EGÉSZSÉG
A Rovatból

Lehet, hogy Parkinson-kórt okoz a koronavírus, másoknál pedig cukorbetegséget

A világjárvány túlélése nem azt jelenti, hogy ezentúl minden rendben lesz: egyes vírusoknak évtizedekig elhúzódó egészségügyi hatásai lehetnek.
Fotó: Unsplash, illusztráció - szmo.hu
2022. február 05.


Link másolása

Az 1960-as években az 1918-as spanyolnátha túlélőinek egészségi állapotát kutatták. Azt találták, hogy azoknál, akik 1888 és 1924 között születtek, tehát fiatalok voltak a járvány idején, kétszer-háromszor nagyobb valószínűséggel alakult ki Parkinson-kór, mint másoknál - írja a BBC.

Az elmúlt években a Parkinson-kór fokozott kockázatát azonosították azoknál, akik túlélték a HIV, a nyugat-nílusi, a japán agyvelőgyulladás, a Coxsackie-, a nyugati ló-encephalitis és az Epstein-Barr vírusának fertőzését.

A neurológusok úgy vélik, hogy ezek a vírusok képesek eljutni az agyba, és bizonyos esetekben károsítani a mozgáskoordinációt szabályozó törékeny rendszert. Elindítva egy olyan degenerációs folyamatot, ami Parkinson-kórhoz vezethet.

"Számos tanulmány rávilágít arra, hogy a Covid-ból felépült embereknek gyakran vannak hosszú távú központi idegrendszeri zavarai, beleértve a szaglás- és ízérzékelés elvesztését, az agyködöt, a depressziót és a szorongást. A számok aggasztóak"

- mondja a Parkinson-kórt kutató Patrik Brundin, a michigani Grand Rapidsben található Van Andel Intézet munkatársa.

A közelmúltban több arra utaló jelet is felfedezek, amelyek alapján a koronavírus jóval komplexebb megbetegedést okozhat annál, mint ahogyan elsőre gondoltuk. Az 1990-es években Stanley Fahn kanadai neurológus publikált egy tanulmányt. Ebben beszámolt róla, hogy a Parkinson-kóros betegek agy-gerincvelői folyadékában a megfázást okozó koronavírusok elleni antitesteket azonosított.

Az elmúlt évben a tudósok több olyan beteget találtak, akiknél a Covid-19 fertőzést követően az orvosok által akut parkinsonizmusnak nevezett rendellenességek, például remegés, izommerevség és beszédzavar alakult ki. További kutatások pedig kimutatták, hogy egyes betegeknél károsodott a szervezet egyik legkritikusabb rendszere, a kinurenin metabolikus útvonala.

Ez a rendszer az agytól a bélig terjed, és számos, az agy egészségéhez szükséges létfontosságú aminosav előállítására szolgál. Ha hibásan működik, akkor viszont olyan toxinok felhalmozódásához vezethet, amelyek szerepet játszanak a Parkinson-kór kialakulásában.

Alfonso Fasano, a Torontói Egyetem neurológus professzora szerint azonban lehetséges, hogy az akut parkinsonizmus említett esetei olyanoknál jelentkeztek, akik már a betegség korai stádiumában voltak, amikor megfertőződtek Coviddal.

De nem csak ezért fontos monitorozni a koronavírus-járvány túlélőit.

Francesco Rubino, a londoni Kings College sebésze 2020 tavaszán egyre több olyan esettel találkozott, amikor a koronavírus-fertőzöttek szokatlanul magas vércukorszinttel kerültek kórházba, noha korábban nem volt ilyen problémájuk.

Az orvosok azt is észrevették, hogy a cukorbetegek különösen érzékenyen reagálnak a koronavírus-fertőzésre. A tudósok azt gyanítják, hogy egyes vírusok képesek megfertőzni a hasnyálmirigyet, akár a tüdőből, akár a bélből az erekbe szivárogva.

Az északnyugat-londoni kórházak 2020 nyarán már kétszer annyi cukorbetegről számoltak be, mint általában.

Shuibing Chen, a Weill Cornell Medicine őssejt-biológusa úgy véli, egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy a vírus megtámadhatja a béta-sejteket. Ráadásul gyulladást okozhat a hasnyálmirigyben és más szervekben, károsítva a vércukorszintet szabályozó rendszereket.

"A Covidban elhunyt betegek boncolásakor vírusantigéneket mutattunk ki a hasnyálmirigy béta-sejtjeiben. Ez pedig alátámasztja a közvetlen fertőzés szerepét"

– mondja.

Vannak azonban olyan tudósok is, akik szerint a betegek hasnyálmirigy-károsodását a kórházi kezelésként kapott intenzív szteroidkúra okozhatta. De az sem zárható ki, hogy amikor elkapták a betegséget, már a cukorbetegség kialakulásának korai szakaszában jártak, és a koronavírus-fertőzés egyszerűen leleplezte a betegséget.

Sajnos nem az 1-es típusú cukorbetegség az egyetlen ami a Covid-19-hez kapcsolódik. Az elmúlt évben számos jelentés összefüggésbe hozta a fertőzést más autoimmun-rendellenességekkel, például a Guillain-Barré-szindrómával is.

Ez egy ritka és súlyos állapot, amelyben az immunrendszer megtámadja az idegeket, zsibbadást, gyengeséget, fájdalmat, egyensúly- és koordinációs problémákat és néha bénulást okozva.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


EGÉSZSÉG
Akkor is halálos lehet a darázscsípés, ha előtte sosem voltunk allergiásak
A szakember szerint érdemes észnél lennünk, hiszen bármikor kialakulhat allergia.
Fotó:Pixabay/Ralph - szmo.hu
2022. augusztus 09.


Link másolása

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy elhunyt a napokban egy szentendrei férfi, aki bár nem volt allergiás a darázscsípésre, mégis belehalt. Azért, hogy utána járjanak a történteknek a Reggeliben Dr. Moric Krisztinát, fül-orr gégészt, allergológust kérdezték az eset körülményeiről, és arról, hogy mik a legfontosabb tudnivalók a darázscsípésekkel kapcsolatban.

Dr. Moric Krisztina arról beszélt, hogy ha megcsíp minket egy darázs – még ha nem is vagyunk allergiásak rá, – minden esetben duzzanat alakul ki, az azonban nagyon nem mindegy, hogy ez hol jön létre:

„Ha a kézfejünket csípi meg, semmi probléma nem lesz, viszont ha bekerül a darázs a szánkba, megcsípi a nyelvünket, és az duzzad meg, az bizony elzárhatja a légutakat és akár fulladásos halált is okozhat”

- ismertette a doktornő.

A szakértő szerint, amennyiben valakit például a nyelvén csíp meg a rovar, vagy ha túlzott allergiás reakció alakul ki, rögtön mentőt kell hívni. Ha tudjuk az illetőről, hogy allergiás a csípésre, és van nála adrenalintartalmú autoinjektor, egy úgynevezett Epipen, ezt azonnal be kell adni neki.

Ha csípés miatt csak egy „kis helyi reakció” keletkezik, akkor érdemes az érintett területet vizes, esetleg ecetes borogatással hűteni, normális esetben az itt keletkező duzzanat pár nap alatt magától elmúlik. Az ecet nemcsak népi legenda, a lúgos darázs mérget remekül semlegesíti az ecetsav.

A kalcium beszedése viszont kimondottan veszélyes lehet darázscsípés esetén, főleg, ha az illető allergiás a rovar mérgére. Az allergológus szerint

„ilyenkor a vérnyomás esés is a tünetek között lehet, amit a kalcium tovább fokoz.”

A doktornő figyelmeztetett: kisebb helyi reakció után is érdemes észnél lenni, mert attól, hogy már csípett meg darázs, és nem lett belőle nagyobb gondunk, nincs rá garancia, hogy a következő csípés nem lesz végzetes. Elmondása szerint bármikor kialakulhat allergia.

„Lehet, hogy életünkben többször is megcsípett bennünket darázs, semmi gond nem volt, de a következő már lehet akár egy anafilaxiás sokk.”

A jó hír az, hogy erősebb helyi reakció esetén, például, ha a csípés után az egész kézfejünk bedagad, az eset után 4-6 héttel vérvételes vizsgálattal van rá lehetőség, hogy megtudjuk, allergiásak vagyunk-e.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
EGÉSZSÉG
Több mint 40 kilót fogyott másfél év alatt a skót nő, aki korábban gyorskaján és nassolnivalón élt
A képeket elnézve mintha egy teljes más ember lenne a 31 éves anya, aki korábban annyira elégedetlen volt magával, hogy tükörbe se mert nézni.

Link másolása

Nagyon látványos átalakuláson ment keresztül egy skót nő, aki azért kezdett életmódváltásba, mert már szó szerint nem tudott tükörbe nézni – írja a Mirror.

Sinead McCarthy azért hízott meg az elmúlt években, mert keveset mozgott, rengeteget nassolt, és hetente minimum egyszer, de volt hogy hétszer gyorskaját rendelt magának. Ráadásul akkora adagot evett mindig, ami két embernek is elég lett volna. Esténként pedig családi méretű táblacsokikat majszolt rendszeresen.

„Utáltam, amit a tükörben láttam, ezért nem is néztem bele, hogy ne tudatosodjon bennem, mennyire rossz a helyzet. A külső megjelenésemre se adtam: nem csináltam meg a hajam, nem sminkeltem az arcomat. Egyáltalán nem törődtem magammal, mert úgy gondoltam, nincs értelme”

– emlékezett vissza.

A 31 éves nő számára azért sem volt könnyű a változtatás, mert kontrollmániás párja mindent megszabott neki: mit ehet, hova mehet, mit csinálhat. Például azt is megtiltotta neki, hogy edzőterembe menjen. Miután kilépett a négy évig tartó kapcsolatból, elhatározta, hogy rendbe szedi magát - ekkor 127 kilót nyomott.

„Az első edzés borzalmas volt. Két perc után már azt éreztem, hogy el fogok ájulni. Le kellett ülnöm, annyira nehéz volt. De elszánt voltam: le akartam fogyni és megváltoztatni az életemet”

– mondta.

Személyi edzőt fogadott, aki edzésprogramot és étrendet is összeállított neki. A mozgás azóta már nem rémálom számára, épp ellenkezőleg: feltölti energiával és a mentális egészségének is jót tesz. Mindennap jár konditerembe, és az étkezésére is odafigyel. Alapvetően fehérjedús ételeket eszik, de nem sanyargatja magát, mert tudja, hogy egy kis nasi még nem teszi tönkre mindazt, amit elért.

Az életmódváltásnak köszönhetően a fiatal édesanya másfél év alatt több mint 40 kilótól szabadult meg, már kevesebb mint 80 kiló.

Mint mondta, teljesen megváltozott az élete, amit most kezd csak igazán élni.

„Elvesztettem magamat pár évre, amit a barátaim is észrevettek. Most viszont azt mondják, jó, hogy újra a régi vagyok. Olyan önbizalmam és szabadságom van most, mint még soha.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

EGÉSZSÉG
A Rovatból
Ingyen szűrik a nemi úton terjedő betegségeket a Szigeten
Csak 20 percet vesz igénybe, minden évben érdemes igénybe venni azoknak, akik védekezés nélkül és több partnerrel is szexuális életet éltek.

Link másolása

A szexuális úton terjedő betegségek szűrését évek óta biztosító Pozitív Élet Alapítvány és partnere, a Magyar Dermatológiai Társulat szerint most a szokásosnál is fontosabb a fesztiválozók tesztelése, mert a pandémia miatt az elmúlt években világszerte jelentősen visszaesett a nemi úton terjedő betegségek miatt szűrővizsgálatra jelentkezők száma.

A gyorstesztes HIV-, hepatitis B-, C- és szifiliszszűrést a Sziget Civil Falujában vehetik igénybe a fesztiválozók – a tesztelés körülbelül 20 percet vesz igénybe.

Augusztus 10–15 között a szűrőállomásnál minden jelentkező ingyenesen és anonim módon tesztelhet. Az eredmény elkészítéséhez szükséges 20 percben a helyszínen dolgozó orvosok és egészségügyi dolgozók magyar, angol és német nyelven tanácsokat is adnak, valamint válaszolnak a fesztiválozók kérdéseire is.

Az évente diagnosztizált HIV-fertőzöttek kétharmada továbbra is a 40 évesnél fiatalabb korosztályból kerül ki. A kockázati csoportba tartozók, illetve a védekezés nélkül és több partnerrel is szexuális életet élők számára a HIV-szűrés legalább évente ajánlott.

A koronavírus okozta világjárvány minden országban mérhetően visszavetette a nemi úton terjedő betegségek szűrését is. Az Egyesült Államokban a járvány első évében, 2020-ban már 50 százalékkal esett vissza a HIV-szűrések száma. A WHO adatai szerint Európában ugyanebben az évben körülbelül 1 millióval csökkent a HIV-tesztek száma, az európai országok többségében tavaly már 50 százalékkal kevesebb tesztet végeztek el, mint 2019-ben.

Magyarországon évente mintegy 200-250 embernél diagnosztizálják újonnan a HIV-fertőzést, közülük sajnos minden ötödik ember már későn, a betegség AIDS-stádiumában kerül az ellátórendszerbe. Ugyancsak komoly probléma a hepatitis C, amely a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) becslése szerint szexuális úton is terjedő vírusos májgyulladásként 50 ezer embert érint Magyarországon. Az érintettek többsége nincs is tisztában azzal, hogy fertőzött lehet.

A szervezet közleményében azt írja,

akár a HIV-ről, akár a hepatitis C-ről van szó, elsődleges a korai diagnózis. A hepatitis esetében ugyanis komoly májkárosodástól vagy akár májráktól óvhatja meg az érintetteket az időben elkezdett, és akár gyógyulásig tartó orvosi kezelés. A HIV esetében pedig a modern terápiás megoldások teljes értékű és hosszú évtizedekig egészséges életet garantálhatnak, ha – akár napi egy tabletta szedésével – korai stádiumban kapja a fertőzött a szükséges ellátást.

Magyarországon minden megyében működik ingyenes és anonim szűrőállomás, Budapesten is várják a jelentkezőket 20 perc alatt elvégezhető gyorstesztekkel. Ezekhez sem regisztráció, sem előzetes bejelentkezés nem szükséges.

A nemi úton terjedő betegségek elleni leghatékonyabb védelmet a rendszeres gumióvszer-használat adhatja, hiszen betegségtől függően akár a szexuális érintkezések 90 százalékában is megakadályozhatja a betegségek átadását. Saját és környezetünk biztonságáért a tudatos óvszerhasználat mellett akkor tehetjük a legtöbbet, ha legalább évente részt veszünk szűrésen – olvasható a közleményben.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

EGÉSZSÉG
A Rovatból
A rendszeres teafogyasztók jóval tovább élhetnek egy tanulmány szerint
Mindegy, hogy tejjel vagy cukorral, hidegen vagy melegen, csak igyunk minél több teát a kutatók szerint.

Link másolása

Csökkenti a halálozás kockázatát, ha naponta két vagy több csésze fekete teát fogyasztunk - írja a UK Biobank felmérése alapján a The Guardian. A kutatók arra jutottak, hogy

a rendszeres teafogyasztók körében 9-13 százalékkal alacsonyabb volt a bármilyen okból bekövetkező halálozás esélye azokkal szemben, akik nem teáznak.

Az Annals of Internal Medicine című egészségügyi lapban hétfőn publikált eredmények szerint mindegy, hogy tejjel vagy cukorral ízesítjük a teát, ahogy az is, hogy milyen hőmérsékleten fogyasztjuk. A kedvező hatásokat ezek közül egyik paraméter sem befolyásolta.

A kutatásban részt vevő félmillió brit 85 százaléka vallotta rendszeres teafogyasztónak magát. A válaszadók 89 százaléka a fekete tea mellett tette le a voksát. A kérdőíveket még 2006 és 2010 között töltötték ki, majd a válaszadók életét több mint egy évtizedig követték nyomon.

Fernando Rodriguez Artalejo madridi professzor szerint a kutatásból kiderül, hogy

a fekete tea a legszélesebb körben fogyasztott teafajta Európában.

Hozzátette: a főzet rendszeres fogyasztása akár több mint 10 évvel is kitolhatja a középkorú, többségében fehér lakosság esetében a halálozás esélyét, különösen a szív- és érrendszeri betegségek esetében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk