hirdetés

A Rovatból
hirdetés

Akár hat hónapig is immunis lehet a koronavírusra, aki egyszer már megfertőződött

Egy angliai kutatás résztvevőinek 88 százalékánál találtak antitesteket fél évvel azután, hogy átestek a betegségen.
Címkép (illusztráció): swiftsciencewriting/Pixabay - szmo.hu
2021. február 03.

hirdetés

Akár fél évig is védett lehet a koronavírussal szemben az, aki egyszer már átesett a fertőzésen - derül ki egy új tanulmányból, amelyet a brit Biobank készített.

A BBC beszámolója szerint közel 20 ezer ember vett részt a kutatásban, akik 2020 májusa és decembere között minden hónapban vérmintát adtak. Közülük 1700 embernél jelentkeztek antitestek, ami azt jelenti, hogy korábban megfertőződtek a koronavírussal. Többségük már rögtön a kutatás első hónapjában, vagyis még az első hullámban kapták el a vírust.

A pácienseknél a leggyakoribb tünet az ízérzékelés és a szaglás elvesztése, a köhögés és a láz volt. Negyven százalékuk viszont ezek közül egyiket sem tapasztalta magán, 20 százalékuk pedig tünetmentesen megúszta a fertőzést.

Három hónappal a betegség után a résztvevők 99 százalékánál találtak antitesteket a szervezetükben, 88 százalékuknál pedig még hat hónap múlva is. Ez arra utalhat, hogy az immunitás akár fél évig is megmaradhat a vírussal szemben.

A kutatásban a 30 év alattiaknál sokkal magasabb arányban (13,5%) mutattak ki antitesteket, mint a 70 feletti időseknél (6,7%). Az is kiderült, hogy a Londonban élőknél tapasztalták leginkább az antitestek jelenlétét, a legkevésbé pedig a Skóciában élőknél.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk