ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

Hogyan fogytam le 10 kilót 40 éves kor felett?

Ki így, ki úgy próbálkozik. Többféle diétát, mozgást ki lehet próbálni. A Neverordinary blog szerzőjének a mediterrán diéta jött be, a kérdésre pedig egy válasza van: lassan.
Iványi Orsolya írása a Neverordinary blogon, Címkép: Pixabay - szmo.hu
2019. április 26.


Link másolása

"A Neverordinary a 40 feletti nők találkozóhelye, blog, női klub és még sok más. A pasim (most már férjem) kezdte el mondogatni, hogy arról írjál, ami történik veled: 42 évesen elköltöztél (megint) egy új országba, egy emberhez, akit alig ismersz, feladtad az eddigi életed, próbálod megvalósítani az álmaidat, és még öregszel is. Valahogy így jött a képbe, hogy arról kellene írni, hogy igenis 40 felett is van élet! Lehet pasit találni, lehet új karriert építeni és lehet életmódot is váltani. Éljenek a 40 feletti nők!"

Nos, eljutottam arra a pontra, amikor meg kellett állapítanom, hogy ilyen dagadt még soha életemben nem voltam. Ez számszerűleg azt jelentette, hogy 72.6 kg voltam 165 cm-hez. 43 éves voltam. Azt mondják, 40 felett fogyni igazi kihívás.

És hogy miért?

- Lelassul az anyagcsere az öregedéssel.

- Kevesebb kalóriával is beéri a szervezet, de mi még mindig úgy eszünk, mint 20 évesen.

- Az öregedéssel az izomtömeg is csökken, és a helyére zsír kerül, viszont minél több izmunk van, annál hatékonyabb az anyagcserénk. Tehát 40 felett az izomépítés még fontosabb!

- A menopauza kapcsán a hormoningadozás következtében mind a magas, mind az alacsony ösztrogén szint zsírraktározáshoz vezethet.

A lökést két esemény adta meg. Az egyik egy műtét volt februárban, amit egy egyéves kálvária előzött meg, ugyanis több nőgyógyász nem vette észre az endometriozisomat, aztán végre valaki kimondta, hogy mi van, én meg végre megnyugodhattam. Gondoltam, ez jó alkalom lesz, hogy utána új életmódba kezdjek.

A másik esemény örömtelibb volt, szintén februárban döntöttük el, hogy megházasodunk. Júniusban. A műtét után 6 héttel kezdhettem el mozogni, így gyorsan be is iratkoztam egy konditerembe pár faluval arrébb. Tehát kb. 3 hónapom volt lefogyni 10 kilót. Vagyis ezt szerettem volna, de ez nem jött össze. De nem bánom.

Előrebocsátom, hogy ami nekem működött, nem biztos, hogy neked fog. Nem követtem semmilyen útmutatást, kizárólag arra fókuszáltam, hogy nekem jó legyen, szenvedni sem akartam.

Az alábbi étkezési szokások mellett, hetente kb. 3-szor jártam konditerembe, amikor is 2X1 óra kardió és súlyzós edzéseket csináltam. Használtam fehérjeport, és L-Karnitint is.

1. Fogyókúra helyett életmódváltás

Abban biztos voltam, hogy nem fogyókúrázni akarok. A fogyókúra ugye azt jelenti, hogy amikor befejeztük, akkor visszatérünk a régi kerékvágásba, aztán megint elkezdünk zabálni, aztán megint fogyókúrázni, mert visszahíztuk a leadott kilókat. Sajnos, sokan beleesnek ebbe a csapdába, mivel gyors eredményt akarnak, aztán éheznek vagy valami hülye diéta rabjai lesznek. Mivel Olaszországban élek, adott volt, hogy a mediterrán diéta lesz az alap.

2. Mikor kezdjem el?

Most. Azonnal. Nem holnap, hanem ma. Teljesen felesleges várni, meg kifogásokat keresni.

3. Hogyan kezdjem?

Az első lépés megszabadulni minden "rossz" kajától, ami otthon van. Igen, kiüríteni a hűtőt, kamrát. Jellemzően én azért még gyorsan betoltam titokban a maradék Nutellát, nehogy kárba vesszen, ugye... Ez egy kihagyhatatlan lépés, mert így nem fog később elcsábulni az ember.

4. Szabályok

Akkor eszem, amikor éhes vagyok.

Természetesen próbálom tartani a reggeli/ebéd/vacsora szentháromságot, de felkelés után sokszor nem vagyok éhes, és mire éhes leszek, mondjuk már dél van, és akkor inkább már ebédelek. Tehát nem eszem ötször. Ha napi ötször ennék, már egy tehén lennék.

Amikor reggelizem, akkor főleg zabkása fahéjjal, vagy rántotta fehérjéből, vagy egy szelet pirítóson füstölt lazac.

Néha kimarad egy-egy étkezés. Nem azért, mert koplalni akarok, hanem mert a testem nem éhes. Már írtam korábban, hogy nem bántam túl jól a testemmel az elmúlt években, ezért most sokkal jobban figyelek a jelzéseire.

Az adagokat csökkentettem.

Saját magamon kísérletezve rájöttem, hogy egyszerűen nekem kisebb adagokat kell ennem, hogy ne érezzem magam rosszul evés után. Nyilván tudnék enni, vagyis a szemem, de nagyon zavart a puffadás. Ahogy megérzem, hogy elég volt, vagyis ahogy jelez a testem, nem eszem többet.

Nem eszem feldolgozott ételt.

Minden nap egy saláta, legtöbbször ez az ebéd. Kizárólag olívaolajjal, néha valami fehér hússal/tonhallal/füstölt lazaccal, de főleg inkább zöldségek, pl. hagyma, avokádó, paradicsom, uborka, retek, répa. Amit tudok venni a piacon, néha sikerül például egy-egy egzotikusabb salátát venni, mint múltkor radicchio rosa di Verona-t Bolognaban, ami, ahogy a neve is mondja, pink!

Vacsorára főzök. Főzni amúgy nem szeretek, de elég jól tudok. Olyan 10 receptet cirkuláltatok, néha bejön egy újabb, valami meg kiesik, évszaktól is függ.

Most ezek mennek:

- Lazac édesburgonyával (fagyasztott lazac a Lidl-ből). Az édesburgonyát nagyon szeretjük, csipszet is szoktam belőle csinálni.

- Fél pulyka Le Cresuet-ben, zöldséggel. Ez azért is jó, mert a maradékot másnap bele tudom tenni a salátába.

- Piacon vásárolt hal, általában branzino vagy orata, fóliában megsütve sütőben, zöldséggel. A livornoi piacon 8 euroert vettünk a múlt héten 2 branzinot, étteremben 10 eurónál kezdődik egy adag.

- tészta zöldséggel, ez mostanában cukkini. Mostanában inkább teljes kiőrlésű tésztát használok, ebből is akadnak érdekes fajták.

- Vaslapon sütött csirke zöldséggel. Ez lesz ma is, kelbimbóval.

- Karfiolleves répával vagy póréhagyma leves vagy brokkolikrém leves. Nem teszek bele rántást, hanem amikor készen van, egy részét összeturmixolom és azt teszem vissza. A totál krémlevest nem szeretjük.

- Lencsefőzelék, mindig valami izgalmas lencséből. Szintén a livornói piacon izgi lencséket lehet vásárolni.

- Rántotta gombával

- Kagyló

- Babos étel. A mediterrán diéta egyik fontos eleme a bab, külön könyv is született erről, most ezzel kísérletezek. Tegnap fekete babból, karfiolból és árpából csináltam egy mixet, "jó, de nem finom" volt a vélemény, úgyhogy még dolgozom rajta. A zöldséget vagy párolom vagy a sütőben olívaolajjal megöntözve sütöm kicsit, jobban szeretjük, ha ropogós marad a zöldség.

- Kenyér. Mostanában saját magam sütök, főleg fekete kenyeret, egy darab egy kilósat eszünk meg egy hét alatt. Ha például megéhezem, olajjal szoktam elmajszolni egy kis kenyeret. Salátához szoktuk enni a svéd rozsból készült WASA keménykenyeret.

- Tej. Minimálisan használjuk, például zabkásához. Főzéshez egyáltalán nem.

- Krumpli, rizs. Ezeket most hanyagoljuk, én sajnos nagyon szeretem a krumplit, nyersen is, így néha a falat kaparom, de például sült krumplit fél évig nem ettem tavaly egyáltalán.

- Kóla, cukros üdítők. Tiltólista. Imádom a kólát, így ez igazi büntetés, de nem vagyok hülye, így elfogadtam, hogy le kell róla mondanom. Amíg Londonban laktam, egy évig kólát reggeliztem Kinder Buenóval, szóval totál függő voltam, meg is lett az eredménye. Nagy hőségben nyáron, néha megjutalmazom magam egy pohár kólával.

- Édesség, fagyi. Ahogy sokunknak, nekem is ez a gyengém. Az első 3 hónapban voltam a legszigorúbb magammal, de még akkor is engedélyeztem egy kis keserű csokit minden nap. A fagyit szerencsére nem annyira szeretem.

- Alkohol. Nagyon visszafogottan. A tavalyi évben drasztikusan visszavettem az italozásból, érdekes módon, egyszerűen nem jutott eszembe inni. Most ha iszunk, akkor főleg vörösbor. Prosecco vagy pink gin&tonik néha napján.

- Gyümölcs. Sajnos, nem vagyok nagy gyümölcsös, de azért fogyasztok, a gránátalmát és a dinnyét szeretem, a bogyós gyümölcsöket is, télen narancs, mandarin.

- Nassolás. Az aljas csapda, ugye. Mi a magokra álltunk rá, dió, mogyorók, mandula, szigorúan natúr változatban.

- Kávé, tea. Kávét nem iszom, néha koffeinmenteset, ha valaki kávézni hív. Most éppen találtam egy egészen érdekes teát (Lord Nelson), amiben gyömbér, bodza és pepperoncino van, most ezt iszom minden nap.

5. Kísérletezés

Az életmódváltás során az egyik legfontosabb dolog megtalálni azokat az élelmiszereket/zöldségeket/gyümölcsöket, amelyek ízlenek, mert úgy sokkal könnyebb átállni. Egyfolytában kísérletezem, ha látok valami újat a boltban, mint most például a csicsókával (olaszul topinambur) kísérletezem, sokkal kevésbé hizlal, de ugyanolyan mértékben laktat, mint a krumpli.

Ha elmegyünk étterembe vagy vendégségbe, akkor viszont bármit eszünk. Nyilván nem két pofára zabálunk, és nem járunk minden nap, ezt heti alkalomnak mondanám. Három hónap alatt fogytam 6 kilót, ami kevesebb volt, mint amire számítottam, aztán a következő 3 hónapban fogytam 4 kilót, és itt lett igazából látványos a fogyásom.

Persze, még nem értem a végére, és nem azért, mert az ünnepek alatt visszajött 2 kg, hanem, mert az egy dolog, hogy számszerűleg fogyok, hanem mert most jön az alakformálás. Még mindig van hasam, nagyobb, mint amekkorát szeretnék, még mindig nem izmosak a karjaim, és így tovább.

Tapasztalatom szerint, a mozgás kell, de anélkül is le lehet fogyni, a második 3 hónap alatt például nem jártam konditerembe, viszont naponta kétszer sétáltattam a kiskutyát (2x1óra), tehát sokkal azt mondanám, hogy fontosabb, hogy mit eszel, de sporttal nyilván könnyebb/gyorsabb.

6. Miért jó a mediterrán diéta?

Ami nem diéta, hanem életmód. Talán már meséltem arról, hogy 2 éve volt szerencsém elvetődni Campania régióba, közelebbről pedig 2 faluba Pioppi-ba és Acciaroli-ba, azon a környéken kezdődött a mediterrán diéta felfutása.Amúgy Nápoly alatt vagyunk 150 km-re.

Acciaroli 2 dolog miatt lett híres: az egyik, hogy a 2000 lakosából kb. 300 ember 100 éves, 20%-a pedig 110. És természetesen az itt lakók a mediterrán diétát követik.

Pioppi több dolog miatt is érdekes, az egyik, hogy itt élt és kutatott Ancel Keys, amerikai orvos, ő volt az első, aki egészségügyi szempontból méltatta a mediterrán diétát. Ide is költözött Minnesotaból feleségével együtt, mert sokáig akart élni, sikerült is, 100 évesen halt meg, pár hónappal 101. születésnapja előtt.

Felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökségének a listájára, azaz a világörökség részévé nyilvánították pár éve, Pioppiban meg is találtam a táblát róla.

A mediterrán étrend egy gyűjtőfogalom, több fatája létezik, ahogyan a Földközi-tengernél élő népek kultúrája, hagyományai, szokásai, vallása és életmódja is különböző, de az alapja a növényi eredetű táplálékok, a nagy mennyiségben fogyasztott teljes kiőrlésű gabonatermékek, zöldség- és gyümölcsfélék, valamint az elengedhetetlen olívaolaj. Régóta kutatják a mediterrán diétát, így már bizonyított, hogy jó pár betegség megelőzésében segíthet, ilyen például a demencia, daganatos betegségek, diabetesz.

Hiszem, hogy 40 felett kapunk még egy esélyt, hogy jó nők legyünk. Ugyanis aki elhagyja magát, az elindul a lejtőn. Nem csak azért, mert túlsúlyosan élni lehangoló, hanem mert az egészségünket kockáztatjuk. És miért ne bizonyítanánk be magunknak, hogy igenis meg tudjuk csinálni?

Majdnem 40 éves vagy? Talán már el is múltál? Ha egy olyan társaságra vágysz, ahol korodbeli, okos és jófej nők közösen beszélik meg ügyes-bajos dolgaikat, keresd a Neverordinary csoportot vagy az Instagram oldalt és mindenképp olvasd a blogot is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Miből lehet tudni, hogy eljött a válás ideje?
A válás komoly érzelmi és anyagi következményekkel járhat, és nagy hatással van mindkét fél életére. Ezért fontos alaposan átgondolni és megfontolni, mikor érdemes elválni egy párkapcsolatban.
Laskai Nelli cikke a Boldognak lenni blogon, Fotók: Pexels - szmo.hu
2023. május 30.


Link másolása

Azonnal bevethető, párkapcsolat és önbizalom-növelő gyakorlatokat találsz a Boldognak Lenni könyvekben. Minden könyvben segítséget találsz ahhoz, hogy megtanuld helyesen kommunikálni a vágyaidat, megértsd a társad viselkedését, megtaláld az életcélod, és haladj előre a megrekedésből.

A párkapcsolatokban az egyik legnehezebb döntés a válásra gondolni. A válás komoly érzelmi és anyagi következményekkel járhat, és nagy hatással van mindkét fél életére. Ezért fontos alaposan átgondolni és megfontolni, mikor érdemes elválni egy párkapcsolatban.

Ez a cikk segít bemutatni néhány szempontot és jelet,

amelyek alapján érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy mit lehetne tenni azért, hogy a válás helyett egy jobb kapcsolat alakuljon ki a felek között, illetve ha nem akarja mindkét fél megjavítani, akkor hogyan lehet a lehető legzökkenőmentesebben külön folytatni az utat tovább.

Kommunikációs hiányosságok

Az egyik legfontosabb jel arra, hogy el kell gondolkodni a párkapcsolat működtetésén, az a tartós és megoldatlan kommunikációs probléma a párkapcsolatban. Ha a párkapcsolatot folyamatosan konfliktusok és viták jellemzik, és a pár képtelen megoldást találni, akkor ez komoly jele lehet annak, hogy az alapvető, támogató kommunikáció megszakadt.

Ha minden erőfeszítés ellenére sem tudják értelmesen és konstruktívan megbeszélni a problémákat,

akkor a próbaválás vagy a pártanácsadás lehet a módja annak, hogy mindkét fél boldog és egészséges életet élhessen.

Ismétlődő hűtlenség

A hűtlenség jelenléte a kapcsolatban súlyosan megrendítheti a bizalmat és az együttélés alapjait. Ha egyik vagy mindkét fél sem képes tartani a hűséget, akkor fontolóra kell venni, hogy miért vanank benne a kapcsolatban és mi a további céljuk az együttéléssel.

A bizalom megsértése és a hűtlenség hosszú távon káros hatással lehet

a párkapcsolatra és az egyén pszichológiai jólétére. Úgy látom, hogy sem a nyitott kapcsolatok, sem a szeretői viszonyok nem tudnak hosszú távon elégedettséget és a vágyott életminőséget megadni a feleknek.

Az érzelmek és az intimitás hiánya

Az érzelmi kapcsolat hiánya és az intimitás elvesztése komoly problémákat jelezhet a párkapcsolatban.

Ha nincs mély érzelmi kötődés vagy az intimitás hiánya tartósan jelen van, akkor az lehetőséget adhat arra, hogy felmerüljön a válás kérdése.

Az érzelmek és az intimitás fontos elemei a kielégítő és egészséges párkapcsolatnak, és ha ezek a tényezők hiányoznak, akkor nehéz fenntartani az összetartozás érzését.

Verbális vagy fizikai bántalmazás

A bántalmazás, legyen az fizikai vagy verbális, soha nem elfogadható egy párkapcsolatban.

Ha bármelyik fél bántalmazza a másikat, akkor abban a formában nincs helye a további együttélésnek.

A biztonság és a jólét az elsődleges szempont, és ilyen esetben meglehet, hogy csak a válás az egyetlen megoldás annak érdekében, hogy megszabaduljanak az erőszakos helyzettől és megtalálják külön a harmóniát az életben.

Az egyén fejlődésének és boldogságának gátja

Végül, ha a párkapcsolat tartósan akadályozza az egyén fejlődését és boldogságát, akkor érdemes elgondolkodni a kapcsolat szakember bevonásával való javításán vagy a váláson. A párkapcsolatnak támogató és építő erőnek kell lennie, ami segít az egyén személyes céljainak elérésében is.

A jól működtetett kapcsolat csapatgondolkodásra épül, a problémák és a megoldások is közösek.

Ha ez nem valósul meg, és a kapcsolat csak hátráltatja vagy korlátozza az egyént, akkor el szokott jönni a válás lehetőségének megfontolása.

Válás vagy pártanácsadás

A válás soha nem könnyű döntés, és számos tényezőt kell figyelembe venni. A fent említett szempontok segíthetnek abban, hogy megfontoltan átgondoljuk, mikor érdemes elválni egy párkapcsolatban. Mindig fontos a kommunikáció, a megértés és a tisztelet, és a válás csak az utolsó lehetőség, ha más megoldások nem hoztak eredményt. A párkapcsolati tanácsadók segíthetnek ebben a nehéz folyamatban, és megfelelő irányba terelhetik a döntést, hogy mindkét fél boldog és egészséges életet élhessen.

Ha – akár egy utolsó esélyt adva a kapcsolatnak – szeretnéd, ha szakember segítene a probléma feloldásában, a feszültség enyhítésében, akkor itt tudsz a tanácsadásról olvasni, mielőtt meghoznád a döntésedet.

Ma vagy hátralévő életedben a legfiatalabb! Kezdj el élni! Segítő könyvek, módszerek, technikák a blogon.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Saját fia vérével próbál örökké fiatal maradni egy amerikai techmilliárdos
Bryan Johnson több millió dollárt költ évente arra, hogy lelassítsa az idő kerekét.

Link másolása

Dollármilliókat költ évente egy 45 éves amerikai férfi arra, hogy lelassítsa az öregedést. Bryan Johnson szigorú diétát és edzésprogramot tart, melynek segítségével már eddig is sikerült néhány évet lefaragnia a valódi korából. Legújabb videójában arról számolt be, hogy tinédzser fiától levett vérrel próbál megfiatalodni, írja a LADbible.

A techmogul vérátömlesztésén részt vett 17 éves fia, Talmage és 70 éves apukája, Richard is. A család egy dallasi klinikára utazott, ahol a tinédzser véréből vérplazmát készítettek, amit befecskendeztek az apjába abban a reményben, hogy elősegítheti a fiatalítást.

Jó ideje téma, hogy a fiataloktól levett plazma segíthet az idősebb generációk egészségnek megőrzésében. Szakértők szerint ugyanakkor az erre vonatkozó kutatások semmilyen meggyőző eredményt nem szolgáltattak.

Charles Brenner Los Angeles-i biokémikus szerint az orvostudomány még nem szerzett megdönthetetlen bizonyítékot arra, hogy a módszer valóban működik.

A háromgenerációs vérátömlesztéséről szóló angol nyelvű videót itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Vitamin kisokos: melyik vitamin mire jó?
Összeszedtünk pár tudnivalót a szervezet számára legfontosabb vitaminokról.

Link másolása

Rohanó világunkban immunrendszerünket rengeteg külső hatás éri, például az őszi-téli időszakban a vírusok által okozott fertőzések, a sok stressz vagy a fokozott izommunka mind-mind elvonják a szervezetből az értékes ásványianyagokat. Így alakulhat ki a vitaminhiányos állapot, ami az immunrendszer legyengüléséhez vezethet, és aminek következtében működésbeli zavarok léphetnek fel.

Hogy ezt az állapotot elkerüljük a legfontosabb, hogy kiegyensúlyozottan, és változatosan állítsuk össze az étrendünket. Persze ez nem mindig sikerül és nem is olyan egyszerű, hiszen vannak olyan élethelyzetek, ami miatt mondjuk valami speciális étrendet kell követnünk vagy egyszerűen nem fér bele a napunkba. Ezért akár indokolt is lehet, hogy bizonyos vitaminokat, ásványi anyagokat pluszban magunkhoz vegyünk!

Te tisztában vagy vele, melyik vitamin, ásványi anyag hogyan hasznosul a szervezetedben, vagy melyikre miért van szükséged? Cikkünkben most összegyűjtöttük a legfontosabbakat!

A vízben oldódó vitaminokat nem tárolja a szervezet, így nem tud raktárkészletet felhalmozni, a zsírban oldódó vitaminokat (A,D,E,K) viszont igen, ezért vigyázni kell hogy az előírt mennyiséget ne lépjük túl alkalmazásuk közben!

A-Vitamin: (karotinok, retinol)

Nevezik a szem vitaminjának is, de a bőr és a csontok egészséges szerkezetének megtartásához is hozzájárul. Fontos szerepe van a retina fényérzékeny anyagának a felépítésében, hiánya szaruhártya betegségeket okozhat, vagy akár farkasvakságot, valamint meggyengíti a szervezet kórokozókkal szembeni védekezőképességét. A retinol nagyon népszerű hatóanyag az anti-ageing (öregedésgátló) szérumok között, és nagyon hatásos is, de mivel fényérzékenységet okoz javasolt fényvédő használata is alkalmazásakor.

Források: máj, répa, kajszibarack, sütőtök, tengeri hal, tojássárgája, gabonafélék, spenót

D-Vitamin: (kalciferol)

A D-vitamin másnéven kalciferol a D2 ill./ D3 vitamint jelöli. A D3-as erősebb hatású, a hiedelmekkel ellentétben nem a napfény tartalmazza, hanem a bőrben keletkezik az UV-B sugárzás hatására. Fontos a szervezetünknek a kalcium hasznosulása szempontjából, és egyre több kutatás igazolja, hogy bizonyos daganatos megbetegedéseknél gátolja a sejtburjánzást. Fontos pótolni, ha valaki például csak növényi alapú táplálékot eszik, ha túlzott alkoholt fogyaszt, vagy ha koleszterinszint-csökkentő gyógyszert szed.

Források: halmájolajak, margarinok, tojássárgája, máj

E-Vitamin: (tokoferol)

Antioxidáns, öregedésgátló hatása miatt kedvelt a kozmetikaiparban, illetve az élelmiszeripar is szívesen használja fel, hogy különböző zsiradékokban, mint pl. a margarin meggátolja az avasodást. Immunrendszer erősítő a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében nagy szerepet játszik, illetve nagyon fontos a rákmegelőzésben, mert csökkenti a szabad gyökök mennyiségét.

Források: növényi olajok, magvak, olívaolaj, sáfrányos szeklice, mandula, gabonacsírák

K-Vitamin: (filokinon, menakinon)

A K1 és K2 vitamint zöld növények és bélbaktériumok szintetizálják. Nagyon fontos a véralvadáshoz, hiányában vérzékenység léphet fel. Antibiotikum kúra szedése után, Crohn betegségnél, vagy más emésztőrendszeri megbetegedés következményeként jelentkezhet hiánya.

Források: brokkoli, spenót, sóska, káposzta, szója, máj

VÍZBEN OLDÓDÓ VITAMINOK:

Szervezetünk nem képes felhalmozni a vízben oldódó vitaminokat, ezért könnyebben lép fel vitaminhiány belőlük, mint a zsírban oldódó változatokéból. Fontos, hogy pótoljuk őket pl.: a téli időszakban, egy hosszabb antibiotikum kúra után, vagy ha sokat vagyunk kisgyerekek közelében.

B-Vitaminok:

Sokszor csak B-vitamin komplex-ként hivatkozunk rájuk, és a legtöbbször a különböző multivitaminokban is együttesen találhatók meg a legfontosabb fajtái. Az idegrendszerre, bőrünkre, és emésztőrendszerünkre, anyagcserefolyamatainkra vannak a legnagyobb hatással.

B1-Vitamin: (tiamin)

A szív és izmok, valamint az idegrendszer rendes működésében vesz részt és segíti a szénhidrát anyagcserét.

Források: gabonafélék, diófélék, karfiol, burgonya, barna rizs

B2-Vitamin: (riboflavin)

Szépségvitamin, segíti a bőr, haj, köröm karbantartását, a normál növekedés szempontjából is nagyon fontos szerepe van.

Források: tejtermékek, tojás, máj, élesztő, avokádó, gombák, aszpargusz

B3-Vitamin: (niacin)

Antioxidáns hatású, csökkenti a vérben a koleszterinszintet, ezáltal a szívinfarktus lehetőségét is.

Források: húsfélék, halfélék, tejtermékek, dió

B5-Vitamin: (pantoténsav)

A D-Vitamin és bizonyos hormonok előállításához van rá szükség. Neve görög szóból származik, azt jelenti „minden oldalról”, melyet azért kapott mert minden élelmiszerben megtalálható.

B6-vitamin: (piridoxin)

Számos anyagcsere folyamat résztvevője (pl. bőr), szükséges az idegrendszer működéséhez, vérképzéshez.

Források: élesztő, húsok, tojás, krumpli, máj

B7-vitamin: (biotin vagy H-vitamin)

Szükséges a haj, bőr és körmök egészségének fenntartásához, zsírsavak előállításához, glükóz újratermeléséhez, anyagcserefolyamatok működéséhez.

Források: máj, vese, tojás, karfiol, mogyorófélék

B9-vitamin: (folsav)

Nagyon fontos szerepet kap az egészségünk fenntartásában, várandós nőknél kiemelten fontos a megfelelő bevitel. Részt vesz a fehér- és vörösvérsejtek képzésében, vérlemezkék képzésében, valamint a gyomor és bélrendszer működésének fontos vitaminja.

Források: máj, spenót, gyümölcsök, élesztő

B12-vitamin: (kobalamin)

Anyagcsere folyamatok, mint pl. a szén-hidrát anyagcsere, fehérje anyagcsere, vörösvértestek képzése

Források: Csak állati eredetű ételekben található meg

C-vitamin vagy más néven az aszkorbinsav

Magyar „találmány” a C-vitamin hiszen elsőként Szent Györgyi Albert tudósunknak sikerült paprikából előállítani, amiért Nobel-díjjal jutalmazták. Érdekes tény, hogy egyedül az ember és a tengeri malac nem képes előállítani a C-vitamint, minden más állat igen. Ennek a vitaminnak a pótlására van a szervezetnek a legnagyobb szüksége, minden más vitaminnál sokkal magasabb az ajánlott napi beviteli értéke.

Nagyon fontos a szervezetnek a kollagén alőállításának szempontjából, amely a kötőszöveteink legfőbb proteinje. Segíti a kiválasztószerveink munkáját, pl. az epe és máj kiválasztását, elősegíti a vas felszívódását, megerősíti az immunrendszerünket, csökkenti a rák és szívbetegségek kockázatát, javítja a sebgyógyulást.

Víz. Extrákkal. Kipróbálod?

Ha plusz lendületre van szükséged az edzésen vagy bármikor a nap folyamán, próbáld ki az Apenta+ szénsavmentes funkcionális italokat és az Apenta+ Elements szénsavas, frissítő ízeit, melyek vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak!

Az Apenta+ 750 ml-es kiszerelésű, szénsavmentes üdítőitalok vitaminokkal, ásványi anyagokkal és növényi kivonatokkal teszik teljesebbé szervezeted hidratálását. A termékcsalád 8 tagja különböző területeken egészíti ki a mindennapi egészségmegőrzést. Ismerd meg az összes ízt ide kattintva!

Ha praktikus kiszerelésű, vitamin és ásványi anyag tartalmú szénsavas italra vágysz, a 330 ml-es alumínium dobozban, három ízben kapható Apenta+ Elements lehet a jó választás számodra!

A Pink Grapefruit Boost 0% hozzáadott cukrot tartalmaz, pink grapefruit ízben, hozzáadott magnéziummal. A White Peach Vibe fehér barack ízben, hozzáadott D-vitaminnal, a Superfruit Splash pedig gránátalma-acai-kékszőlő ízben, hozzáadott cinkkel készül.

Mindhárom ital C- és B-vitaminokat is tartalmaz!

A termékekről részletesebben ezen a linken olvashatsz!

A termékek fogyasztása nem helyettesítheti a változatos és kiegyensúlyozott étrendet, valamint az egészséges életmódot. A kedvező hatás legalább 100 ml termék fogyasztásával érhető el.

Reméljük hasznos olvasmány volt számotokra a vitaminkisokosunk, és ne feledjétek el pótolni a szervezet számára szükséges vitaminokat minden nap!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

ÉLET-STÍLUS
Városi mindennapok, zöldebben
Az, hogy mit kezdünk a hétköznapok során felgyülemlett szeméttel, egy cigarettacsikkel, vagy éppen mennyit szellőztetünk az otthonunkban, mind hatással van a környezetünkre. Az ártalmakat pedig kis lépésekben is lehet csökkenteni, és mi is sokat tehetünk a füstmentes városokért!

Link másolása

Ha a városi mindennapokra gondolunk, sokunknak a zaj, a tömeg és a légszennyezés is eszünkbe jut. Bár sok mindent nem tudunk befolyásolni, de vannak olyan dolgok, amelyekre hatással lehetünk. Ehhez pedig nem kell feltétlenül hatalmas vállalásokra gondolni, kis lépésekkel is sokat tehetünk az egészségesebb környezetért, füstmentes városokért.

Naponta egy doboz cigi

A zsúfolt városokban a légszennyezés szintén olyan probléma, amiről sokat lehet hallani. A probléma jelentőségét mutatja, hogy tanulmányok szerint az európai városi népesség 90 százalékát érinti az egészségkárosítónak ítélt levegőminőségi szintnél magasabb koncentrációjú légszennyező anyagok jelenléte. A szennyezett levegő pedig komoly egészségügyi kockázatokkal jár: egy 2019-es tanulmány szerint a légszennyezés a dohányzáshoz hasonló mértékben képes tüdőtágulatot okozni hosszú távon. Ha a lakóhelyünkön 10 százalékkal megemelkedik az ózonszint, akkor ez a tüdőtágulat kialakulásának esélyét annyival növeli 10 év alatt, mintha 29 éven át naponta egy doboz cigarettát szívnánk el.

Nappali kontra forgalmas kereszteződés

A rossz minőségű levegő azonban nemcsak egy forgalmas úton, hanem a saját otthonunkban is gondot okozhat. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint egy átlagos forgalmú városi utca levegője adott esetben tisztább lehet, mint a levegő a nappalinkban. Már olyan apró lépésekkel is tehetünk az egészségesebb beltéri levegőért, hogy kevesebb gyertyát égetünk. A South Carolina State University kutatása például arra jutott, hogy a paraffinalapú gyertyák mérgező vegyi anyagokat, toluolt és benzolt bocsátanak ki. Alkalmanként egy-egy gyertya nem valószínű, hogy veszélyt jelent az egészségre, de ha gyakran és egyszerre sok gyertyát gyújtunk, ráadásul különösen rossz szellőzésű helyiségben, az hosszú távon komoly egészségügyi kockázattal járhat. Súlyosbíthatja például az asztmát, allergiás tüneteket okozhat, vagy irritálhatja a légzőrendszert.

Természetesen a dohányzás is kellemetlen hatással van a beltéri levegőre: a cigarettafüstből származó kemikáliák nem tűnnek el egyik percről a másikra, kutatások szerint maradványaik két hónappal azután is megtalálhatók voltak olyan ingatlanokban, ahonnan dohányos költözött ki.

Több billiónyi csikk és műanyag

A városban élőkre nemcsak a szennyezett levegő lehet káros hatással, de a zöld területeket az eldobált szemét is elcsúfítja. Ezeknek pedig elég nagy részét a cigarettacsikkek teszik ki, felmérések szerint ugyanis évente átlagosan hatbillió csikk keletkezik. A csikkek háromnegyede végül a zöld területeken, a természetben köt ki, ami azért különösen veszélyes, mert műanyag mellett rengeteg káros anyag oldódik ki belőlük a talajba, vizekbe jutva. A cigaretták nagy része ugyanis cellulóz-acetátból készült füstszűrőket tartalmaz, ezeknek a szűrőknek pedig évtizedekre van szükségük ahhoz, hogy végleg lebomoljanak.

Így csökkenthetjük az ártalmakat

A dohányzás természetesen nemcsak a környezetre káros, hanem az emberek egészségére is. Ráadásul ma már tudjuk, hogy a dohányzás számos betegség kialakulásáért felel, és ezek a negatív hatások nemcsak magát a dohányost érik, a kifújt füst révén a környezetüket is.

A dohányzáshoz kapcsolódó kockázatok minimalizálásának legbiztosabb módja még mindig az, ha egyáltalán nem dohányzunk. Ha már dohányzunk, akkor fontos, hogy minél előbb leszokjunk. Azoknak a felnőtt dohányosoknak, akik valamilyen okból mégsem szoknak le, lehetőségük van tájékozódni az ártalomcsökkentésről. Ma már számos alternatíva áll rendelkezésre, amelyekkel csökkenthetők az ártalmak. Ilyenek a különböző füstmentes technológiák is. Az égés nélkül működő, dohányt és/vagy nikotint tartalmazó technológiák használatakor ugyanis nem jön létre sem füst, sem hamu, így ezek az alternatívák a cigarettánál akár 70-95 százalékkal kevesebb káros anyagot bocsátanak ki. A károsanyagkibocsátás-csökkenés és az egészségügyi hatás közötti kapcsolatot azonban még vizsgálják. A különböző füstmentes technológiákban közös, hogy füst és égés nélkül működnek, füstmentes technológia például az elektronikus cigaretta és az egyéb, kémiai reakcióval működő vagy a különféle elveken működő dohányhevítéses technológia.

Azonban fontos tudni, hogy ezek a technológiák sem kockázatmentesek, hiszen egyrészt a hosszú távú hatásuk egyelőre nem ismert, másrészt így is jut nikotin a szervezetbe, ami amellett, hogy erős függőséget okozó anyag, megemeli a szívfrekvenciát és a vérnyomást. A legfontosabb a környezetünk és az egészségünk, az, hogy aki nem dohányzik, az ne is szokjon rá, illetve, aki már dohányzik, az minél hamarabb szokjon le. Hosszú távon ugyanis csak a nikotin- és dohánytartalmú termékek végleges elhagyásával csökkenthetők teljesen a dohányzás ártalmai.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk