EGÉSZSÉG

Időskori demenciát okozhat a légszennyezés, az emlékező- és a beszédképesség is károsodhat

A legújabb kutatási eredmények szerint a legkisebb részecskék közvetlenül elérhetik az agyat is, emellett a szálló por károsítja a vérereket, így kevesebb vér jut az agysejtekbe.
Fotó: Flickr - szmo.hu
2022. július 28.


Link másolása

Arról, hogy a légszennyezés súlyosan károsítja a nagyvárosban élők egészségi állapotát, már évtizedek óta tudunk, kezdve az asztmásan születő gyermekektől a szívbetegségekig. Most egy brit egészségügyi tanácsadó testület jelentése arra hívta fel a figyelmet, hogy nemcsak légzőszerveinkre és vérkeringésünkre, hanem agyunkra is negatív hatása lehet.

A légszennyező anyagok egészségügyi hatásával foglalkozó bizottság (COMEAP), amely a brit kormány mellett működik, mintegy 70 tanulmány összegzése után megerősítette azokat a korábbi feltételezéseket, melyek szerint a rossz levegő felgyorsíthatja az időskori demenciát és a kognitív funkciók hanyatlását, többek között például a térbeli látás romlását.

De károsodhat az emlékezet, a beszéd is, vagyis elindulhatnak mindazok a leépülési folyamatok, amelyek az Alzheimer-kór jellemzői.

Frank Kell, a londoni Imperial College munkatársa, aki három évig irányította a munkát, elmondta, hogy a légszennyezés és a mentális hanyatlás közötti összefüggés jelei az utóbbi években szinte lavinaszerűen erősödtek szerte a világban.

„A demencia az egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb kihívás a 21.századi egészségügyi és szociális gondozás előtt” – idézte a New Scientist.

A bizottság elismerte, hogy nem lehet pontos számadatokat közölni arról, hogy hány idős ember szellemi leépülése függ össze a légszennyezéssel, miután eddig kevés olyan kutatás folyt, amelyek ok-okozati bizonyítékkal szolgálhatnak. Kelly viszont utalt egy, a londoni lakosságról 2018-ban végzett tanulmányra, amely szerint az évi átlagban 210 ezer új brit demencia-esetből közel 60 ezer lehet a rossz levegőminőség következménye.

A jelentés arra is kitér, hogy miként tudja a légszennyezés felgyorsítani a mentális hanyatlást.

A leglényegesebb ezek közül a parányi részecskékből álló szálló por, amely károsítja a vérereket, és ezáltal kevesebb vér jut az agysejtekbe.

De azt is feltételezik, hogy az agy immunrendszerét aktiválja a szennyezésnek való kitettség, és hogy a legkisebb részecskék közvetlenül elérik az agyat az orron és az idegsejteken keresztül, amelyek a szaglásunkat biztosítják. Ez utóbbi két mechanizmus megértéséhez azonban még további bizonyítékokra van szükségük a tudósoknak.

Brian Castellani, a durhami egyetem kutatója külön felhívja a figyelmet arra, hogy azokat, akik életük első éveiben rendszeresen szennyezett levegőt lélegeztek be, idősebb korukban jelentős agykárosodás érheti.

A jelentés egyúttal újabb bizonyítékul szolgál arra vonatkozólag, hogy a légszennyezés növeli a szívbetegségek kockázatát, mivel a káros anyagok belégzése szűkíti és rugalmatlanná teszi az ereket, fokozva ezzel a vérrögképződés, a szívritmuszavarok és a szívroham veszélyét is.

A Nagy-Britanniában tavaly elfogadott környezetvédelmi törvény értelmében az illetékes minisztereknek október 31-ig kell célkitűzéseiket ismertetni a légszennyezés csökkentésére. Az eddigi javaslatok azonban csupán azt célozzák, hogy 2040-ig évi 10 mikrogramm/m3-re csökkentenék az egyik legveszélyesebb szállópor-részecske, a PM2,5 arányát, ez pedig a duplája az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott új limitnek.

A COMEAP-hoz hasonló következtetésre jutott a közelmúltban a francia közegészségügyi kutatóintézet (INSERM) és a rennes-i egyetem.

A Lancet Planetary Health szakfolyóiratban márciusban megjelent tanulmány szerint a légszennyezés ugyanolyan kockázati faktora a demenciának, mint az alkohol vagy a traumatikus agysérülés.

A tanulmány szerint a demenciás esetek 40%-át lehetne csökkenteni vagy késleltetni a levegő tisztításával. A francia tudósok emlékeztetnek arra, hogy a levegőben lévő nitrogén-dioxid és a PM2,5 részecskék főleg a beszédkészséget rombolják, a korom pedig, amellett, hogy erősen rákkeltő hatású, a végrehajtó funkciókat támadja meg.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


EGÉSZSÉG
Agyhasítással távolították el a jobb agyféltekéjét Jankának, szülei számára a legapróbb mozdulat is óriási örömöt jelent.
A ritka genetikai rendellenességgel született kislánynak ez volt az utolsó lehetősége arra, hogy kilátásai jobbak legyenek.

Link másolása

Ami másnak evidencia, az óriási dolog egy szegedi családnál: a pillanat, amikor először mentek játszótérre, vagy amikor a kislányukat beültették a bevásárlókocsi ülésébe. A két és fél éves Janka életveszélyes műtéten esett át, de a ritka genetikai rendellenességgel született kislánynak ez volt az utolsó lehetősége arra, hogy kilátásai jobbak legyenek. Réka, József és a kis Janka történetét a Fókusz Plusz mutatta be.

Réka és József sokáig küzdött azért, hogy gyermekük lehessen, mire hosszú idő után megtörtént a csoda. Két és fél évvel ezelőtt, problémamentes várandósság után világra jött Janka. Ám a szülők felhőtlen boldogsága nem tarthatott sokáig, néhány óra elteltével rossz híreket közöltek velük az orvosok, a kislánynak rohamai voltak.

Az anyuka sokként élte meg a szülés után történteket,

"egyszerűen nem tudtam elhinni, hogy ez tényleg velünk történik meg."

Janka a gyermekintenzívre került. Számos vizsgálatot végeztek rajta, de a szakemberek sokáig sötétben tapogatóztak, a szülőket kételyek gyötörték, miközben még csak meg sem érinthették babájukat.

A továbbiakat itt nézhetitek meg:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
EGÉSZSÉG
A Rovatból
Bizarr mellékhatásokat tapasztal az a lány, aki másik szívet kapott egy középkorú férfitól
A brit lánynak agydaganata, szívátültetése és veseátültetése volt, hosszú éveken át folyamatosan műteni kellett valamivel.

Link másolása

Cecilia-Joy Adamou, aki Surrey-ben lakik, elmondta a TikTokon, hogy milyen hatással volt rá a rengeteg műtétje. Volt ugyanis köztük három olyan jelenség, amely kívülről is látható furcsaság - írja az unilad.com.

Ceciliának agydaganata, szívátültetése és veseátültetése is volt, és a TikTokon mondta el, milyen utat járt be a kórházakban, ugyanis egy ritka, veleszületett szívbetegsége van.

A műtéteinek három nagyon bizarr és szabad szemmel is látható következménye lett.

– Először megmutatta, hogy a mellkasán, sőt még a hasánál is lehet látni jól, ahogy dobog a szíve.

– A tarkóján van egy nagy folt, ahol soha nem nőtt vissza a haja az agyműtét után.

– A videót azzal zárta, hogy megmutatta, a lába sajnos nem mozdul idegkárosodás miatt.

@scars.and.stuff So yeh that’s me lol ? #disabilitytiktok #disability #learnontiktok #BOSSMoves #ohno #weirdtok #foodie #bekind ♬ Oh No - Kreepa

Cecilia szíve két oldalán lévő kamrákban lyukak voltak, hat hónapos és két éves korában életmentő műtéten esett át, ezután hat évig viszonylag normális gyermekkora volt, de 2010 áprilisában szíve leromlott, és szívleállása is volt, ezután a kórházban küzdöttek az életéért a szívtranszplantáció előtt.

"A szüleim minden este úgy mentek haza, hogy nem tudták, másnap reggelre életben maradok-e. Néhányszor kapták is a hívást, hogy be kell jönniük, közel a vég" - mondta Cecilia.

2010 szeptemberében 12 órás műtéten esett át, de ezután újra leállt a szíve, a kezelés alatt ráadásul veseelégtelensége is lett, ezért veseátültetésen kellett átesnie, az új vesét édesanyjától kapta, majd meg kellett műteni a lábát is, hogy idegsérülése után újra tudjon járni.

Hogy mindez ne legyen elég, 2014-ben két agydaganatot is diagnosztizáltak nála, kettőt később a gerincében is találtak, kiderült, hogy a daganatok az átültetéshez használt immunszuppresszív gyógyszeréhez kapcsolódnak.

A kommentekben sokan dicsérik Ceciliát a bátorságáért.

"Hihetetlen vagy! Őszintén szólva, mindenki számára inspirációt adsz."

"Te jó ég, milyen bátor harcos vagy. Imádkozom, hogy élj hosszú boldog életet, és szórakoztasd az unokáid is"

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

EGÉSZSÉG
Férgek laktak a herezacskójában – derült ki a férfiról, aki kellemetlen fájdalom miatt fordult orvoshoz
Olyan parazita lakott az indiai férfi testében, ami akár 8 évig és elél, és eközben még szaporodik is.
Fotó: Wikipédia - szmo.hu
2022. december 21.


Link másolása

A nemi szervében jelentkező fájdalom és gyulladás miatt fordult orvoshoz egy indiai férfi, egészen döbbenetes diagnózist kapott – számol be az esetről a Live Science.

A 26 éves férfinak egy hónapon át voltak fájdalmai és enyhe lázra is panaszkodott.

Az ultrahangos vizsgálatok során kiderült, hogy élősködők vannak a bőre alatt.

Arra is hamar rájöttek, hogy ezek a Wuchereria bancrofti példányai, amik gyakoriak a trópusi környezetben, és jellemzően szúnyogok közvetítésével terjednek.

Ezek a paraziták akár 8 évig is elélhetnek és szaporodhatnak az emberi szervezetben. Párosodásukkor utódok tömegeit hozzák létre, amik vándorolva gyulladásos megbetegedést okozhatnak a testben. A fertőzés világszerte mintegy 120 millió embert érint, 40 millió személynél a betegség tartós károsodást idéz elő.

(via 24.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

EGÉSZSÉG
Szövetdarab lehet a mini perecekben, visszahívta a Nébih
Bármelyik Rossmann üzletben visszafizetik a termék árát.

Link másolása

Idegen anyag, szövetdarab lehetséges jelenléte miatt kivonta a forgalomból a Genuss Plus Kids Mini Perecet a Rossmann Magyarország Kft.

A 75 grammos kiszerelésű perec visszahívása a 2023.06.30. lejárati idejű csomagokat érinti.

Azt kérik, hogy aki vett belőle, ne fogyassza el, és vigye vissza valamelyik Rossmann üzletbe, ahol a termék árát visszafizetik.

A termék pontos adatait a Nébih honlapján lehet megnézni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk