hirdetés

EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés

Dizájn vállfák

Ha az otthon dekorálására gondol az ember, akkor faliképek, vázák, párnák és hasonlók jutnak eszünkbe. Ám egy különleges designos vállfára kevesen gondolnátok. Éppen ezért tetszettek meg a Molnár Gina által készített favállfák. Hétköznapi tárgy, némi kreativitással. A látványos darabra sajnáljuk ráakasztani a kabátot is. A tervezővel beszélgettünk.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2012. július 04.

hirdetés

Ha az otthon dekorálására gondol az ember, akkor faliképek, vázák, párnák és hasonlók jutnak eszünkbe. Ám egy különleges design-os vállfára kevesen gondolnátok. Éppen ezért tetszettek meg a Molnár Gina által készített favállfák. Hétköznapi tárgy, némi kreativitással. A látványos darabra sajnáljuk ráakasztani a kabátot is. A tervezővel beszélgettünk.

Bitay Andrea írása a Fancity blogon

Fotók: https://www.facebook.com/olahtamasphoto

Oláh Tamás

hirdetés

“Mióta az eszemet tudom, mindig csinálok valamit, amiben hasznát veszem a kreativitásomnak. Régebben készítettem filcből állatokat az unokahúgomnak, ágyneműt a babaházába, és szalvétatechnikával is dolgoztam porcelánra, kis dobozokra, tojásra, amiket ajándékba adtam a családnak, a barátaimnak. Igazából az utóbbi, a szalvétatechnika alapozta meg a 'vállfázást'.”

“Kommunikáció szakon végzetem Debrecenben, és műsorvezetőként dolgozom a város leghallgatottabb rádiójában. Az a munka is kreatív, és a vállfázás is az. Ez a lényeg szerintem, meg az, hogy érezd azt, hogy mi passzol mivel.”

“Megmondom őszintén, fogalmam sincs, melyik vállfám milyen stílusú, csak úgy ösztönből, érzésből csinálom. Nincs konkrét, direkt visszatérő motívum, csak összeáll egy kép a fejemben, például mint a rózsák és a hangjegyek, és megcsinálom.”

“Elsősorban ezt a használt hatású, romantikus, klasszikus stílust szeretem. Új vállfák, de mégis olyanok, mintha az őseidtől örökölted volna, tehát ezeket akár nevezhetjük vintage-nek is, de melyik milyen. Retrot is csináltam már, és teljesen modernt is.”


“A napokban rendeltek egy vállfát egy férfinak, aki imádja 1848-at. Elég nagy fejtörést okozott a hölgy, de a családdal együtt megoldottuk az óhaját…"

“Gondoljatok bele, ha valakinek adsz egy ilyen személyre szabott Design Vállfát, örökké az jut majd róla az eszébe, akitől kapta. Kiakasztja a munkahelyén, és minden reggel, minden du. amikor hazaindul arról fogja leakasztani a kabátját… Ez a lényege! Ezeknek nem a szekrényben a helyük!”

“Hiszek benne, hogy beleszeretnek a vállfáimba az emberek, mert érzem, hogy van „kisugárzásuk”, de a rádiót sem szeretném feladni, ott is kiélhetem a kreativitásomat. Mindig is arról álmodoztam, hogy több lábon álljak, és hogy a munkám a hivatásom legyen. A műsorvezetéssel ezt az álmomat kipiáltam, de miért ne lehetne duplázni?”

“Először féltem, hogy hülyének néznek majd: „Mit akar ez itt a vállfáival? A vállfának a szekrényben a helye…” De nem a Design Vállfáknak! Ez olyan, mint egy családi fotóalbum, vagy egy régi levél, amiről eszedbe jut valaki. Rápillantasz, és mosolyt csal az arcodra, esetleg örömkönnyeket, mint például az anyák napi vállfáim. Mennyi, de mennyi visszajelzést kaptam, hogy „az anyukám azóta sem tud betelni vele, minden nap a kezébe veszi, és letöröl egy könnycseppet a szeméről…”. Mindemellett a lakást is díszíti, ezért szeretnek szetteket rendelni.”

“A kedvencem az első rózsás kollekció piros és sárga rózsákkal… A nagymamát is Rózsának hívták, innen a kollekció neve. Ezeket a neveket igazából csak azért adom nekik, hogy ha valaki szeretne egyet, könnyebben el tudja magyarázni, melyik tetszik neki.”

“Minden nap, amikor csinálok egy-egy vállfát, szeretnék valami különlegeset, varázslatosat nyújtani. Az egyik ötletem (amit lehet más is csinált már, de én még nem láttam), hogy kislevél kerül a vállfára. Kell ettől személyesebb? Egy saját, szívhez szóló üzenet.”

A Fancity többi cikkéért KATTINTS IDE

Ha tetszett az írás, nyomj egy lájkot!

Tetszett? Nézd meg a többi új cikkünket is! :)

www.szeretlekmagyarorszag.hu - Értékek és élmények

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
EGÉSZSÉG

Zacher Gábor: „Elképesztő a sötétség az oltással kapcsolatban”

Megkapta a vakcinát a jelenleg mentősként dolgozó toxikológus is, elmesélte a tapasztalatait.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 01.

hirdetés

Az év utolsó napján megkapta a koronavírus elleni vakcinát a jelenleg mentősként dolgozó Zacher Gábor toxikológus, a Honvédkórház sürgősségi osztályának volt vezetője is.

Zacher az Indexnek nyilatkozott arról, hogy semmilyen mellékhatást nem tapasztalt a Pfizer-BioNTech oltása után.

Mint fogalmazott, elképesztő a sötétség az oltással kapcsolatban. „De mit is várhatunk, ha a kormány nem közöl megfelelő információt” – tette hozzá.

Szerinte a tisztességes kommunikáció hiánya okozza a járványkezelésben is a legnagyobb problémát.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
EGÉSZSÉG

TAJ-szám alapján azonosíthatják a krónikus betegeket a vakcina beadásához

A vakcinainfo kormányzati oldalon a regisztrációkor nem kell nyilatkozni a krónikus betegségekről, azokat azonban, akik ilyenben szenvednek, előreveszik az oltási sorrendben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés
A megadott TAJ-szám alapján, egy informatikai programmal szűrhetik majd ki a regisztráltak közül, hogy ki a krónikus beteg, és kinek jár hamarabb az oltás.

Ezt Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász mondta az RTL Híradónak. Szerinte az egészségügyi online térben ott van minden fontos információ. A szűrésnél be kellene csak állítani azokat a betegségeket, amik bizonyítottan magasabb rizikót jelentenek a covid-fertőzés esetén. Ebbe a háziorvosokat is be lehet vonni, mert ők pontosan tudják, hogy melyik páciensük számít krónikus betegnek.

Az EMMI szerint az oltó orvos is kikérdezi az oltás előtt a pácienst, akinek nyilatkoznia kell a betegségeiről.

A vakcinainfo kormányzati oldalon a regisztrációkor nem kell nyilatkozni a krónikus betegségekről, azokat azonban, akik ilyenben szenvednek, előreveszik az oltási sorrendben.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
EGÉSZSÉG

Tévesen rákosnak hitték, a felesleges kemótól romlott le drasztikusan a brit nő egészsége

A négygyermekes édesanya több mint másfél évig élt abban a hitben, hogy súlyos beteg, attól rettegett, hogy bármikor meghalhat. A téves diagnózis tönkretette az életét.
Címkép (illusztráció): SharonMcCutcheon/Pixabay - szmo.hu
2021. január 02.

hirdetés

Félrediagnosztizáltak, így feleslegesen kezeltek kemoterápiával egy brit nőt, aki csak a közelmúltban tudta meg, hogy soha nem is szenvedett leukémiában - írja a Daily Mail.

A négygyermekes Janice Johnston nem csupán állandó rettegést élt meg a diagnózis miatt, de idővel szembesült vele, hogy a kemoterápiás készítmények sem hatnak, amelyeket élete végéig szednie kellene.

Az asszony ehelyett hónapról hónapra rosszabbul érezte magát, ami nem is csoda: valójában soha nem volt rákbeteg, amit egy rutinszerűen végzett csontvelő-mintavétel már korábban is bizonyíthatott volna.

Janice-t először tíz évvel ezelőtt diagnosztizálták egy ritka betegséggel, amely a vörösvérsejtek fokozott termelődésével jár együtt. Amikor a tünetei néhány éve rosszabbodni kezdtek, az orvosok úgy találták: egy PRV, azaz polycythemia rubra vera nevű ritka vérrákfajtában szenved, amely a szívroham és a halálos vérrögök kialakulásának kockázatát is hordozza.

Ezután a nő összesen 19 hónapot töltött abban a tudatban, hogy bármikor meghalhat. Egészségi állapota az agresszív kemoterápia következtében egyre romlott: lefogyott, vérzett az ínye, elvékonyodott a haja, egyfolytában hányingere volt és fáradtnak érezte magát. Idővel állását is ott kellett hagynia a lakhelyéhez közeli idősek otthonában.

hirdetés
Janice utólag már tudja, egy lépultrahang, valamint egy csontvelőből nyert minta elegendő lett volna, hogy bizonyítsa, nem ebben a betegségben szenved.

Ráadásul azzal szembesült, hogy a vörösvérsejtjei száma nem csökken, így még feljebb emelték a gyógyszeradagját.

“Tudtam, hogy a tablettáknak segíteniük kell, de mégis olyan érzés volt, mintha ciánt vennék be” - mondta a nő, aki idővel arra is rászokott, hogy ruhában fürödjön. Attól rettegett: a zuhany alatt éri a halál, és nem szerette volna, hogy a gyerekei meztelenül találjanak rá.

A fordulat végül akkor következett be, amikor 19 hónap elteltével Janice egy drágább és hatékonyabb kemoterápiás eljárás mellett döntött, amelyet a londoni Guy’s Hospital kínált.

Alig hitt a fülének, amikor új orvosa azt mondta: a leletei alapján nem gondolja, hogy PRV-ben szenvedne. Ezek után sor került a csontvelő-mintavételre, és 2019 januárjában bebizonyosodott, hogy Janice soha nem is volt rákos.

“Teljes döbbenetben voltam. Nem hittem el, hogy ez igaz lehet. Persze, valahol örültem - de elveszítettem a munkámat, és két éven át rettegtem a haláltól, valójában a semmmiért! Tudom, hogy szerencsés vagyok, de soha többé nem tudok bízni az orvosokban” - mondta a nő, akit jelenleg szorongással és poszttraumás stressz szindrómával kezelnek.

Az asszony ezek után hanyagságért beperelte az őt először ellátó East Kent kórházat. December elején végül 75.950 fontos, azaz 30 millió 838 ezer forintos kártérítést ítéltek meg neki.

Két évvel az ügy után Janice még mindig nehezen tudja elfogadni mindazt, ami történt. “Nem tudom, valaha még az lehetek-e, aki korábban voltam” - mondta.

“A lányaim és a férjem szerint megváltoztam, és tudom, hogy ez az igazság. Ha az ember valami ilyesmin megy keresztül, nehéz lenne csak úgy túllépni rajta. Lesújtó hatással volt az életemre.”


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
EGÉSZSÉG

Kiderült, miért más a koronavírus okozta tüdőgyulladás

A kutatók szerint az a cél, hogy a Covid-19-et egy súlyos betegség helyett enyhévé változtassák, olyanná, mint egy súlyosabb nátha.
MTI, fotó: Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Más tüdőgyulladásokkal összehasonlítva az új típusú koronavírus okozta tüdőgyulladás súlyos komplikációit a betegség hosszú lefolyása okozhatja, nem pedig az, hogy egy jóval súlyosabb betegségről van szó - vélik az amerikai Északnyugati Egyetem kutatói.

Ahelyett, hogy gyorsan, órákon belül megfertőzné a tüdő nagy területeit, ahogyan azt a baktériumok vagy vírusok, mint például az influenzavírus teszi, az új típusú koronavírus a tüdő számos kicsiny területén telepszik meg, "elrabolja" a tüdő saját immunsejtjeit és felhasználja őket a tüdőben való elterjedésre napokon vagy heteken keresztül

- írták a kutatók a Nature című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban.

Lassan megszállva a tüdőt, a fertőzés károsodást hagy hátra, folyamatosan lázat, alacsony vérnyomást okoz, károsítja a vesét, az agyat, a szívet és a beteg más szerveit.

Részletes elemzésük alapján a kutatók azonosították a kritikus célpontokat az új koronavírus okozta tüdőgyulladás kezelésére és a károsodások enyhítésére. Ezek a célpontok az immunsejtek: a makrofágok és a T-sejtek. A makrofágokat, amelyek feladata általában a tüdő védelme, megfertőzheti az új koronavírus és így hozzájárulhatnak a fertőzés terjedéséhez a tüdőben.

A kutatók azt is kimutatták, hogy a Covid-19 miatt lélegeztetőgépre került betegek körében a halálozás alacsonyabb, mint a hagyományos tüdőgyulladás esetében lélegeztetőgépre kerültek esetében.

hirdetés
"Célunk, hogy a Covid-19-et egy súlyos betegség helyett enyhévé változtassuk, olyanná, mint egy súlyosabb nátha"

- idézte az egyetem közleménye Scott Budingert, a tanulmány társszerzőjét. A Covid-19 az influenzához hasonlóan ugyanis nem fog eltűnni - tette hozzá Ben Singer társszerző.

Ez az első olyan tanulmány, amelyben a kutatók szisztematikusan elemezték a koronavírusos betegek tüdejéből vett immunsejteket és összehasonlították azokat más vírusok vagy baktériumok okozta tüdőgyulladásos betegek sejtjeivel.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: