hirdetés

EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés

Hónapokig lehetnek, sőt vissza is térhetnek a tünetei a Covidból felépülteknek

Sokaknak a kórházból való távozás után is problémáik vannak tüdőfunkciókkal, a koncentrációval vagy a teljesítőképességgel, illetve gyakran kimerültek is.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2021. január 09.

hirdetés

Azok sem nyugodhatnak meg teljesen, akik már túlestek a koronavírus általi megbetegedésen, hiszen akár hónapokon keresztül, hullámokban jelentkezhetnek rajtuk újra a Covid-19 tünetei - számolt be róla a Süddeutsche Zeitung.

Joachim Meyer, a München Klinika tüdőgyógyásza és intenzív terápiás főorvosa így nyilatkozott a DPA hírügynökségnek:

sok betegünk számolt be arról, hogy miután felgyógyultak az akut szakaszból, azután sem érzik magukat egészségesnek, sőt egyes tünetek akár hónapokig újra és újra megjelennek náluk.

Sok olyan koronavírusos beteg is van, akiknek, miután elhagyták a kórházat vagy befejezték a kezelésüket, még mindig problémáik vannak a tüdőfunkciókkal, a koncentrációval vagy a teljesítőképességgel. Emellett a gyógyultak nagy számban tapasztalnak hosszú ideig tartó kimerültséget is.

Az orvos úgy gondolja, elmondható, hogy a Covid-19-et visszatérő tünetek és a hullámszerű betegséglefolyás jellemzi.

"Ez egy új betegség, ami marad, és meg kell ismernünk"

– nyilatkozta a főorvos.

hirdetés

Az amerikai kutatók három részre osztják a betegséget.

  • Az akut fertőzés szakasza, az első két hét.
  • Ezt követően gyulladásos betegségek is megjelenhetnek, amik a szervezet túlzott immunválaszát váltják ki. Ebben a fázisban félő, hogy több szerv is súlyosan károsodni fog, a tüdők mellett a vesék és a szív is.
  • A harmadik szakasz a 4. héttel következik, amikor szív- és érrendszeri, neurológiai és pszichológiai szövődmények léphetnek fel.

A mai napig nagy kérdés övezi azt a jelenséget, hogy egyes emberek észre sem veszik, hogy megfertőződtek, mások pedig belehalnak; a szakemberek sem tudják erre a választ.

A főorvos elmondása szerint a betegség súlyosabb lefolyását okozó egyik faktor a nagyobb vírusterhelés.

Ez akkor jelentkezhet, ha az ember nem védekezik a vírus ellen, ezért is nagyon fontos a maszk használata.

A pulmonológus fontosnak tartotta azt is elmondani, hogy a járvány kezdeti protokolljától eltérően, most már a lehető legkésőbbi időpontban teszik invazív lélegeztetőgépre a betegeket.

Ehelyett amíg csak megtehetik, addig nagy mennyiségű oxigént adnak nekik orrszondán vagy maszkon keresztül.

Most már egyre inkább jártasabbak abban, hogy megítéljék, a különböző súlyosságú állapotoknál milyen dózisban érdemes alkalmazni a kortikoszteroidot, amely képes leállítani a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat, a citokinvihart. Ezek az új tapasztalatok, felismerések nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy nagyobb eséllyel éljék túl a koronavírust a súlyos állapotban lévő betegek.

A Telex 10 ezer koronavírusban elhunyt magyar ember adatait elemezte ki, és arra jutottak, hogy lakosságarányosan nézve itthon kifejezetten magas az elhunytak száma, Németországgal ellentétben. Több tényező mellett ennek hátterében az is állhat, hogy Magyarországon túl hamar teszik invazív lélegeztetőgépre a betegeket.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk