éves korában elhunyt. Victor Austin Alzheimer-kórban szenvedett, előtte viszont hosszú, boldog életet élt.

A 43 éves Michala úgy döntött, hogy virtuálisan, a Google Térkép segítségével meglátogatja hiányolt nagypapája eccles-i otthonát. Ekkor nagy örömére meglátta Victort a ház előtt állva - legalábbis a térkép utcai nézetében.

„Évente néhányszor végigmegyek az utcán a Google Street View-val, és ez nagyon megnyugtató. [...] Szeretem, amikor a háttérben látom őt, aztán egyre közelebb és közelebb kerülök, és kivehető, ahogy ott áll. Arra gondolok, hogy a nagypapa még mindig ott van, a háza előtt áll”

- mesélte a gyászoló unoka.

Michala igazi nagypapa lányának érezte magát, rendkívül közel álltak egymáshoz. Victor igazi egyéniség volt, mindenki ismerte a környéken.

A fotón is látszik, ahogyan a nagypapa méregeti a Google autóját és értetlenül figyeli, hogy mit keres ott. A család számára nagyon megnyugtató, hogy legalább az internetnek van még egy olyan része, ahol mindig ott van szeretett nagypapájuk.

A nő még a Facebook-oldalán is megosztotta a kedves történetet nagypapájáról, amihez ezt írta:

„A nagypapám még mindig a háza előtt van. Körülbelül nyolc évvel ezelőtt halt meg, és két évvel előtte egy otthonba költözött, de nagyon szép, hogy csak virtuálisan végigmegyek az utcáján és láthatom őt.”

A szívmelengető történet a kommentelőket is megérintette. Az egyik ezt írta a bejegyzéshez:

„Remélem, soha nem változtatják meg ezt a képet, soha! Remélem, megörökítetted.”

Michala reméli, hogy gyermekei, a 8 éves Elsie és Alice Burrluck még évekig láthatják majd az interneten a nagyapjukat, aki meghalt, mielőtt ők egyévesek lettek volna.

Victor felesége, Doris 2001-ben, 70 évesen halt meg, és szintén ebben a házban élt. A ház egyébként Michala gyerekkori otthonától egy utcányira van. A nagypapa Alzheimer-kórja miatt otthonban lakott utolsó éveiben.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk