EGÉSZSÉG

Már a világ lakosságának kétharmada rendelkezik koronavírus antitestekkel

Ez alapján a fertőzések aránya jóval magasabb lehet, mint azt korábban gondoltuk.

Link másolása

A világ népességének körülbelül kétharmada rendelkezhet a SARS-CoV-2 elleni antitestekkel, akár oltásból, akár vírusfertőzésből – írja egy friss tanulmány alapján az iflscience.com. Ezt azt jelzi, hogy

a fertőzések aránya jóval magasabb lehet, mint azt korábban gondoltuk.

Az Egészségügyi Világszervezet kutatói 2020 januárja és 2022 áprilisa között több száz különböző vizsgálat eredményét nézték át, amelyek több mint 5 millió emberrel kapcsolatos információkat tartalmaztak a világ minden tájáról. Ez alapján úgy becsülték, hogy a SARS-CoV-2 globális szeroprevalenciája, vagyis a vírus ellen antitestekkel rendelkező emberek aránya, a 2020. júniusi 7,7 százalékról 2021 szeptemberére 59,2 százalékra nőtt.

Mivel azóta még többen megfertőződtek, illetve megkapták az oltást, ezért ez az arány azóta biztosan tovább nőtt.

„A SARS-CoV-2 antitestek globális szeroprevalenciájáról szóló tanulmány azt találta, hogy bár a szeroprevalencia idővel nőtt, a 2021. szeptemberi becslések szerint a világ népességének egyharmada negatív lett a vírus elleni antitestekre” – írták a mostani tanulmány szerzői. Azt elismerték, hogy egyes országok alul-, míg más országok valószínűleg felülreprezentáltak a mintában, azonban mindkét esetben úgy tűnik, hogy a globális COVID-19-esetek számát alábecsülték.

A szerzők arra is felhívták a figyelmet:

az, hogy valakiben megtalálhatók az antitestek, még nem jelenti önmagában, hogy immunis is a vírusra.

Az Omikron-variáns esetén ugyanis nagyobb az újrafertőzések száma, mint a vírus korábbi variánsai esetében.

A cikkben kiemelik, hogy még mindig sok tudós fáradozik azon, hogy pontosan megértsék az antitestek és a vírus elleni védekezés közötti összefüggéseket. A mostani tanulmány szerzői azonban remélik, a munkájuk rávilágít arra, hogy fontos nyomon követni, hogyan szokott hozzá az emberiség a Covidhoz.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljukLink másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk