EGÉSZSÉG
A Rovatból

„Karanténban minden este elmegy egy-két spangli” – függőségbe taszíthatja az unalom az otthon ülőket

Az egy pohár borból könnyen lesz egy üveg, és a dílereknek is gyakran cseng a telefonja ezekben a hónapokban. Kórházi kezelésre azonban ne is számítson most, aki függőséggel küzd.
Rónyai" style="color:#333">
Rónyai Júlia. Fotó: Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2021. március 18.


Link másolása

Hiába törekszenek a szabályok betartására, a négy fal közt rekedt fiatal felnőtteket egyre jobban megviseli a karantén tétlensége. Aki nem képes pótolni az élményeket vagy a társasági életet, az könnyen a fű vagy az alkohol felé fordul. Az ilyen pótcselekvések egészségromboló hatása jelentős, főleg a járványidőszakban.

Már egy éve, hogy a 33 éves Eszter home office-ban dolgozik - igaz, account managerként nem egyszer kellett ügynökséget váltania a járvány kitörése óta. Az egyedülálló nőt azonban ez nem viseli meg: tapasztalatának köszönhetően mindig talál magának új állást, és ehhez többé ki sem kell tennie a lábát otthonról.

“Este, munka után szeretem pörgetni a Facebook társkeresőjét, esetleg felhívni egy barátnőmet, és órákon át beszélgetni. Ilyenkor lecsúszik egy-két pohár bor is, ami megnyugtat, segít kikapcsolni” - mondja a korábban absztinens Eszter, aki azonban úgy érzi, ennyi még bőven belefér egy hosszú nap után.

"Mégis mit csináljak este 8 után egyedül?"

Nem így a 30 éves Linda, akinek már a járvány előtt is voltak problémái az alkohollal. Hosszas pszichoterápia és elvonók sora kellett hozzá, hogy letegye a poharat, de a karanténban már nem tud elég önfegyelmet gyakorolni.

“Ha épp van valami dolgom este, nem iszom, de amint üresjáratba kerülök, muszáj benyomnom egy üveg bort."

"Marketingesként napi 10-12 órát is egyhuzamban végigdolgozok otthon, és nehezen kezelem a szorongást - amit csak tetéz, hogy egyre több korombeli barátom esik ágynak a koronavírussal. És mégis, mit csináljak este 8 után egyedül?”

Ezzel a kérdéssel vág vissza már-már védekezően a kanadai Steve is, aki DJ-ként az éjszakai élet közismert alakja volt. Ha épp nem ő maga játszott, akkor is legalább heti egy-két alkalommal ott pörgött a belvárosi bulikon. A karantén bevezetése óta az illegális rave partikat látogatta, és minden addiginál több egyéjszakás kalandja volt - ám amióta a harmadik hullám egyre több áldozatot szed, ezek az alkalmak is elmaradnak.

“Ezelőtt tinikoromban füveztem utoljára. Inkább a kokain, az ecstasy volt számomra a kísértés, de ezekkel is csak ritkán éltem. Most viszont muszáj elütnöm az időt valamivel. Szélsőségesen extrovertált vagyok, szóval el lehet képzelni, hogy érzem magam így bezárkózva. Karanténban most minden este elmegy egy-két spangli, és ha kifogyok a fűből, érzem a hiányát”

- mondja a 39 éves férfi, aki már másfél évtizede Budapesten dolgozik egy multinál.

Steve ezért egy barátnőjéhez jár át rendszeresen az utánpótlásért, aki V. kerületi lakásán maga termeszti a füvet. A határzár miatt ugyanis a férfi úgy tapasztalja, jóval nehezebb a marihuána beszerzése, mint a járvány előtti időszakban.

Könnyebb fogadni egy videóhívást, mint lenyomni a drogambulancia kilincsét

Dávid Ferenc, a Kék Pont Alapítvány projektkoordinátora szerint ugyanakkor nem sokat változott a a drogpiac a járvány kezdete óta: legfeljebb azoknak a száma esett vissza, akik csak hétvégente fogyasztottak bizonyos szerekből. Aki komolyan függő, ugyanúgy felhajtja a maga adagját. Fotó: DimStock/Pixabay

“Magyarországon mindig is inkább keresleti piac működött, ami azt jelenti, soha nem volt könnyű illegális szerekhez jutni. A szerhasználat a karanténban nem minden korcsoportot érint egyformán: a 18-20 éveseknél, akik társaságban ittak vagy szívtak, még akár csökkenhet is ebben az időszakban.

Ám akik eddig csak egy-két sört gurítottak le, azoknak a szorongás okán megnövekedhet az alkoholfogyasztása”

- mondja.

A szakember szerint aggasztó hír, hogy a karantén kezdete óta drasztikusan visszaesett a kliensek száma, beleértve az újonnan érkezőket is.

A be- és összezártság, az egzisztenciális problémák következtében a szerhasználat válhat az elsődleges örömforrássá, és könnyű ilyenkor abba kapaszkodni, hogy “most egyébként is olyan szar minden”.

Jó hír ugyanakkor, hogy akik megmaradtak konzultációs viszonyban az alapítvánnyal, azok változatlan számú alkalommal és nagy fegyelemmel kezelik a terápiát.

"Aki rendelkezik okoseszközökkel, annak minden eddiginél egyszerűbb lett segítséget kérni: könnyebb fogadni egy videóhívást, mint lenyomni a drogambulancia kilincsét. Akinek viszont nincsenek ilyen eszközei, és semmilyen formában nem áll kezelés alatt, annak a járvány és az intézkedések is rontják az életminőségét”

- mondja a Kék Pont munkatársa.

Az alapítványnál elsősorban ugyan illegális szerekkel foglalkoznak, de ellátják a viselkedési függőségben szenvedőket, így például a szerencsejátékosokat is. Az esetek egy részét a rendőrség irányítja hozzájuk, ám rengetegen önként keresik fel őket, maguk motiváltak a változásra.

Mi az, amit máris megtehetünk?

Március 22-én indul a Kék Pont éves öngondozó programja, a Tépőzár, ami - nevéhez hűen - ahhoz ad segítséget, hogy a naponta vagy hetente többször füvezők egy teljes hónapig, április 20-áig ne nyúljanak marihuánához. Akárcsak a rendszeres alkoholfogyasztókat segítő Száraz november esetében, a legfőbb célkitűzés a kontroll megerősítése:

“Sokan nem a teljes józanságra törekednek, hanem alacsonyabb kockázatú fogyasztást szeretnének elérni. Ha még van az adott személynek önkontrollja, azt meg lehet erősíteni az ilyen időszakok révén. Aki egy hónapig nem nyúl marihuánához, az maga előtt is bizonyíthatja, hogy még nála van a kontroll."

Sokaknak a svéd smart-modell válik be, ami a teljes absztinencia helyett a legalább heti 4 józan nap megtartását hirdeti.

Ha azonban a kontroll elveszett, akkor a szakértő szerint sajnos már nem tudjuk újratanulni. Ilyen esetekben csak a teljes józanság működhet, amihez drasztikusabb lépésekre lehet szükség. Dávid Ferenc elmondja: különösen a kórházi kezelést igénylők szenvednek hátrányt, hiszen a koronavírus miatt gyakorlatilag nincsen kapacitás ellátni őket.

“Ha valaki például olyan mértékű alkoholhasználati zavarral él, hogy napi fél liter töményet iszik, akkor feltétlenül kórházi kezelésre és gyógyszerre van szüksége. Jelenleg viszont, amikor az életmentő műtétek is halasztódnak, sehol nem fogják őt érdemben ellátni”

- mondja.

A marihuána elhagyásakor is szóba jöhet a gyógyszer, ha az sóvárgással, nyugtalansággal jár együtt. Ilyenkor szorongásoldókat írhatnak fel, ám ezt minden esetben közösen határozza el az orvos és a konzulens.

“Ami a legfontosabb: a felhasználónak saját magának kell meghozni a döntést, hogy leáll valamilyen szer használatával."

"A konzultációk elsősorban ezt a döntést támogatják, az öngondozásban nyújtanak segítséget. Az ilyen foglalkozásokat általában szociális munkás vagy addiktológiai konzulens tartja. A csoportos foglalkozás, esetleg pszichoterápia már egy következő szint.”

Akinek jelenleg segítségre van szüksége, annak a legjobb döntés ingyenesen, akár anonim módon időpontot kérni az online tanácsadásra a Kék Pont Alapítvány weboldalán. Ennek során tájékoztatják a további lehetőségekről - zárja Dávid Ferenc.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


EGÉSZSÉG
Akkor is halálos lehet a darázscsípés, ha előtte sosem voltunk allergiásak
A szakember szerint érdemes észnél lennünk, hiszen bármikor kialakulhat allergia.
Fotó:Pixabay/Ralph - szmo.hu
2022. augusztus 09.


Link másolása

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy elhunyt a napokban egy szentendrei férfi, aki bár nem volt allergiás a darázscsípésre, mégis belehalt. Azért, hogy utána járjanak a történteknek a Reggeliben Dr. Moric Krisztinát, fül-orr gégészt, allergológust kérdezték az eset körülményeiről, és arról, hogy mik a legfontosabb tudnivalók a darázscsípésekkel kapcsolatban.

Dr. Moric Krisztina arról beszélt, hogy ha megcsíp minket egy darázs – még ha nem is vagyunk allergiásak rá, – minden esetben duzzanat alakul ki, az azonban nagyon nem mindegy, hogy ez hol jön létre:

„Ha a kézfejünket csípi meg, semmi probléma nem lesz, viszont ha bekerül a darázs a szánkba, megcsípi a nyelvünket, és az duzzad meg, az bizony elzárhatja a légutakat és akár fulladásos halált is okozhat”

- ismertette a doktornő.

A szakértő szerint, amennyiben valakit például a nyelvén csíp meg a rovar, vagy ha túlzott allergiás reakció alakul ki, rögtön mentőt kell hívni. Ha tudjuk az illetőről, hogy allergiás a csípésre, és van nála adrenalintartalmú autoinjektor, egy úgynevezett Epipen, ezt azonnal be kell adni neki.

Ha csípés miatt csak egy „kis helyi reakció” keletkezik, akkor érdemes az érintett területet vizes, esetleg ecetes borogatással hűteni, normális esetben az itt keletkező duzzanat pár nap alatt magától elmúlik. Az ecet nemcsak népi legenda, a lúgos darázs mérget remekül semlegesíti az ecetsav.

A kalcium beszedése viszont kimondottan veszélyes lehet darázscsípés esetén, főleg, ha az illető allergiás a rovar mérgére. Az allergológus szerint

„ilyenkor a vérnyomás esés is a tünetek között lehet, amit a kalcium tovább fokoz.”

A doktornő figyelmeztetett: kisebb helyi reakció után is érdemes észnél lenni, mert attól, hogy már csípett meg darázs, és nem lett belőle nagyobb gondunk, nincs rá garancia, hogy a következő csípés nem lesz végzetes. Elmondása szerint bármikor kialakulhat allergia.

„Lehet, hogy életünkben többször is megcsípett bennünket darázs, semmi gond nem volt, de a következő már lehet akár egy anafilaxiás sokk.”

A jó hír az, hogy erősebb helyi reakció esetén, például, ha a csípés után az egész kézfejünk bedagad, az eset után 4-6 héttel vérvételes vizsgálattal van rá lehetőség, hogy megtudjuk, allergiásak vagyunk-e.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
EGÉSZSÉG
Több mint 40 kilót fogyott másfél év alatt a skót nő, aki korábban gyorskaján és nassolnivalón élt
A képeket elnézve mintha egy teljes más ember lenne a 31 éves anya, aki korábban annyira elégedetlen volt magával, hogy tükörbe se mert nézni.

Link másolása

Nagyon látványos átalakuláson ment keresztül egy skót nő, aki azért kezdett életmódváltásba, mert már szó szerint nem tudott tükörbe nézni – írja a Mirror.

Sinead McCarthy azért hízott meg az elmúlt években, mert keveset mozgott, rengeteget nassolt, és hetente minimum egyszer, de volt hogy hétszer gyorskaját rendelt magának. Ráadásul akkora adagot evett mindig, ami két embernek is elég lett volna. Esténként pedig családi méretű táblacsokikat majszolt rendszeresen.

„Utáltam, amit a tükörben láttam, ezért nem is néztem bele, hogy ne tudatosodjon bennem, mennyire rossz a helyzet. A külső megjelenésemre se adtam: nem csináltam meg a hajam, nem sminkeltem az arcomat. Egyáltalán nem törődtem magammal, mert úgy gondoltam, nincs értelme”

– emlékezett vissza.

A 31 éves nő számára azért sem volt könnyű a változtatás, mert kontrollmániás párja mindent megszabott neki: mit ehet, hova mehet, mit csinálhat. Például azt is megtiltotta neki, hogy edzőterembe menjen. Miután kilépett a négy évig tartó kapcsolatból, elhatározta, hogy rendbe szedi magát - ekkor 127 kilót nyomott.

„Az első edzés borzalmas volt. Két perc után már azt éreztem, hogy el fogok ájulni. Le kellett ülnöm, annyira nehéz volt. De elszánt voltam: le akartam fogyni és megváltoztatni az életemet”

– mondta.

Személyi edzőt fogadott, aki edzésprogramot és étrendet is összeállított neki. A mozgás azóta már nem rémálom számára, épp ellenkezőleg: feltölti energiával és a mentális egészségének is jót tesz. Mindennap jár konditerembe, és az étkezésére is odafigyel. Alapvetően fehérjedús ételeket eszik, de nem sanyargatja magát, mert tudja, hogy egy kis nasi még nem teszi tönkre mindazt, amit elért.

Az életmódváltásnak köszönhetően a fiatal édesanya másfél év alatt több mint 40 kilótól szabadult meg, már kevesebb mint 80 kiló.

Mint mondta, teljesen megváltozott az élete, amit most kezd csak igazán élni.

„Elvesztettem magamat pár évre, amit a barátaim is észrevettek. Most viszont azt mondják, jó, hogy újra a régi vagyok. Olyan önbizalmam és szabadságom van most, mint még soha.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

EGÉSZSÉG
A Rovatból
Ingyen szűrik a nemi úton terjedő betegségeket a Szigeten
Csak 20 percet vesz igénybe, minden évben érdemes igénybe venni azoknak, akik védekezés nélkül és több partnerrel is szexuális életet éltek.

Link másolása

A szexuális úton terjedő betegségek szűrését évek óta biztosító Pozitív Élet Alapítvány és partnere, a Magyar Dermatológiai Társulat szerint most a szokásosnál is fontosabb a fesztiválozók tesztelése, mert a pandémia miatt az elmúlt években világszerte jelentősen visszaesett a nemi úton terjedő betegségek miatt szűrővizsgálatra jelentkezők száma.

A gyorstesztes HIV-, hepatitis B-, C- és szifiliszszűrést a Sziget Civil Falujában vehetik igénybe a fesztiválozók – a tesztelés körülbelül 20 percet vesz igénybe.

Augusztus 10–15 között a szűrőállomásnál minden jelentkező ingyenesen és anonim módon tesztelhet. Az eredmény elkészítéséhez szükséges 20 percben a helyszínen dolgozó orvosok és egészségügyi dolgozók magyar, angol és német nyelven tanácsokat is adnak, valamint válaszolnak a fesztiválozók kérdéseire is.

Az évente diagnosztizált HIV-fertőzöttek kétharmada továbbra is a 40 évesnél fiatalabb korosztályból kerül ki. A kockázati csoportba tartozók, illetve a védekezés nélkül és több partnerrel is szexuális életet élők számára a HIV-szűrés legalább évente ajánlott.

A koronavírus okozta világjárvány minden országban mérhetően visszavetette a nemi úton terjedő betegségek szűrését is. Az Egyesült Államokban a járvány első évében, 2020-ban már 50 százalékkal esett vissza a HIV-szűrések száma. A WHO adatai szerint Európában ugyanebben az évben körülbelül 1 millióval csökkent a HIV-tesztek száma, az európai országok többségében tavaly már 50 százalékkal kevesebb tesztet végeztek el, mint 2019-ben.

Magyarországon évente mintegy 200-250 embernél diagnosztizálják újonnan a HIV-fertőzést, közülük sajnos minden ötödik ember már későn, a betegség AIDS-stádiumában kerül az ellátórendszerbe. Ugyancsak komoly probléma a hepatitis C, amely a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) becslése szerint szexuális úton is terjedő vírusos májgyulladásként 50 ezer embert érint Magyarországon. Az érintettek többsége nincs is tisztában azzal, hogy fertőzött lehet.

A szervezet közleményében azt írja,

akár a HIV-ről, akár a hepatitis C-ről van szó, elsődleges a korai diagnózis. A hepatitis esetében ugyanis komoly májkárosodástól vagy akár májráktól óvhatja meg az érintetteket az időben elkezdett, és akár gyógyulásig tartó orvosi kezelés. A HIV esetében pedig a modern terápiás megoldások teljes értékű és hosszú évtizedekig egészséges életet garantálhatnak, ha – akár napi egy tabletta szedésével – korai stádiumban kapja a fertőzött a szükséges ellátást.

Magyarországon minden megyében működik ingyenes és anonim szűrőállomás, Budapesten is várják a jelentkezőket 20 perc alatt elvégezhető gyorstesztekkel. Ezekhez sem regisztráció, sem előzetes bejelentkezés nem szükséges.

A nemi úton terjedő betegségek elleni leghatékonyabb védelmet a rendszeres gumióvszer-használat adhatja, hiszen betegségtől függően akár a szexuális érintkezések 90 százalékában is megakadályozhatja a betegségek átadását. Saját és környezetünk biztonságáért a tudatos óvszerhasználat mellett akkor tehetjük a legtöbbet, ha legalább évente részt veszünk szűrésen – olvasható a közleményben.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

EGÉSZSÉG
A Rovatból
A rendszeres teafogyasztók jóval tovább élhetnek egy tanulmány szerint
Mindegy, hogy tejjel vagy cukorral, hidegen vagy melegen, csak igyunk minél több teát a kutatók szerint.

Link másolása

Csökkenti a halálozás kockázatát, ha naponta két vagy több csésze fekete teát fogyasztunk - írja a UK Biobank felmérése alapján a The Guardian. A kutatók arra jutottak, hogy

a rendszeres teafogyasztók körében 9-13 százalékkal alacsonyabb volt a bármilyen okból bekövetkező halálozás esélye azokkal szemben, akik nem teáznak.

Az Annals of Internal Medicine című egészségügyi lapban hétfőn publikált eredmények szerint mindegy, hogy tejjel vagy cukorral ízesítjük a teát, ahogy az is, hogy milyen hőmérsékleten fogyasztjuk. A kedvező hatásokat ezek közül egyik paraméter sem befolyásolta.

A kutatásban részt vevő félmillió brit 85 százaléka vallotta rendszeres teafogyasztónak magát. A válaszadók 89 százaléka a fekete tea mellett tette le a voksát. A kérdőíveket még 2006 és 2010 között töltötték ki, majd a válaszadók életét több mint egy évtizedig követték nyomon.

Fernando Rodriguez Artalejo madridi professzor szerint a kutatásból kiderül, hogy

a fekete tea a legszélesebb körben fogyasztott teafajta Európában.

Hozzátette: a főzet rendszeres fogyasztása akár több mint 10 évvel is kitolhatja a középkorú, többségében fehér lakosság esetében a halálozás esélyét, különösen a szív- és érrendszeri betegségek esetében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk