hirdetés

EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés

Megalázó a testzsírmérés az iskolában, és súlyos következménye is lehet

Több fiatal lány is anorexiás lett a nyilvános méricskélés után. A jogvédők elmondják, mit tehetnek a szülők.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. február 02.

hirdetés

"Két kamaszlányom van. Az egyikük szinte születése óta vegetariánus, a másik csak akkor érzi, hogy evett valamit, ha hús is van a tányérján. Mindketten teljesen normális testalkatúak voltak, amikor

az iskolában részt vettek a kötelező BMI-mérésen"
- írja cikkében a WMN egyik újságírója.

A mérés után nem sokkal mindkét gyereknél súlyos anorexiás tünetek jelentkeztek.

A kisebbik tizenkét évesen tagadta meg az ételt, a nagyobbik tizenöt volt. Mindketten csontsovánnyá fogytak. Az édesanyjuk pedig teljesen kétségbeesett.

"Nekünk szerencsénk volt. Mintegy fél évig tartott mindkettőjüknél ez a periódus. Rengeteg beszélgetéssel, még több türelemmel és empátiával, közös erővel, egyéb segítség nélkül sikerült megoldanunk az átmeneti étkezési zavarokat" - fogalmaz Both Gabi, aki hozzáteszi:

"Az biztosan nem tesz jót, hogy az amúgy is önbizalomhiányos tinédzsernek, aki ki van éhezve a külvilág, valamint a kortársai elismerésére, a vizsgálati eredmények (nyilvános!) kihirdetésekor, sőt, már vizsgálat közben is gúnyos megjegyzéseket kap a szakemberektől, ha néhány tizeddel eltér az úgynevezett normális tartománytól az érték, amit mértek."

Németh Barbara, a Hintalovon Alapítvány munkatársa a lapnak azt mondta: a kötelezően előírt egészségügyi vizsgálatok olyan természetesek, hogy sokan bele se gondolnak annak céljába és menetébe.

hirdetés
„Az iskolai tájékoztatás rendszerint elmarad, hiszen számukra ez szokásos vizsgálatnak tűnhet. De a szülőknek és a gyerekeknek is joga van ahhoz, hogy megértsék ezek szükségességét, folyamatát és felhasználását.

Ezekről előre tájékoztatni kell őket, ráadásul, ha tudják a gyerekek, hogy miért és hogyan zajlik a vizsgálat, mit mutatnak valójában az eredmények, kik ismerhetik meg azokat, elfogadóbbak lesznek velük szemben. Nem mellesleg a tájékoztatás az iskolát vagy a vizsgálatot végző szakembert is arra készteti, hogy tudatosítsa, mit és miért csinál, és hogyan érheti azt valóban el.”

Az is alapkérdés Németh Barbara szerint, hogy a súlyproblémával küzdő gyerekek szűrésére alkalmazzák-e a vizsgálatot, vagy a gyerek népességen belül vizsgálják az érintetteket.

„A kettőnek nagyon ellentétes a szakmai megítélése, az előbbi kárára, ráadásul a BMI-érték önmagában nem bír diagnosztikai értékkel."

A szakember szerint akármibe is vonják be a gyerekeket (legyen az egy kutatás, szűrés vagy más), mérlegelni kell az részvétel etikai alapelveit.

Fontos, hogy olyan vizsgálatot végezzenek gyerekekkel, ami a célnak megfelelő, ahhoz szükséges, az eredményének következménye van, és mindenekelőtt, ami nem árt.

"A kutatások azt mutatják, hogy sem a szembesítés, sem a nyílt összehasonítás nem teszi a gyerekeket kiegyensúlyozottabbá, és nem segíti őket a súlyproblémáikkal való megküzdésben. Vagy arra sarkallja őket, hogy még többet egyenek, vagy arra, hogy megtagadják az ételt" - magyarázza Németh Barbara.

Egy gyerekek körében végzett kutatás szerint az iskola a legrosszabb hely, ahol a testsúly mérését szervezhetik, illetve amikor megkérdezték őket, kivel mennének el rá, mindenki a családot mondta, és senki sem azt, hogy a barátaival.

„Legfontosabb, hogy megértsük, mit jelent a gyerekek számára a külső és a testsúly. Összefügg a népszerűséggel, és sokkal inkább a társas kapcsolataikról, elfogadásukról szól. A gyerekek legkevésbé a testsúlyuk egészségügyi következményei miatt aggódnak.”

Rutinvizsgálat lévén sok szülő nem figyel rá külön oda, vagy csak akkor értesül róla, ha már baj van, például étkezési zavarok vagy zaklatás jeleit látja a gyerekén.

Ezért is nagyon fontos, hogy a szülő tájékozódjon előre az iskolától, gyerekorvosról és beszélgessen a gyerekkel ezekről a kérdésekről.

Az is lényeges, hogy a gyerekek tisztában legyenek a jogaikkal. És itt nemcsak az egészséges élethez való jogról van szó, hanem a megfelelő tájékoztatáshoz, a véleményük kifejezéséhez és figyelembevételéhez, és ahhoz is, hogy senki sem bánthatja őket, és nem bánthat velük másképp valamilyen tulajdonságuk miatt.

A gyerekek orvosi vizsgálata sok jogi kérdést is felvet.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk