hirdetés

EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés

Három év múlva elérhető lehet a férfi fogamzásgátló

Egyelőre gél, injekció és tabletta formájában tesztelik, az eredmények ígéretesek.
Fotó: Illusztráció (Karolina Grabowska / Pixabay) - szmo.hu
2020. december 31.

hirdetés

Az ígéretes teszteléseknek köszönhetően a tudósak úgy vélik, néhány éven belül piacra kerülhet a fogamzásgátló férfiak számára - írja a Daily Mail.

Míg a nők már több mint hatvan éve használnak különféle fogamzásgátló szereket, addig a férfiaknak nincs olyan sok lehetőségük erre: óvszerrel, vaszektómiával (az ondóvezeték elköttetése) vagy a közösülés megszakításával védhetik ki a nem kívánt terhességet. Ez nem jelenti azt, hogy ne lettek volna törekvések egy új módszer kitalálására: évtizedek óta kísérleteznek a férfi fogamzásgátlóval is. Az '50-es évek elején egy amerikai cég, a Sterling Drug fejlesztett ki egy olyan gyógyszert, amely a laboratóriumi hím patkányokat átmenetileg terméketlenné tette. Elsőként rabokon tesztelték a pirulákat és ugyan valóban lecsökkentette a spermiumok számát, komoly mellékhatások jelentkeztek: a rabok hánytak és erős szívdobogás jelentkezett. A projektet azonnal leállították.

Most azonban bíztató hírek érkeztek több kutatás háza tájáról:

ígéretes eredményeket értek el egy új anyaggal, amely tabletta, gél és injekciós formában is hatékony lehet. A kutatók immár egy éve tesztelik az anyagot az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában.

A készítmény hatóanyaga a férfi nemi hormon, a tesztoszteron és a szegeszteron-acetát, amely egy szintetikus progesztin - ez utóbbi a női fogamzásgátlókban is megtalálható. Használata a libidót nem befolyásolja.

Az anyagnak többféle felhasználása is lehetséges, első körben gél formában tesztelik.

hirdetés
Ebben az esetben a krémet a vállba kell masszírozni, így jut be a véráramba az anyag, amely a használat után 24 órán át fejti ki fogamzásgátló hatását.

Richard Anderson, az Edingburgh Egyetem professzora és a kutatás egyik tagja elmondta: immár öt páron tesztelik a készítményt egy éve, mindannyian csak ezzel védekeznek a terhesség ellen. Eddig mindannyiuknál bevált, mellékhatások nélkül. A cél az, hogy legalábbi 450 páron kipróbálják a gyógyszert. A gélen kívül tabletta és injekció formájában is tervezik tesztelni az anyagot - az oltás esetében azt szeretnék elérni, hogy havi adagokban fejtse ki hatását.

Amennyiben az emberkísérletek továbbra is ilyen jó eredménnyel haladnak, a kutatók szerint három év múlva akár forgalomba is kerülhet a gyógyszer.

A hatóanyagot a Washington Egyetemen is tesztelik, Stephanie Page, az egyetem professzora szerint eddig 100 férfinak adták be vakcina formájában az anyagot. Egyelőre csak a mellékhatásokat megfigyelve, és eddig biztatóak az eredmények.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk