hirdetés

EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés

Fél évvel később is voltak tünetei a kórházban kezelt koronavírusosak háromnegyedének Vuhanban

A legtöbben fáradtsággal és alvási nehézségekkel küzdöttek. e gyakori utótünetnek bizonyult a szorongás és a depresszió is.
Címkép (illusztráció): HansMartinPaul/Pixabay - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

A koronavírus-fertőzés miatt kórházba került vuhani betegek háromnegyede még hat hónap után is tapasztalt magán tüneteket - derül ki egy kínai tanulmányból, amelyet múlt pénteken publikáltak a The Lancet nevű orvostudományi folyóiratban.

A CNN által szemlézett kutatás során 1700 beteg adatait vizsgálták meg, akik Vuhanban fertőződtek meg.

76 százalékuk még fél évvel azután is küzdött valamilyen tünettel, hogy kiengedték a kórházból. A legtöbben fáradtságra és alvási nehézségekre panaszkodtak - előbbit 63 százalék, utóbbit 26 százalék tapasztalta fél évvel a fertőzés után.

De gyakori utótünetnek bizonyult a szorongás és a depresszió is, amivel a vizsgált betegek 23 százaléka küzdött még ennyi idő után is. Azoknál, akiknél súlyosabb lefolyású volt a betegség, tüdőkárosodást állapítottak meg a röntgenfelvételek alapján.

A kínai kutatók végül arra jutottak, hogy

azoknak a koronavírus-fertőzötteknek a többsége, akiket kórházban kezeltek, legalább egy-két tünettel még akár hetekig, hónapig is küzdhet, ezért fontos az utógondozás.

A kutatást vezető szakember szerint azonban még további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy a tudósok jobban átlássák, milyen hosszútávú egészségügyi hatásai lehetnek a Covid-19-nek.

hirdetés

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ korábban kiadott tájékoztatása szerint az utólagos tünetek közé tartozik például a fáradtság, a köhögés, a légszomj, az ízületi és mellkasi fájdalom, a fejfájás, a depresszió és a koncentrálási nehézségek.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk