/egeszseg/karanten-kivalto-pcr-teszt-az-affideanal/
hirdetés

EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés

Karantén-kiváltó PCR-teszt az Affideánál!

Gyermekeket és felnőtteket egyaránt fogadnak az Affidea Váci Greens Egészségközpontban PCR koronavírus tesztre, amellyel kiváltható az utazási karantén, illetve amelyet több ország is elvár határátlépésnél.
hirdetés

Mint ismeretes, a fertőzések száma mind Európában, mind pedig Magyarországon emelkedésnek indult az elmúlt napokban. Ezért bizonyos államok negatív PCR-tesztet kérnek az országba való belépéshez. Ha valaki külföldre készül, érdemes időben tájékozódnia az adott ország előírásairól, és még itthon gondoskodnia a tesztek elvégzéséről. Hazánkban a kormány a járványveszélyt folyamatosan figyelemmel követi, és az adatok alapján zöld, sárga és piros zónákra osztja a külföldi országokat, régiókat. A sárga és piros zónából hazaérkező utazók a határon azonnal hatósági karanténba kerülnek, függetlenül attól, hogy vannak-e koronavírus-fertőzésre utaló tüneteik. Ez a hatósági karantén feloldható két negatív PCR-teszt bemutatásával.

Dr. Menyhárt Orsolya, az Affidea Váci Greens Egészségközpont orvos-igazgatója elmondta: „Az utazók gyakran nincsenek tisztában, hogy pontosan milyen tesztre van szükségük. A koronavírus-fertőzést ugyanis jelenleg két módon tesztelik. Az egyik módszer a komplexebb PCR-teszt, amelyikkel már a fertőződést követő 2-5. naptól kimutatható a SARS-CoV-2-vírus örökítőanyaga (RNS) az orr- és/vagy garatváladékból. A magyar hatóságok ezt a tesztet fogadják el a hatósági karantén feloldásához. A másik, egyszerűbb módszerrel a fertőzést követően a szervezet által a vírus ellen termelt védekezőmolekulák, antitestek mutathatók ki a vérből: a fertőzés után 5-9 nappal a korai ellenanyag, az IgM, a fertőzés után 12-14 nappal pedig a késői ellenanyag, az IgG.”

Fontos tudni, hogy a hatósági karantén kiváltásához kizárólag a PCR-típusú tesztek negatív eredményeit fogadják el. Az Affidea Váci Greens Egészségközpontban bárki kérhet PCR-tesztet - beleértve a gyermekeket is - aki nem mutat koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket (láz, köhögés, orrfolyás stb.) és nincs igazolt betegség vagy igazolt beteggel történt szoros kapcsolat miatt hatósági karanténban. A sárga és piros zónából hazaérkező tünetmentes utazóknak először az ügyfélkapun vagy meghatalmazotton keresztül a kormányhivataltól kell engedélyt kérnie a karantén egyszeri elhagyásához PCR-teszt céljából.

A PCR-mintavétel előtt 8 órával nem szabad enni, folyadékot fogyasztani, dohányozni, fogat mosni, vagy szájöblítést végezni. A tesztre minden esetben maszkban, kísérő nélkül kell érkezni a megadott időpont előtt 15 perccel, a gyermekeket természetesen a szülő kísérheti. Dr. Menyhárt Orsolya orvos-igazgató kiemelte: „Az elkészült leletek, eredmények e-mailben, jelszóval védett pdf formátumban kerülnek kiküldésre, így elektronikusan is beküldhetők a hatóságokhoz a karantén feloldási kérelem mellékleteként. Igény szerint akár angol nyelven is kérhető az eredmény, amely megkönnyíti a külföldre történő utazást. A PCR-tesztek a labor kapacitásának függvényében, 24-48 órán belül elkészülnek.”

Mivel Magyarországon is egyre több helyen felbukkant ismét a vírus, a munkáltatók is előírhatják a PCR-tesztelést, hogy ezzel is csökkentsék a fertőzés lehetőségét. Különösen igaz ez az ügyfélszolgálatokon dolgozókra, a külföldről hazaérkezőkre és mindazokra, akik munkakörük révén sok személlyel kerülnek kapcsolatba. Azoknak is ajánlott a PCR-teszt, akik esetleg nagyobb családi eseményen, rendezvényen vettek részt, vagy folyamatosan sok ember között tartózkodnak. Bizonyos egészségügyi beavatkozások előtt (műtétek, tüdővizsgálatok) is kötelező a PCR-teszt, erről minden esetben az orvos tájékoztatja a pácienseket.

hirdetés

Az Affidea Váci Greens Egészségközpontban a PCR tesztek mellett szerológiai szűrést is végeznek, amelyekkel kiegészíthető és pontosítható a PCR-teszt eredménye: így például egy PCR pozitív lelet esetén kiderül, hogy a beteg a fertőzés korai vagy késői fázisában tart-e. Ha valaki arra gyanakodik, hogy korábban már áteshetett a koronavírus fertőzésen, akkor a szerológiai gyorsteszt megmutatja, hogy vannak-e antitestek a páciens vérében, amely igazolhatja a korábban lezajlott betegséget. Legbiztosabb diagnózis azonban minden esetben a két teszt kombinációjával érhető el.

PCR Covid-19 tesztre telefonon lehet bejelentkezni az Affidea Váci Greens Egészségügyi Központba, további információ ezen a linken!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk