hirdetés

EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés

Jelentősen romolhat azon édesanyák memóriája, akik szülés után nem térnek vissza dolgozni

Az amerikai kutatók összefüggést véltek felfedezni a memóriazavarok és a háztartásbeliség között.
Fotó: Illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2020. november 05.

hirdetés

Duplaakkora eséllyel lesznek memóriaproblémái azoknak az édesanyáknak, akik gyermekvállalás után soha nem térnek vissza dolgozni - állítja egy új amerikai tanulmány, ameny a Neurology nevű szaklapban jelent meg.

A kutatást a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem végezte 12 éven át 6189 16 és 50 év közötti nő bevonásával. A nőket öt csoportba sorolták munkájuk és családi hátterük alapján: a dolgozó gyermektelenek, a dolgozó egyedülálló anyák, a dolgozó házas anyák, nem dolgozó egyedülálló anyák és nem dolgozó családos anyák voltak. A nőknek memóriateszteket kellett kitölteniük kétévente, ezáltal vizsgálták memóriájuk állapotát 12 éven keresztül.

Az eredmény szerint 55 éves korig nem volt tapasztalható jelentős romlás egyik csoportnál sem, ám azt követően eltérések mutatkoztak attól függően, ki melyik csoportba tartozik. A tanulmány egyik szerzője, Dr. Elizabeth Mayeda szerint

jellemzően 55 éves kor környékén kezd romlani a memória, ám nem azonos mértékben minden nőnél: akik a gyermekvállalás után visszatérnek a munkájukhoz, azoknak lassabb ütemben következik be a memóriaromlás.

hirdetés

Ez azoknál is hasonló tendenciát mutatott, akik ugyan éveken át otthon voltak a gyerekekkel, később mégis újra munkába álltak. Az eredmények függetlenek voltak attól, ki milyen családi múlttal rendelkezik, és attól is, mikorra időzítette a gyermekvállalást. A kutatás nem tett különbséget a teljes- és a részmunkaidő között.

Azok, akik nem mentek vissza egyáltalán dolgozni a szülés után, hanem főállású háztartásbeliek lettek 55 éves koruk után sokkal nagyobb - egészen pontosan 50 százalékkal nagyobb - eséllyel voltak kitéve a memóriaromlásnak.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk