hirdetés

EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés

Három év múlva elérhető lehet a férfi fogamzásgátló

Egyelőre gél, injekció és tabletta formájában tesztelik, az eredmények ígéretesek.
Fotó: Illusztráció (Karolina Grabowska / Pixabay) - szmo.hu
2020. december 31.

hirdetés

Az ígéretes teszteléseknek köszönhetően a tudósak úgy vélik, néhány éven belül piacra kerülhet a fogamzásgátló férfiak számára - írja a Daily Mail.

Míg a nők már több mint hatvan éve használnak különféle fogamzásgátló szereket, addig a férfiaknak nincs olyan sok lehetőségük erre: óvszerrel, vaszektómiával (az ondóvezeték elköttetése) vagy a közösülés megszakításával védhetik ki a nem kívánt terhességet. Ez nem jelenti azt, hogy ne lettek volna törekvések egy új módszer kitalálására: évtizedek óta kísérleteznek a férfi fogamzásgátlóval is. Az '50-es évek elején egy amerikai cég, a Sterling Drug fejlesztett ki egy olyan gyógyszert, amely a laboratóriumi hím patkányokat átmenetileg terméketlenné tette. Elsőként rabokon tesztelték a pirulákat és ugyan valóban lecsökkentette a spermiumok számát, komoly mellékhatások jelentkeztek: a rabok hánytak és erős szívdobogás jelentkezett. A projektet azonnal leállították.

Most azonban bíztató hírek érkeztek több kutatás háza tájáról:

ígéretes eredményeket értek el egy új anyaggal, amely tabletta, gél és injekciós formában is hatékony lehet. A kutatók immár egy éve tesztelik az anyagot az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában.

A készítmény hatóanyaga a férfi nemi hormon, a tesztoszteron és a szegeszteron-acetát, amely egy szintetikus progesztin - ez utóbbi a női fogamzásgátlókban is megtalálható. Használata a libidót nem befolyásolja.

Az anyagnak többféle felhasználása is lehetséges, első körben gél formában tesztelik.

hirdetés
Ebben az esetben a krémet a vállba kell masszírozni, így jut be a véráramba az anyag, amely a használat után 24 órán át fejti ki fogamzásgátló hatását.

Richard Anderson, az Edingburgh Egyetem professzora és a kutatás egyik tagja elmondta: immár öt páron tesztelik a készítményt egy éve, mindannyian csak ezzel védekeznek a terhesség ellen. Eddig mindannyiuknál bevált, mellékhatások nélkül. A cél az, hogy legalábbi 450 páron kipróbálják a gyógyszert. A gélen kívül tabletta és injekció formájában is tervezik tesztelni az anyagot - az oltás esetében azt szeretnék elérni, hogy havi adagokban fejtse ki hatását.

Amennyiben az emberkísérletek továbbra is ilyen jó eredménnyel haladnak, a kutatók szerint három év múlva akár forgalomba is kerülhet a gyógyszer.

A hatóanyagot a Washington Egyetemen is tesztelik, Stephanie Page, az egyetem professzora szerint eddig 100 férfinak adták be vakcina formájában az anyagot. Egyelőre csak a mellékhatásokat megfigyelve, és eddig biztatóak az eredmények.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
EGÉSZSÉG

Zacher Gábor: „Elképesztő a sötétség az oltással kapcsolatban”

Megkapta a vakcinát a jelenleg mentősként dolgozó toxikológus is, elmesélte a tapasztalatait.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 01.

hirdetés

Az év utolsó napján megkapta a koronavírus elleni vakcinát a jelenleg mentősként dolgozó Zacher Gábor toxikológus, a Honvédkórház sürgősségi osztályának volt vezetője is.

Zacher az Indexnek nyilatkozott arról, hogy semmilyen mellékhatást nem tapasztalt a Pfizer-BioNTech oltása után.

Mint fogalmazott, elképesztő a sötétség az oltással kapcsolatban. „De mit is várhatunk, ha a kormány nem közöl megfelelő információt” – tette hozzá.

Szerinte a tisztességes kommunikáció hiánya okozza a járványkezelésben is a legnagyobb problémát.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
EGÉSZSÉG

TAJ-szám alapján azonosíthatják a krónikus betegeket a vakcina beadásához

A vakcinainfo kormányzati oldalon a regisztrációkor nem kell nyilatkozni a krónikus betegségekről, azokat azonban, akik ilyenben szenvednek, előreveszik az oltási sorrendben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés
A megadott TAJ-szám alapján, egy informatikai programmal szűrhetik majd ki a regisztráltak közül, hogy ki a krónikus beteg, és kinek jár hamarabb az oltás.

Ezt Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász mondta az RTL Híradónak. Szerinte az egészségügyi online térben ott van minden fontos információ. A szűrésnél be kellene csak állítani azokat a betegségeket, amik bizonyítottan magasabb rizikót jelentenek a covid-fertőzés esetén. Ebbe a háziorvosokat is be lehet vonni, mert ők pontosan tudják, hogy melyik páciensük számít krónikus betegnek.

Az EMMI szerint az oltó orvos is kikérdezi az oltás előtt a pácienst, akinek nyilatkoznia kell a betegségeiről.

A vakcinainfo kormányzati oldalon a regisztrációkor nem kell nyilatkozni a krónikus betegségekről, azokat azonban, akik ilyenben szenvednek, előreveszik az oltási sorrendben.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
EGÉSZSÉG

„Ez egy ketyegő időzített bomba” – 10 évig szenvedett mellimplantátum-betegségben

„29 évesen úgy éreztem, minden levegővétel több, mint amit a testem el tud viselni” – mondta az amerikai nő, akinek egy évtized kellett, hogy rájöjjön, mi okozza a szörnyű tüneteket.
fotó:unsplash/Philippe Spitalier - szmo.hu
2020. december 20.

hirdetés

"Azt hittem meghalok, a testem üvöltött, hogy szabaduljak meg tőlük, ez egy ketyegő időzített bomba volt" - nyilatkozta egy mellimplantátum-betegségben szenvedő amerikai nő a lovewhatmatters portálnak.

„Soha nem gondoltam volna, hogy a mellimplantátumok miatt gondolok majd az öngyilkosságra. 29 évesen úgy éreztem, minden levegővétel több, mint amit a testem el tud viselni."

"19 éves voltam, fitatal és naív, amikor besétáltam egy plasztikai sebész rendelőjébe, hogy mellinplantátumot csináltassak. Soha senki nem mondott semmit a mellemről, csak volt egy enyhe aszimetriám és ezt felerősítettem a fejemben, és gondoltam jó megoldás lesz az implantátum" - kezdte történetét az amerikai Miss K.

"Az implantátumok olyan ártatlannak és gyönyörűnek tűntek a sebész asztalán. Az orvos, aki egyébként egy családi barát volt, elmagyarázta a műtét kockázatait, beszélt a fertőzésekről, a műtéti hegekről" - mesélte az asszony, majd hozzátette: az orvos azt mondta, hogy az implantátumok tökéletesen biztonságosak és hosszú évtizedekig fognak tartani.

"Amikor felébredtem a műtét után megjött az önbizalmam. Lenéztem, és láttam, hogy az aszimmetria már nem volt észrevehető. A műtét okozta fájdalom és az implantátumok súlya kis ár volt azért, hogy jól éreztem magam a testemben. Szerencsére gyorsan és gond nélkül gyógyultam meg. Az egészségügyi problémáim azonban nem sokkal később el is kezdődtek."

hirdetés

"A műtét előtt teljesen egészséges fiatal nő voltam. Volt egy ártalmatlan vesekövem, és 17 évesen vakbélműtétem, de ennyi. Aztán a mellműtét után néhány hónappal pánikrohamok kezdődtek. Az elsőre élénken emlékszem, és félelmetes volt" - magyarázta a lapnak Miss K.

"Éjjel egyedül olvastam otthon a kis lakásomban, amikor a szívem hirtelen kalapálni kezdett. A végtagjaim kihűltek és zsibbadtak, nem éreztem az ujjaim hegyét vagy az ajkaimat, és éreztem, hogy elájulok. Hívtam a mentőket de mire kiértek a roham elmúlt."

"Aztán hasonló rohamok jöttek, egyre több, éveken keresztül. Egyszer vezetés közben minden elsötétült. Apám eljött értem és kórházba vitt. Az ügyeletes azt mondta: pszichiáterhez kell mennem. Hivatalosan is depressziós lettem. Felírtak antidepresszánst és próbáltuk a rohamok gyakoriságát csökkenteni" – mesélte a nő.

"2012-ben elkezdett hullani a hajam, néhány évvel később már az izületeim is fájtak, pedig nem erőltettem meg a testem. Több szakembert is felkerestem, de senki sem tudott magyarázatot adni a tünetekre."

"Aztán észrevettem, hogyha megérintem a bal mellem, fájni kezd a bordáimnál. Megnéztem az interneten, hogy esetleg ilyenkor cserélni kell-e, vagy valami szövődmény. Amit találtam, magyarázatot adott az elmúlt évek gyötrelmeire" - tette hozzá az asszony.

"Mellimplantátum-betegség. Szinte hihetetlen volt látni a rengeteg cikket, azokról a nőkről, akik éppen olyan tünetekkel küzdöttek, mint én. Észrevettem, hogy minden nőben, akiről olvastam, három közös dolog van. Mindegyiknek volt mellimplantátuma, az orvosok nem találtak megoldást a szorongásos tüneteikre, és minden bajuk elmúlt, miután kivették az implantátumukat. Arra gondoltam, nálam is ez lehet a megoldás."

"Azonnal felvettem a kapcsolatot több orvossal is. Nem értették, miről beszélek, azt mondták, ezek a problémák csak a fejemben vannak. Azt hittem, megőrülök" - folytatta a történetét az amerikai nő.

"Csináltattam egy MRI-t, de kiderült, hogy az implantátumoknak semmi bajuk. Ezért a férjemmel úgy döntöttünk, gyerekprojektbe kezdünk és majd a szoptatás után vetetem ki az implantátumokat" - mesélte Miss K.

"Aztán tavaly decemberben vacsora közben egyszer csak pánikrohamom lett, de nem olyan mint a korábbiak. Lezsibbadt a jobb oldalam, nem tudtam mozgatni az arcom, a kezem, azt hittem stroke és meghalok."

"A férjem felhívta a mentőket, a karjaiban vitt lefelé, míg a mentő megérkezett. Aztán a hidegtől teljesen visszanyertem az eszméletemet. A kórházban azt mondták, egy speciális migrénem van, ami produkálhat olyan tüneteket, mint az agyvérzés. Én tudtam, hogy nem erről van szó. Éreztem, hogy a testem ordít velem, hogy szabaduljak meg az implantátumoktól" – fejtette ki az asszony.

"Januárban megbeszéltem egy találkozót egy sebésszel, de mire időpontot kaptam volna a műtétre, kitört a koronavírus. Megint nem láttam a fényt az alagút végén. A testem pedig egyre fáradtabb volt."

"Szinte minden nap szívdobogásom és pánikrohamom volt, többször voltam kórházban és minden alkalommal úgy éreztem, meghalok. Egy-egy alkalommal búcsúlevelet vagy üzenetet is hagytam a családomnak. A férjem nem is akart elmozdulni mellőlem, nehogy akkor legyek rosszul. Nekem pedig végig lelkiismeret-furdalásom volt emiatt. A mentális egészségem sokat romlott, folyton szorongtam és az öngyilkosságra gondoltam" – mondta nő, aki hozzátette:

"Aztán augusztusban kaptam egy emailt az orvostól, hogy meg fognak műteni. Az operáció előtti 2 hét volt a legnehezebb, a tüneteim súlyosak voltak."

"Aztán a műtét után kinyitottam a szemem, és végre fájdalom nélkül egy mélyet lélegeztem. Majd csináltam egy táblázatot amiből kiderült, hogy a korábban érzett 33 panaszból 18 teljesen elmúlt, a többi pedig javult. Végre van energiám mosolyogni és újra élvezni az életet."

Sajnos 6 héttel a műtét után elkapta a koronavírust, amitől újra fáradékony lett, de még így is sokkal jobban volt, mint az implantátum eltávolítása előtt.

"Nem tudom tiszta lelkiismerettel ajánlani senkinek az implantátumokat. Vegyi anyagokból készült és egy idegen test a szervezetben, ami nem tudjuk hogyan reagál majd rá. Ezek ketyegő időzített bombák amelyek bármikor berobbanthatják a testet" – zárta történetét Miss K.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
EGÉSZSÉG

Tévesen rákosnak hitték, a felesleges kemótól romlott le drasztikusan a brit nő egészsége

A négygyermekes édesanya több mint másfél évig élt abban a hitben, hogy súlyos beteg, attól rettegett, hogy bármikor meghalhat. A téves diagnózis tönkretette az életét.
Címkép (illusztráció): SharonMcCutcheon/Pixabay - szmo.hu
2021. január 02.

hirdetés

Félrediagnosztizáltak, így feleslegesen kezeltek kemoterápiával egy brit nőt, aki csak a közelmúltban tudta meg, hogy soha nem is szenvedett leukémiában - írja a Daily Mail.

A négygyermekes Janice Johnston nem csupán állandó rettegést élt meg a diagnózis miatt, de idővel szembesült vele, hogy a kemoterápiás készítmények sem hatnak, amelyeket élete végéig szednie kellene.

Az asszony ehelyett hónapról hónapra rosszabbul érezte magát, ami nem is csoda: valójában soha nem volt rákbeteg, amit egy rutinszerűen végzett csontvelő-mintavétel már korábban is bizonyíthatott volna.

Janice-t először tíz évvel ezelőtt diagnosztizálták egy ritka betegséggel, amely a vörösvérsejtek fokozott termelődésével jár együtt. Amikor a tünetei néhány éve rosszabbodni kezdtek, az orvosok úgy találták: egy PRV, azaz polycythemia rubra vera nevű ritka vérrákfajtában szenved, amely a szívroham és a halálos vérrögök kialakulásának kockázatát is hordozza.

Ezután a nő összesen 19 hónapot töltött abban a tudatban, hogy bármikor meghalhat. Egészségi állapota az agresszív kemoterápia következtében egyre romlott: lefogyott, vérzett az ínye, elvékonyodott a haja, egyfolytában hányingere volt és fáradtnak érezte magát. Idővel állását is ott kellett hagynia a lakhelyéhez közeli idősek otthonában.

hirdetés
Janice utólag már tudja, egy lépultrahang, valamint egy csontvelőből nyert minta elegendő lett volna, hogy bizonyítsa, nem ebben a betegségben szenved.

Ráadásul azzal szembesült, hogy a vörösvérsejtjei száma nem csökken, így még feljebb emelték a gyógyszeradagját.

“Tudtam, hogy a tablettáknak segíteniük kell, de mégis olyan érzés volt, mintha ciánt vennék be” - mondta a nő, aki idővel arra is rászokott, hogy ruhában fürödjön. Attól rettegett: a zuhany alatt éri a halál, és nem szerette volna, hogy a gyerekei meztelenül találjanak rá.

A fordulat végül akkor következett be, amikor 19 hónap elteltével Janice egy drágább és hatékonyabb kemoterápiás eljárás mellett döntött, amelyet a londoni Guy’s Hospital kínált.

Alig hitt a fülének, amikor új orvosa azt mondta: a leletei alapján nem gondolja, hogy PRV-ben szenvedne. Ezek után sor került a csontvelő-mintavételre, és 2019 januárjában bebizonyosodott, hogy Janice soha nem is volt rákos.

“Teljes döbbenetben voltam. Nem hittem el, hogy ez igaz lehet. Persze, valahol örültem - de elveszítettem a munkámat, és két éven át rettegtem a haláltól, valójában a semmmiért! Tudom, hogy szerencsés vagyok, de soha többé nem tudok bízni az orvosokban” - mondta a nő, akit jelenleg szorongással és poszttraumás stressz szindrómával kezelnek.

Az asszony ezek után hanyagságért beperelte az őt először ellátó East Kent kórházat. December elején végül 75.950 fontos, azaz 30 millió 838 ezer forintos kártérítést ítéltek meg neki.

Két évvel az ügy után Janice még mindig nehezen tudja elfogadni mindazt, ami történt. “Nem tudom, valaha még az lehetek-e, aki korábban voltam” - mondta.

“A lányaim és a férjem szerint megváltoztam, és tudom, hogy ez az igazság. Ha az ember valami ilyesmin megy keresztül, nehéz lenne csak úgy túllépni rajta. Lesújtó hatással volt az életemre.”


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: