Kiderült: jót tesz a szívnek a csokoládé
Az Európai Kardiológiai Társaság folyóiratában megjelent tanulmány szerint még egészségesebb a csokoládé, mint azt eddig gondoltuk.
"Tanulmányunk azt jelzi, hogy a csokoládé segít a szív egészségének megtartásában. Korábbi klinikai kutatások már kimutatták, hogy a csokoládé kedvező hatással van mind a vérnyomásra, mind az érfalak állapotára. Azt akartam látni, hogy a szívkoszorúerekre hatással van-e és ha igen, akkor jó vagy káros hatással" - idézte Chayakrit Krittanawongot, a texasi Baylor Orvostudományi Egyetem kutatóját, a tanulmány egyik szerzőjét a Phys.org tudományos ismeretterjesztő hírportál.
A kutatók az elmúlt öt évtized tanulmányait elemezték, amelyek a csokoládéfogyasztás és a szívkoszorú erek betegségei közötti kapcsolatot vizsgálták. Elemzésükbe hat tanulmányt vontak be, amelyekben 336 289 ember csokoládéfogyasztását vizsgálták.
A csokoládét hetente egy alkalomnál többször fogyasztók esetében 8 százalékkal volt kisebb a szívkoszorúér betegség kockázata, szemben azokkal, akik hetente egy alkalomnál kevesebbszer ettek csokoládét.