hirdetés

EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés

A vegánok csontjai hamarabb törnek – derül ki egy brit tanulmányból

Főleg a csípőcsont van nagyobb veszélynek kitéve azoknál, akik nem esznek húst .
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 23.

hirdetés

Kutatók szerint a vegánok 43 százalékkal nagyobb eséllyel szenvednek el csonttéreseket, főleg a csípőcsont az, ami nagyobb veszélynek van kitéve azoknál, akik nem esznek húst - írta a Dailymail.

A tanulmány egyébként 55 ezer ember vizsgálatával készült. Az ok valószínűleg az lehet, hogy a vegánok semmilyen tejterméket nem fogyasztanak, márpedig a kutatók szerint a felnőttkori kalciumbevitel is befolyásolja a csontsűrűséget, bár az nem világos, hogy ez felveti-e a törés kockázatát.

A megállapítások alapján ésszerű alternatív magyarázat lehet az is, hogy a vegánok általában karcsúbbak, mint a húsevők, így kevesebb a zsírjuk is, amely viszont alkalmas lehetne az esések csillapítására és a csontok védelmére.

Dr. Tammy Tong, az Oxfordi Egyetem Népegészségügyi Tanszékének vezetője elmondta:

"ez a tanulmány kimutatta, hogy miután a vegánokak átlagosan alacsonyabb a testtömeg-indexük, valamint a kalcium- és fehérjebevitelük, mint a húsevőknek, náluk nagyobb kockázata van a csonttörésnek."

hirdetés

Az orvos hozzátetette, hogy mindenkinek, aki a vegán életmódot választja, tisztában kell lennie azzal, hogy mennyi kalcium- és fehérjebevitelre van szüksége ahhoz, hogy egészséges maradjon.

A vegetáriánusok egy évtized alatt három extra törést szenvednének el, a fehérje ugyanis növeli a szervezet kalcium felszívódását, ami hozzájárulhat a csontok megerősítéséhez.

Az 55 000 vizsgált személy étkezési szokásait és egyészségügyi állapotát 18 éven keresztül követték nyomon az egyetem kutatói.

Az adatok pedig azt mutatják, hogy a vegánok 59 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvedtek törést a „főbb testrészeken” is, például borda-, kulccsont- vagy csípőcsonttörést a húsevőkhöz képest.

Az eredmények azonban nem tesznek különbséget mondjuk, egy autóbaleset során bekövetkezett csonttörés és a csont gyengesége miatt bekövetkezett törés között.

Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk