hirdetés

EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés

Hibrid egészségügyi platform segíti a betegeket, ha baj van

Digitálisan megfogni a páciensek kezét, végig vezetni őket a panaszok felmerülésétől azok megoldásáig, a lehető leggyorsabb és legrövidebb úton – ez a titka a február óta piacon lévő T-DOC hibrid egészség platformnak.

Link másolása

hirdetés

Az ötlet egy háziorvos fejéből pattant ki, aki sok évnyi telefonos orvosi ügyeleti tapasztalattal a háta mögött azt szerette volna megelőzni, hogy az emberek az internetet kutatva „diagnosztizálják” magukat. Olyan online platformot indított, ahol az azonnali telefonos orvosi ügyelettől, a szakorvosi másodvéleményen át az orvos-beteg találkozóig minden elérhető.

Nem a koronavírus-járvány, hanem a gyors, könnyen elérhető szakorvosi segítség igénye szülte a digitális egészség platform ötletét – árulta el Dr. Rezessy Bálint, a T-DOC Service Kft. ügyvezetője és orvosszakmai igazgatója a platform létrejöttének hátterét. Az alapgondolat mellett a T-DOC fejlesztésekor sok olyan kényelmi szolgáltatás tevődött ehhez, amelyek mind azt segítik, hogy minél hamarabb választ kapjunk a kérdéseinkre, legyen ez szakorvosi másodvélemény egy műtét előtt vagy gyors telefonos orvosi segítség akár hétvégén is.

Személyre szabott információk

– Sokszor találkoztam olyan páciensekkel, akik az interneten kezdtek el kutatgatni, hogy mi is húzódhat meg panaszaik hátterében. Az ott talált eredmények alapján szinte csak egy megerősítő diagnózisra akartak hozzám fordulni. A tájékozódással persze nincs is semmi gond, sőt… ám az is szükséges, hogy az objektív tények is nyitott fülekre találjanak, elfogadják a betegek azt is, amit az orvos állapít meg. A T-DOC egyik kiemelt célja, hogy ne a böngészőben talált, sok esetben megtévesztő vagy fals információkból tájékozódjanak, hanem személyre szabottan, szakembertől hallják a tényeket – fejtette ki Dr. Rezessy Bálint.

Rengeteg embernek segítettek már az elmúlt hónapokban, erre jó példa lehet az a páciens is, aki erős hasi fájdalommal kereste fel őket a telefonos ügyeleten. A kikérdezés alapján minden jel arra mutatott, hogy akut problémáról van szó, így azt tanácsolták neki, ne húzza-halassza a vizitet, azonnal forduljon a legközelebbi sebészethez, hiszen ilyen jellegű panasszal beutaló nélkül sem fogják „elhajtani”. Így is lett: mint kiderült, vakbélgyulladás okozta az erős hasfájást, és műteni kellett.

A T-DOC kollégái tehát útbaigazítást tudnak adni arról, hogy adott esetben mennyire nagy a baj: akut problémáról vagy halasztható dologról beszélünk. Ebben belső szakmai protokolljuk segíti őket, vannak a kikérdezésnek olyan sarokpontjai, amelyeknél tudják, mi lesz a következő lépés.

hirdetés
Pótolták a hiányzó betegút irányítási rendszert

Tény, hogy a fizikai vizsgálatot igénylő vizitek nem kiválthatóak telemedicinával, illetve digitális egészség platformmal. Ám számos olyan szolgáltatás létezik, amelyet virtuálisan is igénybe tudunk venni, és segíthet egészségünk megőrzésében, javításában, méghozzá költség- és időhatékony módon. Az egészségügy labirintusában könnyű elveszni, s ebben igyekszik egyenes utat biztosítani a T-DOC.

– Úgy látjuk, hogy a hazai egészségügyi rendszerből hiányzik egy betegút irányítási rendszer, és sok esetben hetek telnek el, mire az ember bejut egy vizsgálatra. Mi az év minden napján, hétvégén és ünnepnapokon is, 12 órában telefonos orvosi ügyeletet biztosítunk, valamint egészségügyi hotline várja mindazok hívását, akik gyorsan szeretnének orvossal konzultálni, vagy szeretnének iránymutatást kapni arról, hogy merre induljanak el egészségügyi problémájukkal. Szolgáltatásaink között szerepel még az üzenetküldő platformon alapuló orvosi chat és másodvélemény/távkonzultáció, valamint a mára már jól ismert orvosi videó konzultáció is. Ahogy látjuk az esetszámok növekedését, úgy folyamatosan bővítjük a kapacitásainkat. Sőt, a szolgáltatásainkat nemcsak egyesével, hanem havi előfizetés keretein belül is igénybe lehet venni, mint például egy streaming szolgáltató esetében – mesélt a sokszínű szolgáltatási palettáról Tobákos Ferenc, az operatív ügyekért felelős ügyvezető.

Újabb kihívások az első hónapok sikerei után

„Szakterület választó” néven egy könnyedén használható időpont foglalási rendszert is üzemelnek, hiszen vannak olyan esetek, amikor a digitális vonal már nem elegendő. A személyes vizitre szóló időpontfoglalással képesek lefedni a teljes betegutat, ugyanis vannak partnerintézményeik, ahová tovább irányíthatják a pácienseket. – Jelenleg Budapesten, Budaörsön és Debrecenben van stratégiai partnerünk, de a célunk az, hogy országos lefedettségünk legyen, ezért folyamatosan tárgyalunk további intézményekkel is – osztotta meg velünk Tobákos Ferenc.

Dr. Rezessy Bálint hozzátette: „az egyik legfontosabb célunk, hogy a minket megkereső pácienseknek a lakhelyükhöz legközelebb lévő intézménybe legyen lehetőségük bemenni”. A T-DOC csapata ehhez létrehozott egy úgynevezett országos ügyeletkeresőt is, ami mindenki számára ingyenesen elérhető. – Lehetséges, hogy időközben változnak az ügyeletek adatai/elérhetőségei, így ezen a téren a közösség erejében bízunk, és a felhasználóinkkal közösen szeretnénk frissíteni ezt az adatbázist – fűzte hozzá Tobákos Ferenc.

Az orvosi és páciensi oldalról érkező visszajelzések alapján folyamatos finomhangoló munkát végez a T-DOC csapata, s emellett újabb kihívásokat is feltűztek zászlójukra. Az egyik ilyen a magán egészségügyi intézményeknek kínált szolgáltatásuk, amely során a pre- és postoperatív folyamatokban nyújtanak esetmenedzseri segítséget. A másik izgalmas terület pedig a magáncégek megcélzása: amikor egy vállalat HR-es kollégái egészséggel kapcsolatos béren kívüli juttatásban gondolkodnak, akkor a T-DOC havi előfizetése jusson az eszükbe. Ez többek között növelheti a munkavállalók lojalitását, hiszen az egészség 2021-re mindenkinél elsődlegessé vált.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
EGÉSZSÉG
Az omikron öt új tünete, ami egyértelműen megkülönbözteti a többi koronavírus-variánstól
Az új mutáció esetében már nem a láz, a köhögés és a szaglás vagy ízlelés elvesztése a legfőbb tünet.

Link másolása

hirdetés

A brit nemzeti egészségügyi szolgálat (NHS) az omikron koronavírus variáns öt olyan tünetére hívja fel a figyelmet honlapján, melyek egyértelműen megkülönböztetik a Covid-19 eddigi mutációtól, szúrta ki a Mirror.

Az orvosok és epidemiológusok szerint a már Magyarországon is azonosított omikron-változat tünetei eltérnek az eddig ismertektől. Az NHS honlapján azt kérik, hogy aki a koronavírus három tipikus tünetét észleli, mielőbb forduljon orvoshoz és kérje a tesztelést. A három hagyományosnak tekintett szimptóma a magas láz, a folyamatos köhögés és a szaglás vagy ízérzékelés elvesztése, megváltozása.

Ezzel szemben teljesen mást tapasztalnak a világszerte egyre gyorsabban terjedő omikron esetében a fertőzöttek. A honlap öt eltérő tünetet sorol fel, melyek arra utalhatnak, hogy az Afrika déli részéből indult variánst kaptuk el.

Ezek sorrendben:

torokkaparás (de nem torokgyulladás), száraz köhögés, extrém fáradtság, enyhe izomfájdalmak és éjszakai izzadás.

hirdetés

A Covid-19 omikron variánsát először a Dél-afrikai Köztársaságban azonosították. Dr. Angelique Coetzee magánklinikáján novemberben egyre több koronavírusteszt lett pozitív olyan betegek esetében, akik az addig ismertektől eltérő tünetekkel fordultak orvoshoz. Ekkor kezdett gyanakodni a Dél-afrikai Orvosi Szövetség elnöke, hogy új mutáció alakulhatott ki.

Coetzee már akkor megjelölt az éjjeli izzadás kivételével négy tünetet, melyet most az NHS is felvett figyelmeztető listájára. Az extrém izzadást, melynek során a fertőzött pizsamája és ágyneműje csurom vizes lesz az éjszaka folyamán, egy másik afrikai orvos jelentette először.

Az Egyesült Királyságban tegnap 54 661 új koronavírus-fertőzöttet jelentettek, míg a világjárvánnyal összefüggésben 38 ember halt meg. A brit kormány az omikron variáns egyre gyorsabb terjedése miatt hamarosan újabb korlátozások bevezetésére kényszerülhet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés
Már 2 évesen napi 40 szál cigit szívott egy indonéz kisfiú, akit teljesen kicseréltek, mióta leszokott
A cigizés után rászokott a gyorskajákra, amitől még jobban meghízott. Mostanra életmódot váltott, ledobott jó néhány kilót és már nem is gyújt rá az indonéz kisfiú.

Link másolása

hirdetés

Már 18 hónapos korában láncdohányos volt egy indonéz kisfiú, akire alig lehet ráismerni, mióta letette a cigarettát, írja a Mirror. Ardi Rizal néhány éve napi 40 cigit szívott el, és ha nem tudott rágyújtani, szó szerint a falba verte a fejét kínjában.

A duci kisfiú még 2010-ben került a címlapokra azzal, hogy kétéves korában egyik cigarettáról gyújtott a másikra. Azóta Ardi már megszabadult a káros szenvedélytől, a korábban előszeretettel fogyasztott egészségtelen ételeket pedig zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrendre cserélte, így a súlyfeleslegtől is megszabadult. A kisfiú még 2017-ben számolt be a CNN-nek a leszokás nehézségeiről:

"Nehéz volt abbahagyni. Savanyúságot éreztem a számban, amikor nem gyújthattam rá, és folyamatosan szédültem"

- panaszkodott az új életet kezdő gyerek. Hozzátette: a nehéz időszak után azonban boldog, hogy abbahagyta a cigizést, ráadásul sokkal frissebbnek is érzi magát.

Az indonéz kisfiú akkor szokott rá a dohányzásra, amikor 18 hónapos korában az apja először adott cigarettát a kezébe. Egy idő után a gyerek anyja kért segítséget egy kórházban, mert a kisfiú teljesen nikotinfüggő lett, és ha nem kapta meg a szükséges adagját, kárt okozott saját magában. Ezért inkább egy idő után nem is próbálták otthon leszoktatni a káros szenvedélyről.

hirdetés
Miután Ardi sikeresen leszokott a dohányzásról, egy másik rossz szokást vett fel: rengeteg gyorséttermi ételt fogyasztott, ezért alaposan meghízott. A szülők ezért táplálkozási szakértőt fogadtak a gyerek mellé, aki azóta már halakban, zöldségekben és gyümölcsben gazdag étrendre tért át. Ezzel pedig rá sem lehet ismerni, ugyanis rövid idő alatt olyan tökéletes formába hozta magát.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
EGÉSZSÉG
Másként oltják az immunsérülteket – ők már megkaphatják az ötödik vakcinát is
Akik komolyabb alapbetegségben szenvednek, gyakrabban olthatók, mint az átlagember. A harmadik oltásra sem kellett (volna) hat hónapot várniuk, akár egy hónap múlva is kérhették.

Link másolása

hirdetés

Az immunsérülteknek nem a harmadik oltás a megerősítő oltásuk, náluk három oltás az alapimmunizálás, és a negyediktől kezdődik a – magyarul is angol szóval használt – booster.

Bár manapság mindenki felváltva használja a harmadik oltás kifejezést a megerősítővel, Rusvai Miklós virológus azt mondja, a kettő nem ugyanaz.

„Az alap immunizálás egy, kettő vagy három oltásból áll. Janssennél egy, ott a második már booster. Míg a Pfizer, a Moderna, a Szputnyik, az Astra, a Sinopharm két oltásból. Itt a harmadikat nevezzük boosternek” - mondja.

Az immunhiányos betegeknél viszont három oltásból áll az alapimmunizálás. Náluk a negyediktől kezdődik a booster.

Az immunsérültekhez tartoznak: 

• a szervtranszplantáltak

hirdetés

• akiknek két éven belül volt csontvelő-transzplantációjuk,

• a biológiai terápiás kezelés alatt állók,

• egyéb immunsérülést okozó kezelést kapnak,

• kemoterápia idején vannak.

Ezek a páciensek az első védőoltástól függően huszonegy vagy huszonnyolc nap múlva kapják a második oltást.

A harmadik alapoltásukat már akár 28 napra is kaphatják, vagy várhatnak kétszer ennyi időt és ezek után jön az emlékeztető oltás a mostani szabályok szerint hat hónap múlva, de Rusvai Miklós szerint várhatóan ez hamarosan 3-4 hónapra csökkenhet.

Duda Ernő virológus azt mondja, hogy akik immunszupresszív terápiát kapnak (szteroidot, metotrexátot, Rituxánt stb.), például a szervátültetetteknél, a B sejtes leukémiásoknál vagy kemoterápiát kapó betegeknél a védőoltás kevésbé vagy egyáltalán nem működik. Ezért kell náluk más oltási sor.

„Náluk csak a nagyon hatásos Moderna és Pfizer oltást használják, de még így is alacsonyabb védettség alakul ki. Ezért lehet több "booster"-re szükség, negyedik, vagy akár ötödik oltásra. Az oltások közötti idő jelentősége csekély, legalább 3 hét, legfeljebb 3 hónap”

– magyarázza Duda Ernő.

Szerinte az immunhiányosoknál van a legnagyobb jelentősége az ellenanyag-szint vizsgálatnak. Ennek alapján döntheti el az orvos, elég jó védettség alakult-e ki, vagy további oltásokra, esetleg passzív immunizációra lesz szükség.

Dr. Mike Andrea, a tatabányai Szent Borbála Kórház neurológus főorvosa a sclerosis multiplexes betegek kapcsán beszélt az új oltási sorról az SM-betegek alapítványának oldalán. Elmondta, hogy időpontkéréssel a hazai szabályozás alapján nem lehet korábban kérni a következő vakcinát, de a súlyos betegeket kezelő orvosoknak illetve az oltópontokon dolgozó orvosoknak tudniuk kell arról, hogy van lehetőség indokolt esetben nem az alapszabályozás szerint oltani.

Duda Ernő elmondta azt is, mi a helyzet azokkal, akiknél nem hat a vakcina.

"Akik védőoltással nem vagy nagyon kevéssé immunizálhatók, azoknak fejlesztették ki a monoklonális ellenanyag koktélokat.”

Ezek „passzív immunizálásra” használhatók, megelőzésre, de akár fertőzést követő kezelésre is alkalmasak. Infúzió formájában jutnak a szervezetbe és néhány hónapig tökéletes védelmet biztosíthatnak. A Xe­vu­dy (So­tro­vi­mab) használatát a hónap közepén hagyta jóvá az Európai Gyógyszerügynökség.

A virológus azt javasolja, az immunsérültek úgy menjenek oltópontra, hogy legyen náluk papír a gondozó orvosuktól az ő javaslatával. Ugyanakkor figyelmeztet, hogy a vírushordozástól, vírusátadástól nem védenek az oltások, így az oltottaknak is kell maszkot hordaniuk.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés
Meghosszabbíthatja a menstruációs ciklust a koronavírus elleni oltás
Csak kismértékben és átmenetileg tapasztalhatnak változást a nők, a menstruációjuk pedig nem tart tovább az oltás miatt egy tanulmány szerint.

Link másolása

hirdetés

Átlagosan egy nappal hosszabbodhat meg a menstruációs ciklusa azoknak a nőknek, akik két menzesz között kapnak egy dózis koronavírus elleni oltást - derül ki az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet tanulmányából.

Ebben hangsúlyozzák, hogy a ciklus hosszának meghosszabbodása azonban nem jár együtt azzal, hogy a menstruáció, tehát a vérzés ideje is meghosszabbodik. Azt is kiemelték, hogy a változás csak kismértékű és átmeneti.

A kutatásban 3959 nő adatait elemezték, közülük 2403-an voltak beoltva, többségük a Pfizer vagy a Moderna vakcinájával. Megfigyeléseik szerint az első oltás átlagosan 0,71 nappal, a második pedig 0,91 nappal hosszabbította meg a ciklust. Vagyis mindkét oltás utáni ciklusuk alig egy nappal tartott tovább, a vérzéses napok száma viszont nem változott.

Akik két dózist kaptak egy cikluson belül (358 nő), azoknak pedig átlagosan két nappal nőtt meg a két menstruáció között eltelt idő. A változás azonban a következő ciklusokban csökkent.

Az Obstetrics & Gynecology folyóiratban megjelent tanulmány szerzői megjegyezték, hogy a menstruációs ciklusok egyébként is változnak kis mértékben hónapról hónapra, a vakcina okozta növekedés pedig még bőven a normál tartományon belül van (8 napnál kevesebb). Ahhoz további kutatásokra van szükség, hogy kiderüljön, az oltás hogyan befolyásolhatja a menstruáció egyéb jellemzőit, például a tüneteket (fájdalom, hangulatváltozások, stb. és a vérzés jellemzőit (beleértve az erősségét).

Diana W. Bianchi, a NIH Eunice Kennedy Shriver Nemzeti Gyermekegészségügyi és Humánfejlesztési Intézetének igazgatója szerint azért is fontosak a tanulmány eredményei, mert ezek kínálnak először lehetőséget arra, hogy a szakemberek tanácsot adhassanak a nőknek abban, mire számíthatnak a koronavírus elleni oltás menstruációra gyakorolt hatásával kapcsolatban.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: