/egeszseg/dr-novak-hunor-videoban-uzent-soma-mamagesanak-aki-oltatja-be-a-lanyat-a-hpv-elleni-vakcinaval/
hirdetés

EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés

Soma Mamagésa nem oltatja be a lányát HPV ellen – Dr. Novák Hunor videóban üzent neki

A gyermekorvos szerint ezzel a döntéssel nemcsak a lányát, hanem mások életét is veszélybe sodorhatja.
hirdetés

A méhnyakrák elleni védőoltás fontosságára hívja fel a figyelmet dr. Novák Hunor, a közösségi médiában nagyon aktív gyermekorvos új videójában. Az apropót az adta, hogy látta Soma Mamagésa Facebook-posztját, aki a napokban megosztott személyes oldalán egy cikket, amely a HPV-oltás elleni propagandáról szól. Bár ezt a bejegyzést már nem találtuk meg az oldalán, de az orvos a videóban megmutatta, mit írt hozzá Soma Mamagésa:

"Zsigerileg éreztem, hogy nem oltatok és a lányomnak se javasoltam."

Dr. Novák Hunor szerint a közszereplőknek különösen nagy a felelőssége abban, hogy milyen információkat oszt meg a követői körében. Mint mondta, nagyon könnyű egy-egy tanulmányt kiragadni és félremagyarázni, ezért szeretett volna pár dolgot helyretenni a HPV-oltással kapcsolatban.

"Nagyon fontos megemlíteni azt, hogy gyakorlatilag a HPV miatt évente több száz nő hal meg ma Magyarországon. Olyan nők, köztük fiatal nők, akiknek a halála védőoltással és nőgyógyászati szűrővizsgálatokkal gyakorlatilag 100 százalékban elkerülhető lehetne. Nagyon felelőtlen az a szülő, aki nem kéri például gyermekének az ingyenes HPV elleni védőoltást, vagy megtehetné, hogy kifizetné és beadja, de nem adja be, és ezzel egy potenciálisan életveszélyes, daganatos, halált okozó betegségnek teszi ki leányát. De ez nem csak nőkre veszélyes, hiszen férfiaknál is okozhat gégerákot, ánuszrákot, péniszrákot, nyelvrákot, jobb esetben csak néhány szemölcsöt és brokkoliszerű kinövést"

- mondta.

hirdetés

Dr. Novák Hunor szerint ezért a férfiak számára is fontos a védőoltás, mert így nemcsak magukat, de a nőket is védik, ha beoltatják magukat. "Ezért közös felelősségünk, hogy minél több ember legyen beoltva HPV ellen" - mondta.

Szerinte a szakmai ajánlások alapján egyértelmű, hogy a védőoltás biztonságos és megéri beadatni, még a fiúknak is

Mint mondta, a Soma Mamagésa által megosztott cikk egy olyan oldalról van, amely hírhedt orvosi körökben, mert egy köztudottan álttudományos nézeteket valló, orvosi végzettséggel nem rendelkező ember szerkeszti.

A gyermekorvos a videó végén üzent is Soma Mamagésának:

"Javaslom Soma Mamagésának, hogy egyrészt oltassa be a lányát, másrészt ne sodorjon potenciális életveszélybe másokat, és hagyja meg a tájékoztatást az egészségügyi szakembereknek"

- mondta.

Azt is kiemelte, hogy bár a közszereplőknek ebben óriási felelőssége van, de mindenkire vonatkozóan fontos, hogy valós információkat terjesszünk és ne sodorjunk veszélybe másokat.

Soma Mamagésa büszkén hirdeti, hogy nem oltatta be lányát

Évente több száz nő hal bele a méhnyakrákba. Pedig biztonsággal megelőzhető, sokan mégis potenciális életveszélynek teszik ki lányukat. A tudományos tények a...hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk