hirdetés

EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés

„Akinek pozítív a tesztje, azonnal kezdje el az alapkezelést” – Pusztai Erzsébet szerint nem szabad késlekedni

A favipiravir minden patikában ott van, és receptre ingyenesen kiváltható. De az infektológus szerint probléma, hogy napokig kell várni a tesztre, és csak utána írják fel. Pedig az idő rengeteget számít.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 01.

hirdetés

"Minél hamarabb kezdjük el kezelni a fertőzést, annál valószínűbb, hogy sikerül kivédeni a súlyosbodást." - mondja Dr.Pusztai Erzsébet infektológus, a V21 csoport tagja.

"Akinek pozítív a tesztje, az kezdje el az alapkezelést, mert nem tudhatja, hogy 2-3 nap múlva beindul-e egy súlyosabb folyamat. Nem érdemes arra várni, hogy talán nem leszek súlyosabb beteg, azonnal kezelni kell."

Megelőzésre Pusztai Erzsébet elsősorban a D-vitamint ajánlja. "Napi akár 4000 nemzetközi egységet. Egyértelműen kimutatták, hogy a legsúlyosabb Covid esetek nagy része súlyosan D-vitamin hiányos. Spanyolországban volt olyan vizsgálat, amivel ki tudták mutatni, hogy óriási adag D-vitaminnal javítani tudtak a betegek állapotán."

Hasznos lehet még a C-vitamin, a szelén, a cink, és egyéb a szervezet védekezését támogató anyagok.

"Az Aszpirin protect szedését is javaslom, ami megakadályozza a vérlemezkék összecsapódását, ezzel csökkenti a pici erekben a trombózis kialakulásának kockázatát. Ezeket fertőződés esetén a legkorábbi időszaktól kezdve érdemes szedni, és a tünetek megszűnése után még legalább tíz napig folytatni a későbbi trombózis és embólia elkerülése érdekében."

hirdetés

Van még egy-két olyan szer, ami segíthet a vírus ellen. "Ilyen a Famotidin (Quamatel) és a Melatonin, amit este kell bevenni. Nem az alaphatásuk miatt, hanem mert van egy bizonyos támadáspontjuk, ahol akadályozzák a vírusnak valamelyik következményét. Köhögés elen az ambroxolt javasolják."

Pusztai Ezsébet azt mondja, a járvány kezdetén jó lett volna, ha lett volna olyan gyógyszer, amelyik gátolja a szervezetben a vírus szaporodását. "Ha találtunk volna ilyet, nagyon gyorsan meg lehetett volna fékezni a járványt. Ezért kezdtek el mindenféle más olyan gyógyszert kipróbálni a Covid ellen, amit korábban más vírusfertőzés ellen fejleszettek ki. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ne lenne szükség védőoltásra."

Sokféle próbálkozás volt. Az eredetileg ebola ellen kifejlesztet remdesivirről lehetett talán elsőként hallani. "Mára kiderült, hogy nem hat. A WHO már kijelentette, hogy ne használják, mert egyrészt drága, másrészt sok a mellékhatása, és nincs igazán előnye. A favipiravirnak a későbbi fázisban, már súlyosabb állapotban való alkalmazásáról ugyanilyen tanulmányok vannak, tehát nem lehet kimutatni előnyös hatást. Ahol azonban még remélhetünk javulást, az a nagyon korai fázisban való alkalmazás, tehát rögtön a tünetek megjelenése után."

A favipiravirt Japánban engedélyezték előszőr vírusfertőzések kezelésére 2014-ben. Jelenleg Magyarországon ez az a gyógyszer, ami elérhető, hiszen már a háziorvosok is felírhatják a Covid-19-cel fertőzött betegek részére.

A gyógyszer minden patikában ott van, és receptre ingyenesen kiváltható. Akinek pozítív lesz a tesztje, vagy még csak enyhe, esetleg mérsékelt tüneteket tapasztal, annak segíthet a legtöbbet. A betegség korai szakaszában megakadályozhatja annak elhatalmasodását.

Terhesség alatt, gyermekvállalás előtt viszont még férfiaknak sem ajánlott.

"Pozitív tesztnél lehet már szedni és kell szedni. Az az egyik baj Magyarországon, hogy sokszor a tünetek megjelenése után még napokat várnak a tesztre. Ezek alatt a napok alatt már szedni kéne a gyógyszert."

Pusztai Erzsébet szerint jelenleg úgy néz ki, hogy nem létezik olyan gyógyszer, amely mindenkinek jó lenne a Sars-Cov-2 ellen, így az immunerősítőkkel való védekezés, a maszkviselés és a távolságtartás az, amit megtehetünk saját és mások védelme érdekében.

Magyarországon még mindig akadnak olyanok, akikre rá kell szólni egy élelmiszerboltban, hogy legyen szíves maszkot húzni. Pedig a tünetek megjelenése előtt már 2-3 nappal is fertőz a Coviddal megfertőződött beteg, attól függetlenül, hogy a tünetek még napokig nem jelenkeznek. Ráadásul mindenkiben más sebességgel szaporodik a vírus. A bejutást követően a vírus terjedése a szervezetben elindul, majd amikor elegendő számú vírus képződik, akkor a nyálkahártyáról is elkezdenek kiürülni a vírusok. Ekkor már fertőz a beteg.

A vírus a nyálkahártyára tapadva bejut annak sejtjeibe és ott elkezd szaporodni, majd a sejtekből egyre több és több vírus szaporodik fel, elárasztva az egész szervezetet. A koronavírus a kis erekben okoz gyulladást, legtöbbször a tüdőben. Ennek a tüdőgyulladásnak a röntgenképe pedig teljesen más, mint a hagyományos tüdőgyulladásoké. "A tüdőben lévő számtalan kis éren keresztül zajlik az oxigéncsere és ezeknek a kapilárisoknak a falában alakul ki a gyulladás. Ezek a kis erecskék záródnak el, ezzel megakadályozva, hogy az oxigén anyagcsere megtörténjen a szervezetben. Tulajdonképpen lezárja a normális oxigén ellátást a szervezetben. Ezért olyan nagyon súlyos, ha nagy felületen alakul ki." - magyarázza Pusztai Erzsébet.

"Ha az illető megússza kisebb felületű fertőzéssel a tüdőben, akkor még nem okoz olyan súlyos problémát. De később fokozni kell az oxigénellátást, nagyobb nyomású oxigénnel kell lélegeztetni a beteget, majd a legvégső esetben már csak gépi lélegeztetéssel megkísérelni azt, hogy ezen a csökkent tüdőfelületen keresztül elegendő oxigénhez jusson a szervezet. Ráadásul nem kizárólag a tüdőben okoz gyulladást, hanem már szervekben is."

A vírusról egyre többet tudunk, azt már biztosan, hogy sokkal súlyosabb problémákat okoz, mint az eddig ismert vírusok. Kiütéseket, vese- máj, agy- és szívkárosodást is okozhat. Rengeteg kísérlet folyik a betegség utóhatását, a poszt-Covid panaszokat illetően is.

"Még enyhe formában lezajlott Covid fertőzés után is 30%-ban maradnak hosszú távon, gyakran hónapokon át panaszok. Az pedig nagyon sok. Még nem ismerjük az alapját ezeknek a panaszoknak. Megfigyelték, hogy bizonyos fajta károsodás bárhol kialakulhat a szervezetben. Nem tudják még, hogy ezeknek az utóhatásoknak mekkora része tűnik el, és létezik-e olyan, amelyik maradandó lesz."


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk